Piyasadaki malları stok yapıp belli bir risk altına girerek(saklayarak) satmaya karaborsa denmektedir. Karaborsa piyasa fiyatının çok daha üstünde oluşan bir fiyattır.Piyasada tavan uygulaması yapılan bir ürünün karaborsa fiyatı o malın tavan fiyatıyla denge fiyatının arasında ya da denge fiyatının üstünde de olabilir.Malın arzı az olduğu için ve piyasa talebinin de çok olduğundan dolayı satıcılar bunu fırsat bilip karaborsaya yönelmektedirler.Devletin belirlediği tavan fiyatın üzerinde malları satıp bundan kâr etme amacındadırlar.
Karaborsa, yeraltı ekonomisi ya da gölgelik ekonomisi, yasadışılık yönünden bazı yönleri olan ya da kurumsal bir dizi kurallara uymayan bazı davranışlarla karakterize edilen gizli bir pazar ya da işlemdir. Kural, üretim ve dağıtım yasalar tarafından yasaklanan mal ve hizmet setini tanımlıyorsa, işlemin kendisi yasadışı olduğu için kurala uyulmaması karaborsacılığı teşkil eder. Yasaklanmış malların ve hizmetlerin üretim veya dağıtımını yapan taraflar yasadışı ekonominin üyeleridir. Örnekler arasında uyuşturucu ticareti, fahişelik (yasak olan yerlerde), yasadışı para işlemleri ve insan kaçakçılığı sayılabilir. Gelir vergisinden kaçınma ile ilgili vergi yasasının ihlal edilmesi, rapor edilmemiş ekonomiye üyeliktir.
Vergi kaçakçılığı veya kara bir pazar faaliyetine katılım yasadışı olduğu için katılımcılar davranışlarını hükümetten veya düzenleyici makamlardan gizlemeye çalışacaktır. Nakit kullanımı bir ayak izi bırakmadığı için Geçersiz kullanım yasadışı işlemlerde değişimin tercih edilen aracıdır. Karaborsalarda faaliyet göstermenin ortak sebepleri kaçak ticaret yapmak, vergilerden ve düzenlemelerden kaçınmak veya fiyat kontrollerini eteğe koymak veya kar payı yapmaktır. Tipik olarak, bu gibi etkinliğin bütünlüğü, belirli mallarla, resmi ekonomileri tamamlayıcı olarak, mallar ve hizmetler pazarında, ör. "çalı etinin karaborsası".
Karaborsa, malların yasal, resmi olmayan, yetkisiz veya orijinal üreticinin ve beyaz pazarın istemediği kanallar vasıtasıyla dağıtıldığı gri piyasadan farklı.
Siyah para, gelir ve diğer vergilerin ödenmediği ve yalnızca bir takım para aklamayla meşrulaştırılacak yasadışı bir işlemin geliridir. Siyah ekonominin gizemli doğası nedeniyle büyüklüğünü ve kapsamını belirlemek mümkün değildir