Bana göre düzgün, daha keyifli bir rol deneyimi için ilk dikkat edilmesi gereken nokta Türkçenin doğru kullanımıdır. Bu rehber üzerinde sunucuda gördüğüm, sık yapılan fakat doğrusunu öğrenmesi bir o kadar da basit olan bazı hatalara değindim. Aşağıda bahsi geçen konuların pek çoğu tek okuyuşta kavranılacak bilgilerden oluşmaktadır. Rehber zaman içerisinde güncellenecektir. ✔ "şey"lerin Yazımı
Aklınıza gelecek, sonu şey ile biten tüm kelimelerin sonu aslında şey ile bitmez. Şey ayrı bir kelimedir ve daima ayrı yazılır. "Her şey, bir şey, çok şey, az şey..."
✔ "-de/-da eki ve "de/da" Bağlacının Yazımı
Ek olan "-de/-da" birleşik, bağlaç olan "de/da" ayrı yazılır.
Evde kelimesi ile bunu örnekleyelim.
"Kitabım evde kaldı." Bu cümlede "-de" bir ek olarak kullanılmış. Kitabın evin içinde kaldığını belirtiyor.
"Ev de boyanacak. " Bu cümleden ise bir şeylerin boyanacağı, bunların yanında evin de boyanacağı anlamı çıkıyor. Dolayısıyla bir bağlaç görevinde kullanılmış.
İpucu: Bağlaç olan yani ayrı yazılan "de/da" genelde dahi anlamında kullanılır ve cümleden atıldığında anlamda çok büyük bozulmalara yol açmaz.
✔ "-ki" eki ve "ki" bağlacının yazımı
Ek olan "-ki" birleşik, bağlaç olan "ki" ayrı yazılır.
İpucu: Ek olan yani birleşik yazılan "-ki" sonuna "-ler" eki alabilir. Ancak bağlaç olan alamaz.
Örnek: evdeki(ler), tut ki(ler)
✔ Yapım Eki Almış Özel İsimler
Yapım eki almış özel isimlerin yazımına büyük harfle başlanır ancak sonuna gelen ekler birleşik yazılır.
Örnek: Türkçenin, İngilizcenin, İzmirlinin...
✔ Bağlaçlar
Bağlaçların başına veya sonuna virgül getirilmez.
Örnek: Ben bunu yaptım ama, böyle oldu.
Ben bunu yaptım ama böyle oldu.
✔ Sıfat Fiiller
Fiilimsilerin bir grubu olan sıfat fiilerden sonra virgül getirilmez.
Bugün bunu yapan, yarın şunu yapar.
Bugün bunu yapan yarın şunu yapar.
✔ Virgül Kullanımında Boşluk
Virgülden önce boşluk getirilmez.
Virgülden sonra boşluk getirilir.
Örnek: Elma ,armut ,kiraz al.
Elma, armut, kiraz al.
✔ Türkçe Karakterlerin Kullanımı
Günümüzde hemen hemen tüm klavyelerde Türkçe karakterler mevcut. Kullanmaktan çekinmeyin.
Örnek: Yagmur yagiyor kos
Yağmur yağıyor koş.
✔ Harf Atlayarak Kısaltma Yapmak
Kelimelerin ağızdan çıkışı ile yazılışı arasında farklılık olabilir. Sizin kullanmanız gereken kelimelerin TDK'de yer alan doğru yazılış biçimleridir.
Örnek: Yagmur yagiyo ben geliom
Yağmur yağıyor ben geliyorum.
✔ Üç Noktanın (...) ve Bazı İşaretlerin Kullanımı
Üç nokta yüklemi olmayan cümlelerde kullanılır. Yüklem ile bitirilmiş cümlelerde kullanılmaz.
İki nokta (..) gibi bir noktalama işareti yoktur.
"-,." gibi bir noktalama işareti yoktur.
✔ Kısaltmalara Getirilen Ekler
Kısaltmaların sonlarına getirilen ekler kelimenin uzun haline göre değil, kısaltmaların son harfine göre getirilir.
TDK'ya
TDK'ye
✔ Sayıların Yazılışları
Birden fazla basamağı olan sayıların her basamağı ayrı yazılır.
Üç yüz otuz üç
On beş
✔ Özel İsim Olmayan Sözcüklerde Kesme İşaretinin Kullanımı
Kimi sözcükler özel isim olmamasına rağmen ek aldıkları zaman sözcüğün kökünün ne olduğunu belirtmek amacıyla kesme işaretiyle yazılabilir.
Onun üç tane elma'sı var.
Onun üç tane elmas'ı var.
✔ Soru Edatının Doğru Kullanımı
Soru edatı genelde soru sormak amacıyla kullanılsa da zaman belirtmek, pekiştirmek veya bir koşul koymak amacıyla da kullanılabilir. Cümleye kattığı anlam her ne olursa olsun cümle içerisinde ayrı yazılmalıdır.
Bugün spor yaptın mı?
Soğuk mu soğuk bir ayran içtim.
Dün gece sen miydin benim yanıma gelen?
✔ Sıkça Karıştırılan Bazı Kelimeler
Geliştirilmeye devam ediyor, önerilerinizi ileti yolu ile bildirebilirsiniz.