Sefiller - Victor Hugo
Kitabın konusu;Hikâye 1815'te başlar ve 1832'deki Paris Haziran Ayaklanması'nda son bulur. Birkaç karakterin yaşamını ve birbirleriyle alakasını ele alan roman daha çok eski mahkûm Jean Valjean'ın yaşam mücadelesini anlatmaktadır.
Kitabı bu kadar özel kılan nedir?Bu kitap Victor Hugo'nun yaşadığı, gördüğü ve duyduğu tarihi olayları yansıtmaktadır. Kitabı okurken şaşıracağınız olayları dahil etmeden örnek vermem gerekirse Valjean karakteri için toplumsal sorumlulukları ve hayırseverliğiyle tanınan bir iş adamı olan eski mahkûm Eugène François Vidocq'un hayatından esinlenildiğini, 22 Şubat 1846'da Hugo bir Düşes ve oğlunun arabalarından acımasızca seyrederlerken ekmek çalan bir hırsızın tutuklanışınına şahit olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca Hugo 1832'deki ayaklanma sırasında Paris sokaklarında yürürken barikatlar gideceği yönü kapattı ve top ateşinden korunmak zorunda kaldı. 1848 Fransız Devrimi'ne ise doğrudan katıldı, barikatların parçalanmasına, halk ayaklanmasının ve monarşist müttefiklerinin bastırılmasına yardımcı oldu.
Bunların dışında kitaptaki yaşanan neredeyse her şey gerçekten yaşanmış olaylardır. Eğer internette biraz araştırırsanız kitapta yaşanan olayların örneklerini ve doğrudan bağlantılı olduğu olayları okuyabilirsiniz. Kitabı bitirdikten sonra mutlaka bakınmanızı tavsiye ediyorum.
Ek olarak bir kaç cümle;Dünya çapında bir ün sağlayan bu kitap çoğu ülkede orijinal adıyla ( Les Misérables) anılmaktadır. Fotoğrafı örnek olarak kullandım. Kısaltılmış haline ait bir kapak fotoğrafıdır. Orijinalini satın almanızı ve fazlasıyla uzun olan bu kitabı orijinal haliyle okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabı D&R üzerinden temin edebilirsiniz.