Korsan kullanmak en az hırsızlık yapmak kadar kötü ve yapılmaması gereken bir şey. Ben de bu konuda yanlış düşünen veya durumun farkında olmadan korsan kullanan arkadaşları bir nevi uyarmak için bu konuyu yazıyorum. Katılırsınız, katılmazsınız o sizin fikriniz ancak sizden tek bir şey rica ediyorum; yorumlarınızı saldırmadan yapın ("Ya ne alakası var len mıq" gibi yorumlardan bıktığım için söyleme ihtiyacı duydum).
Sadece oyunları değil, genel olarak bilgisayar yazılımlarını ele alalım. Yazılım nedir? Sözlükteki tanımıyla "Program da denilen, bir bilgisayarı belirli işlevleri yerine getirmek üzere yöneten, bilgisayara ne yapacağını söyleyen, kodlanmış komutlar dizisi". Yani, kısaca bilgisayardaki işinize yarayan her şey. Peki bu yazılımlar, programlar nasıl yapılıyor? Aranızda bilmeyen yoktur diye düşünüyorum bu yüzden kısaca hatırlatacağım. Programlar, geliştirilmiş bilgisayar dili/dilleri kullanılarak yazılıyorlar ve algoritmalarla çalışıyorlar. Böyle söyleyince basit geliyor olabilir ancak hiç de kolay bir şey değil.
Örneğin, altta gördüğünüz
8 satır kod ile yalnızca ekrana "
Hello World!" yazabiliyorsunuz.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout << "Hello, World!";
return 0;
}8 kod ile ekrana sadece ama sadece "Hello World!" yazabiliyorken bir oyunun nasıl zor yazıldığını düşünün. Hatta size düşünmeniz için yardımcı olayım, World of Warcraft oyununda 5 milyon satırdan fazla kod kullanılmış.
Nasıl ki bir kişinin emeğine gasp etmek, emeğini çalmak kötü bir şeyse yapılması bu kadar zor olan, bu kadar fazla uğraşılan, emek ve bilgi isteyen programların ücretini vermeden emek hırsızlığı ile kullanmak da kötü bir şey.