Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Role-Playing Yapmanın Temeli

Başlatan LORDXUNEITY, 06 Ağustos 2021, 23:02:39
Okunma sayısı 3034 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı LORDXUNEITY

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: İtalyan
Son giriş: 18 Haziran 2023, 22:56
Toplam oynama: 0 gün, 4 saat
Birlik: ******TTI
Köken: İtalyan
Son giriş: 11 Ağustos 2021, 22:15
Toplam oynama: 80 gün, 11 saat
Birlik: (Yok)
Role-Playing Yapmanın Temeli
« : 06 Ağustos 2021, 23:02:39 »
Janisty#6666 Discord adresi üzerinden rehber sahibi ile iletişime geçebilirsiniz. Keyifli okumalar diliyorum :embarrassed2:

Alıntı yapılan: Janisty
Herkese selam, Janistzen olarak son günlerde fazlası ile aklımı kurcalayan, ancak kendinizde düşündüğünüzde kafanızda gayet basit bir cevap alacağınız "Rol Yapmak" konusuna dayanacağım

Öncelikli olarak rehbere giriş yaparken şunu bilmelisiniz ki. Yapacağınız rolde "iyi" konumda bulunmanız sizi "İyi Role-Play oyuncusu" yapmaz, Birlik tanıtımlarınıza her gün adobe photoshop başında saatler harcanarak attığınız "ScreenShot" görüntüleri, ancak oyunda basite kaçtığınız chatlog özetleri sizi "İyi Role-Play oyuncusu" yapmaz. Şu kısımda olabilir ki. Kendi birliğiniz ve sevdiğiniz arkadaşlara IC-OOC her türlü anlayışı gösterip, IC sevmediğiniz insanlara OOC kin tutup. Onları rol bilgisi üzerinden vurmak, birlik tanıtımlarını karalamak. Ağır eleştiride bulunmak da sizi "İyi Role-Play oyuncusu" yapmaz. Öncelikle olarak Platform'da tanıdığım çoğu kişi bu üstte yaptığım farkında olmadığı ihlali yapıyor. Ben de bu farkındalığı açığa çıkartmak için rehberi oluşturma kararı aldım. Biraz dalgınım, yorgunum. Rehber üzerinde farkında olmadan yapabileceğim imla hataları, devrik cümleleri sonrasında bana yorumda bildirirseniz memnun olurum. Buyurun.

Öncelikli olarak RolePlay sadece rol rehberlerini okuyup kendinizi rol ortamına hazırladığınız bir platform değil, Rol yaparken öncelikli olarak rolü yaşamalısınız. Şimdiden diyenler olacaktır ki RolePlay platformu bu platform üzerinde basit bir oyundan ötesi değil. Ancak rol yapmaya istekli insanlar için bu her zaman aynı olmuyor. Yapacağınız rolü kendi kafanızda yaşamanız, doğaçlama ilerleyip karşı tarafa verdiğiniz rol kareleri önce kendi kafanızda yaşamalı, sonra karşı tarafa keyif ile yaşatıp iki taraf olarak da rolden zevk almalısınız. Kendinizi sabit yazılara kilitlemeyin, olabildiğince yaratıcı olmaya çalışın. Yaratıcılığınızı her anlamda konuşturun, istediğiniz rolü yapmaktan çekinmeyin.

Karakterinizi duygusuz bir canavar olarak yönetmeyin, her ne kadar varoş bir çeteci. Para aklamaya çalışan Mobster, işini yapmaya çalışan bir Polis Memuru olsanız bile karakterinizin bir "Psikolojisi" var, illegal bir karakter yürütüyorsanız; Günde 30-40 tane adam vurduktan sonra evinize dönüp "Hah-hah! Koca kıçlarına beş delik açtım" dedikten sonra karakterinizin "uyuma" rolünü yapmadan bile /q atıp diğer güne hazırlanıyorsunuz. Diğer günün sabahına birlik tanıtımlarında açıkça "Kışkırtıcı" resimler editliyor. Sonrada tepki gelince kendi kendinize kavga çıkarıp, bundan zevk alıyorsunuz. Veyahut alınıyor diyeyim.

Ciddi-ciddi bu rehberi okuyan kişilere sormak istiyorum, ne zaman karakterinizin psikolojisini düşünerek rol yaptınız? Karakteriniz yaşadığı olaylar sonrası etkilendi mi? Karakteriniz hiç ölüm korkusu ile yaşadı mı?

Karakterinize her daim bir "Ölüm korkusunu" inject etmeniz gerekiyor. Rolü çeşitlendirirken karşı tarafa da zevk vermeniz gerekiyor. Mantıklı düşünürseniz illegal bir hayat süren kişi onlarca olay yaşadıktan sonra her an saldırıya uğrayabilir. Mobster rolü yapanları bir kenara bırakırsam "Çeteci" rolü yapanlarda var. Çeteci rolü için açık olarak gözlemlediğim en büyük problemlerden birisi "Sabit kurallar" / Sabit kurallardan kastım şu, Çeteci rolü yapıyorsanız oyununuzu 800x600 çözünürlükte oynamanıza gerek yok. Bunlar açıkça kendinizi kurallamaya ve Corneru özentiliğine kaçıyor. Corneru'da kendi çapında yabancı platformda rol yapan birisi. Ancak bu şekli kendi yaratıcılığı ile oynadığı platforma getirdi ve devam ettirdi. Peki ya bu platformda saatlerini harcayanlar neden emek vermekten kaçınıyor? Neden yaratıcı olmanın yanına yaklaşmıyor?

Bir diğer konu yeni roller yaratmak, oluşturmak. Platform üzerinde sadece alışa gelmiş rolleri yapmanıza gerek yok. Gerçek hayatın ne kadar kapsamlı olduğunu anlatmak zaten aptalca bir şey olur. RolePlay'de bu platform üzerinde gerçek hayatı yaşıyoruz. O halde neden gerçek hayatı oyuna vermiyoruz? Örneğin, Barbar salonu rolleri - Night Club aksine gerçek hayatta çoğu kişinin her allahın günü gittiği Starbucks gibi bir işletme açmak. Evsiz rolü yapmak, Legal şirketler kurmak, ve dahası. Ben bunları buradan kapsamaya başlarsam bir destan yazı çıkabilir. Ancak yazının ana fikri şu ki, "Hayalgücü". Belki bu kelimeyi rehberde tonlarca kez kullandım. Ancak rehberimi bu kelime kapsıyor zaten. Hayalgücünüzü kullanmaktan çekinmeyin, yaratıcı olun.

IC olarak mükemmel bir insan olabilirsiniz. Ancak OOC olarak da düzgün bir insan olmaya çalışın, gereksiz kışkırtmalar ile insanları eğlenmek için girdiği platform üzerinden sinir küpüne çevirmeyin. Oyunda yaşadığınız bir şeyi sosyal medya platformlarına kadar taşıyıp karşı tarafa "Korku" verdiğinizi zannetmeyin. Rolü oyun içerisinde yaşamak varken Skype gibi platformlardan mix ile rol yapmayın. Hele ki IC yaşadığınız bir olaydan sonra karşı tarafı OOC hayatı ile tehdit etmeyin, gerçekten gülünç oluyor. Oynadığımız sadece bize sunulan sanal bir platform. Bu platformda çoğu kişi karakterine önem veriyor. Onu her anlamda geliştiriyor ancak bu esnada kendini unutuyor. Kendini nasıl unutuyor? Kendini insanlıktan çıkarıyor, üstte de dediğim gibi. Yani IC yaşadığınızı OOC kimliğinize bürüyorsunuz, yapmayın. Gerçekten hoş ve kaliteye yakışacak tavırlar değil.

"Oyun platformu, amaan, istediğimi yaparım! Kurallar ne be?" modunda takılmayın, bu yola bir kere çıktıysanız bırakın da o yolda yürütün gidin"Ben rolden bu kadar anlıyorum, nasıl eğleniyorsam öyle rol yaparım" diye kendinizi kurallamayın. İnsanların sizi alışa gelmiş ile kafanızı doldurmasından kaçının. Ve dahası

Netice olarak demek istediğim RolePlay düşündüğünüz gibi "Basit" bir oyun platformundan daha çok, günlük hayatta oynadığımız oyunların aksine gerçekten kafa yormanız gereken bir platform. Lütfen bu yazıyı sonuna kadar okuyun, okuduktan sonrada kendinizi sorgulayın. Rica edeceğim, bu kadarı.

"Herkesin yaptığı rolde bir numara olmaya çalışması / oluşumun her daim zirvede yer alması / "

Şu aralar platformda gayet normal bir şey gibi aktarılan, forum susturmalarının temelini çeken konulardan birisi olan kendini zirvede görme problemi hakkında yazacağım, yazının başında ve şimdi de diyeceğim gibi her ne kadar legal bir birlik çatısı altında rol yapıyorsam her kullanıcı gibi ben de birlik tanıtımlarını yakından takip ediyorum, geçmişim de illegale; çoğunlukla Mobster'e kafa yoran birisi olarak şunun farkına vardım ki. Mevcut olan çoğu birlik her türlü rolden sonra kendini /Biz en iyisiyiz/ - /Harikayız/ gibi yansıtıyor, ancak işin en ilginç kısmı bunu yaparken de diğer birliklere kışkırtıcı ve önünden çekilmesi yönünde yorumlar atıyor. Oynadığınız sadece bir oyun platformu, adım kadar eminim ki forum üzerinde herkese edebiyat dersi veren, ağır laflarda bulunan ve /serseri/ tiplemesini oynayan kişiler gerçek hayatında yapamadıklarını oyun ortamında yapmak isteyen kişi-kişilerden oluşuyor. Bir de kendisi rol alanında tecrübe edindikten sonra yeni olup, aynı zamanda kapsamlı rol bilgisine sahip olmayan birlikleri /ezmeye çalışmak, küçümsemek/ problemi de baş çekiyor şu aralar. Bu tür kişilerde platformun son yıllarda kalitesizleştiğini ve tek kendilerinin /Kaliteli/ olduğunu savunuyor.

Ancak şunu farkında değilsiniz ki Vendetta RPG platformu sadece 30 kişilik birliğiniz etrafında dönmüyor, eğer ortamın kaliteli bir hal almasını istiyorsanız rol bilgisi az olan dostlarımıza yardım etmeli, kendinizin ve diğer insanların doğru bulduğu şeyleri aşılamalısınız ki hem kendiniz rol yapıyorken zevk alacaksınız, hem karşı tarafın rolünden zevk alacaksınız. Birlikler arasında her daim bir rekabet olmalı. Yani bir birlik çok kaliteli oluyor ama onun bir altında olan birlik gerekli desteği alamıyor ve o kadar kaliteli roller çıkaramıyor, yetmiyormuş gibi bir de milletin eleştiri yağmuruna tutuluyor. Oysa ki az önce de dediğim gibi gerekli desteği çıksanız da o kişiler de rol çizgilerini daha net bir şekilde çizip yeni bir rol planı kursalar. Platform olduğundan da daha kaliteli bir hal alsa? Emin olun kimseye bir zararı olmaz.

İnsanları editlediği ekran görüntüsü, kullandığı skin mod'u , sahip olduğu birlik tanıtımı içeriği üzerinden vurmaya çalışmak yerine insani yönünüzü ön plana çıkartıp biraz yardımcı olmaya çalışın. Geçmişte insanlar sizi ezdi diye siz yeni gelenleri ezmeye çalışmayın, derin düşüncelere dalın ve "Geçmişte bana yapılanı silip, yeni davranışlarım ile onlara yardımcı olmalıyım" kafasına girin. Açık konuşayım bunun zamanı geldi, hatta geçiyor bile...
Vendetta RPG 2008 yılından beri hizmet veren aktif bir SAMP platformu ancak her daim Puzzle'ın bir parçası ister-istemez eksik kalabiliyor. Bunu yönetime bir sitem olarak, veya oyunculara sitem olarak düşünmesin kimse. Yapacağım sitem dolaylı yoldan, çok küçük bir şekilde oyunculara tabi ama konuyu buradan bağlayacağım. Yöneticiler size gerekli rol olanaklarını, en başında sunucu hizmetini sunan kişiler. Sizler ise bu rol olanağını avucunuza alıp dahada geliştirip sunucunun kalite değerini arttırmak için varsınız. Elbette her insandan /kusursuz/ olmasını bekleyemem, kimse içinde bu yazıda /Kusursuz rolcü modelini/ beklemiyorum. Ancak demek istediğim şu ki

"Sahip olduğunuz kusurları inkar etmek yerine aşmaya çalışın

OOC Arkadaşlıkların Rollerinize Etkisi 

Evet, belki de bu konuya bu postu ilk oluşturduğum zaman değinmeliydim ancak uzun yazı yazmak için bugünü fırsat edinebildim. Oyunda herkesin OOC arkadaşı var, rollerinizin bir çoğunu OOC arkadaşlarınız ile yapıyorsunuz. Gerek yaptığınız dostluk rollerinde, gerek sevgili rollerinde. Gerekse aynı birlikte yer aldığınız zaman ancak bunları yaparken bir şeyi unutuyorsunuz. Rolden zevk almayı unutmak, şimdi bu dediğim yazıdan sonra konunun hemen Skype, TeamSpeak gibi konulara bağlayacağımı düşündünüz ancak ona bağlamayacağım. Basit bir örnekle konuyu açığa kavuşturacağım, OOC çok samimi olduğunuz bir arkadaşınız ile sevgili rolü yapıyorsunuz, rol içerisinde duygusal bir olay oluyor ve siz birbirinize PM kanalından rol ile alakalı troll içerikli yorumlar atarak gülüyorsunuz, rolden zevk aldığınızı düşünüyorsunuz ama işin aslı; Gerçekten zevk alıyor musunuz? Ben bu soruyu çoğu oyuncuya sorsam içten içe zevk almadığını söyleyecektir çünkü bu tür bulgular sizin rol bilginizi ortadan kaldırır. Oyunda OOC arkadaşlıklarınızı olabildiğince seviyeli tutmaya çalışın, sevgili rolü yapacağınız karakterle tekniksel sorunlar olmadığı sürece, veya rol planlaması hakkında OOC diyaloğa girmeyin bile, bunu gayet açıkça söylüyorum. Daha önce OOC arkadaşım ile de sevgili rolü yaptığım oldu ve rolden pek zevk aldığım söylenemedi, OOC tanımadığım birisiyle tamamen IC gelişen olaylarla bağlantılı olarak rol yaptım ve inanın çok zevk aldım. Veyahut birlikler arasında gerçekleşen savaşlar, A birliğinde bir şahıs Commerce'de vuruluyor ve hood alanınıza vurulmuş halde dönüyor. Ancak karakteriniz ne tesadüf ki vurulmasına dair tüm olayları IC aktarıyor ve konuyu resmen mixinge kavuşturuyor. Genellikle bunu da OOC arkadaşlarına karşın yapıyor. Bir birlik içerisinde rol yapan insan OOC tanımadığı insanlara bu tür rol yapmayacağının bilincine varabilir. Bu konuyu da geçtikten sonra; Otorite kurmaya çalışırken OOC arkadaşlığın etkisi. A karakteriniz XXX birliğinin Leader'ı ve B karakteri de OOC arkadaşınız ama XXX birliğinin Outsider'ı, A karakteri B karakterine IC olarak çok aşırı bir otorite kurmalı, IC bir olay sonrası A karakteri B karakterini IC vereceği tehditle hem IC tedirgin etmeli, hem gerekirse OOC tedirgin etmeli ve rolün hissiyatını yaşatmalı ama A karakteri B karakteri ile kanka olduğu için B karakteri verilen uyarılara aldırıyormuş gibi gözükse de karşı tarafı pek sallamıyor ve rolden sonra konuyla alakalı yorumlar bile atıyor. Eğer IC rolünüzü karşı tarafa veya kendinize en iyi şekilde hissettirmek istiyorsanız OOC arkadaşlıklarınızı sınırlandırın.

Rolünüze ufak detaylar bırakmak   

Giriş cümlesi hazırlamadan direkt konunun içeriğine geçeceğim, rolünüze başlıkta yazdığım gibi ufak detaylar katmaya özen gösterin. Örneğin Verona Mall'da bir mağazadan parfüm veya kolye satın aldınız ama parfümün markası yok, örneğin Gucci Guilty erkek parfümü aldığınıza yönelik bir emote verin, hatta ML vesayre belirtin şişenin türü açısından, rolde tatsız bir olay yaşadıysanız diğer günün sabahı hiçbir şey olmamış gibi davranmayın, elbette günümüzde olduğu gibi insanlar acılarını içine atabiliyor ama öyle bir durum olsa bile /ame hafif suratı asık ama bozuntuya vermiyor gibi detaylar geçebilirsiniz, ben rollerimi yapmadan önce mesala detayları hakkında kısa araştırmalar yapıyorum. Bir rolde temsili bir şey yaşadıktan sonra yaşadığınız temsili olayın ne anlama varmadığını bilmemek sizce de çok garip değil mi? IC karakteriniz biliyor ama gene IC sorsalar sanki hafızanızdan o veriler gidecek, OOC hayatınızda nasıl bir şeyi öğrenmek için çabalıyorsanız oyun da olsa o şeyleri öğrenme yolunda IC de uğraş gösterin. Bunlar hem rolünüzden zevk almanızı sağlayacaktır, hem de karşınızda olan insanlara keyif verecektir.  Bu örneklerin kategorisinde başka bir olay verirsem arabanızı tamirhanelere sadece boyatmak veya jant taktırmak için götürmeyin, bakım rolü yaptırın mesala. Sabit bir tamirciniz olsun ve belirli aralıklarla tamirhaneye götürün kontrol etsinler, bırakın vereceğiniz paranın bir seferlik sistemsel getirisi olmasın size. Zaten saat başı $250 payday geliyor, çoğumuzunda banka hesabında 10k+ para var (öyle düşünüyorum) en azından, para vermekten çekinmeyin. Maksat sizin rolünüzün realistliği olsun

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Rehberi ileride dahada uzatacağım. İyi akşamlar
Spoiler:
1

Çevrimdışı Joueur

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Chloe Jowell Lv.28
Köken: Amerikan
Son giriş: 29 Aralık 2021, 23:28
Toplam oynama: 174 gün, 18 saat
Ynt: Role-Playing Yapmanın Temeli
« Yanıtla #1 : 17 Ağustos 2021, 03:14:43 »
yine döktürmüşsün boran

Çevrimdışı elmander

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 13 Kasım 2022, 13:14
Toplam oynama: 11 gün, 23 saat
« Yanıtla #2 : 05 Kasım 2021, 20:39:00 »

Çevrimdışı reflect

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Japon
Son giriş: 05 Mayıs 2024, 04:08
Toplam oynama: 1 gün, 13 saat
Birlik: ******* ****isi
« Yanıtla #3 : 27 Nisan 2024, 00:46:32 »
okunabilir

Çevrimdışı toxdow

LSPD
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 20 Nisan 2025, 23:21
Toplam oynama: 45 gün, 4 saat
Köken: Fransız
Son giriş: 18 Şubat 2025, 14:50
Toplam oynama: 0 gün, 2 saat
Birlik: ******* ****lle
« Yanıtla #4 : 30 Nisan 2024, 00:26:11 »
Güzel bir konu. Janiszten'in ellerine sağlık.