Benim düşüncem dediklerinin bir kısmı hatalı. Bu zamana kadar saçmada olsa harika, gizem kulübü, il-legal, lspd,lsmd gibi rolleri yaptım ve budan bir tecrübe kazandım. Gerek lspd olsun, gerek lsfd olsun hiçbir zaman destek alamadığım bir durum vardı. Ben kendi başıma ne kadar rol üretsemde ya başkaları konsepti anlamıyordu, ya da ilgilenmiyordu. Bende il-legale geçtim ve cidden rol yapan insanlar gördüm. Ben ne kadar lspdler ile güzel rol yapmak istesem adamlar beni dinlemeden /beanbag, /me kelepçeyi herife geçirir ve araca atar, gibi bir şey oluyor ve çoğu kişinin siniri bozuluyor. Geçen youtubede bir video ya rastladım ve böyle bir video gördüm.
Bunu gördükten sonra anladım ki il-legal rol yapmak aşırı zor bir şey. Bu video da görünen kişiler lspd'nin üst kademesi ve sniper ile kurtarmaya çalışıyor. Sniper çekene, kapı açılana kadar o adam rehineyi öldüre bilir. Ama sevgili lspd üyeleri bunu düşünememiş olsa gerek. Bunları yüzlerine vurunca bizle alay eden bir kitlede var. Kendileri sabah akşam legal dm attıkları için kendilerini bu konuda uzman sayıyorlar. Öneride, eleştiride bulunduğun zaman "iyi ya da kötü fark etmez " direk savunma pozisyonuna geçiyorlar. Rol yapan kişilerin artması, kalitenin artması bir bakımdan yönetimin role teşvik etmesiyle olabilir. Yeni gelen Jurasik park olayını çok sevdim, samp ta bunun gibi nadir şeyler görmek hoşuma gitti nedense. Çok fazla lspd önerisi var kafamda ama personeller dikkate almıyor. Haber ajansları, diğer legal birlikler ciddiyim korunma altına alınması gerek. Çünkü yaptıkları rol kısıtlı ve bir süre sonra sıkılacak bir oluşum.
Birincisi şu kelime "İL-LEGAL" değil İLLEGAL. Konsepti, rolü anlamıyor kısmına gelirsek o konuda size güzel bir açıklama yapacağım. Konsept ve rolü anlayan kişilerle rol yaparsanız bir problem olmaz. Eğer karşınızdaki insanın yaptığınız rolü anlamadığını fark ediyorsanız o rolü onun anlayabilmesi için daha somutlaştırmalı ve basitleştirmelisiniz. Örnek veriyorum; maden ihalesi rolü yapıyorum. Rolden anlamayan birine ekskavatörlerden söz edersem tak diye kalabilir. Fakat onun bir çalışma aracını söylersem olayı daha net bir şekilde algılayabilir. Bir rolde bilgili olmak kadar o rolü karşı tarafa aktarabilme becerisi de önemlidir. Yoksa eğitmen değil, bomboş bir duvara konuşmuş gibi olursunuz. Böyle olunca da karşı taraf sizden elektrik almaz ve rol sonlanır. Bildiğiniz rolü öğrettiğiniz takdirde karşı tarafta öğrenmeye meyilli rolcüler yetiştirmiş olursunuz. Bu da sizi de bilmediğiniz bir noktada gelişmeye sevk edecek bir rol ortamı açar. Kendi bilginizi de tazeleyip daha doğru şekilde aktarma gayretine sokar.
İllegal rollere gelince; iletişim problemi yaşandığı için roller iyi bir şekilde ilerlemiyor. Ben uzun süredir illegal rol yapıyorum, ic olarak öldürdüğüm kişiler var, hala hayattayım. Bu rolü nasıl algıladığınıza bağlı. İLLEGAL rol terörist rolü yapmak demek değildir. Ya da polisle çatışmak demek değildir. Canlandırdığınız konsept ve kurgu neyse onu yansıtmaktır. Bunlar net olarak anlaşılamayan kavramlar. Misal bir mafya açıyorsunuz. Görevi nedir? Polisten gizli bir şekilde kara para aklayarak para kazanmak ve gayrimeşru işlerini yasadan kaçarak, saklanarak yürütmektir. Bunun asli olarak yansıtılması gerekir. Silah ne için kullanılır? Oluşum tehdit altında olduğunda, satış yapmak için ya da haraç toplayıp, gözdağı, ölüm rolleri gibi durumlar için kullanılır. Öncelikle insanların ne rolü yaptığını bilmesi ve rollerini araştırması lazım. Bu konuda adminlere bir ihtiyaç yok. İnsanın kendini geliştirmesi gerekiyor, aksine oyuncularla güttüğünüz düşmanlık & dostluk rolleri daha keyiflidir. Ben adminlerle yapılan rollerin bile genel manada çok eğlenceli olmadığının kanaatindeyim. Burada yöneticilerimizi tenzih ediyorum, sebebi kendilerinin rol dışında büyük meşgalelerinin olması ve bu rolün akıcılığını etkiliyor. Kafaları dolu oluyor, uğraşları oluyor ve yaptığımız rolden genel manada çok keyif alamıyoruz. O yüzden kaliteli rol için oyuncular kendi aralarında bu durumu sağlayabilirler. Ayrıca Rina çok fazla insanla ilgilenilmesi gereken bir ortam, rolü teşvik etmeye çalışın.
Adminler sadece genel senaryoya etki ederlerse güzel bir rol ortamı olur. Örneğin başkanın indirilmesi gibi olaylar tekrarlanırsa oyuncuların birbirleriyle ortak diyaloglara girebilme imkanı olur. Her oyuncu başka oyuncuya yeni seçimler hakkında ne düşünüyorsun? Şöyle bir şey eklenmiş, bu olmuş, bu olmamış gibi konu açıp konuşabilir. Bu konuların arttırılmasını sağlamaları gerekiyor. Onun haricinde bireysel rollerinizde LSPD'yi suçlamanın bir anlamı yok, onlar zaten herkesi tutuklamak ve indirmekle yükümlü. Siz işinizi profesyonel yapmanız gerekiyor, evet illegal rol zor yapılıyor. O yüzden legal anlamda yapılacaksa, dmcilere şikayet açmak ve yasal anlamda kendi rol ortamınızı oluşturmanız kaliteli rol için çaba sarf etmeniz gerekiyor.