Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

[REHBER] Data Maymunluğuyla Mücadele

Başlatan 06Koala, 02 Ekim 2023, 11:47:01
Okunma sayısı 10340 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mertdjj

Bağışçı
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 30 Mart 2024, 16:52
Toplam oynama: 155 gün, 2 saat
Birlik: (Yok)
Son giriş: 17 Kasım 2023, 19:33
Toplam oynama: 0 gün, 1 saat
Ynt: [REHBER]Data Maymunluğuyla Mücadele
« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2023, 13:30:51 »
Ya ben bu güzel adamların  yoluna ölürüm ya sonuna kadar yanınızdayız!

Çevrimiçi axioma.

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Fransız
Son giriş: 17 Kasım 2024, 16:25
Toplam oynama: 84 gün, 23 saat
Son giriş: 18 Mayıs 2024, 15:38
Toplam oynama: 29 gün, 23 saat
Pedro Rojas Lv.25
Köken: İspanyol
Son giriş: 15 Temmuz 2024, 15:26
Toplam oynama: 3 gün, 15 saat
Köken: Alman
Son giriş: 13 Mayıs 2024, 20:39
Toplam oynama: 1 gün, 2 saat
Son giriş: 17 Mayıs 2024, 17:36
Toplam oynama: 0 gün, 9 saat
« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2023, 13:39:23 »
Platform içerisinde bu tarz durumlar yaşayan çok fazla oyuncu var, bu rehber onlar için yararlı olabilir. Belki de "ya kanka ne olacak yapalım bizi mi bulacaklar" diyen tayfanın bu konu sayesinde fikirleri değişmiştir. Unutmayın kimse bulunmaz değil. :hihi:
1

Çevrimdışı Hera

Management
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Meksikan
Son giriş: 08 Kasım 2024, 15:22
Toplam oynama: 467 gün, 10 saat
Son giriş: 25 Şubat 2025, 20:57
Toplam oynama: 6 gün, 15 saat
Renee Cowan Lv.37
Köken: İtalyan
Son giriş: 05 Ağustos 2024, 01:22
Toplam oynama: 1 gün, 15 saat
Köken: Arap
Son giriş: 27 Temmuz 2024, 19:16
Toplam oynama: 0 gün, 6 saat
« Yanıtla #12 : 02 Ekim 2023, 13:52:37 »
Telefonun icadından 147 sene geçmiş, hâla özel numaradan arayıp telekomünikasyon şirketleri loglarından bulunamayacağını düşünen salakların olduğunu öğrendiğim konu. 
7
1

Çevrimdışı corrival

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Fransız
Son giriş: 23 Ağustos 2024, 04:30
Toplam oynama: 27 gün, 11 saat
Son giriş: 25 Kasım 2024, 21:18
Toplam oynama: 191 gün, 2 saat
Köken: İngiliz
Son giriş: 25 Kasım 2024, 21:13
Toplam oynama: 2 gün, 3 saat
« Yanıtla #13 : 02 Ekim 2023, 14:02:52 »
 :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59: :59:

Çevrimdışı omar53

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Sırp
Son giriş: 18 Ocak 2025, 16:15
Toplam oynama: 77 gün, 22 saat
Son giriş: 27 Haziran 2024, 15:23
Toplam oynama: 6 gün, 2 saat
Birlik: **EAN
« Yanıtla #14 : 02 Ekim 2023, 14:03:24 »
biz kötüyüz aynen

Çevrimdışı Kibur07

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Violet Vespa Lv.17
Köken: Rus
Son giriş: 23 Şubat 2025, 21:03
Toplam oynama: 64 gün, 17 saat
Köken: Rus
Son giriş: 23 Şubat 2025, 21:26
Toplam oynama: 1 gün, 16 saat
« Yanıtla #15 : 02 Ekim 2023, 14:26:44 »

Çevrimdışı nana

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Luna Nygren Lv.29
Köken: İskandinav
Son giriş: 02 Mart 2025, 23:10
Toplam oynama: 6 gün, 13 saat
Vicky Rinoa Lv.29
Köken: İngiliz
Son giriş: 19 Şubat 2025, 14:53
Toplam oynama: 194 gün, 3 saat
Son giriş: 19 Şubat 2025, 14:51
Toplam oynama: 5 gün, 22 saat
Köken: İspanyol
Son giriş: 02 Mart 2025, 23:11
Toplam oynama: 35 gün, 16 saat
Köken: İsveç
Son giriş: 24 Ocak 2025, 03:38
Toplam oynama: 2 gün, 6 saat
Ynt: [REHBER] Data Maymunluğuyla Mücadele
« Yanıtla #16 : 02 Ekim 2023, 14:56:38 »
katla katla paralari katla

Çevrimdışı Vinograd

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #17 : 02 Ekim 2023, 18:27:21 »
Ustaca hazırlanmış, ellerine sağlık.

Çevrimdışı oyuwafan

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: İtalyan
Son giriş: 01 Ocak 2025, 17:19
Toplam oynama: 6 gün, 11 saat
Son giriş: 01 Ocak 2025, 20:07
Toplam oynama: 8 gün, 13 saat
Son giriş: 14 Aralık 2024, 08:19
Toplam oynama: 6 gün, 15 saat
Son giriş: 14 Aralık 2024, 08:21
Toplam oynama: 16 gün, 23 saat
« Yanıtla #18 : 02 Ekim 2023, 18:55:12 »
Merhaba,

Bilindiği üzere çalınan ve yayılan mernis datalarla insanların kişisel bilgilerine okuma yazma bilen ve giriş seviyesinde bilgisayar bilgisine sahip her insan evladı(?) rahatlıkla erişebiliyor. Bundan mütevellit yasalardan ve kanunlardan bir haber bu kişilerle nasıl mücadele edebilir ve bu durum tersine çevrilerek bu kişiler üzerinden nasıl kazanç sağlayabilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Böyle bir rehber hazırlamak hali hazırda aklımdaydı ve bunlarla sunucu içerisinde mücadele etmek için yakın zamanda Ortak Nezaket & Sağduyu kuralımıza KVKK(Kişisel Verilerin Korunması Kanunu)'yı eklemiştik ancak dün gece saatlerinde benim ve @darly 'nin aile bireylerini gizli numaradan arayarak rahatsızlık veren kişilerle karşılaşınca rehberi biraz daha erken hazırlamak istedim. Hemen hemen herkes gibi bende bu durumdan bir şey çıkacağını zannetmiyordum ancak avukat arkadaşımızla görüşünce fikrim tamamen değişti ve kendisinden güzel öneriler aldım, kendisinin de müsadesiyle sizlerle paylaşacağım.

( Maymunlukların başlangıç sebebi: https://www.rina-roleplay.com/forum/index.php?topic=232952.0 )

Öncelikle aile bireylerinizin rahatsız/tedirgin olmaması için çalınan mernis datalardan ve bu maymunlukları yapan kişilerden kendilerine bahsedin ve onları bilgilendirin. Gece 2'de telefonu çalan anne ve babamı ben daha öncesinde bilgilendirmiştim, gizli numarayı görünce "Senin maymunlar arıyor" diyerek bana haber vermişlerdi ve hep birlikte gülmüştük. :D Aile bireylerinizi bu konuda bilgilendirdiğiniz zaman bu maymunluklarla eğlenebiliyor ve benim gibi sonrasında daha çok eğlenebilmek için kendileriyle uğraşabiliyorsunuz.

Peki kendileriyle daha sonra uğraşabilmek için nasıl bir yol izledim bundan bahsedelim. Türlü maymunluklar yapılacağını bildiğim için gizli numaraları tüm aile bireylerimin telefonundan engellemiştim ancak bu kişilerle biraz uğraşmak için gizli numara engellerini kaldırdım ve aradıkları zaman doğru aradıklarından emin olmaları için telefonu açıp tatlı dille(?) bir görüşme sağladım. Artık doğru aradıklarından eminlerdi ve gece saatlerinde defalarca aramaya devam ediyorlardı ki bizim istediğimiz de buydu. Peki bizi gece vakti sürekli olarak aramalarına neden müsade ettik şimdi buna bakalım. Türk Ceza Kanunu'nda bununla ilgili bir madde var ve sürekli olarak gizli numaralardan aramak, taciz etmek suç kapsamında değerlendiriliyor. Bu yüzden engeli kaldırdık ve aramalarına müsade ettik, 10 - 15 kez arandıktan sonra yeterli oluyor ve sonrasında kendilerini yeniden engelledik. Israrla anne, baba, abla gibi tüm aileyi aradıkları için suç zaten sabitleşmiş oluyor.

Yukarıdaki durumla ilgili şikayetçi olunacak yasa:
TÜRK CEZA KANUNU - MADDE 123. - (1): Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Şimdii, aile bireylerimizin telefon numarasını birinden aldıklarını yada bizim verdiğimizi kanıtlayamayacakları için(ki zaten biz vermedik, illegal panellerden kendileri buldular) bir yasa daha devreye giriyor, şimdi de buna bakalım:
TÜRK CEZA KANUNU - MADDE 136: Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şimdi tabii birde bu işi büyütmemiz lazım, öyle bir iki yasayla olur mu? Bu kadar uğraşmışız, gidip devletin savcısını durduk yere bu saçmalıklarla meşgul edemeyiz. Bu arada merak etmeyin, şikayet etmek için günlerce uğraşmıyorsunuz yada ücret ödemiyorsunuz sadece yasal hat sahibi ikametinin bulunduğu ildeki Cumhuriyet Başsavcılığına giderek bir A4 kağdına dilekçe yazıp veriyor bu kadar. Maymunluk tek başına yapılır mı? Yapılmaz! Maymunlar birlikte güçlüdür ve birden fazla numaradan arayacaklardır. Yukarıdaki iki yasayı ihlal eden ve suça bulaşan maymunların sayısı üçten fazlaysa onlara saplayabileceğimiz bir yasamız daha var:
TÜRK CEZA KANUNU - MADDE 220: (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bunlar haricinde telefon üzerinde küfür, tehdit gibi durumlar olursa onları da suç duyurusu dilekçenize madde madde ayrıca ekleyebilirsiniz. Ben kendilerine kendim de küfür ettiğim için bu maddeleri eklemedim. :) Numaranın gizli olmasına takılmayın, savcılık şikayetiniz üzerine operatöre bir yazı yazarak o tarihte arayan numaraların dökümanlarını alıyor.

Şikayet etmek içinse hiçbir şeye ihtiyacımız yok, telefonla arandığınız tarih saati not ediyorsunuz ve hattın yasal sahibi bulunduğu ilin Cumhuriyet Başsavcılığına giderek yukarıdaki fiillerin işlendiği konusunda bir dilekçe yazarak şikayetçi oluyor. Savcılık uygun görmesi halinde soruşturma/kovuşturma başlatıyor.

Peki bunun sonucunda ne oluyor ve bundan nasıl kazanç sağlayabiliyorsunuz?
Eğer yukarıdaki suçlar uzlaştırma kapsamına giriyorsa bir uzlaştırmacı atanıyor ve iki tarafla iletişime geçiyor, şikayetçi tarafa uzlaşmak için talepleri soruluyor ve genelde maddi kazançla sonuçlanıyor. Eğer uzlaşmaya varılamazsa maddi/manevi tazminat davasına dönebiliyor ve mahkeme yoluyla idari para cezasının yanı sıra tazminat alınabiliyor.

Ben bu maymunlarla uğraşmak istiyorum ama vaktim yok diyene de çare bulduk, Ankara'da oturup vekalet vermesi halinde avukatımız süreci yürütecek ve sizden hiçbir ücret talep etmeyecek. Tek talebimiz, uzlaştırma yada davaya dönerse dava sonucunda karşı taraftan alınan tazminat sokak hayvanları için harcanmak üzere PatiliKöy'e bağışlanacak.

Unutmayın, maymunlar sizden akıllı değiller. Arayıp rahatsız ettiklerinde, biz müsade ettik ve biraz eğlendiler. Şimdi ise eğlenme sırası bizde ve bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan/kalacak olan tüm oyuncularımızın yanındayız!

Süreçte yanımızda bulunup yönlendiren, destek veren ve konuyu takip eden @darly 'lerin şirket avukatı abimize,
Süreçteki maddi/manevi desteğinden ve hem yöneticilerine, hemde oyuncularına sahip çıktığı için Hera'ya tekrardan teşekkürler. :)

Maymunluğa mahal yok, iyi eğlenceler!
Bu defa RINA RP YÖNETİMİ değil şahsım adına, 06Koala
ustaca hazırlanmış eve pizza yollayanlarada yapılması lazım @Vladimir @keetz

Çevrimdışı Libertas

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 18 Şubat 2024, 15:00
Toplam oynama: 278 gün, 18 saat
Son giriş: 01 Şubat 2024, 07:40
Toplam oynama: 3 gün, 20 saat
Son giriş: 28 Ocak 2024, 00:40
Toplam oynama: 0 gün, 0 saat
« Yanıtla #19 : 02 Ekim 2023, 19:14:25 »
Şu sunucuda ne drama dönerse dönsün oyun dışına taşıyıp aileleri aracılığıyla bir insanı rahatsız etmek ya da tehdit ettiğini düşünmek saçmalıktır. Henüz liseyi bile bitirmemiş çocuklar da ellerindeki üç beş veriyle kendi kendilerine hackercılık oynarken başlarına açtıkları yahut açacakları belalardan bihaberler.

18 yaşından küçük olmasına güvenen arkadaşlar bu duruma çok güvenmesinler. TCK'da ceza ehliyeti 0-12, 12-15 ve 15-18 yaş olacak şekilde üç durumda düzenlenmiştir. 12-15 yaş aralığındaki kişilerde olayın mahiyetini anlayıp anlayamadıkları gözetilirken 15-18 yaş arasındakilerde ise bu duruma bakılmaz. Cezasızlık değil ancak indirim sebebi olur. Kısacası şuradaki saçma sapan egolarınızı tatmin etmek için gereksiz, yarın bir gün üstesinden gelemeyeceğiniz topların altına girmeyin.

Gel gelelim bu konuya, sonunda böyle bir konunun açılması oldukça güzel olmuş. Konuda ufak tefek hukuki yanlışlıklar var ama bu konulardan bir haber oyuncular açısından iyi. Keşke zamanında tüm admin ekibinin telefon numaraları, ailelerinin bilgileri, kimlik fotoğrafları ifşalandığında da "Biz ne yapabiliriz ki?" demek yerine üst yönetim somut bir adım atsaydı. Demek ki istenildiği zaman "sahip çıkılabiliyormuş."

7