Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Uzun Cümleleri Otomatik Aşağı Kaydırma

Başlatan 7up, 08 Ekim 2020, 16:25:40
Okunma sayısı 2127 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Elif

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Rus
Son giriş: 23 Mart 2024, 22:28
Toplam oynama: 162 gün, 8 saat
Birlik: ******OVA
Ynt: Uzun Cümleleri Otomatik Aşağı Kaydırma
« Yanıtla #30 : 10 Ekim 2020, 10:03:36 »
Kural ihlali zaten bu. Bir insan çok uzun konuşamaz nefes alması gerekiyor. "," kullanarak ara nefeslenme, "." da tam nefeslenmeyi ifade eder. İki cümle ard arda gelemez. Nokta tam nefeslenmeyi ifade ettiği için konuşmanın orada bitip yeniden başlatılması gerekir. Zaten karşı oyuncuya rol fırsatını almamak için uzun soluklu konuşma kullanılmaz. İki cümle bir şeyde birleştirilemez. PG'dir. Ama aşağı inmesi gerek yok uzun cümleler verilmemesi gerekiyor. Aşağı inecekse TOG'a ayarı gelmeli. Arkadaşın biri 8K oynuyor gereksiz satır aşağı iner, fotoğraf falanda atıyordu.

Dipnot: Sunucu M-RP olduğu için PG'den işlem uygulanmıyor sanırım burada.

Bir insan gerçekte hızlı da konuşabilir yavaş da konuşabilir. Uzun konuşuyor olabilmek PG kapsamına girmez. İsterseniz bir diplomatların konuşmalarını inceleyin derim size. İkili diyaloglarda kurulan yüzyüze cümlelerde ne tür dikkat çekici ibareler kullanılıyor rahatlıkla görebilirsiniz. Bunun en üst noktası bu olabilir ya da bir master tezinin sunumunu düşünün. Orada da aynı şekilde nefes vermeden kullanılabilecek yirmi otuz kelimeli cümlelerle karşılaşabilirsiniz. Sunucunun medium rp olmasıyla hiçbir alakası yok. Bu durumlar üst durum olduğu gibi sokakta konuşan bir serserinin de ağzında iki kelime dönmeyebilir. Ayrıca uzun cümle olayında herkesin elinde klavye olduğu için o yazıları yazabilme durumu var. Uzun yazdığınızda karşı tarafı engellemiyorsunuz. Karşı taraf da yetkinse o da yazabilir. Önemli olan uzun cümlelerin boş cümlelerden oluşmamasıdır. Her gördüğünüz şeyi Medium RP, PG olarak nitelendirilemez diye geçiştirmeyin artık.

Çevrimdışı EmirSamar

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Meksikan
Son giriş: 07 Mayıs 2024, 13:12
Toplam oynama: 37 gün, 6 saat
Birlik: **** **** 13
Son giriş: 07 Mayıs 2024, 13:13
Toplam oynama: 76 gün, 7 saat
Köken: Amerikan
Son giriş: 13 Ağustos 2023, 20:04
Toplam oynama: 0 gün, 6 saat
Birlik: (Yok)
« Yanıtla #31 : 10 Ekim 2020, 10:39:41 »
"oldukca fazla yorgun gözüküyorsun..." Bunu demeliyim hemen rollerimde... Neyse, şimdi eklerin gözükmesi çok saçma çünkü insan durduk yere "...um." demez. Bu satır altı olayı olacaksa "...geliyorum." şeklinde olması gerekiyor. Öteki türlü desteklemiyorum böyle iyi ama kelimeler alta tâmamen inecekse okey.

Çevrimdışı Poppy

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Shina Moore Lv.12
Köken: Japon
Son giriş: 17 Mayıs 2024, 20:08
Toplam oynama: 21 gün, 8 saat
« Yanıtla #32 : 10 Ekim 2020, 11:31:52 »
Kural ihlali zaten bu. Bir insan çok uzun konuşamaz nefes alması gerekiyor. "," kullanarak ara nefeslenme, "." da tam nefeslenmeyi ifade eder. İki cümle ard arda gelemez. Nokta tam nefeslenmeyi ifade ettiği için konuşmanın orada bitip yeniden başlatılması gerekir. Zaten karşı oyuncuya rol fırsatını almamak için uzun soluklu konuşma kullanılmaz. İki cümle bir şeyde birleştirilemez. PG'dir. Ama aşağı inmesi gerek yok uzun cümleler verilmemesi gerekiyor. Aşağı inecekse TOG'a ayarı gelmeli. Arkadaşın biri 8K oynuyor gereksiz satır aşağı iner, fotoğraf falanda atıyordu.

Bir insan gerçekte hızlı da konuşabilir yavaş da konuşabilir. Uzun konuşuyor olabilmek PG kapsamına girmez. İsterseniz bir diplomatların konuşmalarını inceleyin derim size. İkili diyaloglarda kurulan yüzyüze cümlelerde ne tür dikkat çekici ibareler kullanılıyor rahatlıkla görebilirsiniz. Bunun en üst noktası bu olabilir ya da bir master tezinin sunumunu düşünün. Orada da aynı şekilde nefes vermeden kullanılabilecek yirmi otuz kelimeli cümlelerle karşılaşabilirsiniz. Sunucunun medium rp olmasıyla hiçbir alakası yok. Bu durumlar üst durum olduğu gibi sokakta konuşan bir serserinin de ağzında iki kelime dönmeyebilir. Ayrıca uzun cümle olayında herkesin elinde klavye olduğu için o yazıları yazabilme durumu var. Uzun yazdığınızda karşı tarafı engellemiyorsunuz. Karşı taraf da yetkinse o da yazabilir. Önemli olan uzun cümlelerin boş cümlelerden oluşmamasıdır. Her gördüğünüz şeyi Medium RP, PG olarak nitelendirilemez diye geçiştirmeyin artık.
Uzun konuşma değil mevzu nefeslenme. Nokta koyduktan sonra kimse hemen peşine devam etmez. Çünkü noktanın anlamı orada tam nefes alma süresi verilmesidir o zaman nokta kullanmayın. Hızlı konuşan müzik sanatçıları dediklerini yazıya döktüğümüz de ne nokta ne virgül kalıyor. Araştırabilirsin. Master tezleri sunumuna incelersen uzun cümleler de kişilerin konuşmasında bozuk olmaması için cümleyi bir yerde bitirir devam eder. Hiçbir şekilde 30 tane kelimeyi yan yana nefeslenmeden söyleyemez. Ki master tezlerinde dediğinin tam tersi olur. Gayet anlatmak istediklerini düzgün ve net söylemeleri gerektiği için gerektiği yerlerde nefeslenilir. Tek solukta söylenmez. Çünkü nefes almadığın her saniye kelimelerin talafuzu değişmeye uğrar bunun için eğitim bile alınıyor.
Tez sunumu
Bu videoyu bakabilirsin, direk ilk video karşıma çıkan. Kişi nefes almak için bekliyor ve anlamı olmayan sesler çıkartıyor, Türkçedeki ee gibi. Nefeslenmeyi dikkat etmezsen bu şekilde nefes alabilirsin ama insanlar bunu rollerinde yansıtmıyor. Dostum nasılsın? Sana bir şey söylemem gerekiyor. Beni kaçırdılar. Polise gittim polis herhangi bir işlem uygulamadı. Senin tanıdığın polise ulaşabilir misin? Örneğini inceleyelim bunu bir solukta söylemen imkansız zaten noktalama işaretlerinin anlamı o ondan ayrı ayrı yazılması gerekiyor. Bunu gerçekte söylemek istersen ağzından buna benzer bir şey çıkacak.(Noktalama işaretlerinde nefes almazsan) Dostum nasılsın sana bir şey söylemem gerekiyor beni kaçırdılar polise gittim (Anlamsız sesler yada bekleme noktan muhtemelen buralara yakın olacaktı) ve bu şekilde yazman gerekiyor yazıya dökersen çünkü böyle konuşmuş oluyorsun. Durulması gereken yerde durmuyorsun. Noktalama isaretleri yok yani. Yada anlamsız sesler ile nefes alabilirsin. Bunu da rolde belirtmen gerekiyor.

Diplomatlara gelelim uzun cümleler kuruyorlar ama soluksuz değil. Ki diplomatlar çok daha fazla beklerler. Çünkü anadili Türkçe değilse anlam güçleşiyor. Gerekli yerlerde nefeslenme yapılmazsa. Olayın sokak ağzı ile yapısı değil insan yapısı ile alakalı.

Ama kaçırdığınız bir olay daha var. Türkçe yazsakta ingilizce yazıyoruz aslında. Öyle varsayıyoruz.
Cümle
Leo Tolstoy, “Anna Karenina.” 123 Words.
“It is true that Alexei Alexandrovich vaguely sensed the levity and erroneousness of this notion of his faith, and he knew that when, without any thought that his forgiveness was the effect of a higher power, he had given himself to his spontaneous feeling, he had experienced greater happiness than when he thought every minute, as he did now, that Christ lived in his soul, and that by signing papers he was fulfilling His will, but it was necessary for him to think that way, it was so necessary for him in his humiliation to possess at least an invented loftiness from which he, despised by everyone, could despise others, that he clung to his imaginary salvation as if it were salvation indeed."

Kaynak:
https://thejohnfox.com/long-sentences/#:~:text=The%20longest%20sentence%20in%20English,Joyce%2C%20Ulysses%2C%204%2C391%20word%20sentence
Bu cümleyi tek nefeste söyleyebiliyorsan PG yapmıyorsundur eminim. (Konuşmaya başlarken)

PG örneğini anlaman için bir örnek daha vereyim. Text based tabanlı bir oyun. Sen Dostum naber? John'u tanıyor muydun? Tanıyorsan bana acil telefon numarası lazım. Telefon numarasını verebilir misin? Bu cümle de karşıdaki kişinin rol fırsatını almış oluyorsun. Böyle bir konuşma gerçekten konuşursan. (Üsteki örneğe benzer şekilde talafuz edebileceksin muhtemelen ayrı eğitim alman lazım bu iş için) Nedeni ise o kişi senin konuşmanın ortasında bölebilir. Ancak buna fırsat vermiyorsun. Rol fırsatı tanımıyorsun PG buradan geliyor, rol fırsatını elinden aldın. Aynı olay emotelerde de mevcut.

M-RP sunucularda bu aranmaz yanlış bir ifade sende haklısın. Sunucunun yönetimine göre aranmaz demek daha doğru. Çünkü yonetimdeki kişilerin nerede RP öğrendiğini değiştiren gibi detaylar mevcut.

Çevrimdışı TayipxD

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Çinli
Son giriş: 21 Ocak 2022, 12:07
Toplam oynama: 83 gün, 15 saat
« Yanıtla #33 : 10 Ekim 2020, 20:30:31 »
KESİNLİKLE DESTEKLEMİYORUM alttaki sslerde çok kötü gözüküyor tam baş belası ayrıca 800x600de hiçbir şey taşmıyor yalan uydurmayın KESİNLİKLE DESTEKLEMİYORUM

Çevrimdışı FenerbahceLee

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Pacho Tevez Lv.26
Son giriş: 21 Aralık 2023, 22:11
Toplam oynama: 105 gün, 5 saat
Köken: Avustralyalı
Son giriş: 20 Kasım 2023, 01:20
Toplam oynama: 4 gün, 2 saat
Birlik: ******** *eam

Çevrimdışı streawz

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 09 Ağustos 2021, 17:19
Toplam oynama: 0 gün, 5 saat
« Yanıtla #35 : 11 Ekim 2020, 15:07:21 »
Destekliyorum.

Çevrimdışı Elif

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 23 Mart 2024, 22:28
Toplam oynama: 162 gün, 8 saat
Birlik: ******OVA
« Yanıtla #36 : 11 Ekim 2020, 15:29:32 »

Uzun konuşma değil mevzu nefeslenme. Nokta koyduktan sonra kimse hemen peşine devam etmez. Çünkü noktanın anlamı orada tam nefes alma süresi verilmesidir o zaman nokta kullanmayın. Hızlı konuşan müzik sanatçıları dediklerini yazıya döktüğümüz de ne nokta ne virgül kalıyor. Araştırabilirsin. Master tezleri sunumuna incelersen uzun cümleler de kişilerin konuşmasında bozuk olmaması için cümleyi bir yerde bitirir devam eder. Hiçbir şekilde 30 tane kelimeyi yan yana nefeslenmeden söyleyemez. Ki master tezlerinde dediğinin tam tersi olur. Gayet anlatmak istediklerini düzgün ve net söylemeleri gerektiği için gerektiği yerlerde nefeslenilir. Tek solukta söylenmez. Çünkü nefes almadığın her saniye kelimelerin talafuzu değişmeye uğrar bunun için eğitim bile alınıyor.
Tez sunumu
Bu videoyu bakabilirsin, direk ilk video karşıma çıkan. Kişi nefes almak için bekliyor ve anlamı olmayan sesler çıkartıyor, Türkçedeki ee gibi. Nefeslenmeyi dikkat etmezsen bu şekilde nefes alabilirsin ama insanlar bunu rollerinde yansıtmıyor. Dostum nasılsın? Sana bir şey söylemem gerekiyor. Beni kaçırdılar. Polise gittim polis herhangi bir işlem uygulamadı. Senin tanıdığın polise ulaşabilir misin? Örneğini inceleyelim bunu bir solukta söylemen imkansız zaten noktalama işaretlerinin anlamı o ondan ayrı ayrı yazılması gerekiyor. Bunu gerçekte söylemek istersen ağzından buna benzer bir şey çıkacak.(Noktalama işaretlerinde nefes almazsan) Dostum nasılsın sana bir şey söylemem gerekiyor beni kaçırdılar polise gittim (Anlamsız sesler yada bekleme noktan muhtemelen buralara yakın olacaktı) ve bu şekilde yazman gerekiyor yazıya dökersen çünkü böyle konuşmuş oluyorsun. Durulması gereken yerde durmuyorsun. Noktalama isaretleri yok yani. Yada anlamsız sesler ile nefes alabilirsin. Bunu da rolde belirtmen gerekiyor.

Diplomatlara gelelim uzun cümleler kuruyorlar ama soluksuz değil. Ki diplomatlar çok daha fazla beklerler. Çünkü anadili Türkçe değilse anlam güçleşiyor. Gerekli yerlerde nefeslenme yapılmazsa. Olayın sokak ağzı ile yapısı değil insan yapısı ile alakalı.

Ama kaçırdığınız bir olay daha var. Türkçe yazsakta ingilizce yazıyoruz aslında. Öyle varsayıyoruz.
Cümle
Leo Tolstoy, “Anna Karenina.” 123 Words.
“It is true that Alexei Alexandrovich vaguely sensed the levity and erroneousness of this notion of his faith, and he knew that when, without any thought that his forgiveness was the effect of a higher power, he had given himself to his spontaneous feeling, he had experienced greater happiness than when he thought every minute, as he did now, that Christ lived in his soul, and that by signing papers he was fulfilling His will, but it was necessary for him to think that way, it was so necessary for him in his humiliation to possess at least an invented loftiness from which he, despised by everyone, could despise others, that he clung to his imaginary salvation as if it were salvation indeed."

Kaynak:
https://thejohnfox.com/long-sentences/#:~:text=The%20longest%20sentence%20in%20English,Joyce%2C%20Ulysses%2C%204%2C391%20word%20sentence
Bu cümleyi tek nefeste söyleyebiliyorsan PG yapmıyorsundur eminim. (Konuşmaya başlarken)

PG örneğini anlaman için bir örnek daha vereyim. Text based tabanlı bir oyun. Sen Dostum naber? John'u tanıyor muydun? Tanıyorsan bana acil telefon numarası lazım. Telefon numarasını verebilir misin? Bu cümle de karşıdaki kişinin rol fırsatını almış oluyorsun. Böyle bir konuşma gerçekten konuşursan. (Üsteki örneğe benzer şekilde talafuz edebileceksin muhtemelen ayrı eğitim alman lazım bu iş için) Nedeni ise o kişi senin konuşmanın ortasında bölebilir. Ancak buna fırsat vermiyorsun. Rol fırsatı tanımıyorsun PG buradan geliyor, rol fırsatını elinden aldın. Aynı olay emotelerde de mevcut.

M-RP sunucularda bu aranmaz yanlış bir ifade sende haklısın. Sunucunun yönetimine göre aranmaz demek daha doğru. Çünkü yonetimdeki kişilerin nerede RP öğrendiğini değiştiren gibi detaylar mevcut.

Güzel yazmışsın evet ancak yine de bu uzun cümlelerin söylenmediği anlamına gelmiyor. Bir defa bile kullanılıyor olsa da yine de sslerdeki uzun cümleler görüntünün güzelliğini engelliyor ve eksik kelimeler çıkartıyor. Her cümleyi uzun cümle olarak kurmuyorsak da bazı yerlerde kendimizi ifade edebilmemiz açısından vurucu ifadeler kullandığımızda onu tek nefeste söyleyebilme durumumuzu ortadan kaldıracak bir nefeslenmeden bahsedemeyiz. Evet art arda belki uzun cümleler kuramayız ancak bazen ufak cümlelerden sonra uzun cümleler de kurabiliriz. Geldim, gittim. Niye böyle dediğimi de sana açıkça izah ettiğimde arkadaşının zihninde karmaşa olmasını istemedim. İşte bu esnada oluşan cümleler yine satırı taşırabiliyor, o yüzden bu ... şeklinde aşağı satıra inme olayını destekliyorum.

Özetle demek istediğim hayatımızda her kurduğumuz cümle ufak cümle değil. Yani oyundaki satırı aşabilecek düzeyde insanlar da cümle kurabilir. Haklı olduğunuz nokta bunun sürekli olarak tekrarlandığı kısımdır. Ancak vurucu ifadeler kullanan ve zeki olan bir insan kelimeleri o esnada bir araya getirerek en içten ve kaliteli ifadeleri cümlesinde birleştirip karşı tarafa dökebilir. İşte bu yüzden bu durum PG kapsamına girmez. Zaten AR-GE'yi açan arkadaşımız da uzun kurulması halinde oluşan karmaşıklığı ve görüntüde duran eksikliği gidermek amacıyla açmış. O yüzden destekliyorum. Hayatınızda tek nefeste hiç mi insanlar uzun cümle kuramaz? Tabii ki kurabilirler. İnternetten açtığınız bir master tezi linkiyle bunu ispat etmeye çalışmanız bile gerekli değil. Neticede insanlar hayatlarının belli noktalarında oyundaki belli bir satırı aşabilecek cümleyi mutlaka kurabilirler. Böyle insanların varlığı söz konusuyken neden reddedilsin ki? Evet konuşmayı bilmeyen insan zaten kurmasın. Ama tek nefeste de bir satırı aşabilecek cümleler kurulabilir ve böyle bir durumda uzun cümle gerekliliği de söz konusu.

Çevrimdışı srestha

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 13 Aralık 2021, 17:47
Toplam oynama: 211 gün, 5 saat
« Yanıtla #37 : 11 Ekim 2020, 17:03:07 »
Aktif edip kapatma gibi bir şey gelecekse destekliyorum. 1920 1080 oynuyorum iki satırlı olmasını istemiyorum.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 15 Ekim 2020, 15:39
Toplam oynama: 1 gün, 20 saat