Yazıya başlamadan önce, AR-GE'de Medium-Hard ayrımı yapılamamış. Hard RP ekonomi olarak zordur. Rol olarak iyi olduğuna kanaat getirilemez. Aynı şekilde Medium RP ekonomi olarak kolaydır. Rol olarak kötü olduğuna kanaat getirilemez. Rol güzelliği öznel bir yargı olmakla beraber rol seviyeleri High-Low ile gösterilir, Hard-Easy ile değil.
Rina Roleplay Medium-RP bir sunucu.
Yukarıda yazdıklarımla bağıntılı olarak, ekonomi ile ilgili ilk 6 maddeyi tamamen kabul etmiyorum. 7. maddenin zaten ekonomi ile alakası yok, o yüzden destekliyorum. Ekonomi hakkında maddeleriniz benim beğenmememin yanı sıra yönetimin de sunucu yönetme vizyonuna uymadığı için reddedilecektir. Hera kendisi de açıklamıştı, biz sunucuyu açarken Hard-RP oynayan oyuncu yoktu ve biz de Medium-RP açtık diye. Sokakta Tampa görmek istiyorsanız Hard-RP'ye geçiş yapabilirsiniz. Ama unutmayın ki roldeki gerçekçilik sadece sokaklarda Tampa, Clover görmek ile olmuyor. Benzin, vergi durumu ise tamamen vali tarafından değiştiriliyor diye biliyorum.
Rina RP, 2.5 yıldır Medium RP konseptinde hizmet veriyor. Ekonomi hakkında dediğiniz şeyler gerçekleşirse sunucuyu kökten Hard-RP'ye geçirip hesapları sıfırlamaları gerekecek. Sunucu 3 aylık, 4 aylık olsa bu konu bir problem yaratmazdı ama SAMP Roleplay'de aşırı new değilseniz Medium'dan Hard'a geçmeye çalışan son sunucunun halini de biliyorsunuzdur. Sunucu tıkır tıkır işlerken, sabit 500+ oyuncusu varken sunucunun başına en aptal adamı koy ekonomiyi zorlaştırıp hesapları sıfırlama riskini göze alamaz.
8- Idlewood'un güvenli bölge yapılma sebebi trollemenin çok olması. Yanlış anlamayın, Idlewood'un GB olmasını ben de çok saçma buluyorum. Başka sunucularda Idlewood'a illegal merkez kurardık. Ama sunucu çok kalabalık, herkesin Idlewood'a toplandığını düşünürsek trollingi önlemek için bu durum mecbur. Desteklemiyorum.
9- Başka bir sunucuda olan sistem. Sistem onaylı birliğim var, sunucuda en erken onay alma rekoru da bizim birliğimizde sanırım (eylül açılışı, 4 veya 3 gün olması gerekiyor) ama yine de desteklemiyorum. Sunucuya ağır gelmesinden falan değil. Bu sistemin bulunduğu sunucuda sistemin kalkması talep ediliyor. Çünkü bu sistem birlik yönetmeyi zorlaştırıyor ve rolleri dağıtıyor. Son zamanlarda SS tanrısı veya forum rolcüsü olarak tanımlandırdığımız, malum sunucunun bu sistemi yüzünden 5 kişilik kemik kadro kurup onay almak için sadece kendi aralarında rol yapıp foruma rol atan tipler bu sistem yüzünden türedi. Kısacası, bu sistemin koca bir sunucuyu hatta SAMP'ı forum rolcüsü tipinde oyuncular üreterek bitirdiğine şahit oldum ve desteklemiyorum.
10- Niye böyle bir kısıtlama getiriliyor peki? Kısıtlama getiriliyorsa niye çetenin üye sayısı mafyadan yüksek? Mafya dediğiniz organizasyon zaten başlı başına büyük bir organizasyon. Ben 37 kişilik birliğimde rollerimi tam olarak gerçekleştiremiyorum. Bir tane patron atadın, bir tane 2. patron, bir danışman bir kaptan derken 4 kişilik slot gitti ki aradaki denetimcileri çıkardım kaptan sayısını azalttım falan. Amacı belirtilmemiş sadece düşürülsün denmiş düşürülmesinin de aşırı gereksiz olduğu bir sistem. Desteklemiyorum.
11- Bir Boss doğrudan tüm üyelerle iletişime geçip duyurusunu yapmaz zaten. Ama bu maddeyi destekliyorum. Chatlockun bölünmesinin yanı sıra Whatsapp gibi uygulamalar gelebilir, ücretsiz kullanılır chatlock gibi şifrelenmez. Polis bu uygulamaları takip edebilir. Bu sayede illegal muhabbet dönmesinin önüne geçilir. Arkadaş, takip falan eklenemez sistemsel olarak diye düşünüyorum. İnternet sitesi açılmalı bahsettiğiniz sosyal medya muhabbeti için.
12- Haberler, sosyal medya gibi şeyler için kullanıcıların girişim yapması gerekiyor. Yönetim bunu başka bir AR-GE'de belirtmişti. Fırsat bulmuşken spoiler vereyim, bizim bu yönde bir projemiz var ve sıkıntı çıkmazsa yakın zamanda tamamlamayı düşünüyoruz.
13- 12. madde
14- Desteklemiyorum, ilk olarak SAMP'a yapılmıyor diye biliyorum. İkinci olarak yapılsa bile HQ oynayana LQ, LQ oynayana HQ gözükür falan problem çıkar kısaca, göz zevkini bozar. İsteyen mod indirip kullanır.
15- Bir başka AR-GE'de yazmıştım. Kimsenin konsept zevkine karışılamaz. Hak etmeyen birliği açar, slotu doldurur hak eden bu kez sunucuyu terk eder. Slotlama yapılınca kimse diğer rollere kaymaz. Desteklemiyorum.
16- Çeteci rolleri ile pek alakam yok ama 90lardaki fakir çete muhabbetinin dönmediğini duymuştum. Buna da karışmak pek mantıklı gelmiyor bence.
17- Defalarca yönetime sunduk bu öneriyi, birlik toplantılarında falan hep konuşuldu. Baron sisteminin getirilmesi düşünülmüyor, desteklesem bile gelmeyecek.
18-19-20'yi anlamadım.
21- M4 yerine MP5 getirilmeli. Ağır silaha karşılık olarak MP5 çekilebilir, aynı şekilde M3 ve üzeri rütbe izin verdiği takdirde MP5 kullanılabilir.
22- Gereksiz detay, oyun oynuyoruz. Detaylarla boğulmamak lazım. Bayağı uğraştırıcı bir sistem olur. Hiçbir yerde böyle gereksiz bir detay görmedim. Desteklemiyorum.
23- detayı lazım anlamadım
24'ü destekliyorum
25 anlamadım
26'yı destekliyorum