90 saniye üstünde bir açılma süresi varsa bilgisayarınıza ekstra bir şey olmuş demektir, bu duruma göre donanım duruma göre yazılım olarak değerlendirilebilir. Eğer parçalarınızı test etme imkanınız varsa test edin edemiyorsanız formatı deneyin bir değişiklik olmassa durum donanımdadır. Bu durum için yapabileceğiniz ilk ve en güzel adım kasanızı temizlemek olacaktır, durumun değişmemesi taktirinde termal macunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz. İşe yaramadığı taktirde kasanızın ortalama ısısını belirli yazılımlar yardımıyla ölçün eğer olağan üstü bir durum söz konusuysa fanınızı değiştirin muhtemelen ondandır. Durum devam ediyorsa sorun HDD için geçerli demektir. HDD yahut SSD nizi değiştirin. Durum devam ediyorsa anakartınızda raminizi kontrol edin mümkünse test edin bir oyunu 2 saat açık tutup ram şişmesi ile oyunun gidişatını (NFS World test için idealdir oyun 2 saatin ardına hızlanır GTA SA gibi bir programda bunu test etmeyin RAM şişmesi çoğu programda yavaşlamaya sebep olacaktır RAM şişmesi ile hızlanan oyunları seçmeye özen gösterin.) test edin eğer test sonucunda ram şişmesiyle hızlanması gereken oyunda ağırlaşma olursa sorun raminizdedir fakat gidişatta bir değişiklik yoksa sorun anakarttadır yahut psu dadır iyi ihtimal olarak PSU kontrol edin yeterli mi değil mi anlamak için belirli testler var bunları uygulayın eğer test etmeye korkuyorsanız sisteminize uygun olan psu watt ını sizin için değerlendiren siteler var burdan yardım alıp tahmin yürütebilirsiniz. Sorun PSU da değilse sorun muhtemelen anakarttadır değiştirmekten başka bir şey yapamassınız. Geçmiş olsun.
Eğer durum yazılımla alakalıysa custom os tarzı bir şey kurup tamamen yeni bir işletim sistemini deneyimleyin. Muhtemelen performans artışını gözlemleyebileceksiniz. Düzelme olmassa hdd/ssd parçanızı biçimlendirin. O da işe yaramassa durum donanımsaldır, üstteki metne bir bakın.