Turizm otelcilik orta-uzun süreçte Türkiye için en kazançlı mesleklerden birisi. Mesleğe tutunabilmek için iki yabancı dil bilmek seni ciddi anlamda ön plana atar. Bunlardan birisi elbette İngilizce, diğeri en çok kullanılan dillerden olan İspanyolca olabilir. Erasmus'ta tanıştığım bir arkadaşım İTÜ Makine Mühendisliği bitirip yüksek lisansını turizm üstüne yapmaya başladı. Yurt dışı tecrübeleri ve dil farkıyla piyasada birçok meslektaşını geride bırakacağını çok iyi biliyor.
Neyin çıraklığından bahsediyorsun bilmiyorum ama bunu oto tamirci olarak ele alacağım. Bugün aracımın sol arka teker bilyasını değiştirmeye gittim. Basit bir parça değişimine 900 TL ödedim, muhtemelen 200 civarı işçiliğe gitmiştir. Türkiye için sanayi devri asla bitmez. Üçüncü sınıf ülkelerin vatandaşları bile yeni model araçlar alabilirken Türkiye vatandaşları yirmi yıl geride kalmış model araçları ile sanayi yolu tutmaya devam edecek. Dev bir sektör ve kazancı gayet iyi. Fakat kazancı çalışan çırağa veya ustaya iyi değil.
Bugün gittiğim Honda servisindeki abiyle biraz sohbet etme fırsatım oldu. 2016 yılında çalıştığı servisi devralmış ve o zamana kadar envai çeşit yerde çıraklık, kalfalık ve ustalık yaparak birikim yapmış. Kendisini geliştirmiş, fabrikaların teknikerlik yarışmalarında dereceler elde etmiş. Adam basit bir fren diskini söylerken bile şarkılar söylüyor, eğleniyordu. Bunu zevk aldığı için yapıyor ve işinden zevk alan adam başarır. Sana nacizane tavsiyem, mutlu olacağın işin peşinden koş. Zevk alacaksan çöp temizle ama işini iyi yap. İşini memnuniyetle yaparsan kendini geliştirme sürecinde eğlenirsin.