Salgın ülkeye gelmeden önce çürük dişimin tedavisini yaptıracaktım. Daha sonra salgın başladığı için tedaviyi ertelemeye karar verdik. Mayıs ayının ortalarında çürük dişimden kaynaklı diş eti iltihaplanması ve sonrasında da diş eti çekilmesi başladı.
Diş eti çekilmesi henüz ileri seviyede değil. Ağrıları da üç-dört haftada bir nüks edip fazla sürmeden kesiliyor. Fakat ben diş eti grefti yaptırmak istiyorum ve malumunuz salgın şartlarından dolayı böyle bir operasyonu ancak özel klinikte yaptırabilirim. Bu yüzden süreci normalleşmeye kadar bekletmek istiyorum. Bununla bağıntılı iki sorum var;
1- Periodontitisten kaynaklı açılan bölgelerde diş taşı oluşmuş. Ben yine de günlük ağız bakımıma devam ediyorum. Çürük dişime ve diş taşlarına rağmen yeterli bir ağız hijyeni periodontitisin ilerlemesini önler mi? Yoksa tedaviyi hiç ertelemeden özel kliniğe parayı gömüp tedavi mi olmalıyım?
2- Daha önce kök diş eti grefti yaptıranlar bu sürecin nasıl geçtiğini, iyileşmenin ne kadar sürdüğünü vb. anlatabilir mi? Diş eti grefti dişlerin eskisi gibi sağlam durmasını sağlıyor mu?
Doktora git diyecek akıllı arkadaşlar lütfen yazmasın. Bu 4 aylık sürecin 3.5 ayını köy şartlarında geçirdim. İmkanım olduğu zaman zaten diş hekimimin yolunu tutarım.