“Ölümün Çenesine - müttefik birlikler, su ve Nazi silah sesleri arasında dolaşıyor.”
1944 yılı U.S.A, Britanya, Fransa ve müttefikleri Fransa'nın Normandiya'da ki Omaha sahilindeki D-Day işgali. | • Nihai Kurtuluş Normandiya - 1944 ° Yıl... 6 Haziran 1944 ° Konum... Fransa ° Birim... 1. Tabur 2. Alay 2. Bölük Deniz piyadeleri
Dünya tarihinin en acı ve kanlı olayı olan II. Dünya Savaşı’nın sonlanmasına önderlik edecek olan Normandiya çıkarması… Almanlar ezici bir güçle Fransa’yı ele geçirip halka ve şehre zülüm eden Almanya çıkarmasından neredeyse 4 yıl geçti. Bu 4 yıl boyunca Nazi güçleri Fransa’da hakimiyetini sağlamış hatta yayılmaktaydı. Önüne çıkan her gücü bir hiçmiş gibi def ediyor gücüne güç katıyor ve Dünya tarihini değiştirip koca bir soyu yanında ise yüz binlerce masum insanı kıyıma sürüklüyordu. 2. Dünya süre zarfında Tümamiral rütbesinde Deniz piyadelerinden 1. Tabur 2. Alay 2.Bölük’ü komuta ediyordum. Çıkarma gemilerimizin Normandiya kıyılarına yaklaştığını hatırlıyorum, demir kayıklar içinde tümen-tümen ayrılmıştık. Kayığımız Normandiya kıyılarına yaklaşırken bir yandan emrim altındaki denizcilere sözlerimle moral veriyor, destek çıkıyordum. Bir yandan ise kafamı geriye doğru çevirip kıyıda bizi bekleyen canavarları düşünüyor, bütün ümidimi kaybedip dehşete kapılıyordum. Normandiya kıyılarına yaklaştığımızda, çok değil 4-5 dakikalık bir mesafe kaldığında sahili izliyorduk ben ve askerlerim. Bomboş görünüyordu ve piyadeler kendi aralarında goygoy yapıyor, Almanlar ile dalga geçiyordu. Er Zussman’ın kahkahasından çok değil, yaklaşık 3 saniye sonra giderek yükselen bir ıslık sesi duymaya başladık. Göklere ve sahile baktığımızda hiçbir şey gözükmüyordu fakat yer ve gök bu ıslık sesiyle adeta yankılanıyordu. O an anlamıştım ölümün yaklaştığını... Islık sesinden birkaç saniye sonra onlar gözüktü; Alman harikası taarruz uçakları Stuka, hem de onlarcası. Stuka’lar dost birlikleri bombardımana tutmaya başlamıştı bile. Birkaç saniye sonra ise çelikten seken kurşun sesleri yankılanmaya başladı. Alman birlikleri sahilde bize bir karşılama hazırlamıştı bile. Ölüm korkusu ve telaşıyla emrimdeki genç kahramanlara eğilmelerini emredip çelik kayığın siperine geçtik. Keskin nişancı birlikleri nokta olarak gözüken kafaları hiç es geçmiyor, aman vermiyorlardı. Görüşümüz tamamen kesilmişti, sağımızdan solumuzdan Stuka’nın ıslık sesleriyle birlikte bombaların dost kayıklarıyla buluşması sonucu onlarca, yüzlerce kahraman er ve askerin çığlıklarına Alman ordularının çelik kayıklara isabet ettirdiği mermilerin sıyırma sesleri eşlik ediyordu. Birkaç dakika sonra kayığımız ani bir şekilde durdu, kıyıya çarpmıştık. Dost bildiğim adamların, komutanların, kahraman erlerin savaş çığlıklarını duyduğumda ise bir an bile tereddüt etmeyip kayığın siperini indirdim. Emrimdeki askerlerle birlikte bizi bekleyen düzinelerce Nazi gücüne üstüne üstlük göğü yaran Stuka’lara rağmen ilerledik, hiç durmadan siperden sipere ilerledik... Gece olduğunda, hava karardığında kimsenin tahmin edemeyeceği bir sonuçla karşı karşıyaydık; Almanları geri püskürtmüş, taarruzun ilk etabını kazamıştık. Her ne kadar görüp bilsek de inanamadık, tuzak olduğunu düşünüp her saniye tedirgin bir şekilde Almanların saldırmasını bekledik fakat gerçekleşmedi. Daha sonrasında karargahlar oluşturup siperleri ilerletmeye devam ettik. Her gün dost birliklerle birlikte binlerce yeni takviye kuvveti geçtiğimiz yollardan getirdik. Amerika’nın desteğiyle taraflar değişmişti. Ezici bir güçle kazanıyor, Almanları her defasında hezimete uğratıyorduk… Tarihler Temmuz ayını gösterdiğinde ise Almanları Fransa’dan def etmiş, savaşı kazanmakla kalmayıp Alman güçlerini yoksulluğa ve çaresizliğe sürüklemiştik. Bu günden sonra Alman güçleri eski gücüne kavuşamadı, sonucunda 2. Dünya savaşı Haklının zaferiyle sonuçlanmış ve Hitler mağlup edilmişti.
- Tümamiral Robert Litchfield‘ın günlüğünden |