Kısmen uzun bir yazı olabilir, tamamını okuyan ve fikir belirtecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Sunucuda dava rolleri pasif, bu rollerin pasif olması sebebiyle, legal oyuncuların bir sorunla karşı karşıya kaldığında başvurabileceği yerler çok kısıtlı. Anlık gelişen olaylarda ihbar vermeyi ya da polis departmanına gitmeyi denesek bile maalesef polis departmanı hep meşgul oluyor ve legal oyuncular sürekli eziliyor. Resmi birlikler ile sorun yaşarsak ise onlara IC şikayet oluşturabiliyoruz, ancak bu şikayetlerde bir hak talep edemiyoruz, sadece suçu işleyen ya da yanlışı yapan kişi ceza alıyor. Ben bunun çok sınırlı olduğunu düşünüyorum, legal oyuncuların birazcık daha kendini güvende hissetmesi için dava rollerinin aktif edilmesi taraftarıyım. Halihazırda 1 aktif avukatlık bürosu bulunuyor, 2 adet ise başvurusu kabul olmuş, ticket bekleyen avukatlık bürosu mevcut. Yani avukat eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalınacağını düşünmüyorum. Avukat arkadaşlara da en azından rol yapabileceği, birazcık gelir elde edebileceği yeni bir şey kazandırmış oluruz ve departmandan talep bekle, talebe git döngüsünden kurtarabiliriz. Avukat rolleri sadece bunlardan ibaret olmamalı.
Peki işleyiş nasıl olmalı?
Dava rolleri aktif olursa tamamının forum üzerinden yapılması taraftarıyım. Sadece çok çok önemli davalar oyun içerisinde gerçekleşmeli. Dava açacak, savunma yapacak taraf, oluşturulacak mahkemelerden sorumlu forum hesabına aşama aşama iletileri gönderecek, konuya sadece mahkeme hesabı yanıt verebilecek.
Peki aşamalar nasıl olmalı?
1-) Şikayet: Davacı taraf süreci başlatıyor, kısa ve açıklayıcı bir metin ile ileti atıyor, iddialarını sunuyor. Bu aşamada kanıt sunulmuyor ve dava konusu açılıyor.
2-) Yanıt: Davalı taraf, belirlenen süre içerisinde şikayet içerisindeki iddiaları yanıtlıyor, kabul veya reddediyor. Karşı taraf ile ilgili iddialarda bulunabiliyor.
3-) Yargılama: Eğer taraflar bu aşamaya kadar kendi aralarında anlaşamaz ise, önce davalı taraf iddialarını artık kanıtlarıyla birlikte sunuyor, var ise taleplerini belirtiyor. Davacı taraf belirlenen süre zarfında iddialara yanıt veriyor, var ise kendi kanıtlarını ortaya sunuyor ve savunma yapıyor.
4-) Karar: Tarafların yazıları ve kanıtları incelendikten sonra mahkeme karar veriyor, temyize açık ise davalı tarafın temyiz hakkı bulunuyor, temyize kapalı ise bulunmuyor. Davacı tarafın taleplerini de mahkeme inceliyor, talep edilen şeylerin verileceğine ya da verilmeyeceğine karar veriyor. Kararı hem davalı hem davacı tarafından açıklayan bir metin yayınlıyor.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, bence en azından denenmeli ve bir şans verilmeli. Lütfen " saçma, gereksiz " gibi tek kelimelik yorumlar ile olumsuz fikir belirtmeyin, saçma bulduğunuz ya da eksik bulduğunuz kısmı belirtin.