Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Geçmiş zaman emoteleri.

Başlatan Luanvice, 27 Temmuz 2020, 19:21:51
Okunma sayısı 2896 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SHARPSHOOTER

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 22 Mart 2021, 18:19
Toplam oynama: 0 gün, 12 saat
Birlik: (Yok)
Ynt: Geçmiş zaman emoteleri.
« Yanıtla #40 : 28 Temmuz 2020, 21:41:15 »
bu konu içinde 19 satır yazı yazmazsın ya

Çevrimdışı hell

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Maria Oez Lv.19
Köken: Alman
Son giriş: 28 Temmuz 2024, 16:45
Toplam oynama: 103 gün, 23 saat
Jaul Torres Lv.19
Köken: Arap
Son giriş: 28 Temmuz 2024, 15:17
Toplam oynama: 0 gün, 20 saat
« Yanıtla #41 : 28 Temmuz 2020, 21:42:14 »
hatalı emote kapsamında değerlendirilmesi gereken unsur. keşke sunucu politikalarına eklense

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 31 Aralık 2020, 21:12
Toplam oynama: 44 gün, 4 saat
« Yanıtla #42 : 29 Temmuz 2020, 11:15:05 »
 /me emoteleri şimdiki zamanı belirtmeli bence. "-yor, -ar, -er" / "-dı, -di" geçmiş zaman emoteleri me de olmamalı ki zaten me emotesinin amacı şuanki yaptığın işi karşıya belirtmek. Geçmiş zamanlı emoteler /do'dan yapılmalı. /do X'e seslendi - /do X'e baktı.

Çevrimdışı Emre361

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Kurt Kelly Lv.10
Köken: Kanadalı
Son giriş: 24 Eylül 2020, 11:47
Toplam oynama: 3 gün, 14 saat
« Yanıtla #43 : 29 Temmuz 2020, 11:17:50 »
bu konu içinde 19 satır yazı yazmazsın ya

Çevrimdışı Elif

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Rus
Son giriş: 23 Mart 2024, 22:28
Toplam oynama: 162 gün, 8 saat
Birlik: ******OVA
« Yanıtla #44 : 29 Temmuz 2020, 11:21:14 »
/me emoteleri şimdiki zamanı belirtmeli bence. -yor, -ar, -er. "-dı, -di" geçmiş zaman emoteleri me de olmamalı ki zaten me emotesinin amacı şuanki yaptığın işi karşıya belirtmek. Geçmiş zamanlı emoteler /do'dan yapılmalı. /do X'e seslendi - /do X'e baktı.

Role Play'e yabancı bir sunucuda başlayan birisi olarak sana şöyle söyleyeyim:

Emotelerle ilgili olarak, "/me" ve "/do" arasındaki ayrımı en iyi fark edebileceğimiz yol şudur:

"/me" geçmişte olsa şimdiki zamanda da olsa geniş zamanda da olsa bir anlık hareketi bildirir. Yani olan biten en fazla 4 5 saniyede gerçekleşir. 1 dakika boyunca yapacağınız yani kısacası süreç diyebileceğimiz bir şeyi /me den ifade edemezsiniz. /do İse belli bir zaman dilimini belirtir. Aradaki fark tamamen budur. O yüzden geçmişte de kullanıyorsanız, geniş zamanda da kullanıyorsanız belli bir zaman aralığından söz ediyorsanız /do yaparsınız. Sadece anlık bir hareketten söz ediyorsanız /me yaparsınız. Jahjohun dediği özne, nesne eksikliği ile alakalı bir şey. O da tabii ki önce Türkçe bilmeyi gerektiriyor. :)

"/me Rascalova'ya bakındı." (Bakındım ve bitti, artık bakmıyorum. "bakar" dediysem hala bakıyor olabilirim ama vurgu yaptığım şey o süreç değil, kafamı çevirip bakmam.)
"/do Rascalova'ya bakındı." (Bakındım, bakınmamın etkisi bitmedi, hala bakıyorum. Şu an bakmadım geçmişte bakmaya başladım ve hala da bakınıyorum.)

"/me Rascalova'ya bakar." (Rascalova'ya bir anlık baktım, yine şu anda yaptım bunu. Geniş zamanda süreç ve zaman dilimi olmadığı için bu şekilde emote her zaman doğru kabul edilmiştir. Bir kere baktıktan sonra hep baktığınız anlamına gelmez, baktınız ve olup bitti. O zaman dilimine vurgu yapmıyorsunuz, vurgu yaptığınız şey kafanızı sağa ya da sola çevirip şahsa yönelmeniz. )
"/do Rascalova'ya bakıyordur." (Rascalova'ya yordur dememin nedeni, o sürecin şu anda başladığı, devam ettiği ve etkisinin sürdüğü, yani onunla başka bir emote alışverişine girsem de ona hala baktığımı ortaya koymaya çalışıyorum. Fiil bitmedi, belki ona bir şey satıyorum, tokalaşıyorum ama hala ona bakıyorum.)

Yabancı sunucularda, İngilizce yazarken di di mıştır miştir diye bir şey olmadığı için verilen emotelerde mesela /do dan perfect tense çok rastlarsınız. /me den ise normal simple tense çok rastlarsınız. Ancak Türkçe'de Durum Cümlesi ve Hareket Cümlesi arasındaki farkı ayırt etmek bizim için çok ön planda olan bir durum olmasa da asıl işin mantığı buradan geliyor. Bizim role play anlayışında bu şekilde başlansa da asıl mantık tamamen process cümlesi ve action cümlesi (Süreç Cümlesi /do, Hareket Cümlesi /me) olarak ayrılıyor.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #45 : 29 Temmuz 2020, 11:28:46 »
/me emoteleri şimdiki zamanı belirtmeli bence. -yor, -ar, -er. "-dı, -di" geçmiş zaman emoteleri me de olmamalı ki zaten me emotesinin amacı şuanki yaptığın işi karşıya belirtmek. Geçmiş zamanlı emoteler /do'dan yapılmalı. /do X'e seslendi - /do X'e baktı.

Emotelerle ilgili olarak, "/me" ve "/do" arasındaki ayrımı en iyi fark edebileceğimiz yol şudur:

"/me" geçmişte olsa şimdiki zamanda da olsa geniş zamanda da olsa bir anlık hareketi bildirir. Yani olan biten en fazla 4 5 saniyede gerçekleşir. 1 dakika boyunca yapacağınız yani kısacası süreç diyebileceğimiz bir şeyi /me den ifade edemezsiniz. /do İse belli bir zaman dilimini belirtir. Aradaki fark tamamen budur. O yüzden geçmişte de kullanıyorsanız, geniş zamanda da kullanıyorsanız belli bir zaman aralığından söz ediyorsanız /do yaparsınız. Sadece anlık bir hareketten söz ediyorsanız /me yaparsınız. Jahjohun dediği özne, nesne eksikliği ile alakalı bir şey. O da tabii ki önce Türkçe bilmeyi gerektiriyor. :)

"/me Rascalova'ya bakındı." (Bakındım ve bitti, artık bakmıyorum. "bakar" dediysem hala bakıyor olabilirim ama vurgu yaptığım şey o süreç değil, kafamı çevirip bakmam.)
"/do Rascalova'ya bakındı." (Bakındım, bakınmamın etkisi bitmedi, hala bakıyorum. Şu an bakmadım geçmişte bakmaya başladım ve hala da bakınıyorum.)

"/me Rascalova'ya bakar." (Rascalova'ya bir anlık baktım, yine şu anda yaptım bunu. Geniş zamanda süreç ve zaman dilimi olmadığı için bu şekilde emote her zaman doğru kabul edilmiştir. Bir kere baktıktan sonra hep baktığınız anlamına gelmez, baktınız ve olup bitti. O zaman dilimine vurgu yapmıyorsunuz, vurgu yaptığınız şey kafanızı sağa ya da sola çevirip şahsa yönelmeniz. )
"/do Rascalova'ya bakıyordur." (Rascalova'ya yordur dememin nedeni, o sürecin şu anda başladığı, devam ettiği ve etkisinin sürdüğü, yani onunla başka bir emote alışverişine girsem de ona hala baktığımı ortaya koymaya çalışıyorum. Fiil bitmedi, belki ona bir şey satıyorum, tokalaşıyorum ama hala ona bakıyorum.)

Yabancı sunucularda, İngilizce yazarken di di mıştır miştir diye bir şey olmadığı için verilen emotelerde mesela /do dan perfect tense çok rastlarsınız. /me den ise normal simple tense çok rastlarsınız. Ancak Türkçe'de Durum Cümlesi ve Hareket Cümlesi arasındaki farkı ayırt etmek bizim için çok ön planda olan bir durum olmasa da asıl işin mantığı buradan geliyor. Bizim role play anlayışında bu şekilde başlansa da asıl mantık tamamen process cümlesi ve action cümlesi (Süreç Cümlesi /do, Hareket Cümlesi /me) olarak ayrılıyor.

Abla LSRP'de mi başladın bilmiyorum da, yabancı dildeki zaman kullanımı Türkçe ile aynı çevirilere denk gelmiyor. Kültür farkı var ve konuşma biçimimiz farklı. Bizim dilimiz daha zengin olduğu için anlamlar çok farklı yere çekilebilir. İngilizce'de de bazı kelimelerde o anlam var ama genellikle bir netlik var. O verdiğin örnekte de şunu yapabilirsin mesela örneğin;
* lastgunmobster adama bakar, önüne döner.
/do adama bakındı.
/do önüne döndü.
Yani iki emote yazmaktan çekinmemen lazım, bence. Yine tabii ki kimseye şunu yapmalısın bunu yapmalısın diye örnek vermek haddim değil ama benim görüşüm bu. Zaten sunucu çokta hard rolün döndüğü bir sunucu değil, rahat takılmak istersin emotelerindeki amacını belli edersin yeterli olur, gerisi eğlence.  ;D

Çevrimdışı Elif

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 23 Mart 2024, 22:28
Toplam oynama: 162 gün, 8 saat
Birlik: ******OVA
« Yanıtla #46 : 29 Temmuz 2020, 11:39:39 »

Abla LSRP'de mi başladın bilmiyorum da, yabancı dildeki zaman kullanımı Türkçe ile aynı çevirilere denk gelmiyor. Kültür farkı var ve konuşma biçimimiz farklı. Bizim dilimiz daha zengin olduğu için anlamlar çok farklı yere çekilebilir. İngilizce'de de bazı kelimelerde o anlam var ama genellikle bir netlik var. O verdiğin örnekte de şunu yapabilirsin mesela örneğin;
* lastgunmobster adama bakar, önüne döner.
/do adama bakındı.
/do önüne döndü.
Yani iki emote yazmaktan çekinmemen lazım, bence. Yine tabii ki kimseye şunu yapmalısın bunu yapmalısın diye örnek vermek haddim değil ama benim görüşüm bu. Zaten sunucu çokta hard rolün döndüğü bir sunucu değil, rahat takılmak istersin emotelerindeki amacını belli edersin yeterli olur, gerisi eğlence.  ;D

O verdiğin örnekte de olay yine birkaç saniyede gerçekleşiyor. Mesela adama baktın, önüne döndün sonra. 4 5 saniye sadece olayı basitleştirmek için söylediğim bir şey, istersen virgül koya koya yap. Ama Çok uzun bir zaman dilimini /me ile asla kastedemezsin. Örneğin /me silahını almak üzere elini beline atar, sağ eliyle yavaşça silahını kavrar ve kaldırır, silahın horozunu yavaşça çeker, karşısındaki şahsa göre hizalar, tetiğe parmağını getirir ve tetiği çeker. Şimdi bu kadar emoteleri toplayıp da bir sürece yine bölemezsin. Tabiiki böyle bir emote verilmez ancak buna benzer karşı tarafı PG ile ihlale sokmayacak bir emote veriyor olsanda yine o emotede vurgulanan şey o zaman dilimi olmaz. O hareketin yapıldığı vurgusu olur.

Biz Türkçe'de iş kolaylaşsın diye mıştır miştir, yordur şekline sokuyoruz. Çünkü yordur dediğin şey kesinlikle sürece vurgu yapıyordur. "Yordur" dediğin şey bir anda yapılacak bir şey olamaz. Saçını kesiyordur. Bir anda kesebilir misin? İşte yemek yiyordur. Bir anda yiyebilir misin? Ellerini yıkıyordur. Burada tamamen sürece ve zamana vurgu var. Dilimizdeki anlatım da onu vurguladığı için biz kolaylaştırsın diye er ar, di dı tercih ediyoruz. Ama benim kastettiğim her kipte aynı anlam ortaya çıkmadığı için geçmiş zaman dilimindeki emotelerin karıştırılmaması ve hangi anlamı verildiğinin bilinmesidir. Tamam yordur oluyor, mıştır miştir de oluyor. Çünkü mış miş, duyulan geçmiş zaman yani öncesinde bir süreç var. Duymuşsun, duyduğun için soyut ve karşı tarafa direkt olarak bir anda aktaramıyorsun. Mecbur süreci vurgulaman gerekiyor. Ama görülen geçmiş zamanda, (di dı)karşı taraf da yaptığın şeyi görebilir. O yüzden bir anlık olarak dı di diye geçmiş zamanda da /me'den verebilirsin emoteyi. Baktı, etti, geri çekti. Bu tamamen o anda şahsın senin yaptığın şeyi görmesiyle alakalı. O yüzden bir anlık olarak yapmış olabilirsin. PG kapsamına girmediği müddetçe ifade edilebilir. Karşı tarafın rolü engellenmediği müddetçe, rolü kolaylaştırması için yapılıyorsa geçmiş zamanlı emote de verilebilir. Ama tabiiki biz karşılıklı rol yapıyoruz. Dolayısıyla er ar verdiğinizde siz bir emote verdiğinizde karşı taraf da ona cevaben emote atıyor. Ama rolün zenginleşmesi için mesela ana emotelerin yanında rolü çeşitlendirmek amaçlı atılan geçmiş zaman emoteleri rolün bütünlüğünde güzel bir anlam katabiliyor. Tamamen reddetmek de mantıksız, tamamen geçmiş zamanlı emote atmak da mantıksız. Er ar %80 90 olmalıyken geçmiş zaman %20 %10 da olsa olmalı bütüncül bir rol çıksın. Özellikle rol esnasında kaçırılan emotelerin kesinlikle geçmiş zamanda eğer olayı toparlayabilecek ve zenginleştirecek gereklilikteyse verilmesi lazım.

Rolü zenginleştirecek bir emote örneği vereyim mesela;

* Elif Charles'ın Rascalova'ya baktığını fark edince bir anlık olarak onların göz temasını kesti, ardından çıkışa yöneldi.

Bu emote karşı tarafın konuşmasının dikkatini o an için çektiğini sonrasında çok fazla göze batmamak için ayrıldığını vurgular. Ama bakar dediğinizde, karşı taraf işkillenebilir ve size rolde dönüş yapabilir. O yüzden sadece o anlamı vermek isterseniz böyle bir emote atıp olaydan ayrılabilirsiniz. Bu PG kapsamına da girmez, sizin yapmak istediğinizi ortaya koyar.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #47 : 29 Temmuz 2020, 11:46:40 »
Aynı fikirdeyiz niye tartışıyoruz ki hala  ;D Bence de /me emotesi şimdiki zaman için kullanılmalı. /do 'dan yaptılar ettiler  yapılmalı. Ama dediğin gibi çok az rolsel bütünlük için -dı,-di /me de kullanılabilir ama çok olursa hataya girebilir.

Çevrimdışı Redfoo

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Meksikan
Son giriş: 27 Kasım 2023, 18:27
Toplam oynama: 126 gün, 12 saat
Birlik: *JNG
Köken: Meksikan
Son giriş: 07 Aralık 2023, 20:36
Toplam oynama: 7 gün, 9 saat
« Yanıtla #48 : 29 Temmuz 2020, 14:46:16 »
/.me yaptı etti hatalı emote kullanımıdır. Geçmiş zaman durum cart curt olayları do kanalından verilir.

Çevrimdışı Defrinex

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 10 Temmuz 2024, 12:16
Toplam oynama: 98 gün, 19 saat
« Yanıtla #49 : 29 Temmuz 2020, 14:55:21 »

"/me Rascalova'ya bakındı." (Bakındım ve bitti, artık bakmıyorum. "bakar" dediysem hala bakıyor olabilirim ama vurgu yaptığım şey o süreç değil, kafamı çevirip bakmam.) Eğer ciddi ve gerçekçi rol üstünden konuşuyorsak ki konu oraya taşınmış. Böyle bir emote verilmez. PG niteliği taşır. İki eylemi aynı anda yaptığın sonucuna çıkar ve farklı yere aynı anda bakınamazsın. İkiye bölmen gerekiyor. /me gözlerini Rascalova'nın olduğu tarafa çevirdi. (Bakındı demene gerek yok çünkü gözlerini çevirdiğinde bakınmışsındır. Bir anda gerçekleşiyor ve müdahalesi mümkün değil.) Burada Rascalova bakışını fark edebilir buna o fırsatı veriyorsun. (Hızlı emote verme tartışması ayrı Rascolava burada geçmiş zamanlı emote verebilir, ancak burası da ayrı tartışma konusu. Rascalova'ya kafasının sana çevirme fırsatı veriyorsun, rol imkanı tanıdın.) Ardından sen /me gozlerini önündeki X'e çevirdi. Bu şekilde 2 ayrı emoteye böldüğünde PG yapmazsın, kişiye rol imkanı tanırsın. Burada başka tartışma konusu çıkıyor tabi kişi senden yavaş yazıyorsa bakışını kaçırabilir. Burada geçmiş zamanlı emote verebilirsin yada gerçekte de olduğu gibi o an bakmadığın için bakışı kaçırdın ve şansını kaybettin. Burası ayrı tartışma konusu.

Geçmiş zaman emoteleri daha önceki yazdıklarım gibi durumlarda yada gerçekleşen bir anlık eylemlerde kullanılır, emotenin bölünemeyeceği durumlarda kullanabilir. /me yutkundu. Yutkunma eyleminin engellenme şansı yoksa bir anlık gerçekleştiği için ve başka herhangi bir kişiyi etkilemediği için geçmiş zamanlı emote verilebilir. /me sağ elinin işaret ve baş parmağının tırnak ucunu gözüne düşen kirpiğe yaklaştırır. /me kirpiği tırnaklarının arasına alır. /me kirpiği gözünden aldı. (Aldı dersen bir anda hızlıca çekip alma anlamı taşır, alır dersen yavaş alma anlamı taşır.)  /me tırnakların arasında kalan kirpikle beraber tirnaklarini birbirinden ayırır. /do Kirpik eline yapışmadı, yere süzülerek düştü. Gözünden çekme eylemi bir anda olmuş ve bitmiştir bölünmesi mümkün değildir. Ama kimse böyle bir emote beklemiyor kimseden. O nedenle /me sağ eliyle gözündeki kirpiği alır. Emotesi verilir. Alma eylemi 4-5 saniye sürse dahi aradaki sürece müdahele edilmesi mümkündür. Bu emote verildiğinde etrafındaki kişilerden onay istenir, herhangi bir müdahele edildi mi şeklinde. Çünkü verilen emote PG'dir. Ondan geçmiş zaman emotesi oldu bittiye getirdiği anlamı taşıdığı için TR sunucularında sadece gerektiği durumlarda kullanılması tavsiye edilir. /me sağ eliyle tezgahin üstündeki bardağı kapar/kaptı. Arasında bir fark yoktur özüne inersek ikisi de PG'dir. Ancak oyunculardan bu beklenemez. Ondan dolayı PG olarak işlem uygulanmaz. Ancak olayın özüne hareketleri parça parça düşünüldüğünde geçmiş zaman ile geniş zaman emotesi arasındaki fark belli olmakta. Bu emote de geniş zaman kullanılmasının sebebi belli bir süreç alması. Dediğin gibi 4-5 saniyelik eylemlerde süreç 4-5 saniye olsa dahi sürdüğü ve role müdahele edilebilmesi için parçalara bölünüp süreçlere bölünmesi gerekir. Bu zaten ingilizce de past tense ile present simple tenselerin kullanım alanında bellidir. Bir anlık eylemlerde(Çok kısa süren eylemler, müdahale ve rol önceliği olmaması gereken durumlarda) geçmiş zaman yada süreç olmuş bitmişse simple past kullanılır.(Sunucuda /me ile bu mümkün değil)