Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Eski Rina VS Yeni Rina

Başlatan EP, 10 Aralık 2018, 03:23:19
Okunma sayısı 2392 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı EP

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Ynt: Eski Rina VS Yeni Rina
« Yanıtla #20 : 11 Aralık 2018, 00:27:02 »
eski zamanlar o zamanlar değil yavru

eski zamanlar 2017 dönemidir.

Sunucu rekoru 45 kişi falan, o zamanlar dm ci bir kitle vb. yok kaliteli roller var.

Idlewood drug fella$ vb birlikler, rolün en iyi döndüğü dönemler o zamanlar rina 22 aralık günü bakımdan çıktı 2 3 ay roller güzel gitti, roller artık eskisi kadar güzel değil.

Attığım ekran görüntüsü eski zamanları temsil etmek için değil zaten. Dikkatli okuduysanız Make Rina Great Again (2017) yazısını görürsünüz. 2017 ve 2018'in başlarına kadar devam ettiğini vurguluyorum. 2018 ilkbahar mevsimi belki de eski Rina'dan kalan birkaç kırıntının da rüzgarla beraber uçup gittiği ve kaybolduğu tarihtir benim için.

Yorumunuz için teşekkürler.

Çevrimdışı EP

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #21 : 11 Aralık 2018, 01:01:30 »
GOV bazındaki düşüncelerinize katılmıyorum.
Hakimlik rolünü göremiyorsunuz çünkü dava yok, olduğu zaman bile PD bazında oluyor ve içişleri rolleri gerçekleştiriliyor.
Fakat GOV rollerini nasıl geliştirilebileceğimiz hakkında fikirlerinizi tabii ki dinlerim.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim;

GOV'un hukuki rolleri aktif etmesi için yapılması gereken bazı şeyler var. Bilirsiniz ki LSPD bunca zamandır, yöneten ve kontrol edendi. GOV uzun süredir olmadığı için buna alışıldı. LSPD'nin eskiden kalma alışkanlıkları bir suç karşısında karar verip tutuklama işleminin ve tutuklama süresinin belirlenmesine kadar gidiyor. İçişleri'nin yapması gerekenler arasında yargılamak yer almaz. Departmanlarla ile ilgili bazı durumları, departmanlarda gerçekleşen ve memurların devleti etkileyen davranışlarını, ülkede olup biten; ülkeyi etkileyecek ve şehir için tehlike yaratan durumları 'dosya' olarak ele alıp incelemeleri gerekmektedir. Uzun zaman sonra Jason Terry gibi ortalarda görünmeyen bir Captain gördüğüme sevindim. Kendisini bir kere gördüm o da departmandaydı. Captain ve teğmen çok sık göze görünen kişiler değildir. Bunun uzun zaman sonra başarılması ise Atakan'ın; "Bize zaman verin." sözüne güvenmemi sağlıyor.

İçişleri normalde beyaz yakalı kişilerden oluşması gereken ve GOV gibi değerli bir nimeti elde edebilecek, LSPD'den çok çok daha üst seviyelere taşıyabilecek yetkili gruplarından yalnızca biridir. GOV'un aktif ve çok sık kullanılan bir binaya, ayrıca İçişleri gibi; Çevre ve Düzenleme, Ulaşım, Dışişleri, Maliye.. gibi gibi pek çok sınıfın açılması legal rollere çok yüksek seviyede artı kazandıracak bir düzenleme olurdu. Maliye; gişe ve benzeri fiyat düzenlemelerini, Çevre ve Düzenleme; ise daha önce yapılan çevre düzenleme rollerini, Ulaşım; taksinin devlete bağlanması ve toplu taşıma araçları gibi sistemlerin fiyatlandırma ve kontrolünü, İçişleri; departmanların kontrolü, denetimi (yargılanması dahil değildir!) gibi... Bu tarz bakanlıklar.. ne bileyim yönetim olarak yine aktif bir başkan ve milletvekilleriyle LSPD'nin 100 kişilik legallik sorumluluğunu üstlenip sorunlara maruz kalmasını, rolü kaliteli yönde etkileyecek bir adımla çözebilir ve dengeleyebiliriz.

Bir düşünün; aktif max. 35-40 polis memuru var. Bunlar eskisi gibi kovalamaca ve sürekli COMM1 durumlarında değiller. Bir suçlu hırsızlık yaptığında veya kavgaya karıştığında LSPD yönetiminin de hep istediği gibi; memurlar sakin kalarak yavaş ve sakin roller ile devam ediyor. Bu kişinin bilgileri kayıt altına alınır, kanıtlar OOC olarak hükümete bağlı adliye ile paylaşılıp dosya oluşturulur. OOC ss veya video kaydı incelenerek kişiye yakalama emri ve mahkeme duruşma tarihi çıkarılır. Sonra kişi tutuklu şekilde mahkemede yargılanır. Alacağı ceza yapılan rollere oranla arttırılır. Böylece OOC veya IC olarak "Ne olacak yeaa 30 dakika yer çıkarım." lafı; "Polis bu yaptığımızı görürse yıllarca içeride yatarız." lafıyla değişebilir. Bunlar basit şeyler. Ama halen bunların gerçekleşmesini bekliyoruz oyuncular olarak.

Kişiler illegal rolün ne kadar tehlikeli olduğunun farkına varacak ve zamanla daha gerçekçi hal alacaktır. Kimse durup dururken birine kolay kolay silah çekemeyecek hale gelecek. Örneğin; bir gaspçı bir vatandaşa silah çekip soygun yaptı. Gasp eden kişinin maskesi yok ve gasp edilen kişi ekran görüntüsü aldı. Bu kişi mekan kamera kaydı olarak bu ekran görüntüsünü polise götürecek. Polis tutanak tutup bu tuttuğu tutanağı adliyeye sevk edecek. Adliye de kişiye yukarıda bahsettiğim gibi yakalama emri ve duruşma tarihi belirleyecek. Kişi 300$ çaldıysa iade edip, açılan davaya göre şikayetçi olan kişiye, kişinin avukat ücreti ve talep edildiyse maddi tazminat ödeyip hakim kararına göre hapis cezası alacak. Bu hapis cezası işlenen en ufak suç olsa bile yapılan rollerin fazlalığı göz önünde bulundurularak en az 100 dakikadan başlayacak. Bu bahsettiğimiz kişiye 180 dakika bir ceza (3 saat / 3 yıl) uygun görülebilir bir cezadır. Kişi gerekli roller ve avukatıyla beraber duruşma salonunda rolünü sürdürecektir.

Yine aynı şekilde bakanlara atanmış güvenilir şoförler gibi legal meslekler arttırılabilir. Hükümete bağlı taksi sisteminin denetlenmesi yine İçişleri'ne ait bir görevdir. Yani uzun lafın kısası; "Los Santos" gibi büyük bir şehir, kaos ortamı ve hırsız-polis yerine; bir hukuk şehri olmalıdır. Gerçekçi olan budur. Millet doya doya legal, illegal, sivil rolleri yapabilmeli. Hakim olarak adminlerin öncü olmasını söylememin nedeni ise; onlar sunucu kurallarını oyunculardan daha iyi bilen kişilerdir. Bir sorun olduğunda bir sivil "sakin bir şekilde, sakin bir rol ile" gelip şikayetini adliyeye, polis departmanına, hükümetin insan kaynaklarına yapabilmelidir. Polislik bu sunucuda çok üst düzey bir yer haline gelmiştir. Devletin milletvekili, bakanları ve en önemlisi; vali/başkanı ortalarda olabilecekken olmamayı seçmiştir. Bilmiyorum abartı olarak görebilirsiniz belki ama milletin şu şikayeti size de tanıdık gelmiyor mu; "Biz bunları mı şikayet edeceğiz yoksa rol mü yapacağız ya?!" işte bundan bahsediyorum. Böyle bir düzenleme ile millet forumlara değil adliyelere ve hükümete ait binalara doluşur 'ellerinde kanıtlar ve kağıtlarla'. Millet "Ucuz Infernus aranıyor." demez; "Şu dava ile ilgili tecrübeli avukat arıyorum." der zamanla. Avukatlar aranan kişiler olur.

Daha ben çok yazarım da bu yazdıklarımın sonunda bile; "Ya bırak sen ne anlatıyorsun" 'a geleceği için o yüzden bu kadar yeterli diye düşünüyorum. "Anlat" veya "Şu neden şöyle" falan diye sorarsanız üşenmeden ve çekinmeden ilgilenirim. Teşekkürler.

Çevrimdışı bergy

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 15 Nisan 2024, 00:12
Toplam oynama: 99 gün, 10 saat
Birlik: (Yok)
« Yanıtla #22 : 11 Aralık 2018, 01:14:02 »

GOV bazındaki düşüncelerinize katılmıyorum.
Hakimlik rolünü göremiyorsunuz çünkü dava yok, olduğu zaman bile PD bazında oluyor ve içişleri rolleri gerçekleştiriliyor.
Fakat GOV rollerini nasıl geliştirilebileceğimiz hakkında fikirlerinizi tabii ki dinlerim.

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim;

GOV'un hukuki rolleri aktif etmesi için yapılması gereken bazı şeyler var. Bilirsiniz ki LSPD bunca zamandır, yöneten ve kontrol edendi. GOV uzun süredir olmadığı için buna alışıldı. LSPD'nin eskiden kalma alışkanlıkları bir suç karşısında karar verip tutuklama işleminin ve tutuklama süresinin belirlenmesine kadar gidiyor. İçişleri'nin yapması gerekenler arasında yargılamak yer almaz. Departmanlarla ile ilgili bazı durumları, departmanlarda gerçekleşen ve memurların devleti etkileyen davranışlarını, ülkede olup biten; ülkeyi etkileyecek ve şehir için tehlike yaratan durumları 'dosya' olarak ele alıp incelemeleri gerekmektedir. Uzun zaman sonra Jason Terry gibi ortalarda görünmeyen bir Captain gördüğüme sevindim. Kendisini bir kere gördüm o da departmandaydı. Captain ve teğmen çok sık göze görünen kişiler değildir. Bunun uzun zaman sonra başarılması ise Atakan'ın; "Bize zaman verin." sözüne güvenmemi sağlıyor.

İçişleri normalde beyaz yakalı kişilerden oluşması gereken ve GOV gibi değerli bir nimeti elde edebilecek, LSPD'den çok çok daha üst seviyelere taşıyabilecek yetkili gruplarından yalnızca biridir. GOV'un aktif ve çok sık kullanılan bir binaya, ayrıca İçişleri gibi; Çevre ve Düzenleme, Ulaşım, Dışişleri, Maliye.. gibi gibi pek çok sınıfın açılması legal rollere çok yüksek seviyede artı kazandıracak bir düzenleme olurdu. Maliye; gişe ve benzeri fiyat düzenlemelerini, Çevre ve Düzenleme; ise daha önce yapılan çevre düzenleme rollerini, Ulaşım; taksinin devlete bağlanması ve toplu taşıma araçları gibi sistemlerin fiyatlandırma ve kontrolünü, İçişleri; departmanların kontrolü, denetimi (yargılanması dahil değildir!) gibi... Bu tarz bakanlıklar.. ne bileyim yönetim olarak yine aktif bir başkan ve milletvekilleriyle LSPD'nin 100 kişilik legallik sorumluluğunu üstlenip sorunlara maruz kalmasını, rolü kaliteli yönde etkileyecek bir adımla çözebilir ve dengeleyebiliriz.

Bir düşünün; aktif max. 35-40 polis memuru var. Bunlar eskisi gibi kovalamaca ve sürekli COMM1 durumlarında değiller. Bir suçlu hırsızlık yaptığında veya kavgaya karıştığında LSPD yönetiminin de hep istediği gibi; memurlar sakin kalarak yavaş ve sakin roller ile devam ediyor. Bu kişinin bilgileri kayıt altına alınır, kanıtlar OOC olarak hükümete bağlı adliye ile paylaşılıp dosya oluşturulur. OOC ss veya video kaydı incelenerek kişiye yakalama emri ve mahkeme duruşma tarihi çıkarılır. Sonra kişi tutuklu şekilde mahkemede yargılanır. Alacağı ceza yapılan rollere oranla arttırılır. Böylece OOC veya IC olarak "Ne olacak yeaa 30 dakika yer çıkarım." lafı; "Polis bu yaptığımızı görürse yıllarca içeride yatarız." lafıyla değişebilir. Bunlar basit şeyler. Ama halen bunların gerçekleşmesini bekliyoruz oyuncular olarak.

Kişiler illegal rolün ne kadar tehlikeli olduğunun farkına varacak ve zamanla daha gerçekçi hal alacaktır. Kimse durup dururken birine kolay kolay silah çekemeyecek hale gelecek. Örneğin; bir gaspçı bir vatandaşa silah çekip soygun yaptı. Gasp eden kişinin maskesi yok ve gasp edilen kişi ekran görüntüsü aldı. Bu kişi mekan kamera kaydı olarak bu ekran görüntüsünü polise götürecek. Polis tutanak tutup bu tuttuğu tutanağı adliyeye sevk edecek. Adliye de kişiye yukarıda bahsettiğim gibi yakalama emri ve duruşma tarihi belirleyecek. Kişi 300$ çaldıysa iade edip, açılan davaya göre şikayetçi olan kişiye, kişinin avukat ücreti ve talep edildiyse maddi tazminat ödeyip hakim kararına göre hapis cezası alacak. Bu hapis cezası işlenen en ufak suç olsa bile yapılan rollerin fazlalığı göz önünde bulundurularak en az 100 dakikadan başlayacak. Bu bahsettiğimiz kişiye 180 dakika bir ceza (3 saat / 3 yıl) uygun görülebilir bir cezadır. Kişi gerekli roller ve avukatıyla beraber duruşma salonunda rolünü sürdürecektir.

Yine aynı şekilde bakanlara atanmış güvenilir şoförler gibi legal meslekler arttırılabilir. Hükümete bağlı taksi sisteminin denetlenmesi yine İçişleri'ne ait bir görevdir. Yani uzun lafın kısası; "Los Santos" gibi büyük bir şehir, kaos ortamı ve hırsız-polis yerine; bir hukuk şehri olmalıdır. Gerçekçi olan budur. Millet doya doya legal, illegal, sivil rolleri yapabilmeli. Hakim olarak adminlerin öncü olmasını söylememin nedeni ise; onlar sunucu kurallarını oyunculardan daha iyi bilen kişilerdir. Bir sorun olduğunda bir sivil "sakin bir şekilde, sakin bir rol ile" gelip şikayetini adliyeye, polis departmanına, hükümetin insan kaynaklarına yapabilmelidir. Polislik bu sunucuda çok üst düzey bir yer haline gelmiştir. Devletin milletvekili, bakanları ve en önemlisi; vali/başkanı ortalarda olabilecekken olmamayı seçmiştir. Bilmiyorum abartı olarak görebilirsiniz belki ama milletin şu şikayeti size de tanıdık gelmiyor mu; "Biz bunları mı şikayet edeceğiz yoksa rol mü yapacağız ya?!" işte bundan bahsediyorum. Böyle bir düzenleme ile millet forumlara değil adliyelere ve hükümete ait binalara doluşur 'ellerinde kanıtlar ve kağıtlarla'. Millet "Ucuz Infernus aranıyor." demez; "Şu dava ile ilgili tecrübeli avukat arıyorum." der zamanla. Avukatlar aranan kişiler olur.

Daha ben çok yazarım da bu yazdıklarımın sonunda bile; "Ya bırak sen ne anlatıyorsun" 'a geleceği için o yüzden bu kadar yeterli diye düşünüyorum. "Anlat" veya "Şu neden şöyle" falan diye sorarsanız üşenmeden ve çekindemen ilgilenirim. Teşekkürler.

Değerli eleştirileriniz ve yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Önerilerinizi göz önünde bulunduracağım. Fakat role hevesli olan kitlenin az olduğunu belirtmek gerek. Bahsettiğiniz rolleri kullanıma açmak fazla talep doğurmuyor.
İçişleri bakanlığı rollerini de soruşturma bazında açılan davalar ile yapıyoruz. Sürekli olarak aktif tutmak mümkün olmayabiliyor.
Diğer önerilerinizi yazılı olarak tutacağım.

Çevrimdışı EP

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #23 : 11 Aralık 2018, 01:20:50 »
Dünya insanın hayal gücü üzerine kuruludur. Bizi hayvanlardan ayıran budur. Para bir kağıt parçasıdır bir metaldir. Ama insanların hayal gücüyle bu para; değerli bir şey, karşılığında bir şeyle takas edilebilecek bir şey haline gelmiştir. Hukuk yine aynı şekilde. Hiçbir canlının yaşama hakkı diye bir şey yoktur. Bir aslanın yaşama hakkı var mıdır? Yoktur. Kendisi hayatta kalabildiği sürece yaşar. Bir geyiği öldüren aslana; "Onun yaşama hakkı var." diyemezsiniz. İşte insanın hayal gücü; hukuku, şirketleri, parayı ve daha birçok şeyi oluşturmuştur. Bunlar sadece hayal ürünüdür. Dünyayı ele alan ve gerçek dünyanın rolünü yapmamızı sağlayan bu sunucuda da ilerlemenin tek şartı hayal kurmaktır. Hukuku kurmalı, şirketlerin sadece para kasmaktan çıkıp, her şirketin binasının ve rollerinin olması şartı koyulmalı, sahil/kumsalda bulunan tüm havayı bozan konser alanı kaldırılıp yerine sörf tahtalarının olduğu bir küçük satış mağazası/standı gibi şeyler konarak sahil aktif hale getirilmeli. (Sahilde iskelenin sonunda bulunan deniz manzaralı ve önü açık olan cafe çok güzel mesela.) Rol de bir hayaldir, senaryodur. Hayalinizi güçlendirmez ve desteklemezseniz rol de bir hayal ürünü olmaktan çıkar. Alakasız bir şey olur. Tıpkı " /w ID Benim eve gelsene seni bi *** " yazan rolden habersiz bazı sözde oyuncular gibi.

Düzeltme : Çoğu kişinin mantığı "PD'ye mi girsem yoksa illegale mi?" şeklinde olduğu için.. Sizin yapmanız gereken teşvik etmektir. Talep yok diye şehri geliştirmemeyi seçersek sonsuza kadar talepsiz ve DM atmak haricinde ilerlemez bu mantık. Emin olun ki rol yok diye ağlayan çok kişi var. Bunları yakın zamanda gördüm. Bu kişiler bile sıkıntıdan alakasız yerlere giriyorlar. Ayrıntılı şekilde hükümet sistemini getirin, emin olun ki bir karşılığı olacaktır zamanla. Buna inanıyorum. Böyle bir karar verirseniz desteğimi de esirgemeyeceğim.

Teşekkürler yorumunuz için.

Çevrimdışı soldier

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Adam Goodwin Lv.13
Son giriş: 04 Şubat 2023, 20:53
Toplam oynama: 54 gün, 1 saat
« Yanıtla #24 : 11 Aralık 2018, 02:20:18 »
@EP selamlar dostum yazın çok güzel her şeyi detaylıca okudum ve doğru noktalara değinmişsin. Bende Red-County diye bir sunucuda oynuyordum aşırı eğlendiğim zamanlarda oldu ancak genel olarak global samp topluluğunda yenileşen ve yapılandırılmaya uğrayan bir temel var. Ve bizler gibi 2010-2011 yıllarında "roleplay mi? Ne? Abi kendi arabanı alıyorsun, evini alıyorsun efsane bir şey." diyenler bu yenileşmeyi kabul etmekte biraz zorlanıyor ancak genel olarak bakarsan her şeyin eski tadı daha kıymetlı gelir. Eleştirilerinde haklısın kimse benimsediği bir platformda rol kalitesini düşüren oyuncuları istemez ama yeniler eskilerin yerini alacaktır buna inanıyorum. Rina'nın gelişim sürecinde olduğuna inanıyorum ve yalnız olmadığımada eminim. Bir kişi, iki kişi, üç kişi... Derken bir bakmışız etrafımıza herkes eğlencesine bakıyor ve kaliteli zaman geçirmeye çalışıyor olacak buna canı gönülden inanıyorum.

Platformlarda oluşan bazı sorunların önüne geçmek zor oluyor bunun sebebi popüler bir platforma hakim oluyorken bir anda oyuncu sayını yarı yarıya düşürecek bir şey yapmak istemiyorsun. İnsanları 700 dakika hapise atarsan insanların rol zevkini bozmuş olursun. Bu denli yıkıcı yaptırımlar yerine şuan olduğu gibi 100-120 dakikalar makul süreler. Zaten karakter yöneticilerinin kayıtlı olduğu bir veri tabanı var ve bu veri tabanından kullanıcıların aldığı bütün cezalara yöneticiler bakabiliyor ancak gerekli yaptırımlar yetersiz kalıyor. Büyük bir kitleyi yönlendirmek göründüğünden daha zor bir iştir, elli, yüz kişilik bir aktif oyuncu topluluğunda böyle sorunlar daha çok göze battığından mütevellit yaptırımı hızlı, kolay ve kesin çözüm oluyordu. Ancak şuan öyle bir imkanın bulunmadığını sana söyleyebilirim oyun yöneticilerinin ilgilenmesi gereken kişi başına düşen  80-90 kullanıcı ve bir anda bu kullanıcıların mükemmel olmasını bekleyemezsin. Bu dönem yaşanan problemlerin bir gelişim süreci olduğunu varsayıp ona göre hareket edersek herkesin daha kaliteli zaman geçireceğine inanıyorum.

Uzunca bir süre SA:MP topluluğunda ki yerimi korudum, daha çok tercih ettiğim global sunucular oldu fakat bunun birden fazla sebebi var. Birincisi yabancı dile hakim olabiliyorsun. İkincisi insanlar gerçekten roleplay kuramını benimseyerek hareket etmeye çalışıyor. Bunun gibi bir sürü örnek verebilirim eleştiriye gelince çok fazla örnek bulursun. Türkiye lokasyonlu oynadığım sunucularda şunu fark ettim. Eski oyuncular, yeni oyuncuların gelmesini ve ortama ayak uydurma sürecini istemiyor. Herkesin hataları olur, bu hataların artma sebebide insanların bilinçsiz bir şekilde "roleplay" topluluğuna katılması. Zaten oynadığımız sunucu hard yada medium gibi bir saçma ayrım yapmadan herkesin oynayabileceği bilen ve bilmeyeninde oynayabileceği bir tarzda yapılandırılmış. Forum ve in-game kullanıcılar bu durumu bilerek oyuna giriş sağlıyor ve aktifliğini gösteriyor. Her platformda çürükler olacaktır ama bunları tedavi etmek oyunculara düşüyor. Herkes en iyi şekilde yapacak diye bir şey yok, insanlar bu platforma eğlenmek ve kaliteli zaman geçirmek için giriyor bu yüzden mükemmel bir rol yapma platformu olarak değerlendirme bakış açını değiştirip, değerlendirmeni yap bu sayede eleştirilerinin çoğunun zaten var olduğunun ancak bu denli rahatsız etmediğinin kanısına varacaksındır. Yazım hatalarımı mazur gör gecenin ikisinde ancak bu kadar oluyor.

Çevrimdışı EP

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #25 : 11 Aralık 2018, 03:30:04 »
Herkes en iyi şekilde yapacak diye bir şey yok, insanlar bu platforma eğlenmek ve kaliteli zaman geçirmek için giriyor bu yüzden mükemmel bir rol yapma platformu olarak değerlendirme bakış açını değiştirip, değerlendirmeni yap bu sayede eleştirilerinin çoğunun zaten var olduğunun ancak bu denli rahatsız etmediğinin kanısına varacaksındır.

Bazı noktalarda doğru şeyler söylemişsiniz ama alıntı yaptığım cümleniz bana kalırsa son derece yanlış ve umursamazca bir savunma. "Sonuçta bu bir oyun yea" kafası, Roleplay oyuncularında görmekten en çok rahatsız olduğum kafalardan biri. Çünkü gta san andreas bir oyundur ama Roleplay modu oyun değildir. Rol yapmak, gerçekçi olmak, hayal gücünün yüksek olması tamamen tecrübe ve sabır isteyen bir şeydir. Ciddiyet ister. Başka oyun modu olan bir sunucu "Sonuçta bu bir oyun ya" denebilecek bir sunucu olabilir ama Roleplay modu olan bir sunucu "Sonuçta bu bir oyun bu ya." denecek bir sunucu değildir. Gerçek hayatta yapılabilecek şeylerin rolü yapılıyor çünkü. Dikkatli oynamak gerekir. Roleplay sunucusundaki eğlence kaliteli rol yaparak olur, Freeroam sunucusunda eğlence arabayla havada uçarak olur, DM sunucusunda eğlence savaşarak olur falan... Ayrıca mükemmel rol yapsınlar diye bir cümle kurmadım bu zamana kadar, öyle söylemişsiniz çünkü. Lütfen eleştirinizi doğru yapın ki yanlış anlaşılma olmasın. Mükemmel rol yapamayabilir bir oyuncu, fakat bir oyuncu bütün gün arabayla ona buna çarpıp sonra uyumak için sunucudan çıkıyorsa işte o zaman hoş konuşmam. Neler neler yapıyorlar, burada anlatsam en az 5-6 saatlik komedi çıkar. Bunların en komik olmayanı; "Çocuğuma su tabancası arıyorum, su tabancası satan bana ulaşsın." tarzında reklamlar. Be gerizekalı gidip marketten alsana su tabancasını. Yani polisler bu kadar aptal mı da senin verdiğin ilanda ne demek istediğini anlamayacaklar? Polisler de anlıyor da hangi birini tutuklayacaklar. Çocuk oyuna başlayalı 1 hafta olmuş öyle bir reklam veriyor. OOC hapis cezası versen oyundan çıkacak belki bir daha girmeyecek. Bu da oyuncu kaybetmek olur. Bunun güzel bir önlemi ise reklam için 8-10 seviye sınırı koymak mesela.

Diğer bir cümleniz; "Her platformda çürükler olacaktır ama bunları tedavi etmek oyunculara düşüyor."

Şimdi League of Legends'ı ele alalım; ben burada küfür eden 12 yaş grubu ile güzelce konuşsam anlayacaklar mı? Kesinlikle hayır. Bir sonraki maç küfüre devam edecek. Ne yapıyoruz, rapor ediyoruz ve oyun onu cezalandırıyor. Aldığı yüksek cezalar yüzünden tekrarlamamaya çalışıyor. Çünkü oyun yönetimi ona diyor ki;"Ne kadar yüksek seviye bir hesabın olduğu ve ne kadar para yatırdığın bizim umurumuzda değil. Zaten keyifli vakit geçirmek için para yatırıyorsun, bizim hayrımıza para yatırmıyorsun. Kurallara uymak zorundasın uymuyorsan da cezasını çekmek zorundasın." diyor. Böylece en azından o oyuncunun o davranışından kurtulmuş oluyoruz. Her oyun aynı değildir, her oyuncu aynı değildir. Burada, bu oyunda, bu sunucuda eğer kitlenin büyük kısmı raydan çıkmışsa buna yönetim eli değmelidir. Biz oyuncu olarak nasıl destek veririz anlatayım size; öncelikle şu an yaptığım gibi, bir oyuncu olarak buraya gözlemlerim doğrultusunda tavsiyeler yazmak buna örnek verilebilir. Sonrasında bu yaptığım tavsiye sonucunda GOV sistemi güncellenirse buranın rollerine yardımcı olmak veya buraya katılarak rol oluşturmak gibi desteklerim olabilir bir oyuncu olarak. Pişirmek için gerekli eşyalara sahip değilsen güzel bir yumurta yiyemezsin bu bir gerçek. Çiğ yemeyi denersin ama tadı kötü olur. Anladınız mı :) Roleplay oyuncusu rolleriyle destek verebilir. Bunun ilerisi yok. Roleplay oyuncusunun en büyük iki silahı; yaptığı rol ve hayal gücüdür. Aynı League of Legends'da düzeltemediğimiz o çocuklar gibi, bu sunucuda da troll yapıp rolleri mahvetmek için amaçsızca etrafa saldıran ve millete araçlarıyla bilerek çarpan çocukları düzeltemezsiniz. İstediğiniz kadar konuşun, kibar olun. Onun içinde olan bir şey ve o düzelmez. Ama uslanabilir. Bu da ceza işlemiyle olur. Daha çok yazarım da bu kadarı yeterli. Siz herkesi çok masum görmeyin, bir işe ne kadar ciddi yaklaşabilirseniz o kadar başarı elde edebilirsiniz. Umursamazlık ya da "bu böyle işte, olur öyle" gibi cümlelerle kötü değil daha kötü olur gün geçtikçe sunucu.

Çevrimdışı eiN

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Sırp
Son giriş: 23 Ağustos 2023, 14:45
Toplam oynama: 1 gün, 14 saat
Birlik: ********VIC
Son giriş: 23 Ağustos 2023, 17:12
Toplam oynama: 130 gün, 22 saat
Birlik: ****M13
« Yanıtla #26 : 11 Aralık 2018, 15:18:42 »
2017 ekim zamanları, Mike Roger 7 gün aimbottan ban, Idlewood Drug Fellas, fabrika sistemi, Information birliği, yılbaşında 100 kişi olursak 200kye çıkarıyoruz zamanları... Asla geri gelmeyecek o günler.

:d
SGSUFNJSISOSFNEUFJDJHFSJDID

Çevrimdışı Hill

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 05 Nisan 2023, 21:22
Toplam oynama: 94 gün, 13 saat
« Yanıtla #27 : 11 Aralık 2018, 15:20:44 »

Sunucu rekoru 45 kişi falan, o zamanlar dm ci bir kitle vb. yok kaliteli roller var.

Idlewood drug fella$ vb birlikler, rolün en iyi döndüğü dönemler o zamanlar rina 22 aralık günü bakımdan çıktı 2 3 ay roller güzel gitti, roller artık eskisi kadar güzel değil.
Dolandırıcılar vardı ama?

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #28 : 11 Aralık 2018, 18:03:25 »
Ben başlayayım siz de yorumlarınızı yazın. Oldukça tarafsız bir bakış açısıyla ve sunucuyu bilen biri olarak değerlendireceğim.

Eski Rina

1 / En kalabalık zamanlarımız 150-200 kişilik zamanlarımız oluyordu. Bu 150 kişinin en az 75'i rol yapmayı bilen ve çaba gösteren insanlardı. Gidip vakit geçirebiliyorsunuz. DM, Retarded-RP gibi olaylar da oluyordu ama şimdiki seviyede bir dağınıklık bu sunucuda daha önce görülmedi.

2 / Ciddi suçlara ciddi cezalar veriliyordu ve şikayet edilecek kişi 'şikayet' kelimesini duyunca özür diliyordu.

3 / Hastane kapalıydı. Polis Departmanı ise oldukça düzenli ve hareketliydi. İş çıkışı rütbe fark etmeksizin Glen Park'daki polis evlerinde (aktif polislerin çoğu oralara yerleşiyordu o zamanlar) sakin partiler veriyorduk yorgunluğu atmak için. Mangal tarzı şeyler. İyi zamanlardı.

4 / Oyuna yeni kayıt olan arkadaşların inanmayacağı bir şey geliyor hazır olun; Idlewood geçen sonbahar/kış mevsiminde çok daha sakindi. Hatta küçük evler vardı otelin karşı kaldırımında (şimdi oyun salonu falan oldu orası) millet oralardan ev alıp kendi kapısının önünde eğlenirdi. Gerek çete rolleri, gerek sokak rolleri güzel işleniyordu. Soracak olursanız; elbette birden çatıdan 1-2 kişi size sıkıp DM atıyordu bazı zamanlar sebepsiz yere. Ama 700 dakika ceza alınca bir daha yapmıyordu uzun bir süre boyunca.

5 / Yetkiyi kötüye kullanan bazı yetkililer vardı isim vermeden söyleyeceğim, bunlar bir süre sonra yetkisiz hale getirildi. Oyuncuların çoğunun şikayetçi olduğu bazı yetkililer vardı çünkü.

6 / 6 ay falan oynayabildik sonra sunucu patlama noktasına gelince bu sayı 300-400'e çıktı bugüne kadar. Fazla oyuncu beraberinde sorunları da getirmedi değil tabii ki. Örnek vermek gerekirse; yapılan troll benzeri rollerin artması. Trafiğin tam bir işkenceye dönüşmesi (araca zırh taktırmak zorunda oluşunuz)... gibi sebepler belirtilebilir.

7 / Şöyle eskilerden arkadaşlara birkaç ss atayım belki tanıdık kişiler görürler bir duygulanırlar. Sonra da yeni Rina'ya geçelim :

Yeni Rina

1 / Mobilya sistemi eklendi, bu eklendiği zaman çok sevinmiştik. Zevkimize göre eşya düzenlemesi yapabilecektik çünkü.

2 / Hastane açıldı. Fakat polislerin vurulması sonucu güzel roller/ameliyatlar yapıldığı gibi, hastaneye gittiğimde bilgili bir doktor bulabilmeyi isterim. Bu çok ama çok uzun zamandır olmayan bir şeydi. Doktor yoktu hastanede. Son günlerde bunun önüne geçilmeye başlandı. Gecenin geç saatlerine kadar hastanede doktorlar bulunuyor son zamanlarda. Bu iyi bir gelişme.

3.0 / Oyuncu sayısından dolayı trafik düzensizliği, Retarded-RP, Troll, OOC Kin gibi olayların büyük oranda artması. Polis Departmanının trafiğe fazla önem vermemesi (bunu rol içerisinde deneyerek gördüm yakın zamanda), yalnızca ayda yılda bir araç çekme veya standart devriye ekiplerinin hız yapan araçlara ceza kesmesi dışında doğrudan olarak trafik ekibi uzun zamandır şehirde görülmüyor.

3.1 / Yine bir Polis Departmanı sorunu olarak; yukarıdaki trafik örneğinde olduğu gibi, polis ekiplerinin çoğu zaman; tutuklama, yakalama, cezalandırma üzerine çalıştıklarını gözlemledim. Buradaki eksi puan GOV'un aktif olmamasına ve avukatların aktif olmasına rağmen hiçbir adminin hakimlik görevini üstlenip adalete yönelmemesine gidiyor. GOV aktif görünse bile şu an çalışma yapmamakta ve yaptığında da elle tutulur sonuçlar vermemektedir. Yalnızca kendi bünyesinde rol çıkarmaktadır (sokak lambalarının teknik kontrolü gibi roller).

3.2 / Polislere karşı hakkını savunmak isteyen bir vatandaşın; "Cezanızı keselim sonra isterseniz şikayet edebilirsiniz." cümlesiyle, zaten aktif olmayan adalet rollerine yönlendirilerek sonuçsuz bir role sevk edilmesi. Bu yüzden hukuk ve polislik ciddi anlamda ele alınmalıdır. Örneğin şu kural departmanda vardır, önceden polislik yaptım biliyorum; 'Eğer bir suçlu sizden kanıt isterse kanıt göstermek veya üstünüzdeki kişiye sunmak zorundasınız. Yoksa suçlu olarak getirdiğiniz kişiye suçu belirtilemeyeceği için suçsuz olarak serbest bırakılır kanıt yetersizliğinden dolayı.' Bunu çok gördüm LSPD'de olduğum zamanlarda.

4 / Skin ve aksesuar çeşitliliği arttı. Maskeli kişilerin üzerindeki 'maskeli' yazısı 'gizli' olarak değiştirildi.

5 / Hafif cezalar yüzünden; "Boş yapma kardeşim, aç şikayetini açıyorsan. 60 dakika yer çıkarım" tarzında bir düşünme şekli ortaya çıktı.

6 / "Birlik aranır, metal saplı tencere satılır, boncuklu tabanca alacağım çocuğuma, ailem yok aile arıyorum.." gibi gibi Non-RP reklamların bu kadar basit şifrelerinin polisler tarafından çözülememesi ve bu kişilerin OOC almıyorsa bile IC ceza almamaları, işlem görmemeleri gibi olaylar arttı.

7.1 / Genel olarak son 1 aydır 'rol kovalama' kavramı ortaya çıktı. Şimdi söyleyeceğim şey tamamen oyuncuların düşünce tarzından dolayı meydana geliyor; "100k olsun şunu alacağım, 500k biriktirip ev araba alacağım Richman'dan.." gibi tamamen para kasma üzerine odaklanmak etraftaki rolleri zamanla azalttı. Zamanla; "Neden köfte satayım ki, para kazandırmıyor. Gidip gaspa çıkarım (dikkat edin bakın 'ava çıkarım' dermiş gibi diyorlar) güzel para yaparım bugün de." mantığı devreye girdi.

7.2 / Rol yapmak için dolanıyorsunuz, diyelim ki kadın karaktersiniz; "Merhaba" diyerek temiz bir bölgede bir grubun yanına yaklaştın. Birkaç kız ve erkek oturuyorlar. "Selam güzelim, numaranı versene akşam takılalım seninle. Herkesin ihtiyacı var nasıl olsa değil mi?" gibi.. Veya; "Bırakayım mı güzellik gitmek istediğin yere? Ama bir şartla." gibi.. Daha çok sayabilirim. Bu yüzden son 1 haftadır 1-2 kişiden fazlasına denk gelemedim, yani düzgünce rol yapabilecek 1-2 kişi çıktı sadece. Çünkü çoğu kişi gerçekçilikten çıkıp hayal ürünü sayılabilecek şekilde roller yapıyorlar. Bu da rol kalitesini düşürüyor.

8 / Forumdaki şikayetleri ve ticketları eskisine göre daha hızlı yanıtlıyor yönetim. Yine oyun içinde de /destek'den 1 dakika içerisinde cevap alıyoruz. Bu gerçekten iyi. Fakat işini yapamayan ve sırf cevap vermek için cevap veren helperlar da görüyoruz. Daha sonrasında ekstra yardım istediğinizde bu kişiler taleplerinizi siliyorlar. Bu sebepten birkaç kere şikayet açtım ve ceza almasını sağladım. Biz bunların yönetim tarafından kontrol edildiğine inanıyoruz.

// Son olarak bir veda ile kapatayım; iyisiyle kötüsüyle tarafsız bir şekilde ele aldığım eski ve yeni Rina hakkında düşüncelerimi sizlerle paylaştım. Gönül ister ki şöyle ağaçlık alanda bir yere oturup ateş yakıp eskisi gibi birkaç kişi muhabbet edip roller yapalım (para kasma kaygısı olmadan), gönül ister ki yiyelim içelim mangal yapalım, ufak partiler verelim kendi aramızda. 3-4 saat rol yapalım bir evin içinde ve bahçesinde... Fakat 1 aydır yoğun bir kovalamacanın ardından bunun "Eski Rina'da" kaldığını anlamış bulunmaktayım. Az önce tamamen oyunu sildim, aklıma eski zamanlar geldi onu da burada paylaşayım dedim.

Sonuç olarak kısa bir yorum yapacak olursam; sistem olarak Rina çok gelişti. Sırf mobilya dizme sistemi bile zaten bambaşka bir şey. Sistemin çok iyi olduğunu fakat oyuncuların bunu değerlendiremediğini düşünüyorum. Oyuncuların biraz daha gözlerini açıp oynadıkları oyun türünün, yani Roleplay'in farkına varmaları en çok istediğim şeylerden biridir bu sunucu için.

Kendi yorumlarınızı aşağıda belirtebilirsiniz inceleyeceğim, kendinize iyi bakın. İyi roller.

MAKE RINA GREAT AGAIN (2017)
iki tarafta da iyi şeyler fakat rinanın yeni halinde role verilen değer hiç kalmadı, her şeye rağmen eskisinin dönmesini isterim

Çevrimdışı xoduzy

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 29 Ocak 2021, 21:42
Toplam oynama: 166 gün, 1 saat
« Yanıtla #29 : 11 Aralık 2018, 19:12:44 »

Dolandırıcılar vardı ama?

tek tük oluyodu