Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

[REHBER] Birlik nasıl kurulur? Dikkat edilmesi gereken şeyler!

Başlatan Luanvice, 22 Temmuz 2020, 16:19:38
Okunma sayısı 3547 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Luanvice

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 05 Mart 2021, 16:28
Toplam oynama: 109 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
Son Güncelleme: 22.07.2020 | 16:26

Rehber hakkında!

Selamlar, ben N0VA.Birçok kişi birlik kurarken baştan sallama kurabiliyor ve henüz ne yapacağını bilmiyor olabiliyor.Bazı kişiler için söylüyorum tabiki bunu.Birlik  kurupta ne yapması gerektiğini bilmeyen bir çok insan var.Bende bir rehber hazırlamak istedim.Daha önce büyük bir birlik kurmadım veya onay almadım fakat neler yapılması gerektiğini gayet iyi biliyorum.Sadece RP değil farklı konsepti olan sunucularda birçok Birlik kurmuştum.Bu rehberi hazırlarken farklı rehberleri araştırdım ve bazı eski;büyük birlikleri araştırdım.Onlardan edindiğim bilgiler ile böyle bir konu hazırladım.Konu daha tam bitmiş değil ve detaylar eklenecek.Zaman zaman rehberi güncelleyeceğim, eksik veya hatalı birşey yazmışsam konu altında belirtirseniz düzeltebilirim.Fikirlerinizi saygılı bir şekilde belirtirseniz sevinirim.

Birliği kurarken alttaki şeyler kesinlikle önemli.Gerçekten bir birlik kurup büyümek istiyorsanız temel şeyleri atmalısınız.Ben birlik kurucam diyip sistemsel birlik açtıktan sonra büyük olamazsınız.Aşağıdaki hususlar çok önemli.Konsept, İsim, Kadro vs. bunlar en önemli şeylerdir.İyi forumlar.

1- Birlik!

1.1 Konsept
Birlik kurmadan önce bir konsept belirlemelisiniz, konsept bir Aile olabilir, İtalyan bir Mafya olabilir veya
Çete olabilir.Seçeceğiniz konsept tamamen size bağlı ve konsept hakkında yeterli bilgiye sahip olmalısınız.Bir iki rehber araştırıp "Ben bunu yaparım!" tarzı kafalara girmemeniz gerekiyor.Konsepti iyice araştırmalısınız, açtığınız konseptle ilgili rollere bakın.İnceleyin ve araştırın.Konsept en önemli şeylerden biri ve bir diğeride Konsept hakkında yeterli bilgiye sahip olmak.

1.2 Birlik İsmi
Birliğinize bir isim belirlemelisiniz.Açacağınız konsept'e uygun ve kurallara aykırı olmayan bir isim seçmelisiniz.Kesinlikle konsepte uygun olmalı ve alıntı bir isim olmamalı.Özgün olun, kendinize bir isim bulun.

1.3 Kemik Kadro
Birlik kurarken tek başınıza birlik kurmaya çalışmayın.Kesinlikle bir kadronuz olsun.Kuracağınız kadroda herkes CS6 edit bilmeli, bilmeyen varsada öğrenmeli.Ayrıca Rol iyi yapabilen ve sürekli IC/OOC Rütbe istemeyecek kişiler olmalı.Sizlere önerim birden fazla kurucu olmasın birliği en fazla 2 kişi kurun.Kemik kadroda herkesin bir görevi olsun, divizyonu ve rütbesi olsun.Kadronuz güvendiğiniz ve sizi yarı yolda bırakmayacak insanları seçmeye çalışın.IC olarak OCC'de çok yakın kankan diye IC'deonu terfi ettirme, IC'de olan IC'de kalsın.

1.4 Birlik Bütçesi
Birlik bütçeniz olsun.Benim önerim en az $200,000 civarı para ayırmaya çalışın.Birlik kurma ücreti $10,000 fakat birlik işleyişi vs. için $200,000 bir parayı gözden çıkartın.Birlik araçları, silahlar, uyuşturucular vs. için bu miktarda bütçeniz olması gerekiyor.

2- Birlik OOC Detaylar

2.1 Birlik Tanıtımı
Birlik tanıtımını CS6 üzerinden bir resim üzerine yapmayın.BBCode üzerinden göze hitap edecek şekilde olsun.BBCode bilmiyorsanız bile gidip bilen birine tanıtım hazırlatın.Tanıtımın göze hitap etmesi gerekiyor.İnsanlar saçma sapan sadece renk ve yazının olduğu tanıtımı beğenmez ve birliğinizi kötü gösterir.Tanıtımınızı düzenleyin, discord adresinizi, kullandığınızı bölgeyi vs. ayarlayın.Fotoğraflarla tanıtımınızı güzelleştirin.

2.2 Rol Planlaması
Birliğinizin bir rol planlaması olsun.Konsepte uyucak şekilde kendinize rol planlaması oluşturun, birlik üyeleriniz varsa yani kemik kadronuz varsa her karaktere uygun olacak şekilde rol planlaması oluşturun.Mesela bir şirket misiniz? Şirket neler yapar, ne yapmalısınız vs. bunları araştırın.Yapacağınız rollerin bir planı olsun, karakterlerinizin bir rol planı olsun.Birliğiniz gerçekten ne istiyor? Bunları ayarlayın.IC giden rollerinize göre işleyin ve devam edin.

2.3 Discord
Birliğinize ait bir discord açın.Fakat Mix ve MG yapmak için kullanmayın.Discord içerisinde vizyon,misyon bölümleri olsun, rütbeler , divizyonlar , konsept bilgisi , üyeler vs. herşeyi oraya yazın.Yeni gelen üyeler Discord üzerinden rol planlamasını, konseptini ve nasıl bir rol işlemesi gerektiğini anlasın.Konsepti öğrensin ve benimsesin.

3- Hiyerarşi ve İletişim

3.1 Birlik Rütbeleri ve Divizyonları
Birlik rütbeleri, konseptinize uygun olmalı.Rütbe ve hiyerarşi sistemini birliğin en önemli şeylerinden biridir.Size önerim rütbeleri fazla yapmaya bakın ve her rütbenin bir görevi olsun.Rütbeler IC olarak verdiğiniz görevler neticesinde işlesin.Divizyonlarda aynı şekilde, çalışan/personel birimleri olarak ayrı dallar oluşturabilirsiniz.Uyuşturucuyla, silah işleriyle vs işlere göre değişen rütbeler olsun.

3.2 Birlik Telsiz ve Frekans
Birliğinizi kurduktan sonra telsiz ve chatlog belirlemeniz gerekiyor.Chatlog sadece gizli işleriniz için kullanmanız gerek.Telsizi illegal olarak kullanmayın çünkü bu saçma bir rol çıkartır.Örneğin herkesin içerisinde /r Çatışma var vs. deseniz saçma olmaz mı? veya uyuşturucudan bahsetseniz? Telsiz ve Chatlog gerekmediği sürece asla kullanılmamalı.Telsizden illegal şeyler geçmeyin bunun için Chatlog var.İllegal şeylerinizi chatlog üzerinden geçin.Chatlog ve telsiz frekansını kimseye kolay kolay vermeyin, gerekirse frekans değiştirin.Sadece birlik üyelerinde olsun ve herkes ne zaman kullanacağını bilsin.R

4- Roller ve Editler!

4.1 Roller!
Rolleriniz kesinlikle konsepte uygun bir şekilde olmalı.Mesela bir mafya iseniz bisiklet sürmeniz saçma olur veya rahat şeyler giyinmeniz gibi.Rollerinizi karakterinizin özelliklerine uygun şekilde yapın ve konuşmanıza dikkat edin.Bir mafya iseniz "Hey! Adamım, nabersin ha" tarzı konuşmalar saçma olur.Rollerinizi yaparken dikkat çekin.Ayrıca diyelim ki rollerde arkaplanda kalmayın ve üyelerinizide arkaplanda bırakmayın.Sürekli kendinizi rolde belli edin, konuşmasanız bile /me ile emoteler verin, /do ile karakterinizin durumunu belirtin.Sunucuda"Şizofren " rolleri yapıp tanıtıma atmayın.Kendi kendinize konuşmayın bu çok saçma bir durum.Ha karakteriniz Şizofren hastalığı vs. birşey varsa yapın ama yoksa yapmayın.Gerçekten ben dahil birçok insan bu rolleri sevmiyor ve insanlara saçma geliyor.Onun yerine emote atın, emoteleriniz konuşsun.

4.2 Rol Editleri
Rol editlerini kesinlikle göze hitap edicek şekilde yapın.Rehber bölümünde birçok güzel SS editlemenin yolları var.Editler için ekstra çabalayın ve rol editlerini güzel yapın.İnsanlar rollerinizi okurken güzel bir edit görsün ve birliğiniz dikkat çeksin.

4.3 Karakterinizin Rolleri
Bir birlik kurucaksanız bu birliğin kurucusunun bir karakteri olmalı, bu karakterin hikayesi, geçmişi, özellikleri vs. şeyler kesinlikle olmalı.Karakterinizin hastalığı var veya geçmişte ailesini kaybetmiş gibi gösterebilir ve karakterinizin psikolojisini buna göre rollerde değiştirebilirsiniz.Bu çok hoş olur.Karakteriniz kocaman bir mafya lideri bile olsa farklı psikolojik sorunlar yaşayabilir ve bu rollere renk katar.

5- Onay

5.1 Sistem Onayı!
Hedefiniz ilk olarak Sistem Onayı olsun, sistem onayı almak çok zor birşey değil yeter ki rolleriniz konsept uygun olsun, rolleriniz güzel olsun, aktif olun.Foruma boş ss atarak sistem onayı alamazsınız.Rol yapın ve rollerinizi gösterin.Sistem onayı aldıktan sonra başınızı daha yükseklere dikin.Sistem onayı aldığınız zaman hemen büyüğüm tarzı kafalara girip ortalığı kızıştırmayın.Rol yapmaya devam edin.

*Eklenecek.

1

Çevrimdışı mvo

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Jairo Inoue Lv.19
Son giriş: 11 Ağustos 2022, 23:07
Toplam oynama: 58 gün, 11 saat
Birlik: ****** *ANG
Ynt: [REHBER] Birlik nasıl kurulur? Dikkat edilmesi gereken şeyler!
« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2020, 03:35:21 »
güzel  :o 8)

Çevrimdışı fortyfour

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Fransız
Son giriş: 28 Eylül 2024, 18:23
Toplam oynama: 337 gün, 2 saat
Son giriş: 17 Temmuz 2024, 13:48
Toplam oynama: 12 gün, 20 saat
Birlik: ** 212
Köken: Meksikan
Son giriş: 19 Mayıs 2024, 22:50
Toplam oynama: 10 gün, 17 saat
Son giriş: 29 Kasım 2023, 00:30
Toplam oynama: 0 gün, 22 saat
Son giriş: 00/00/0000
Toplam oynama: 0 gün, 0 saat
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2020, 04:31:36 »
başarılı

Çevrimdışı tunarowsy

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 20 Temmuz 2024, 01:47
Toplam oynama: 146 gün, 9 saat
Son giriş: 27 Haziran 2023, 01:53
Toplam oynama: 0 gün, 10 saat
Son giriş: 24 Haziran 2023, 23:48
« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2020, 05:33:17 »
Gusel olmus

Çevrimdışı bnGreen

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Alman
Son giriş: 18 Kasım 2021, 20:54
Toplam oynama: 197 gün, 19 saat
« Yanıtla #4 : 25 Temmuz 2020, 01:05:54 »
güzel olmus ahbab harbiyim

Çevrimdışı Bilinmiyors

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 09 Eylül 2020, 18:34
« Yanıtla #5 : 28 Temmuz 2020, 20:32:16 »
Geliştirilebilir.

Çevrimdışı Luanvice

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 05 Mart 2021, 16:28
Toplam oynama: 109 gün, 0 saat
« Yanıtla #6 : 10 Ağustos 2020, 00:55:45 »
Yorumlar için teşekkürler.

REHBER güncellendi, Onay ve Rol kısımları eklendi.

Çevrimdışı N0SY

Bağışçı
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Chan Wu Lv.45
Son giriş: 14 Nisan 2024, 21:18
Toplam oynama: 546 gün, 11 saat
Köken: Alman
Son giriş: 17 Mart 2024, 16:57

Çevrimdışı timeformurder

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 28 Nisan 2023, 15:39
Toplam oynama: 139 gün, 15 saat
« Yanıtla #8 : 12 Ağustos 2020, 15:01:49 »
birlik>kumar katlama timi>kur
bitti
Spoiler:
Güzel olmuş, eline sağlık

Çevrimdışı BLood6

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 15 Aralık 2020, 14:31
Toplam oynama: 15 gün, 12 saat
« Yanıtla #9 : 12 Ağustos 2020, 17:43:49 »
Son Güncelleme: 22.07.2020 | 16:26

1.3 Kemik Kadro
Birlik kurarken tek başınıza birlik kurmaya çalışmayın.Kesinlikle bir kadronuz olsun.Kuracağınız kadroda herkes CS6 edit bilmeli, bilmeyen varsada öğrenmeli.

Bu konuya kesinlikle katılmıyorum. Eğer bir birlik kuracaksanız sayınız 3 kişiyi geçmesin, ekiple kurulan birlikler şu ana kadar tüm SAMP'da DM'e kayan ve birliğin ana konseptinden sapmış birliklerdir. Günümüzde buna çok şahit oluyoruz. Ekipçe rollere başlayacağız diyen tüm birlikler ertesi gün sobeitten banlanıyor. SAMP'da eğer gerçekten rol birliği kuruyorsanız sayınız 3 kişiyi GEÇMESİN. bu konuda ciddiyim.