Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

05.04.2025 Blog - Topluluk Anketleri, Yeni Oluşumlar, Sunucu Rol Planı/Ortamları

Başlatan noro, 06 Nisan 2025, 02:36:05
Okunma sayısı 1970 defa

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı noro

Bölüm Moderatörü
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:

ÖNSÖZ

Merhabalar; öncelikle bu yazı biraz uzun olabilir, şimdiden okuyacak ve vakit ayıracak üyelerimize teşekkürü borç biliriz.

2022 yılında hem oyuncularla yönetim arasındaki ilişkiyi güçlendirmek hem de önerilerini almak amacıyla yapılanlara ve yapılacaklara dair bloglar yayınlanmıştı ancak bu yarıda kesilmişti. Şimdi ise topluluk anketinden aldığımız feedbackler sayesinde bunu tekrar yapmış bulunuyoruz ve yine belirsiz aralıklarla yapmaya devam edeceğiz,

Rina Roleplay yönetimi olarak ülkemizin geçtiği zorlu şartlarda biraz da olsa hem eğlenebilmek, hem de eğlendirebilmek amacıyla ilkbahar-yaz sezonu açısından önemli planlarımız bulunmakta. IC & OOC etkinliklerin yanı sıra sunucuda yapılacak rol ortamı düzenlemeleri, politika revizyonu ve ceza sürelerinin gözden geçirilmesiyle devam eden ilkbahar-yaz sezonu planlarımız bulunmakta.

TOPLULUK ANKETLERİ HK.

Yönetim ekibi olarak sizlere daha fazla rol çıkaracağımızdan bahsetmiştik, uzun zamandır biz bu rolleri sağlamaya çalışıyoruz ancak gerek oyuncu sayısı gerek yönetim kadrosunda olan sayı eksikliği sebebiyle tam gaz ilerleyemiyoruz. Ayrıca burada tam olarak sizin de ne istediğiniz önemli oluyor. Aşağıdaki formda size çıkarmamızı istediğiniz rolleri detaylı bir şekilde yazabilirsiniz. Uygun gördüğümüz roller bir süre sonra sunucu içerisinde olacaktır fakat kimseye senin rolünü yapacağız gibi bir ön haber vermeyeceğiz, sunucu içerisinde aktif olan kişi ilgili rolle karşılaşacak zaten.
Form Bağlantısı: https://forms.gle/G8azrRpU3bQDvQ1o6

Sunucumuzu geliştirmek, sizlerden gelen geri bildirimlerle daha iyi bir hale getirmek için bir topluluk anketi hazırlamıştık. Anket hala açık ve sunucuda aktif oynamayan kişiler başta olmak üzere tüm herkesin fikirleri bizim için çok değerli, bu yüzden birkaç dakikanızı ayırıp anketimize katılmanızı rica ediyoruz. Zaten gönderdiyseniz bir daha gönderebilirsiniz.
Form Bağlantısı: https://forms.gle/BdvHnZpggNsaFwth9

BİRLİKLER, ROL ORTAMLARI VE ŞEHİR SENARYOSU

Alıntı
Birlikler konusunda farklı rol planlarımız mevcut, bunun bir tanesi de illegal-legal faction dengesini sağlayarak aynı zamanda illegal birliklerin de birbiri arasındaki iletişimi kuvvetlendirecek bir rol planı. PD-SD ve İllegal olayında kesinlikle bir tarafın ağır basmasını istemiyoruz. Bu denge OOC kurallarla değil IC'de rol ile sağlamaya çalışacağız.
Alıntılanan yazı 2022 yılında yayınlanan blogdan alıntıdır. Aynıları şu an için de geçerli ancak tek bir farklılıkla. Gerektiği yerde, eğer senaryo ve rol buna çok büyük imkan veriyorsa gerektiği yerde illegal taraf güçlü olacak, gerektiği yerde de legal taraf. Tabii bu olurken herkes yaptığı rolden zevk alacak.

Rol ortamı konusunda sıkıntılar çektiğinizi biliyoruz. Bu konuda düzeltmeler yapmaya çalışıyoruz gerek o rol ortamlarının kalitesini yükseltmek gerek sayı azlığını düzeltmek bunlar çokça üstünde durduğumuz meseleler ancak biz de bir yere kadar bunu sağlayabiliyoruz.

Senaryo konusuna gelecek olursak sunucuda bir şehir senaryosu yazmayı ve bu senaryo üzerinden hikayeli roller sunmayı planlıyoruz. Senaryoda ana karakterler, yardımcı karakterler, sunucu birlikleri-bir diğer adıyla pilot birlik-, buna bağlı gerçekleşecek roller olacak ve bu sayede oyuncular rollere katılabilecekler. Bu konuda öneriniz varsa aşağıdaki ankete yazabilirsiniz. Baştan senaryo yazmayın tabii, ancak olabilecek karakterler ve ne tarz bir senaryo görmek istediğinizi belirtebilirsiniz.
Form Bağlantısı: https://forms.gle/G8azrRpU3bQDvQ1o6

YENİ OLUŞUMLAR HK.

Birkaç yeni oluşum açarak hem azınlıkta kalan rolleri gün ışığına çıkarmayı hem de oyunculara yeni rol imkanları sunmayı planlıyoruz.

San Andreas Adalet Departmanı(tıkla tanıtıma git) & San Andreas State Bar

Adalet Departmanı, Adalet Bakanlığı gibi görev görüyor ancak görev alanı San Andreas eyaleti ile sınırlı bu da gerçekçiliği sağlamak amacıyla yapıldı. Adalet departmanına bağlı olan departmanlar birlik tanıtımı içerisinde yer alıyor. Bu oluşumda savcılar yer alacak.

Açtığımız başka bir oluşum ise State Bar(San Andreas Eyalet Barosu). Bu oluşumdan önce hukuk bürosu açmadan avukatlık rolü yapmanız mümkün değildi. Şimdi ise hukuk bürosu yoksa, kurmak veya birine katılmak istemiyorsanız eyalet barosundan avukatlık lisansı alabilecek ve avukatlık rolünüzü sürdürebileceksiniz. Başvurular şu an aktif. Aşağıdaki linke basarak gidebilirsiniz.
https://www.rina-roleplay.com/forum/index.php?board=1151.0

C.R.A.S.H(tıkla tanıtıma git)
CRASH hakkında detaylar tanıtımda en altta OOC bölümünde yazıyor. Kısa bir özet geçecek olursak, bu oluşumun amacı illegal-legal arasındaki dengeyi sağlamak ve buraya gerçekten 'bu güzel yapar' dediğimiz oyuncuları davet edeceğiz.

San Andreas Department of Corrections and Rehabilition(Çalışmalar sürüyor)
Prison rollerini arttırmaya çalışıyoruz ve bunun temeli mahkum-gardiyan rollerinde yattığından dolayı gardiyan rollerini aktifleştireceğiz. Gardiyanlar, kolluk kuvvetleri içerisinden değil direkt olarak başvuru yoluyla alınacak. Sadece gardiyan değil, sivil personel yani psikolog, doktor alımları da sağlanacak ve hepsinin görev alanı hapishane olacak. Şu an için bu konuda çalışmalarımız sürüyor ve sizden de bu konuda öneriler bekliyoruz.

Bu oluşumların hiçbirinin amacı illegal veya legal rol yapan oyuncuların rolünü kısıtlamak değil aksine arttırmaktır. Yani aklınızda hiçbir şüphe bulunmasın.

ROL DENETİM YASAĞI / ROL DENETİM CEZALARI

Kısaltmalar:
RDY = Rol Denetim Yasağı
RDC = Rol Denetim Cezası
RDE = Rol Denetim Ekibi

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde yeni bir ceza sistemi yayınladık, şayet bilmiyorsanız bu bağlantıya tıklayarak konuya gidebilirsiniz.
https://www.rina-roleplay.com/forum/index.php?topic=246046.0

Bu konuda fazlasıyla yanlış anlaşılmalar oldu, buna bir açıklık getirmek istiyoruz. Rina Roleplay yeni oyunculara-burada yeni derken hem roleplay'e hem de sunucuya demek istiyorum- kapısı açık olan bir sunucudur. Bu sebeple rol kalitesini olabildiğince yüksekte tutmak istiyoruz.
:red: Yani nasıl rol yapılacağına dair bilginizin olmaması veya kuralı düzgün bilmediğiniz için jail almanız sizin RDY almanıza yol açmaz.
:onay: Kişisel olarak forumdan, Discorddan veya oyundan uyarılmanıza rağmen düzgün şekilde rol yapmamanız, bununla beraber rol yapan oyuncuların huzurunu kaçırmanız RDY almanıza sebep verir.
:onay: Uyarılara rağmen kendisine rol kavramı oluşturmamış yani karakterine bir hikaye yazmamış, ne rol yapacağını belirlememiş, bununla kalmayıp hala saçma rol yapmaya devam eden ve bunu zevk almak için yapan kişiler RDY alır.

Konu yorumlara açıktır.
2
1
1

Çevrimdışı Eren Başkan.

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 10 Nisan 2025, 19:59
Toplam oynama: 115 gün, 3 saat
Birlik: (Yok)
Köken: Rus
Son giriş: 04 Nisan 2025, 13:59
Toplam oynama: 2 gün, 11 saat
Son giriş: 10 Nisan 2025, 21:41
Toplam oynama: 3 gün, 23 saat
Son giriş: 04 Nisan 2025, 13:54
Toplam oynama: 0 gün, 4 saat
Son giriş: 06 Nisan 2025, 22:15
Toplam oynama: 2 gün, 8 saat
Yeniden ayaklanacağız..

Ekleme; Sunucudaki bazı sistemlere güncelleme, Nerf veya yükseltme gelebilir..

Çevrimdışı Zweisamkeit

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Jesse Bean Lv.23
Son giriş: 27 Nisan 2025, 15:45
Toplam oynama: 116 gün, 21 saat
Birlik: ******* *lub
Son giriş: 23 Temmuz 2024, 16:41
Toplam oynama: 3 gün, 0 saat
Rina'nın genel sorunları

Yetersiz etkinlikler

Sunucuda yapılacak nerdeyse hiçbir etkinlik yok. Zamanında etkinlik yapın diye yalvarıyorduk, yenilik istiyorduk fakat oyunun sade bir şekilde kalmasını istemeniz nedeni ile bu şekilde. Yeni bir şeyler denenmedi, sistemler yetmedi. LSFD içten çökerken LSPD ye tonla ekipman, zırh, kurallar, aksesuarlar getirilmesi, RP' iskeletine bir darbeydi. Sivil hayatta ise  bir döngü söz konusuydu, legal oluşumlara katılmayan kişiler dögü halinde İdlewood, erp, bar, ♻️ bu şekilde ilerliyordu.

İllegal rollerin baskılanması, alan tanınmaması

İllegal roller genellikle şu şekil olur.

Dealer, ev soygunu, çete savaşları, kara para aklama, gasp, kaçakçılık gibi. Sunucuda bulan bu rollerle ilgili sadece 2  sistem olması dışında geri kalan hepsi story şekilde ilerliyor. Evet zamanında çete savaşları vardı fakat düzgün işlemiyordu, ayda yılda bir oluyordu.

Önerilen sistemler; Atm soygunları, ev soygunları, "Kara para aklama (Dirty money = Atm, ev soygunlarınd olan bir item ve sadece envanterde görünür ve dealera gerçek bakiye olarak satılır)  truf = (Çetelerin bir bölge için savaşması ve orayı elegeçirmesi)  Bu sistemlerle beraber illegal rol seçenekleri artar, roller keyifli olur, çeteler intikam için savaşır, gücüne güç katar. Bu hem oyunculara hemde sunucu sahibine yarar.

Diğer haklar, istek öneri

. Sunucuya başlamış olan kişilerin en az (1 nc hakkı olmalı)
. Polis üzerinde bulunan abartı 250 zırh, 150 zırh muhabbeti kaldırılmalı, herkes eşit olmalı zırh konusunda
. Düzenli olarak etkinlikler yapılmalı, farklı bir /world sistemi ile ooc etkinlikler yapılmalı.
. Yeni meslekler, sistemler gelmeli, yada var olan mesleklerin kazancı arttırılmalı. (Madencilik)
. Yönetimdeki kişiler oyunculardan üstünmüş gibi davranmamalı, terslememeli veya görmezden gelmemeleri.
. Politikalar açık ve net olmalı, forum görevlilerin yorumuna kalmamalı. Kurallarda olmayan bir madde yüzünden hapise girmemeli.
. Şehir dışı içinde rol alanları oluşturulmalı, meslekleri bu bölgelerde zorunlu tutmaları.
. Polislerin artık standart tutuklamaları yerine bir savcı, yargıç, hakim gelmeli ve roller yapılmalı.
. Basit suç işlemiş olan kişilere kamu cezası (Boşta olan, kullanılmayan meslekler)de çalışması.
. Yönetimin rasgele para dağıtmak yerine ekonomiyi sakinleştirmesi, paranın değerinin artması.
. SİLAH FİYATLARININ ESKİ KURA DÖNMESİ 45, AK 40 DEAGLE
. DM atan oyunculara /weapon ban komutu getirilmesi.

Not

Yönetim oyuncu kaybederim korkusu ile potansiyel rol yapan kitleyi elinden kaçırması, ve sunucuyu (Hırsız polise) çeviren oyunculara tercih etmesi samp sunucusuna en büyük darbeydi. Dediğim sistemler olur, bize yeni bir şeyler sunarsanız evet oyuncu kazanabiliriz.  Ve her öneri verenlere (Sen sunucuyu kötülüyorsun diye muamele çekilmemeli)

Çevrimdışı noro

Bölüm Moderatörü
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Yeniden ayaklanacağız..

Ekleme; Sunucudaki bazı sistemlere güncelleme, Nerf veya yükseltme gelebilir..
Hangi sistemler, hangi güncellemeler, nelere nerf veya yükseltme bunları anlamamız için yazman gerekiyor. Yine de sistem önerilerini arge bölümü üzerinden yapabilirsin.

Spoiler:
Rina'nın genel sorunları

Yetersiz etkinlikler

Sunucuda yapılacak nerdeyse hiçbir etkinlik yok. Zamanında etkinlik yapın diye yalvarıyorduk, yenilik istiyorduk fakat oyunun sade bir şekilde kalmasını istemeniz nedeni ile bu şekilde. Yeni bir şeyler denenmedi, sistemler yetmedi. LSFD içten çökerken LSPD ye tonla ekipman, zırh, kurallar, aksesuarlar getirilmesi, RP' iskeletine bir darbeydi. Sivil hayatta ise  bir döngü söz konusuydu, legal oluşumlara katılmayan kişiler dögü halinde İdlewood, erp, bar, ♻️ bu şekilde ilerliyordu.

İllegal rollerin baskılanması, alan tanınmaması

İllegal roller genellikle şu şekil olur.

Dealer, ev soygunu, çete savaşları, kara para aklama, gasp, kaçakçılık gibi. Sunucuda bulan bu rollerle ilgili sadece 2  sistem olması dışında geri kalan hepsi story şekilde ilerliyor. Evet zamanında çete savaşları vardı fakat düzgün işlemiyordu, ayda yılda bir oluyordu.

Önerilen sistemler; Atm soygunları, ev soygunları, "Kara para aklama (Dirty money = Atm, ev soygunlarınd olan bir item ve sadece envanterde görünür ve dealera gerçek bakiye olarak satılır)  truf = (Çetelerin bir bölge için savaşması ve orayı elegeçirmesi)  Bu sistemlerle beraber illegal rol seçenekleri artar, roller keyifli olur, çeteler intikam için savaşır, gücüne güç katar. Bu hem oyunculara hemde sunucu sahibine yarar.

Diğer haklar, istek öneri

. Sunucuya başlamış olan kişilerin en az (1 nc hakkı olmalı)
. Polis üzerinde bulunan abartı 250 zırh, 150 zırh muhabbeti kaldırılmalı, herkes eşit olmalı zırh konusunda
. Düzenli olarak etkinlikler yapılmalı, farklı bir /world sistemi ile ooc etkinlikler yapılmalı.
. Yeni meslekler, sistemler gelmeli, yada var olan mesleklerin kazancı arttırılmalı. (Madencilik)
. Yönetimdeki kişiler oyunculardan üstünmüş gibi davranmamalı, terslememeli veya görmezden gelmemeleri.
. Politikalar açık ve net olmalı, forum görevlilerin yorumuna kalmamalı. Kurallarda olmayan bir madde yüzünden hapise girmemeli.
. Şehir dışı içinde rol alanları oluşturulmalı, meslekleri bu bölgelerde zorunlu tutmaları.
. Polislerin artık standart tutuklamaları yerine bir savcı, yargıç, hakim gelmeli ve roller yapılmalı.
. Basit suç işlemiş olan kişilere kamu cezası (Boşta olan, kullanılmayan meslekler)de çalışması.
. Yönetimin rasgele para dağıtmak yerine ekonomiyi sakinleştirmesi, paranın değerinin artması.
. SİLAH FİYATLARININ ESKİ KURA DÖNMESİ 45, AK 40 DEAGLE
. DM atan oyunculara /weapon ban komutu getirilmesi.

Not

Yönetim oyuncu kaybederim korkusu ile potansiyel rol yapan kitleyi elinden kaçırması, ve sunucuyu (Hırsız polise) çeviren oyunculara tercih etmesi samp sunucusuna en büyük darbeydi. Dediğim sistemler olur, bize yeni bir şeyler sunarsanız evet oyuncu kazanabiliriz.  Ve her öneri verenlere (Sen sunucuyu kötülüyorsun diye muamele çekilmemeli)

Discord üzerinden yazdığın konular hakkında konuştuk, ancak beni sunucuyu kodluyor sanman sebebiyle bunları yazmışsın. Ben sunucuyu kodlamıyorum; işleyişi devam ettiriyorum, yönetim ekibiyle ilgileniyorum ve yönetim ekibiyle beraber etkinlik çıkarıyorum. Bunun dışında discorddan etkinlik kavramının, rol kavramının senin için OOC yönlü etkinlikler ve biriyle rol yapmaya gerek olmadan rol yapılabilmesi(soygun, atm hack(?) vb) olduğunu öğrendim, arada OOC etkinlik yapsak bile rol kavramının dışında şeyler yapmayı çok planlamıyoruz.
Bu yazdıklarında dikkate alınmayacak şeyler yok değil, ama hem benim yapamayacağım hem de yapmayı desteklemediğimiz maddeler var. Bunları tek tek yazmama gerek olduğunu sanmıyorum, gerçekleştikçe herkes görür zaten.