Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Geçmişe dair...

Başlatan rinaspast, 07 Temmuz 2026, 00:38:25
Okunma sayısı 331 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı rinaspast

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Lv.
Köken:
Son giriş: 00/00/0000
Toplam oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik:
Geçmişe dair...
« : 07 Temmuz 2026, 00:38:25 »
Düz yazacağım, biraz da uzun olabilir:

Yazmasam olmaz sanırım dediğim ve kararsız kaldığım, bir yandan da yazmak istemediğim bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm. Uzun yıllar bu sunucuda kimsenin yapmak istemediği sivil rollerini icra etmek için çaba gösterdim. Yalnızca polis ya da yalnızca mafya olmakla rolcü olunmaz diye söylenirdim. Birçok kişi tanır ama aslında kimse tanımaz beni; yalnızca bir karakterde bilineyim, yalnızca bir forum adıyla bilineyim gibi kaygılarım olmadı. Çok karakter yönettim. Hiçbir zaman yönetici adaylığım dahi olmadı, talep bakmak yerine role zaman ayırmak benim için daha değerliydi; yöneticiler her ne kadar ikisini bir arada yapabildiklerini beyan etseler de bunun böyle olmadığını çok iyi biliyorduk. Ayrıca bu, taleplere ve şikayetlere ayrılan vaktin yalnızca o işlere ayrılan vakitler olduğunu değiştirmiyordu. Bir yandan talep bakıp bir yandan diğer ekrandan oyun oynama gibi bir durum zaten mantıklı değil ve verimli değildir.

Bu tüm oynadığım yıllara geri dönüp bakacak olsam, yeniden sunucunun aktif olması adına söyleyebileceğim şeyler şunlarla sınırlı olurdu:

Şu an atılan adımların ve oyuncuları kazanma çabasının aslında yanlış yürütülmüş bir süreç olduğunu ve bu yanlış süreçten doğru hamlelerle dönülmeye çalışıldığını görüyoruz. Ben yıllarımı geçirdiğim bu sunucuda fazlasıyla oyuncu hakkını savunmuş ve uzun süren çabalarla bazı politikaların oyuncular lehine değiştirilmesi gerektiğini çokça kez belirtmiştim. Oynayan her oyuncu bilir ki bu sunucuda öncelik daima yöneticilerde ve alınan kararların çoğu insiyatiflerdeydi. Birçok kez politikayı olduğu gibi alıntılayarak hakkını aramaya çalışmasına rağmen politikanın açıkça belirttiği bazı durumlarda bile kararın politika lehine verilmediği taleplerle karşılaşanlarımız olmuştur. Sevilen ve tutulan yöneticilerin sadece prosedür ve formalite icaplı cezalandırılarak bir süre sonra tekrardan ekibe dahil edildiğini, tekrardan görevine devam ettirildiğini ve yönetici grubunun içerisinde oldukça sevilip tutulduğunu birçoğumuz gördük.

Bu geçmişte bıraktığımız yıllarda üst yönetici dediğimiz insanlara ve direkt olarak sunucu sahibi olan kişiye çokça kez oyuncuların isteklerini dinlemesi gerektiğini, teknik anlamda belirli bir başarı yakalamış olan bu sunucunun daha kurumsal hareket etmesi gerektiğini, amatör bir imaj çizen gidişatın ve yönetim sürecinin sunucuya önümüzdeki yıllarda oyuncu sayısı anlamında zarar vereceğini ve dolaylı yönden bu zararın finansal olarak da sunucuyu etkileyeceğini belirtmiştim. Hepimizin aşina olduğu VDS konusunda sunucu sahibi ile görüşmemin sonucunda aldığım cevap samimi olmuştu fakat üzücü bir cevaptı: "pazarlama ve reklam amacıyla mecburi kalındığı" belirtilmişti. Elbette büyük bir çoğunluğu oyunculara ait olan bu VDS'lerin hepimizin bildiği üzere oyun içi şirketlerde ve oluşum sayısı ve imajı üzerinde olumsuz bir etkisi ve rekabet anlamında sunucu ekonomisine ve diğer oyunculara yönelik olumsuz sayılacak zararları bulunuyordu. Bu kapsamda sayacağımız tüm etkileri de aynı şekilde bildirmiştim. Herhangi bir müdahalede bulunulmamıştı.

Elbette yüksek oyuncu sayısının yönetiminin kolay olmaması anlaşılabilir ve hiçbir ücret almayan gönüllü çalışan yetkililerin bu kapsamda sunucu sahibi tarafından sürekli ağır denetimlerde tutulmasının yaşatabileceği stres de anlaşılabilir; zaten herhangi bir ücret almayıp gönüllü çalışan bir yetkilinin yoğun baskı altında kalması sonucunda bu işi sürdürmeyebileceği ve görevini bir süre sonra bırakabileceği ihtimali sunucuya destek ekibi sayısı yönünde zarar verecektir. Bu bağlama sığınarak oyuncu aleyhindeki birçok durumun üstünün bu bahane ile kapatılması, çözüm üretmek yerine gönüllü çalışma bağlamının arkasına sığınılması büyük bir kartopu etkisini zaten başlatacaktı. Son yıllarda GTA V sunucusunun programlanmaya başlaması ve gitgide mevcut sunucunun üzerine harcanan vaktin ve çabanın azalması zaten oyuncuların gözden kaçırmadığı ve güvenini azaltan bir etken olmuştu.

Bölünen oyuncu kitlesi ve yeni açılan sunucuya geçen büyük bir kesim beraberinde kiralamış oldukları VDS'leri de götürmüşlerdi. Böylece sunucudaki oyuncu sayısındaki (yani sahte oyuncu sayısındaki) büyük azalma oldukça dikkat çekerek içerideki kalan oyuncuların motivasyonunu ve güvenini zedelemişti. Bunun üzerine sunucu içerisindeki denetimin ve yetkili kadrosunun etkisinin azalmasıyla birlikte yapılan rollerdeki ihlaller oldukça göze çarpmaya başlamıştı ve birçok ihlal sunucunun artık eskisi gibi olmadığı izlenimini çok daha net bir şekilde verir olmuştu. Zaten bunların ardından geçen sürenin sonucunda beklenen haber gelmişti ve sunucu kapanma kararı almıştı. Bu bekleniyordu.

Oyuncuları bir müşteri olarak kullanıp aynı zamanda kendisi ile çelişir şekilde onları bir müşteri saygınlığında ağırlamayan bir kadro ile karşı karşıyaydık. Yani para ödeyerek oyun içi bir hizmet satın alıyordunuz fakat bu ticaretin karşılığında bir müşteri gibi ağırlanmıyordunuz. Ödeme kısmında para kazandıran olarak bir ünvanınız oluyordu fakat ödemeden sonrasındaki her durumda sunucudaki en düşük profil siz oluyordunuz. Bu konuyu da tıpkı anlattığım gibi o zamanlar üst yönetime çokça kez bahsetmiştim, bu konuda da kurumsal olunması gerektiğini ve daha profesyonel çalışılması, oyunculara dikkatli davranılması ve özen gösterilmesi konusunda uyarılar yapmıştım. Oyuncu her ne kadar eğlence yönünden ve hizmet yönünden bir karşılık alıyor olsa dahi sonuç olarak bu, oyuncunun sunucuya para kazandırmadığı anlamına gelmemektedir şeklinde çokça kez dile getirmiştim. Burada karşılıklı kazanç olmalıydı yani oyuncu ödeme yaparken karşılığında hizmeti ve kaliteyi aldığı gibi aynı zamanda sunucu da oyuncuyu alabilmeliydi yani oyuncunun memnuniyetini alabilmeliydi. Elbette tüm bu çağrılarım ve uyarılarım önemsiz bulundu ve üzerine konuşulmak bile istenmedi.

Sanırım şu an paranın değil de kalitenin ve eğlencenin daha ön planda olduğu anlaşılmış olacak ki (ve GTA V'deki ortamın SAMP gibi olmadığını sokaktaki insan bile biliyor) bu sefer yıllar önce yaptığım uyarılar, kendi kendilerine farkındalık kazandıkları birer tecrübeye dönüşmüş. Bilirsiniz, o zamanlar açıkça bir eleştiri yapmak ve bir konu başlığı açmak bile anında konunun silinmesi ve Forum üzerinden yöneticiye karşı tutum başlığı altında yasaklanma cezası almanıza sebep oluyordu. Yönetici sizin söylediğiniz bir şeye kırılırsa, alınırsa, gücenirse ya da kızarsa (subjektif olarak, öznel biçimde) yöneticiye karşı tutum başlıklı bir ceza alıyordunuz ve geçmiş olsun. Şimdi ise yeniden açılan bu sunucuda yeniden açılma çağrısı şu şekilde yapılıyor: "Bize nelerin düzeltilmesi gerektiğini söyleyin."

Ar-Ge başlıklarının son zamanlarda biliyoruz ki eski ağırlığı yoktu fakat şimdi daha oyuncu odaklı bir yaklaşım izlediklerini öngörüyoruz ve izlenimlerimiz o yönde fakat bunca şeyden sonra yeniden güven olur mu? Harcanılacak nostalji amaçlı zamanlarımız bizi nostaljik bir keyfe mi götürecek yoksa eskiden olduğu gibi yeniden karanlık bir bataklığın içine mi çekecek? Bunu sanırım göreceğiz. Bu açılışta, bu denemede bakalım oyuncular korunacak mı, oyuncularla ilgilenilecek mi ve yetkililer oyuncu huzuru ve memnuniyeti için mi çalışacak yoksa yalnızca oyun içi moderatörlük yetkilerini sözde politika kapsamında kullanmak için mi... Bunu sanırım hep birlikte göreceğiz.

Artık aranızda olamayacak olmamla beraber, şimdiden hepinizin keyifli zamanlar geçirmesini diliyorum. Umarım yıllar önce çabaladığım ve hakkında uyarılar yaptığım birçok yanlış bu sefer tekrarlanmaz. Bu yalnızca beni değil hepimizi mutlu edecektir. Hakkınızı savunun, huzurunuzu bozan oyuncuları birlik olup hepberaber sunucudan dışlayın. Huzur içinde kalın.

Saygılar, tüm oyun arkadaşlarıma.

Çevrimiçi edby00

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Ynt: Geçmişe dair...
« Yanıtla #1 : 07 Temmuz 2026, 11:36:26 »
Değindiğin doğru noktalar var, eskisi gibi olmaz umarım.  :)

Çevrimdışı lotossefa

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 21 Temmuz 2026, 04:51