Rina Roleplay'ı oynayan gerçekten büyük bir kitle var. Bu büyük kitleden daha fazlası oynamayı bırakmış, başka sunucularda veya SAMP'ı bırakmış. Sunucunun anlık durumunda ne roleplay yapılabiliyor, ne DM atılabiliyor, ne de başka bir şey yapılabiliyor. İnsanlar oyuna girip araba sürüp oyundan çıkıyor. Bunun sebebi bencil yönetim kadrosu ve aynı şekilde bencil oyuncular. Sunucudaki sorunları ve çözümlerini kendi gördüğüm ve bildiğim kadarıyla alta yazacağım.
1-) PD-SD kontenjan sayısı.
Çözüm: Polis ve Şerif Departmanları gerçekten çok kalabalık. Bu il-legali bitiren şeylerden birisi. Kolluk kuvveti rolü yapan arkadaşlara söylüyorum. Bir polis memuru ancak bir çete veya mafyanın karşısında rol yaparsa zevk alabilir. Aksi takdirde devriye atmak ve üstleriyle konuşmaktan başka yapacağı bir rol kalmaz. Belki eski zamanlarda kolluk kuvveti rolü yapanlar vardır, bilirler. Eskiden polisler çetelere gidip rol yapar, onları alt etmeye çalışırdı. Çetelerse kendilerini saklar ve açık vermezlerdi. Şimdiyse çeteler yerini sultana binen dört kişilik adamlara, polislerse yerini geçmişte sultana binen ama parası olmadığı için PD'e geçen adamlara bıraktı. GUN-RP elbette zevkli, tadında bırakılmalı. İnsanların PD-SD sıkmamalarını istiyorsanız onlarla rol yapmalısınız. Polis ve Şerif Departmanında bulunan adminlerin il-legal oyunculara empati yapmaları gerekli. Psikolojik bir gerçek: Bir şeyi yasaklarsan o asla son bulmaz. Eğer insanlar PD-SD sıkmasın diye jail sürelerini arttırırsan hiçbir şey değişmez. Olması gereken şey departmandaki oyuncuların sayısının azaltılması.
2-) Sunucuda bulunan il-legal birlik azlığı. İl-legal birlik sayısı gerçekten çok az. Olanlar ise tanıtımlarını aktif tutmakta zorluk çekiyor.
ÇÖZÜM: Her ay iki admine il-legal birlik kurma görevi verilmeli. Tanıtım ve birliğin konsepti onlara kalmış bir şekilde birlik açılmalı. Böylece bulundukları illegal birliklere oyuncu çeker ve rol yaparlar.
3-) illegal birlik moderatörlerinin ilgisizliği.
ÇÖZÜM: Dört adet birlik moderatörü alınmalı. Bu moderatörlerin tarafsız olması açısından kesinlikle kendilerine verilen kategorideki bir birlikte rol yapmamaları gerek. Genellikle dört birlik çeşidi yapılır. Legal birlikler, çeteler, mafyalar ve yarış konseptli birlikler. Bu dört konsept için ayrı ayrı alanında gerçekten iyi rol yapan moderatörler alınmalı. Bunların admin olması şart değil. Ayrıca örnek olarak X adlı admin Polis Departmanı birliğinde rol yapıyor. Bu adminin legal birlik moderatörü olması gerçekten saçma. Kimse kendi birliğindeki birine ceza vermek istemez ve tarafsız olamaz. Bu sadece polis departmanı için değil, tüm konseptler için geçerli. X adlı kişi A adlı birlikte rol yapıp A birliğinin kategorisinin admini olursa şikayetlerde tarafsızlık olmaz.
4-) Sesli iletişim kanalları. (bknz: ts3)
ÇÖZÜM: Daha önce hiç tam anlamıyla text-rp olarak ilerleyen bir departmanda rol yaptınız mı bilmiyorum ama gerçekten zevkli. Sunucu ismi vermeyeceğim ama ts3 yerine yazılı olarak rol yaptığımda polis rollerinden çok daha fazla zevk almıştım. Rina'da da bu örnek gerçekleşti. TS3 adresi bir saatliğine kapandığında herkes yazılı olarak telsiz vermiş ve departmanlar arası telsizden Mutial Aid-1 frekansı başlatılmıştı. Emin olun böylesi çok daha zevkli.
5-) VDSLER
ÇÖZÜM: VDS yasaklanmalı. Üstte "Bir şeyi yasaklamak çözüm değil." demiştim. Elbette değil, VDS yasaklanırsa birkaç kod değiştirip orijinal bir bilgisayar gibi gösterilebilir. Yine de VDS yasaklandığında Rina Roleplay en azından oyuncuların ve rakip roleplay sunucularının ağızında meşe olmaktan kurtulur. Hera'nın 2 yıl önce "Rina Roleplay Anti-Cheat" adlı videosu geçenlerde karşıma çıktı. Videoda sunucu 500 kişi çekerken Hera etrafa teleport atıyor ve ESP'den insanlar gözüküyordu. Palomino Creek, Montgomery ve Blueberry'de bile bir sürü oyuncu vardı. Anlayacağınız, Rina Roleplay 500 çektiği zamanlar 1000 çektiği anlarından daha kalabalıktı.
6-) Bencil admin kadrosu
ÇÖZÜM: Birkaç AR&GE incelediğimde yöneticilerin verdiği yanıtlar gerçekten çok komikti. Açılan AR&GE konusuna cevap veren admin, AR&GE'yi açan kişinin sicilinin ekran görüntüsünü atıp yanıtını kişiselleştirdi. Bu olmamalı, adminler işi kişisel bir boyuta taşımamalı. X konusunu sicili kabarık olan birisi attığında ciddiye alınmıyor, neden? Oyuncunun sicili olsun - olmasın açılan arge konusu sunucunun gelişimi için açılmıştır.
7-) GND veya OSS bölümündeki bir teğmenin helikopterin sürücü koltuğuna tek başına oturup keskin nişancı tüfeği kullanması ne kadar mantıklı? Henüz SWAT veya SEB personellerinin bile helikopter kullanması için bin türlü eğitimden geçmesi gerekiyor. Bunun bir çete memurlarının yönetiminde olan birinin yapması gerçekten komik.
ÇÖZÜM: Teğmen ve Captain dahil her kıdemin sorgulanması ve şikayetlenmesi herkese açık bir şekilde yapılmalı. Böylece adam kayırma sorunu veya şüphesi ortadan kalkar. 3 numaralı paragrafımda söylediğim şeye tekrar çıkıyoruz burada. Bir teğmenin şikayetini başka bir teğmen incelememeli, mantıksız. Legal birlik moderatörünün il-legal birlikte rol yapan bir admine verilmesi gerekli.
8-) Kolluk kuvvetinin yaptığı hatalar ve oyuncuların bunu bilmemesi.
ÇÖZÜM: Örnek vererek anlatacağım bir konu bu. Daha önce hiç Polis veya Şerif Departmanı bünyesine katılmayan, bu konularda hiçbir prosedürü bilmeyen bir oyuncu olduğunuzu düşünün. Elinizde silah var ve etrafa doğrultuyorsunuz. Arkanızdan bir memur gelip size beanbag atıyor ve yakalanıyorsunuz. Ne yapabilirsiniz? Düşüneceğiniz şeyler basit. Memurlar beni yakaladı, haklılar. Çünkü hiçbir prosedür bilginiz yok. Forum kısmına kolluk kuvveti memurlarının yapabileceği ve yapamayacağı şeyler özet olarak yazılmalı ve oyuncular bilgilendirilmeli. Aksi takdirde hata yapan ve yönetim kadrosunun genelde "Çürük elma" olarak dile getirdiği oyuncular departmanda kalmaya devam eder. Oyuncular; kolluk kuvvetlerinin yaptığı hataları öğrendikten sonra şikayet edebilir veya etmeyebilir, onlara kalmış.