Defrinex'in mizacı ters olsada sevdiğim birisiydi nokta atışı eleştirilerine hastayım.
Genellikle iğneleyici ve aşağılayıcı bir biçimde eleştiri yapsada bu eleştiriyi işi gücü olmayıpta 40 satır detaylarla yazsa şu an burdaki yorumlar bambaşka olurdu, Defrinex ile çok kısa bir konuşma sürecimiz olsada kendisi artık birine bir şey açıklamakla uğraşmak istemediğinden bu şekilde yazdığını öngörüyorum, doğru mu? Tartışılır.
Defrinex'in yazılarının çoğu eleştiri niteliği taşımıyor. Uzun yazılar yazıp "Hera para yiyor" cümlesini tekrar tekrar anlatsa bu da eleştiri niteliğine girmezdi ve hakkında yine aynı şeyler konuşulurdu. Tek farkı bu kez yazdığı yazıları 1 sayfa kitap okumaya bile üşenen insanlar okumazdı ve hakkında bu kadar tantana dönmesine engel olurdu. Bana Defrinex'in bu tarihe en yakın objektif, nesnel düşünceyle açıklanmış, veriler ve çözüm önerisi gösterilmiş 10 tane gerçek eleştirisini gösterin. 10 eleştiri arasından en uzak tarihe sahip olan iletiye kadar en az 50 tane eleştiri olmayan tamamen tutum içerikli yazısını çıkartırım. O derece, savunulacak bir yanı yok. Tabii TS3'te adminlerin yanına gidip ben size kin tutuyorum diyen insanlar savunuyor olabilir, gayet normal.
Dediğimin uzunu bu ama eksik. Defrinex ile birebir konuşmamızda detaylandırdığı şeyler %99 doğruydu, onu savunmuyorum şu anda fakat hangi iğneleyici yazısınu görsem iğnelediği kişinin soru(n)ları ya çok mantıksız oluyor ya da mantıklı olur ama o konu üzerinden alaycı bir gönderme yapar.
Örneğin senin şu attığın:
Burda Defrinex'in bana göre söylemek istediği şey sunucudaki pd üyelerinin yarısından fazlası rolden ziyade silah, yetki ve çeşitli ayrıcalıklar(rk kuralının pd deki geçersizliği vs.) için bulunmaları ve bu olayın Roleplay kavramından uzak durmasıdır ki buna kısmen katılıyorum bende. Fakat konuya girişi ve açıklaması dediğim gibi doğru mu? Tartışılır.
Eleştirilerde kullanılan üslubun temel unsur olarak bir değeri yok. Doğru bir üslupla yazılan eleştiri okunabilirlik açısından önemli bir konu fakat eleştirmenlerin ve sözlüğün açıklamalarına göre eleştiride üslup pek göz önünde tutulmaz. Yani konu direkt olarak Defrinex'in üslubu değil.
Ben de pek tabii Defrinex tüm yazdıklarında haksızdı demiyorum ki onun tutum olarak yazdığı çoğu şeyi (mesela sizin de örneklediğiniz PD konusu) daha öncesinde gerçek bir eleştiri olarak ARGE konularında yorumladım. Yani çoğu konuda da onunla aynı fikirdeydim. Sıkıntı şu; eleştiri bir sanattır ve Defrinex'in yazıları eleştiri içerikli değildi. Defrinex tamamen sunucuya ve yönetime sallamaya konumlanmış bir durumdaydı ve yazıları eleştiri kriterlerini taşımıyordu, "gerçek eleştiri yapmak" bunun yerine sunucuya karşı tutumuyla kendi imajını çizdi. Böyle diyorum çünkü Defrinex, SMS hakkında yazdığı eleştiri ile gerçekten eleştiri yazabildiğini gösterdi ve sunucuya karşı doğru eleştiriler yazmak yerine tamamen sallayarak tutum içerikli iletiler yazdı. Dolayısıyla geçmişte iyi şeyler yapmış da olsa savunulabilir bir durumda değil.
Uzun lafın kısası; Defrinex'in eleştirdiği için değil tamamen tutumdan dolayı yasaklandığını düşünüyorum ki yazdıkları da eleştiri değildi.