Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

[REHBER] Üç adımda rolepilav.

Başlatan Cure, 14 Ağustos 2020, 04:26:11
Okunma sayısı 1798 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Cure

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: İngiliz
Son giriş: 24 Mart 2021, 15:58
Toplam oynama: 17 gün, 16 saat
Birlik: (Yok)
[REHBER] Üç adımda rolepilav.
« : 14 Ağustos 2020, 04:26:11 »

[-]Dikkat edilmesi gerekenler;

+İmla kuralları.
+Özenli betimleme.
+Konunun dışına çıkmamak.

Bunların yanında, RP'lerin ideal uzunluğu size kalmıştır. Ne çok kısa, ne de çok uzun olmaları iyi değildir. Çok kısa olduğu zaman, okuyan zevk alamaz ve ortam muhabbet programlarındaki kıvama gelir. Çok uzun olduğu zaman da okuyan sıkılır. Yani RP'deki ilk kural, ideal uzunlukta kafanızdakileri aktarabilmektir.

Özenli betimleme ve imla kuralları da RP'lerde dikkat edilmesi gereken hususlardan.
Betimleme olmayan bir metnin, tatsız - tuzsuz bir yemekten farkı yoktur. Fakat her cümleye de bir betimleme sığdırmaya çalışırsanız, okuyanın ruhu daralır ve " Eeh, sıktın ama!" diye düşünebilir. İmla kuralları ile betimlemeyi bir bütün olarak alabiliriz. Çok güzel bir betimlemenin imla hataları olduğunu düşünün:
" hni ufak çcuklar gkyüzünde bir uçak grürde heycanlanır ya, işte öyle br his glmişti içine."
Bir kitapta bunu görseniz dalga geçersiniz.

Bu 3 ana kurala dikkat ettikten sonra, bir RP'yi güzelleştirmek için geriye kalan eksik yaratıcılıktır. O da sizlere kalmış birşey.

[-]Betimleme;

RPG'de asıl önemli olan yazdığınız Rp'nin okuyucunun gözünde canlanabilmesidir.Yani kısaca fazla abartmadan Naturalizm sanatını uygulamaktır.Peki nedir Naturalizm?
Naturalizm,evrende,karakterin çevresinde dönen herşeyi olduğu gibi,tüm özellikleriyle yazıya dökmektir.Rp'lerde bu kadar sıkıcı olmaya gerek yok tabi ama olan herşeyin özelliklerini anlatmak okuyucuya kendisi yaşıyormuş hissini verir.Betimlemeler genellikle,Mekan Betimlemesi - Karakter Betimlemesi ve iç dünya tasviri olarak sıralanır.Ama tabi isteğe bağlı bu sıra değiştirilebilir.Mekan tasvirinde içinde bulunduğunuz yerin özelliklerini cümlelerinizin arasında yansıtmaktır.Karakter betimlemesi,karakterinizin veya çevrenizdeki kişilerin fiziksel özelliklerinden bahsetmektir.,ç dünya tasviri genellikle kendi karakteriniz üzerinde yapılır ama Rp'lerde genellikle Tanrısal Bakış Açısı kullanıldığı için diğer karakterlerinde duygularını anlatabilirsin ve tabi fazla aşırıya kaçmamak şartıyla.Ve bir de,betimleme yeteneğinizin olmadığını düşünüyorsanız,cümlelerinize sıfat veya zarflarla renk katabilirsiniz.(Örn." Sıkıca onun ellerinden tuttu. Oraya bu yaralı haliyle gitmesine izin vermeyecekti.) Şimdilik bu kadar.Anlattıklarımdan eğer hiçbirşey anlamadıysanız,aşağıdaki örnekte uygulamasını inceleyin.

[-]Uzunluk;

Uzunluk elbetteki Rp'lerde fazla üstünde durulacak bir konu değildir.Tek paragrafla çok güzel bir anlatım yakalayan kişilerde vardır fakat,uzunluk kavramı Rp'lerde ki diğer ölçütlerle çok büyük bağlantısı olan bir kavramdır. İlk öncelikle uzunluk,yazdığınız Rp'yi baştan savma yazmadığınızı gerçekten özen gösterdiğinizi belirtir.Cümlelerinizi ne kadar uzun tutarsanız yazınızın boyu o kadar artar.Cümlelerinizi uzun tutmak içinde betimlemeler kullanmalısınız.Sadece özne-tümleç-yüklem ile kurulu cümleler hem basit hem de kısa kalır.Karşılıklı yapılan Rp'ler haricinde kişisel Rp'leriniz için 3 paragraf uzunluğu yeterlidir. Ama her paragrafında kendine özgü satır uzunluğu vardır. Konuşma cümleleri için ayrı bir paragraf çıkartarak yazmak hem görünüm açısından kötü,hem de bir senaryo metni görünümündedir.Paragraf çıkartmanız gereken yerde son cümlenizin anlamına dikkat etmelisiniz.Geçiş düzeni vardır.Örneğin; ilk paragrafta sabah saatlerini anlatıyorsanız 2. bir paragraf çıkartıp aynı şeyleri tekrar tekrar anlatamazsınız.

Çevrimdışı Cure

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Ynt: [REHBER] Üç adımda rolepilav.
« Yanıtla #1 : 14 Ağustos 2020, 04:30:07 »
şura dursun belki daha birşeyler falan eklerim.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Oliver Reece Lv.11
Köken: Amerikan
Son giriş: 04 Mayıs 2021, 11:31
Toplam oynama: 10 gün, 22 saat
« Yanıtla #2 : 14 Ağustos 2020, 08:33:19 »
Klasik bilinen şeyler fakat rol yapmaya y eni başlayan birisinin forumu bile bileceğin düşünmüyorum.

Çevrimdışı LORDXUNEITY

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: İtalyan
Son giriş: 18 Haziran 2023, 22:56
Toplam oynama: 0 gün, 4 saat
Birlik: ******TTI
Köken: İtalyan
Son giriş: 11 Ağustos 2021, 22:15
Toplam oynama: 80 gün, 11 saat
« Yanıtla #3 : 14 Ağustos 2020, 14:35:11 »
Rehber başlığı ve içeriğinin doğru uyumda olduğunu düşünmüyorum.
Roleplayin temelini karakterler ve senaryolar oluşturur. Karakter konseptini belirlemek, buna uygun şekilde bir özgeçmiş hazırlayıp fiziksel ve ruhsal özellikleri karaktere eklemek. Karakterin rol planını hazırlamak, her oyundan çıktığınızda "karakterim bugün bunları yaşadı ve bu olayların karakterime kısa/uzun vadede etkisi şöyle olacak" demek ve kendinizi bir sonrali oyun gününe hazırlamak. IC ve OOC'nin dengesini sağlamak ve oyunu oynarken sizin siz değil yarattığınız karakter olduğunu düşünmek. Bu tip şeyler roleplayin temelini oluşturur, sizin örneğinizden gidersek bunlar bir yemeğin ana ürünleridir. Emoteları doğru ve yeterli vermek, bunlar ise tuzdur. Ana yemeğin dekorasyonudur. Yemeğin tadında payı yoktur ama yemeği kesinlikle ilgi çekici ve güzel gösterir. İştahı arttırır. Bazen bir çorbanın üstüne yaprak bırakmak, bir kahvenin üstüne kalp şekli çizmek çok şey değiştirir. Bunlardan dolayı rehber içeriğinizin roleplayin nasıl yapıldığını anlattığını düşünmüyorum. Önerim, başlığı "Rollerimizi nasıl renklendirebiliriz?" veya türevi bir başlıkla değiştirmeniz olur.
Keza ben rehber içeriğinizi de yanlış buluyorum. Emotelerde kesinlikle tanrısal bakış açısı olmamalıdır. Bir tiyatroda izlediğiniz oyuncu size duygularını "Ben şu an xxx duygularını yaşıyorum" şeklinde mi anlatır? Bu tip emotelar oyun kurallarıyla yasaklanmıştır. Beraberinde, gerçekçi bir rol çıkartmak istiyorsak kesinlikle soyutlanmış emotelardan kaçınmalı ve emotelarımızda sadece somut, fiziksel eylemleri ve durumları belirterek karakterimizin iç dünyasını anlama durumunu karşı tarafa bırakmalıyız.

Çevrimdışı Cure

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #4 : 14 Ağustos 2020, 16:10:10 »
Rehber başlığı ve içeriğinin doğru uyumda olduğunu düşünmüyorum.
Roleplayin temelini karakterler ve senaryolar oluşturur. Karakter konseptini belirlemek, buna uygun şekilde bir özgeçmiş hazırlayıp fiziksel ve ruhsal özellikleri karaktere eklemek. Karakterin rol planını hazırlamak, her oyundan çıktığınızda "karakterim bugün bunları yaşadı ve bu olayların karakterime kısa/uzun vadede etkisi şöyle olacak" demek ve kendinizi bir sonrali oyun gününe hazırlamak. IC ve OOC'nin dengesini sağlamak ve oyunu oynarken sizin siz değil yarattığınız karakter olduğunu düşünmek. Bu tip şeyler roleplayin temelini oluşturur, sizin örneğinizden gidersek bunlar bir yemeğin ana ürünleridir. Emoteları doğru ve yeterli vermek, bunlar ise tuzdur. Ana yemeğin dekorasyonudur. Yemeğin tadında payı yoktur ama yemeği kesinlikle ilgi çekici ve güzel gösterir. İştahı arttırır. Bazen bir çorbanın üstüne yaprak bırakmak, bir kahvenin üstüne kalp şekli çizmek çok şey değiştirir. Bunlardan dolayı rehber içeriğinizin roleplayin nasıl yapıldığını anlattığını düşünmüyorum. Önerim, başlığı "Rollerimizi nasıl renklendirebiliriz?" veya türevi bir başlıkla değiştirmeniz olur.
Keza ben rehber içeriğinizi de yanlış buluyorum. Emotelerde kesinlikle tanrısal bakış açısı olmamalıdır. Bir tiyatroda izlediğiniz oyuncu size duygularını "Ben şu an xxx duygularını yaşıyorum" şeklinde mi anlatır? Bu tip emotelar oyun kurallarıyla yasaklanmıştır. Beraberinde, gerçekçi bir rol çıkartmak istiyorsak kesinlikle soyutlanmış emotelardan kaçınmalı ve emotelarımızda sadece somut, fiziksel eylemleri ve durumları belirterek karakterimizin iç dünyasını anlama durumunu karşı tarafa bırakmalıyız.

İlk önce yorumun ve eleştirin için teşekkürler, ben zaten başlığı tam olarak Roleplay yapmadım sadece Roleplay'ın akışını ve eğlenceli olmasını sağlayan bir-kaç temel içeriği yazdım, dikkatli okuyup anlayarak okumak istersen anlarsın zaten. (birde alıntı içeriklerin farklı farklı sitelerde paylaşılması yasak, haberin olsun.)
Son olarakta reisim tanrısal bakış açısı konusunda bir SS bırakıyorum, anlatmak istediğimin ne olduğunu daha iyi anlarsın umarım;

Yani tanrısal bakış açısı dediğim öyle kendini allah falan görmek değil, birnevi PG kuralını yorumlayarak yazdım, mesela oyunun içerisinde biri sana vurdu ve /do üzerinden kişinin vurduğu yer ağrımakta diye bi emote verdin, bunu vermenin zorunlu olmadığını belirtmek istedim, genellikle yazmamın amacıda o zaten.

Çevrimdışı Cure

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #5 : 14 Ağustos 2020, 16:20:59 »
Klasik bilinen şeyler fakat rol yapmaya y eni başlayan birisinin forumu bile bileceğin düşünmüyorum.

Sunucuya her gün yeni bir User katılıyor ve bu kişi ilerideki zamanlarında illaki bir forum hesabı kuracaktır. Yeni başlamayanlar için ise sunucuda rol yapmayı bilmeyen Forum Görevlisi dahi var yok değil. Son olarakta bu konu üzerine açılmış hiçbir bilgilendirme ve rehber yok, ben sadece temel şeyleri yazdım.

Çevrimdışı timeformurder

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 28 Nisan 2023, 15:39
Toplam oynama: 139 gün, 15 saat
« Yanıtla #6 : 14 Ağustos 2020, 22:02:01 »
20 level olup hala *me emotelerine büyük başlayan insanlar var. Mutlaka burayı da görürler be.

Çevrimdışı TayipxD

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Çinli
Son giriş: 21 Ocak 2022, 12:07