Ziyaretçi

Selam ziyaretçi, Rina Roleplay forumuna hoş geldin. Rina Roleplay, Grand Theft Auto: San Andreasın multiplayer istemcisi "SAMP"ın, Türkiyedeki en büyük sunucusudur ve en büyük roleplay platformudur. Eğer Rina Roleplay forum üyeliğin varsa lütfen Giriş Yap veya üyeliğin yoksa hemen Kayıt Ol.

Birlikler/Genel

Başlatan lastgunmobster, 21 Ağustos 2020, 14:06:35
Okunma sayısı 3030 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Amerikan
Son giriş: 31 Aralık 2020, 21:12
Toplam oynama: 44 gün, 4 saat
Birlik: (Yok)
Birlikler/Genel
« : 21 Ağustos 2020, 14:06:35 »
Sunucuya çokta fazla olmadı başlayalı. 29 Haziran'da başladım. Gözlemlediğim kadarıyla, genel olarak bi eksiklik var birlikler kısmında.
Nedense çete konseptli (zencisiymiş, motorcusuymuş, çok çok azda olsa surenosuymuş hepsi) birlikler, mafya/mobster/organize suç örgütlerinden çok daha fazla. Neden çetelerde bir yığılma var? Neden birlik kısmı öylesine bırakılmış ve öylesine boşlukta? Hydra veya Turkz'e laf sallamıyorum. Neden illegal birliklere bir düzen gelmiyor, neden şehirin hakimiyeti düzene girmiyor? Wander gibi bir hakimiyet kurulup düzene oturtulamaz mı? Laf dalaşına girmeden medenice konuşmak, fikirlerinizi almak istiyorum.

Soru veya öneri yapmak isteyen arkadaşlar buradan yazabilirler. Elimden geldiğince hepsini inceleyip, dönüş yapacağım. Ne gibi bir yazılarla karşılacağımı merak etmiyor değilim açıkcası.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 13 Mart 2022, 18:50
Toplam oynama: 20 gün, 3 saat
Ynt: Birlikler/Genel
« Yanıtla #1 : 21 Ağustos 2020, 14:09:18 »
çetelerin fazla olması bi sorun değil, Los Angeles'ta hangi sokağa girsen çete var zatende işte sunucudakilerin çok azı çete rollerini iyi yapıyor sıkıntı o.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #2 : 21 Ağustos 2020, 14:13:49 »
çetelerin fazla olması bi sorun değil, Los Angeles'ta hangi sokağa girsen çete var zatende işte sunucudakilerin çok azı çete rollerini iyi yapıyor sıkıntı o.

Tabii ki çeteleşme çok fazla ve burada yapsan DM'ye girecek şekilde agresif davranışları var. Benim merak ettiğim neden mobster kültüründe birlik ikiyi üçü geçmiyor? İllegal birliklerde genel olarak boşluk var. Neden düzene oturtmuyor yönetim bunu diyorum.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 13 Mart 2022, 18:50
Toplam oynama: 20 gün, 3 saat
« Yanıtla #3 : 21 Ağustos 2020, 14:22:47 »

Tabii ki çeteleşme çok fazla ve burada yapsan DM'ye girecek şekilde agresif davranışları var. Benim merak ettiğim neden mobster kültüründe birlik ikiyi üçü geçmiyor? İllegal birliklerde genel olarak boşluk var. Neden düzene oturtmuyor yönetim bunu diyorum.
Valla onu bende bilmiyorumda adam gibi mobsteri çok isterim.

Çevrimdışı LORDXUNEITY

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: İtalyan
Son giriş: 18 Haziran 2023, 22:56
Toplam oynama: 0 gün, 4 saat
Birlik: ******TTI
Son giriş: 11 Ağustos 2021, 22:15
Toplam oynama: 80 gün, 11 saat
« Yanıtla #4 : 21 Ağustos 2020, 14:23:37 »
Bahsettiğiniz tarafsız bölge kapsamındaki birlik bildiğim kadarıyla üst yönetim ve güncel birlik moderatörlüğü ekibi tarafından desteklenmiyor. Zaten önceden deenmiş, daha sonrasında kaldırılmış bir sistem. Oyuncuların bir kısmı da bu sistemi desteklemiyor ve ben de o kısımdayım. Sebebini açıklamam gerekirse;
Tarafsız bölge kuralı ve bununla bağıntılı bir admin birliği kurulduğu takdirde tüm roller bu birliğin çevresinde dönmek zorunda kalıyor. Bu, birliklerin IC yollar ile yapabileceği rollere bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Mesela sizin örneğini verdiğiniz sunucuda ufaklı büyüklü illegal organizasyonları düzenlemek için Wander masasına oturmanız ve onay almanız gerekiyordu. Onay almadığınız takdirde böyle bir rol düzenlerseniz de Wander tarafından tüm ekibiniz CK ediliyordu ki bu sistemin kötü yanlarının bir kısmı sadece.
Eğer tarafsız bölge olsun fakat illegal birliklere bir müdahalesi olmasın, sadece savaş durumlarında müdahale edebilsin şeklinde bir görüş varsa ben bunu da desteklemiyorum. 3. (Diplomasi) adamı rolleri doğru mantıkla yapıldığında oyuncular tarafından da yapılabilir. Ayrıca bir birlik kurulması ve kurallar kapsamınca 3. adamların kararlarına uyulmasının zorunlu bırakılması da rollerin doğallığını bozuyor. Bu rolleri birlik moderatörlerinin yapması oyuncuların "insanlar zaten bu adamlar birlik moderatörü diye yanaşıyor" şeklinde düşünmesine neden oluyor. Ayrıca bu rollerin yönetim tarafından halihazırda yapılıyor olması oyuncuları da kısıtlar niteliğe girebilir.

Bunlar haricinde insanların sürekli aynı konsepti tercih etmelerine ne biz, ne yönetim bir şey yapabilir. Sonuç olarak bu tercih tamamen kişilerin özgür iradeleri ile yapılmalı.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
« Yanıtla #5 : 21 Ağustos 2020, 14:29:57 »
Bahsettiğiniz tarafsız bölge kapsamındaki birlik bildiğim kadarıyla üst yönetim ve güncel birlik moderatörlüğü ekibi tarafından desteklenmiyor. Zaten önceden deenmiş, daha sonrasında kaldırılmış bir sistem. Oyuncuların bir kısmı da bu sistemi desteklemiyor ve ben de o kısımdayım. Sebebini açıklamam gerekirse;
Tarafsız bölge kuralı ve bununla bağıntılı bir admin birliği kurulduğu takdirde tüm roller bu birliğin çevresinde dönmek zorunda kalıyor. Bu, birliklerin IC yollar ile yapabileceği rollere bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Mesela sizin örneğini verdiğiniz sunucuda ufaklı büyüklü illegal organizasyonları düzenlemek için Wander masasına oturmanız ve onay almanız gerekiyordu. Onay almadığınız takdirde böyle bir rol düzenlerseniz de Wander tarafından tüm ekibiniz CK ediliyordu ki bu sistemin kötü yanlarının bir kısmı sadece.
Eğer tarafsız bölge olsun fakat illegal birliklere bir müdahalesi olmasın, sadece savaş durumlarında müdahale edebilsin şeklinde bir görüş varsa ben bunu da desteklemiyorum. 3. (Diplomasi) adamı rolleri doğru mantıkla yapıldığında oyuncular tarafından da yapılabilir. Ayrıca bir birlik kurulması ve kurallar kapsamınca 3. adamların kararlarına uyulmasının zorunlu bırakılması da rollerin doğallığını bozuyor. Bu rolleri birlik moderatörlerinin yapması oyuncuların "insanlar zaten bu adamlar birlik moderatörü diye yanaşıyor" şeklinde düşünmesine neden oluyor. Ayrıca bu rollerin yönetim tarafından halihazırda yapılıyor olması oyuncuları da kısıtlar niteliğe girebilir.

Bunlar haricinde insanların sürekli aynı konsepti tercih etmelerine ne biz, ne yönetim bir şey yapabilir. Sonuç olarak bu tercih tamamen kişilerin özgür iradeleri ile yapılmalı.

Kurulacak düzen Wander'in CK politikası olmayacak ki ne kadar değişmiş bilmiyorum oynadığımda öyle bi olay yoktu. Ayrıca her rol, kurulacak o Wander birliğinin üzerinde dönmeyecek, sadece gerekli yerlerde gerekli müdahaleler yapılacak, kişi olarak diplomasi dersen kankam hiçbir birlik seni takmaz ki eğer birlik yetkilisi değilsen veya onunla çalışmıyorsan  :) Anıl'ın Lombardi'sinin böyle bi düzen oturtması daha iyi olurdu ve dediğin olayların hiçbiri gerçekleşmeyip, düzeni oturturdu. Sağ elimde 7 dikiş var, tek elle yazıyorum, bu kadar oluyo :D

Çevrimdışı Elif

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Rus
Son giriş: 23 Mart 2024, 22:28
Toplam oynama: 162 gün, 8 saat
Birlik: ******OVA
« Yanıtla #6 : 21 Ağustos 2020, 14:36:54 »
MAFYA-ÇETE SAYISI DENGESİZLİĞİNİ KORUMA ÜZERİNE

Mart ayında sunucuya döndüm sanırım yaklaşık Nisan, Mayıs desek ortalama aktif olarak sunucuda 4 aydır mafya rollerinin içerisindeyim. Benim genel gözlemim şu yönde. Sunucuda illegali yöneten iki kol var. Uyuşturucu ve silah. Bunun üretimini çete ve mafya ayırt etmeksizin herkes üretip satabiliyor, uyuşturucu için bir onay sistemi var. Bu onay sadece Crenshaw'da ki bence bu doğru bir karar. Kim uzun süreli durup piyasaya el atabiliyorsa onun sürdürmesi daha normal. Mafyaların uyuşturucuya hakim olması çok zor, çünkü baskıcı ve çeteler üzerinde hakimiyet sağlaması gibi durumlar olabiliyor. Ayrıca mafya uyuşturucuya hakim olduğunda çeteler gibi sokakta satış yapması da zor. Örneğin birkaç kilo olacak onu belirlediğiniz bir sokak grubuna vereceksiniz o da sokağa dağıtacak. Ancak sokakta örneğin Crenshawı düşünelim, Idlewoodda hakim rahatlıkla yoldan geçene satabiliyor. İş adamı iş kadını kılığında bir mafyanın bunu yönetmesi oldukça zor. Polisler de genelde mafyalara daha fazla dadanıyor. Taşeron bir çete kullansanız da asla piyasaya bir çete kadar kolaylıkla hakim olamıyorsunuz. Çünkü toplu satışta ya DM yapanlar, ya düşmanlık içerisinde olanlar ya da en büyük olacağım kafasıyla stok yapanlara satış yapmanız mümkün. Yani genel çerçevede bir birliğe satabilirsiniz. Bu sattığınız toplu satışla büyük bir piyasa dengesizliği oluşabiliyor. Ancak sokakta yapılan satışla piyasayı elde tutmak daha kolay gibi duruyor. Dolayısıyla bence mafyaların çoğuna uyuşturucu onayı verilmiyor diye düşünüyorum. Yoksa kendim bizzat kokain üretme rolünü de öğrenmiştim. Güzel roller yaptığımızı da düşünüyorum. Tabii yöneticilerin kanaati bir şey diyemem. Belki gerekli aktiflik, gerekli kişi sayısı isteniyor olabilir ancak çetelerin uyuşturucuya hakim olması piyasanın düzeni açısından daha normal gibi duruyor.

Bu nedeni biraz daha açarsam şöyle ifade edebilirim. Mafya rolleri, organize suç birlikleri daha konsepte dayalı daha ağır ve daha sert rollerden oluşuyor. Sunucuda bu rolleri yapan insanların konsept bilgisi de SAMP ortamında da genellikle çok üst düzeyde değil. Ayrıca bu rollerde birtakım beklentiler çok oluyor. Örneğin ağırlık, saygı, itibar, el öptürme, herkese karşı patronluk arzusu, daha büyük para kazanma, daha egolu muamele gibi çeşitli örnekler sayabilirsin. Ayrıca mafya birlikleri sunucuda en fazla DM alan birliklerin başında geliyor. Çünkü mafya birlikleri ağır rol yapıyor bu şekilde agresif rol oranları daha da yükselebiliyor. Ayrıca konsept derinliği açısından da sürekli gelişime açık olması için fikir yürütmeniz gereken rollerden oluşuyor. Sunucunun 1 lv 10 lv arası oyuncularını göz önüne aldığınızda çete rollerinde rol çıkma oranı cidden daha yüksek. Çünkü ağır rolü ancak bilen insanlarla yaparsınız, ama küfürlü kafanıza göre takılma rollerini herkesle yapabilirsiniz.

Bu dengesizliğin illa başka sunuculardaki gibi kapatılmasına gerek yok. Rina kendi tarzını üretebilecek kabiliyette ve potansiyelde bir sunucu bana kalırsa.

ÇÖZÜM YOLLARI:

1-Silah onayı aynı uyuşturucu onayı şeklinde diye bir şey ortaya çıkmalı ve tamamıyla silah onayı mafyalara ve organize suç birliklerine (sistemsel mafya birliklerine) verilmelidir.  Uyuşturucu üretimi de sadece çetelere kalmalıdır. Eğer bu sağlanırsa mafyalara da çetelere de rağbet daha denk gidecektir diye düşünüyorum. Uyuşturucu için sokakta da ücra bir yerde laboratuvar üretip üretim yapabilirsiniz. Ancak silah üretimi için fabrika gerekiyor. Dolayısıyla büyük çaplı bir rol ve bir çete üyesinin buna kalkışması çok olası durmuyor. Çok kilit bir karar ancak VIP sisteminden ötürü bu sistemin geleceğini düşünmüyorum. Sunucunun zaten medium rp olduğu her yerde söyleniyordu ancak mafya çete dengesizliğini en sağlam şekilde çözecek asıl çözüm yolu bu bana kalırsa. Aynı zamanda DM'yi de daha aza indirgeyebilir.
2-Mafyalar arasında DM dönüyor çoğunlukla ancak belirli mafyalara silah üretim izni verilirse ve silah stoğu azaltılırsa bütün çetelerin mafyalarla işbirliği yapma zaruriyeti doğacaktır. Bana kalsa çetelerin ak47, m4 gibi silahlara da ulaşmaması gerekli. Gerçekte var evet, filmlerde falan bende gördüm. Videolarda izledim ama oyunda düzen açısından ulaşmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabanca pompalı, tec 9, uzi gibi silahlarla sokakta terör estirmeliler. Bu ağır silahlar da mafyalara kalmalı ki bu şekilde mafyalar ağırlığını koruyabilsin.
3-Birlik kurallarına birtakım eklemeler yapılmalı. IC olarak hangi birlikler nasıl kapanabilir, nasıl kapanamaz. Silah kuralları vs bunlar biraz daha detaylandırılması gerekiyor.
4-Mafyalara ve çetelere gerekli desteği sağlamak amaçlı story rp üretebilecek ilgili yöneticiler olmalı ve rollerimizi açarak bize destek çıkmalı ve şevklendirmeli diye düşünüyorum. Ki bunlar olmasa da sunucunun yeterli sistematiği sayesinde bu rolleri kendimizde düşünüp yapabiliyoruz ancak motivasyonu arttırıcı olabilir.
5-DM cezası gelmeyecek biliyorum ama ban olmalı.

Çevrimdışı Hydraizm

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 26 Kasım 2022, 18:40
Toplam oynama: 192 gün, 8 saat
« Yanıtla #7 : 21 Ağustos 2020, 14:40:55 »
Soru veya öneri yapmak isteyen arkadaşlar buradan yazabilirler. Elimden geldiğince hepsini inceleyip, dönüş yapacağım. Ne gibi bir yazılarla karşılacağımı merak etmiyor değilim açıkcası.

Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Köken: Rus
Son giriş: 17 Ekim 2024, 21:48
Toplam oynama: 68 gün, 8 saat
Köken: Japon
Son giriş: 01 Ocak 2024, 12:53
Toplam oynama: 0 gün, 4 saat
« Yanıtla #8 : 21 Ağustos 2020, 14:44:44 »
Merhaba Hydraizm, sunucuda açılan çok gereksiz birlikler konusunda ufak bir fikrim var. Birlik başvurusu, bu dediğim şey olursa artık gereksiz birlikler açılmaz, oyundan birlik açılmaz. İnsanlar gerçekten rol yapmak için birlikler açarlar. AR&GE kısmı kapalı olduğu için buraya yazıyorum.

Çevrimdışı Hydraizm

Oyuncu
Instagram:
Discord:
RockstarTR:
Facebook:
Youtube:
Twitter:
Twitch:
Spotify:
Son giriş: 26 Kasım 2022, 18:40
Toplam oynama: 192 gün, 8 saat
« Yanıtla #9 : 21 Ağustos 2020, 14:48:34 »
Merhaba Hydraizm, sunucuda açılan çok gereksiz birlikler konusunda ufak bir fikrim var. Birlik başvurusu, bu dediğim şey olursa artık gereksiz birlikler açılmaz, oyundan birlik açılmaz. İnsanlar gerçekten rol yapmak için birlikler açarlar. AR&GE kısmı kapalı olduğu için buraya yazıyorum.
.com olarak bağlandığınız bu site tamamen SMF üzerine kurulu. Daha önce bu sistemi bir çok kez yapmak istedim, üst yönetimle bunun konuşmasını da bir çok sefer geçirdim. Şuan için 3 veya 4 bölüm moderatör yanıtı ile onaylanıyor dolayısıyla SMF üzerinde bir karışıklığa yol açıyor.

Diğer bir kısmı örneklemek gerekirse zaten "Onaysız Birlikler" olarak adlandırdığımız bölümden genellikle işini iyi yapanlar "Birlik Tanıtımı" olan bölümde sergilenmektedir. Gelse veya gelmese de bir problem yok. Sistemi bu şekilde ayarladım.