Selamlar, bu rehberimde "Drive - By" teriminin/eyleminin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, ve "Drive- By" faaliyetine maruz kalanların olay anında/olaydan sonra ne yapıcağını detaylı bir biçimde anlatacağım. Bu rehber tamamen benim olmakla birlikte iznim dışında başka platformlarda kullanılamaz/alınamaz. O halde hadi rehbere geçelim !
Drive-by nedir ? Öncelikle bu kavramı tanıyalım, türkçemizde "Drive - By" kelimesi "arabayla hareket, arabayla önünden geçme" anlamına gelir. Fakat bu genellikle bizim dilimizde çoğu kişi tarafından değiştirilmiş olarak "arabadan ateş açmak" şeklinde bilinir.
Drive-by nasıl atılır ?Hah, işte geldik odak noktamıza.İlk öncelikle şunu belirteceğim, şimdi çoğu kişi gibi bir mahalleye girip de "ateş et êse vur onları vur !" gibi saçma sapan cümlelerle adam tarama olayı tamamen alıp çöpe atıyoruz. Şimdi şu şekilde düşünün, hayatınızdan tek bir defa bile olsa anlık bir kavgaya girişeceğiniz veya bir kavgaya gideceğiniz zaman kalbinizdeki atışlar hızlanmaya başlar ve sürekli "Bir şey olucak mı, pataklanacak mıyım" gibi sorular beyninizi kemirmeye başlar. Bu en basit şeyde bile bu kadar adrenalin ve heyecan, korku duyularınız tavan yapıyorsa bir de silahlı saldırı yapıcağınızı düşünün.
Birinci adım olarak öncelikle aracı sürecek kişinin sürüş kabiliyetine ve kişiliğine dikkat edin. Eğer direksiyon başına sürekli heyecan yapan ve "ehliyeti kasaptan" tabiiriyle adlandırılan kıt sürüşlü birisini oturtuyorsanız mahallenizden ölünüz çıkar. Bundan dolayı, sürücüyü özenli bir şekilde seçiyoruz.
Daha sonrasında, kullanacağınız silahı seçiyorsunuz. Yarı otomatik tüfek mi, Uzi, MP5 veya bunlar gibi benzeri silahlar olay esnasında kaderinizi belirleyecek tek şey olabilir. Öncelikle, eğer 3-4 saniye içerisinde önünüze geleni seri bir şkilde ardı ardına mermiye boğmak istiyorsanız "Uzi" adı verilen hafif makineli silahı kuşanmanız gerek. Ayrıca "Drive-By" faaliyetlerinin çoğunda da "Uzi ve TEC-9" kullanıldığı aklımızın bir kenarında olsun. Bu silah size seri atış konusunda çok avantaj sağlıyacaktır.

Üçüncü adım, kısa ve öz bir plan. Çoğu kişi, Drive-By atmaya giderken o kadar rahat gidiyor ki sadece "1-2 kişiyi yere yatıralım o bize yeter kanka" mantığıyla gidip taramaya başlıyor. Fakat bu işler böyle olmuyor.Basacağınız yer koskoca bir mahalle, mutlaka mahalleden geçen çocuklar, polisler, insanlar ve daha bir çok kişi olabilir. Şunu asla ama asla unutmayın, "
Drive-By sadece bir uyarı atışıdır. " Fakat bu demek olmuyor mu ki, mahalleyi sadece boşuna tarıyorsunuz. Tabii ki bu karşı çete üyelerinize hem olay esnasında olsun hem de olaydan sonra olsun büyük bir gözdağı ve korku salıcak. Ayrıca olay esnasında yaralanan da ister ufak olsun, ister büyük onlar size karşı veya mahalleniz adına istemese de gözünde büyütecek ve her adımında yaşadığı olay aklının kenarından geçicek. Özellikle şunu da belirtmek isterim, olay anından önce mahalleye nasıl girip dikkat çekmeyeceğiniz hakkında konuşup tartışın. Çoğu kişi bunu bile düşünmeden ekmek almaya gider gibi drive by'a gidiyor arkadaşım.
Dördüncü adım, olay anı ve yapılması gerekenler. İlk öncelikle drive-by olayı dediğiniz anlık ve kısa süren bir olaydır. Sizin drive-by attığınız bölgede 10-20 saniye bile fazla durmanız sizin hayatınızı tehlikeye atabilir. O an çoğunlukla imkansız olsa da bir çete üyesi hayatı pahasına uygun bir fırsatta aracınıza ateş açabilir ve mermilerden birisi de sürücüye/size isabet edebilir. Bu tür bir şey olursa ki şayet, zaten o bölgeden siz sağlam çıkamazsınız. Camdan sarkıp ateş ederken gözünüzü hiç bir şey görmeyecek, fakat olabildiğince hedefiniz olan çete üyelerini veya belirli noktalara hasar verin ki daha dikkat çekici olsun. Kuru bir direğe bütün şarjörü boşaltmak yerine sürekli oldukları köşe başına veya belirli odak noktalarına çalışın.
Beşinci ve son adım, olaydan sonra. Olaydan sonra, drive by attığınız o bölgenin en kısa zamanda polislerle dolacağından emin olun ve buna göre hareket edin. Ayrıca, drive by attığınız çete ve mahallenin de eğer sizin mahallenizin gerçekleştirdiğini öğrenirse karşılık olarak da mutlaka bir şey yapıcaklarını unutmayıp buna göre hareket edin.
Drive-by sırasında kesinlikle yapılmaması gerekenler;İlk öncelikle bu paragrafın en önemli kısımlardan biri olduğunu belirterek hemen konuya geçiş yapıyorum. Arkadaşlar, çoğu kişinin drive by atarken doğru bildiği yanlışlar veya sergilediği bir çok yanlış var.
Birincisi, adamlar drive by attığı mahallede birsini öldürene kadar inat edip bekliyor fakat hiç düşünüyor mu ki ne kadar doğru bir şey veya ne kadar gerçekçi bir şey diye. Burası babanızın çiftliği değil, sonuçta bulunduğunuz bir araç ve her ne kadar ani bir saldırı da olsa elbette o kadar uzun süre beklerseniz başınıza bir şey gelicektir.
İkincisi, ısrarla önemi olmadıkça birisinin peşine veya bir aracın peşine düşmeyin arkadaşım. Adama bakıyorum, pursuit gibi mahalledeki bir aracı kovalayıp duruyor. Sizin amacınız bütün mahalleyi katletmek değil, göz dağı vermek.
Üçüncüsü, drive by'a maruz kalan arkadaşlar .Hayatın pahasına ayaklarının tabanını arkana vura vura kaçarken bir anda dönüp ateş etmekte nedir bana bunu açıkla. Bak, iyi bir yere geçtiğinde ve tam kendini savunebileceğin bir yerdeyken uygun fırsatta varsa çok ufak aniden 1-2 ateş açarsın. Ama araç peşinde ve sen koşarken silah çekip sıkıyorsun, sen bir terminatör veya rambo değilsin bunun bilincinde ol.
Rehberim buraya kadardı, en azından bir kısmını veya tümünü okuyanlara çok teşekkür ediyorum. Eğer belirtmek istediğiniz maddeler var ise belirtin ve tartışalım, konuşalım. Burada genellikle öz bir şekilde anlatmaya çalıştım. Eğer çok uzun olduysa da kusuruma bakmayın fakat mümkün olduğunca kısaltmaya çalıştım. Anlatılmaya çalışsa detaylarıyla birlikte sanırsam bu günleri bile bulurdu, hepinize içtenlikle iyi roller diliyorum.