DM içerikli videolar ve ekran görüntüleri son zamanda fazlasıyla yayıldı, aklıma gelmişken bu konu hakkında AR-GE açmak istedim.
Bu konu hakkındaki önerimi paylaşmadan önce forum hakkında düşüncemi paylaşmak istiyorum. Foruma güzel bir denetim getirilmeli, yoksa bu önerinin pek bir anlamı kalmayacak. Uyarı sistemi gelebilir. Susturmalar uyarı puanına göre çalışır. Aynı şekilde forum cezaları OOC sicilimizde de gözükebilir (30 gün durumunun forum cezalarına gelmesini desteklemiyorum). Forum kuralları üç kuraldan ibaret
Ortak Nezaket/Sağduyu: Forum üzerindeki yorumlarınız ve konularınız başkalarını rahatsız edebilecek, incitebilecek, rencide edebilecek veya aşağılayabilecek içerikler barındırmamalıdır. Forum üzerinde saygı çerçevesinde yorum yapmalısınız.
Görev üstlenme: Forum üzerinde düzeni sağlayan Forum Görevlileri ve Rina RP yöneticileridir. Oyuncuların bu asayişi sağlamada rolü yoktur. (Örnek: 'Bu konu buraya mı açılır?' / 'Saçma sapan konular açma' / 'Konu kilit')
Hesap sorumluluğu: Forum hesabınız size aittir. Forum hesabınızdan göndereceğiniz iletilerin ve yapacağınız işlemlerin sorumluluğu sizdedir. Rina RP bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Bu kuralların arttırılması ve oyun kurallarından ayrı bir şekilde "Forum kuralları" şeklinde açılması bence daha sağlıklı olur. Forumda karşılıklı hakaretler gün geçtikçe artıyor. Multiaccount açarak hakaret eden bile var. Denetim konusunda yetersiz kalındığını düşünüyorum, forum görevlilerine böyle bir yetki verilmeli. Forum görevlilerinde bu yetki varsa bile kendilerini fazla gösterebildiklerini sanmıyorum ve forumda da aktif olmaları gerektiğini savunuyorum.
Çatışma içerikli videoların paylaşılmasının yasaklanması gerekiyor. Şu an sunucuda en güçlü birlik en çok adama ve en iyi kollara sahip olan (sunucuya hile sokan arkadaşlarımız) olarak geçiyor. Bunu bir önceki birlik toplantısında birçok birlikle bir araya dile getirmiştik, birliklerin silahlar ile en güçlü birlik olmasından ziyade IC'de yapılan roller ile güçlü olmaları gerektiğini bildirdik, hatta bu konu hakkında bazı rol önerileri yaptık. #FEK'in dün gerçekleştirdiği rol ile bir şeyler denediğini düşünüyorum ve kendisine denemeleri için teşekkür ediyorum.
2019 Şubat ayının ortalarından günümüze kadar olan süreci incelerseniz bu süreçte birliklerin yaptıkları rollerin gün geçtikçe kalitesizleştiğini, karakterlerin sokaklara AK'ler ile inerek birer Sultan'a doluşup sözde drive-by yaparak sağa sola sıktığını ve buna da "mafya" rolü dediklerini görebilirsiniz. Yapılan rolün saçmalığını geçiyorum, bu dönemden itibaren sunucudaki birçok oyuncunun DM'in artması sebebi ile sunucuyu bıraktığını görebilirsiniz (biz de arkadaşlarımız ile sunucudan ayrılmıştık).
10 ay önceki döneme bakarsanız bu tip çatışma içerikli videoların o dönem patlak verdiğini fark edebilirsiniz. Ben bu videoların insanların oynama sebebini değiştirdiğini, "az adam vurayım da video çekeyim forumda hava yapayım" moduna girdiklerini düşünüyorum.
Nedenimi açıkladıktan sonra bu işlemin nasıl yapılacağı hakkındaki fikrime geçiyorum. Başka bir sunucudaki politikanın benzerinin uygulanabileceğini düşünüyorum. Çatışma içerikli videoların hiçbir şekilde forumda paylaşılmaması gerekiyor. Bu videoların paylaşımı halinde mesajın silinmesi ve kişiye uyarı verilmesi gerekiyor. Aynı şekilde ekran görüntülerinde, rolsüz bir şekilde kuru kuruya yerde yatan bir yaralının paylaşılmaması gerekiyor. Eğer ortada bir rol döndüyse ve rol paylaşımı yapılacaksa kişinin isminin sansürlenmesi lazım. Cezası da çatışma içerikli videolar ile aynı olabilir. Bu paylaşımlar eğer ki bir birlik tanıtımında paylaşılıyorsa veya birlikçe yapıldıysa birliğe cezai işlem uygulanabilir