RINA ROLEPLAY - GENEL BİRLİK KURALLARI
1. TANITIM KURALLARI
- Birlik tanıtım konularında paylaşılan tüm ekran görüntüleri (SS) birebir oyun içinden alınmış olmak zorundadır. Oyunda gerçekleşmeyen, oyun dışı kurgulanan görseller kesinlikle kabul edilmez.
- Tanıtım görsellerinde tamamen yapay zeka ile üretilmiş içeriklerin kullanılması kesinlikle yasaktır. Yapay zekadan yalnızca ufak rötuşlar/düzenlemeler için yardım alınabilir; ancak görselin kendisi yapay zekaya ürettirilemez.
- Yapay zeka ile üretilmiş görsel tespiti durumunda ilgili görsel tanıtım konusundan silinir. İlk uyarı ile birlikte birlik tanıtım konusu 3 gün boyunca kilitlenir. "Yapay zekadan sadece yardım aldım/rötuş yaptım" vb. hiçbir bahane veya itiraz kabul edilmeyecektir.
- Aynı konuyu, süreci veya akışı kapsayan tek bir rol kurgusu parçalara bölünerek farklı iletiler altında paylaşılamaz. Örneğin: "Bir noktadan başka bir noktaya sürüş yapıyorsunuz. Idlewood üzerinde role başladınız ve ekran görüntüsü aldınız. Ocean Docks üzerinde role devam ettiniz bu iki ekran görüntüsünü tek bir ileti altında attınız. Sonra El Coronaya gidip aynı rolü sürdürdünüz ve bunu +1 ileti olarak gönderdiniz bu yasak."
İstisna Doğurabilecek Durumlar: Yalnızca çok sayıda görsel içeren toplu roller veya uyuşturucu/graffiti gibi süreç gerektiren roller bu kuralın istisnasıdır. Örneğin; bu türden 10 adet rol SS'iniz varsa bunu 5-5 şeklinde bölerek farklı iletilerde paylaşabilirsiniz. Bunu suistimal ederek "istisna doğurabilecek durumlar" bölümünde yazanı yaptım cümlesinin altına sığınan ihlal yapan kişiler uyarı alacaktır.
İleti sayısını yapay şekilde artırmak amacıyla aynı rolün parçalanarak atıldığı tespit edilirse ilgili iletiler kaldırılacaktır. Bu kurala uymayarak aynı rolü bölüp farklı iletilerde paylaşan üyelere ve birliklere uyarı geçilecek, tekrarı halinde tanıtım konusu üzerinde işlem yapılacaktır. Paylaşımları yaparken içeriklerin sayısına değil kalitesine ve bütünlüğüne özen gösteriniz. - Birlik tanıtımları tamamen özgün olmalıdır; daha önce kullanılmış veya başka yerlerden alıntılanmış (çalıntı) içeriklerin paylaşımı kesinlikle yasaktır.
- Tanıtımı aktif tutmak veya üst sıralara taşımak amacıyla spam yapmak, ilgisiz iletiler göndermek ya da yorumlara arka arkaya tek tek yanıt vermek yasaktır.
- Tanıtımlarda başka bir birliğe veya kişiye karşı hakaret, aşağılama, iğneleme ve tahrik edici imalarda bulunulamaz; eleştiriler yalnızca pozitif ve yapıcı bir üslupla yapılmalıdır.
- Tanıtım konuları sürekli aktif tutulmalıdır; 3 gün boyunca rol paylaşımı yapılmayan konular kilitlenerek arşive kaldırılır ve birliğin resmi onayları iptal edilir.
- Birlik tanıtımı açmak ya da konuyu başka bir üyeye devretmek için destek talebi (ticket) oluşturulması zorunludur.
- Arşivlenmiş bir konuyu yeniden aktif hale getirmek için ticket açılmalı ve destek ekibinin belirleyeceği kelime sayısına uygun bir rol planlaması sunulmalıdır.
- Çatışma rollerinde, yaralanan kişilerin isimleri ve görselleri sansürlendiği sürece rol paylaşımı yapılabilir; ancak bu paylaşımlar üzerinden karşı tarafı kışkırtıcı veya iğneleyici mesajlar göndermek ağır yaptırımlara yol açar.
- Görüntülenme sayısını artırmak veya dikkat çekmek amacıyla tanıtım konuları keyfi olarak kilitlenemez; ihlali durumunda doğrudan birlik uyarısı verilir.
- Aynı rol içeriği yalnızca bir kişi tarafından paylaşılabilir; farklı bir üyenin aynı rolü atabilmesi için rolün ilerlemiş ve ortamın değişmiş olması şarttır.
- Hiçbir mantığa dayandırılmayan, yalnızca geçiştirme amacıyla yapılan yüzeysel sohbet rolleri (Örn: "Merhaba kanka, nasılsın?") kabul edilmez ve uyarısız silinir.
- Birlik tanıtımına konseptle doğrudan ilgisi olmayan iletilerin veya medya (görsel/video) içeriklerinin eklenebilmesi yasaktır.
- Tanıtım konularında tartışma başlatmak, karşılık vermek veya uzatmak yasaktır; kural ihlalinde konunun kilitlenmesi ve birlik onaylarının alınmasına kadar yaptırım uygulanır.
- Rahatsız veya rencide edici içerikler kesinlikle yasaktır; konseptle doğrudan bağlantılı olan +18 rol içerikleri ise mutlaka spoiler içinde paylaşılmalıdır.
- Tanıtım sahibinin sistemsel (resmi/oyun içi) birlikte olması zorunludur; aksi durumda birliğin tüm onayları iptal edilir ve birlik kapatılabilir.
- Paylaşılan görsellerin sonradan silinmesi veya görünmez hale gelmesi durumunda rol paylaşımı geçersiz sayılır ve ileti silinir; bu sebeple güvenilir ve güncel resim yükleme servisleri kullanılmalıdır.
- Tanıtım kurallarının sürekli olarak ihlal edilmesi alınacak yaptırımın derecesini artırır; Birlik Moderatörü konunun kilitlenmesi veya birliğin kapatılması dahil her türlü yaptırımı uygulama hakkına sahiptir.
2. GENEL ONAY SÜRECİ KURALLARI
- İllegal ve legal birliklerin sistem onayı alabilmesi için, birliğin açıldığı tarihten itibaren minimum 7 gün geçmesi ve tanıtım konusunun en az 10 sayfaya ulaşmış olması gerekmektedir. Tanıtımda yer alan iletilerin rol paylaşımı ağırlıklı olması ve konsepti başarılı bir şekilde yansıtması büyük önem arz eder.
- Hood onayına sahip olabilmek için birlik tanıtım konusunun minimum 30 sayfaya ulaşmış olması gerekmektedir.
- Birlik tanıtım konusu; düzenli, özenli ve görsel açıdan göze hitap edecek bir biçimde tasarlanmalıdır.
- Birlik üyeleri sunucu kurallarına riayet etmeli ve genel anlamda kural ihlallerinden uzak, temiz bir oyuncu profiline sahip olmalıdır.
- Tanıtım sahibinin sistemsel (resmi/oyun içi) birlikte bulunması zorunludur; aksi takdirde birlik hiçbir şekilde onay alamaz ve mevcut tüm onayları geri alınabilir.
- Birlik tanıtımında 3 gün boyunca herhangi bir rol paylaşımı yapılmaması, birliğin mevcut onaylarının iptal edilmesine ve birliğin kapatılmasına yol açar.
- Sistem onayına sahip bir birlik 2 uyarı aldığında sistem onayı geri alınır. 1 uyarı daha alması (toplamda 3 uyarı) durumunda ise birlik tamamen kapatılır.
- Hood onayına sahip bir birlik 2 uyarı aldığında hood onayı geri alınır. 1 uyarı daha alması durumunda ise birliğin sistemsel onayı iptal edilir ve birlik kapatılır.
- Sistem onayı iptal edilen bir birliğin, yeniden onay başvurusunda bulunabilmek için en az 14 gün beklemesi zorunludur.
- Sistem onayı iptal edilen bir birliğin yeniden onay potasına girebilmesi için ek olarak 10 sayfa daha ilerleme kaydetmesi şarttır.
- Arşivden çıkarılan bir birliğin yeniden onay potasına girebilmesi için, mevcut durumunun üzerine ek olarak 10 sayfa daha rol paylaşımı yapması gerekmektedir.
YAN ONAY SÜREÇLERİ
1. Graffiti Onayı- Grafiti onayı alabilmek için sistem onayına sahip olmanız gerekmektedir.
- Grafiti onayı alabilmek için tanıtımınızda grafiti rollerine odaklı içeriklerin olması gerekmektedir. Bu içeriklerin belli bir şartı veya onay potası bulunmamaktadır.
- Grafiti onayı sistemsel olarak yarış ve çete türünde olan birliklere verilmektedir.
- Grafiti onayı ticket üzerinden verilmektedir. Birlik tanıtımındaki grafiti rollerini içeren bağlantıların ticket üzerinden "Birlik: Teknik Destek" departmanı seçilerek gönderilmesi gerekmektedir.
2. Hood Onayı- Rol yaptığınız bölgenin aktifliği önem arz eder.
- Hood onayına sahip olabilmek için birlik tanıtımınızın minimum 30 sayfa olması gerekmektedir.
- Şehre uzak konumda rol yapan birliklerin hood onayı şehre göre daha büyük alanı kapsayacak şekilde verilir.
- Hood onayına sahip herhangi bir birlik 2 uyarı aldığında hood onayı alınır. 1 uyarı daha alması durumunda birliğin sistemsel onayı alınır, birlik kapatılır.
3. Uyuşturucu Onayı- Uyuşturucu onayı sistemsel olarak yarış, mafya ve çete türünde olan birliklere verilmektedir.
- Uyuşturucu onayına sahip olabilmek için birlik tanıtımınızın minimum 30 sayfa olması gerekmektedir.
- Uyuşturucu onayına sahip bir birlik uyuşturucunun üretimine ve ticaretine dair yaptığı rolleri tanıtım üzerinde sürekli olarak paylaşmalı, sadece gelir amaçlı kullanılmamalıdır.
- Uyuşturucu onayı alabilmek için tanıtımınızda uyuşturucu rollerine odaklı içeriklerin olması gerekmektedir. Bu içeriklerin belli bir şartı veya onay potası bulunmamaktadır.
2.1 ONAY SÜRECİNDE OOC SİCİLLER HK.Sunucu bünyesinde kullanıcılar tarafından kural ihlallerinin gerçekleştirilmesi muhtemeldir. Ancak söz konusu ihlallerin niteliğine ve ağırlığına bağlı olarak, birliğin onay sürecinde aksaklıklar yaşanabileceği gibi sürecin birlik kapatılmasına kadar ilerlemesi de mümkündür. Sadece onay süreci boyunca değil genel olarak birliklerin rol yaparken ihlaller konusunda oldukça tedbirli davranmalarını istiyoruz.
Sicil ve onay süreciyle ilgili dikkat edilmesi gereken temel hususlar şunlardır:- Küçük çaptaki sicil ihlalleri onay sürecini doğrudan etkilemez. Ancak büyük ve ciddi sicil ihlalleri, onay sürecini doğrudan uzatır. Bu uzama süresi belirsizdir ve incelemeye göre değişiklik gösterir.
- Sicil kuralları ve ihlal yaptırımları birlik içerisinde bulunan tüm üyeleri kapsar. Bu nedenle her üyenin sicil temizliğine azami dikkat etmesi gerekmektedir.
- Birlik içerisindeki kullanıcılardan tamamen birlik liderleri sorumludur; üyelerin yaptığı hatalardan bizzat birlik etkilenir.
- İhlal yapan üyenin birlikten ihraç edilmesi, gerçekleşmiş olan ihlali ortadan kaldırmaz ve birliğinizin gidişatını olumsuz etkilemeye devam eder.
- Tanıtım konusu sahibi, birliğin en üst rütbesinde olmak zorundadır. Tanıtım sahibinin sicil kaydı var ise bu durum birliğin onay sürecini doğrudan etkileyebilir.
SİSTEM ONAYI DAĞITIM ÖNCESİ VE SONRASI SÜRECİ- Her hafta Pazar günü, ilcare ve AspectTK tarafından değerlendirmesi tamamlanan ve onay almaya hak kazanan birlikler discord kanalı üzerinde duyurulur. (Liderlerin birlikler discordunda bulunması zorunludur)
- Gün içerisinde duyurulan birliklerin sistem onayları ilcare ve AspectTK tarafından eksiksiz olarak birliklere verilir. Aksamalar olabilir.
- Onay alamayan birlik liderleri değerlendirme sonuçlarına ilişkin itirazlarını Discord ticket veya Forum Ticket üzerinden iletebilirler. Genel chat veya herhangi bir topluma açık sunucu ya da forum konusu üzerinden yapılan usulsüz itirazlar dikkate alınmayacak olup, üyeler cezalandırılabilir.
- Onay alamayan birlik liderleri değerlendirme sonuçlarına ilişkin itirazlarını Discord ticket veya Forum Ticket üzerinden iletebilirler. Genel chat veya herhangi bir topluma açık sunucu ya da forum konusu üzerinden yapılan usulsüz itirazlar dikkate alınmayacak olup, üyeler cezalandırılabilir.
3. BİRLİK YÖNETİCİSİ SORUMLULUKLARI:
Bir oyuncu yönetici pozisyonunu üstlendiği andan itibaren tüm birlik yöneticisi sorumluluklarını otomatik olarak kabul etmiş sayılır. Birlik liderleri kesinlikle
"Ben okumadım, bilmiyordum" veya
"Birliğimdeki üyeleri kontrol edemiyorum" gibi bahanelerin arkasına sığınamaz.
- Birlik yöneticisi veya yöneticilerinin OOC olarak oyunculara, sunucuya ve sunucu yönetimine karşı saygısız tutum sergilemesi kesinlikle kabul edilemez.
- Birlik yöneticisi veya yöneticileri bünyesine dahil ettiği tüm oyunculardan bizzat sorumludur ve birlik içi kontrolü sağlamakla yükümlüdür.
- Birlik yöneticisi veya yöneticileri birliğinin Roleplay seviyesini makul bir standartta tutmak ve sürekli olarak geliştirmekle yükümlüdür. Rol seviyesi olarak düzeni stabil tutmalıdır.
- Her birlik lideri, birlik içerisinde sıralama/hiyerarşi sistemini doğru ve mantıklı bir şekilde kurmalıdır.
- Uygunsuz, ciddiyetten uzak veya kural dışı rütbe isimlerinin kullanılması yasaktır.
- Birlik yöneticilerine verilecek cezaların kapsamı ve türü, tamamen Birlik Yönetimi ve Sunucu Yönetimi takdirine bağlıdır. Cezalar yöneticilerin yanı sıra birliğin kıdemli yetkililerine de uygulanabilir.
- Bir lider en fazla 2 uyarı alabilir. 2 uyarı sınırını aşan liderlerin birliği, yönetimin kararıyla en üst yetkiliye devredilir. Yönetim gerekli gördüğü takdirde direkt birlik kapatma veya farklı bir atama yapma hakkını saklı tutar.
- Alınan bir uyarı, süreç boyunca yeni bir ihlal gerçekleşmemesi durumunda veriliş tarihinden 14 gün sonra silinir. 14 gün içerisinde tekrar bir ihlalin yapılması durumunda birliğin bir sonraki en yüksek rütbelisine devredilebilir veya atama sağlanabilir.
- Yöneticiler, cezaya ilişkin itirazlarını cezanın alındığı tarihten itibaren en geç 3 gün içinde Discord veya Forum üzerinden ticket açarak iletmek zorundadır.
- Birlik yöneticisi veya yöneticileri ve birliği, sergiledikleri kaliteli faaliyetler ve başarılı rol çalışmaları doğrultusunda yönetim tarafından ödüllendirilebilir.
- Destek gerektiren rolleriniz ve talepleriniz için ticket oluşturmanız gerekmektedir.
4. SAVAŞ KURALLARI
- Kurallara uygun bir savaş başlatabilmek için açılacak destek talebinde (ticket), savaş gerekçesi tüm detaylarıyla açıklanmalıdır. Yönetim tarafından geçersiz sayılan veya reddedilen savaş gerekçelerine karşı itiraz hakkı bulunmaz.
- Savaş gerekçesinin yönetim tarafından geçersiz sayılmasına rağmen iki birliğin çatışmaya girmesi veya birbirine ateş açması durumunda, olaya dahil olan tüm taraflar DM (Deathmatch) kural ihlali kapsamında cezalandırılır.
- Savaş kurallarında inisiyatif ve tolerans en alt düzeydedir; tek bir birlik üyesinin yapacağı kural ihlali, tüm birliğin kaderini etkileyerek birliğin doğrudan mağlup sayılmasına ve yaptırım almasına yol açabilir.
- Savaş sürecinde birlik dışından herhangi bir oyuncunun (outrider) çatışmalara dahil edilmesi kesinlikle yasaktır. Dışarıdan kişi veya kişileri savaşa dahil ettiği tespit edilen birlik, doğrudan mağlup sayılır.
- Savaşa katılacak tüm üyelerin, ilgili birlikte en az 14 günlük bir süreyi tamamlamış olması zorunludur.
- Birlik içerisinde belirli bir süreyi doldurmamış veya durumu şüpheli olan üyeler destek talebi üzerinden yönetime bildirilir ve bu kişiler savaşa dahil edilemez. Bu kişilerin çatışmaya girdiği tespit edilirse, ilgili birlik doğrudan mağlup sayılır.
- Savaş süreci devam ederken birliğe yeni üye alımı yapılabilir; ancak bu yeni üyeler savaş bitene kadar hiçbir çatışma veya sıcak temas içerisine dahil edilemez.
- Savaş öncesinde mantık çerçevesinde geçerli ve güçlü bir rol geçmişine sahip olmak şartıyla, savaş içerisindeki birlikler ittifak kurabilir.
- Savaş esnasında karşı taraf resmi bir misillemede bulunana (ilk hamleyi yapana) kadar, karşı tarafa ateş açılamaz ve saldırı başlatılamaz.