Cankurtaran nedir, kime denir?
Cankurtaran ; plaj ve havuzlarda görev alan kişidir. Cankurtaran; kişilerin herhangi bir şekilde boğulma tehlikesi geçirmesi ihtimali olması ya da boğulma tehlikesi geçirmesi halinde kişiyi kurtaran, uyaran ve gerekli olması halinde ilk müdahaleleri gerçekleştirebilecek eğitimi almış olan kişidir.
Sporcu cankurtaran : Cankurtarma spor karşılaşmalarına katılan lisanslı sporculardır. Sporcu cankurtaran olmak için, Federasyonun lisanslı sporcusu olmak zorunluluğu vardır ve lisanslı sporcu cankurtaran oldukları sürelerde cankurtaran olarak herhangi bir yerde çalışmazlar.
Bronz cankurtaran : Havuzlarda güvenliği sağlayan ve hayat kurtarmaya yardım etmek için temel eğitime sahip görevlidir. Havuzda güvenliği sağlayarak, kalp masajı ve yapay solunum uygulamaya su üstü arama kurtarma ile ilk yardım uygulamalarını Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmaya yetkili ve sorumludurlar.
Gümüş cankurtaran : Deniz, göl, doğal ve yapay iç suların kıyıları ile havuzlarda güvenliği sağlayan ve hayat kurtarmaya yardım etmek için temel eğitime sahip görevlilerdir. Deniz, göl, doğal ve yapay iç suların kıyıları ile havuzda güvenliği sağlamaya, kalp masajı ve yapay solunum uygulamaya, su üstü arama kurtarma ile ilkyardım uygulamalarını Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmaya yetkili ve sorumludurlar.
Yıldız 1
DALIŞ EĞİTİMİ BAŞLANGIÇ SEVİYESİ CMAS BİR YILDIZ DALICI EĞİTİMİ ASSF – CMAS BİR YILDIZ DALICI EĞİTİMİNE KATILIM ŞARTLARI 1). 14 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMAK (18 Yaşından küçükler velisinin izin onay belgesi vermek zorundadır) 2). YÜZME BİLMEK 3). TALİMATTA BELİRTİLEN SAĞLIK ŞARTLARINA UYGUN OLMAK. (Bakınız ASSF talimatnamesi) 4). 1 2 3 yildiz dalis egitimi ASSF – CMAS BİR YILDIZ DALICI TEORİK KONULARI ve KISACA KONU İÇERİKLERİ 1T1 İDARİ DERS: ASSF ve CMAS nedir? Genel Bilgiler, Kimler Dalıcı olabilir ve Eğitim dizgelerine giriş konularını içerir,.Slayt ve Video gösterimli Canlı anlatım. 1T2 TEMEL DONANIM: Maske, Palet ve Şnorkel kullanımı amaçları, yapıları, çeşitleri, şekilleri, uygulamalar ve pratik bilgiler, Havuz ve deniz uygulamaları. 1T3 TEMEL DALIŞ İŞARETLERİ: Su altında haberleşme teknikleri, zorunlu dalış işaretleri, Özel dalış işaretleri amaçları ve uygulamalarının Slayt Gösterisi , video destekli anlatımı. 1T4 BASINÇ VE HACİM İLİŞKİLERİ: Basınç ve hacim hakkında genel bilgiler, Basınç, hacim uygulamaları problemler, çözümleri video ve slayt gösterisi eşliğinde anlatımı. 1T5 BAĞIMSIZ ALETLİ DALIŞ DONANIMI: Dalış Tüpleri ve Regülatörlerle ilgili , çalışma prensipleri, çeşitleri, yapılış biçimleri kullanım şekilleri, özel ekipmanlar, ekipmanın kurulumu, dikkat edilecekler konularında video ve slayt gösterisi eşliğinde uygulamalı anlatım. 1T6 FİZİK FİZYOLOJİ: Su altında ISI, IŞIK, SES başlıkları altında Fizik konuları ve Temel yaşam destek sistemi, Dolaşım sistemi, Solunum sistemi, Nitrojen narkozu, Dekompresyon(vurgun) Hastalığı, Tükenme, Boğulma, Hipoksi, Hipotermi konularını içeren fizyolojik konularla ilgili özel ayrıntılı bilgileri slayt ve video gösterimleriyle anlatılması. 1T7 YÜZERLİK EKİPMANLARI: Yüzerlilik dengeleyici yeleği BC (Buoyancy Compensator) Tanıtımı, Teknik özellikleri, kullanım amacı, çeşitlerinin uygulamalı, slayt gösterimi ve videolar eşliğinde anlatımı. 1T8 DALIŞ ELBİSELERİ VE YARDIMCI MALZEMELER: Su altında ISI yalıtımımızı sağlayan elbiselerin çeşitleri, özellikleri, kullanım şekillerinin, uygulamalı slayt gösterimi ve videolar eşliğinde anlatımı. 1T9 MALZEMELERİN BAKIMI VE SAKLANMASI: Tüm dalış malzemelerimizin bakımını nasıl yapılacağını, nasıl çok daha uzun ömürlü olabileceğinin, uzun süre kullanılmadığında nasıl saklanır konularının slayt ve video gösterimi eşliğinde anlatılmı. 1T10 KENDİNİ VE BAŞKASINI KURTARMA: Su altında tehlikeli bir durumda kalındığında nasıl müdahale edileceğini, uygulamalarını senaryolar üzerinde slayt ve videolar eşliğinde anlatımı. 1T11 GÜVENLİ DALIŞ KURALLARI: Su altında keyifli dalış için uyulması gereken kurallar dikkat edilecekler ve altın kurallar slayt ve video gösterimleriyle anlatılması. 1T12 DALIŞ BÖLGESİ SEÇİMİ VE KORUMA: Konuyu içeren sohbet eşliğinde tecrübelerinde paylaşıldığı video ve slayt gösterisi eşliğinde anlatılması. 1T-EK1 DEKOMPRESYON TABLOLARI: Su altında Ne derinlikte, Ne kadar kalabileceğinizi hesaplayan ve her dalış öncesi bu bilgiler ışığında dalış planı nasıl yapılacağının kavrandığı uygulamalı ve slayt gösterisi eşliğinde anlatımı. ASSF – CMAS BİR YILDIZ DALICI EĞİTİMİ SONUNDA NASIL BAŞARILI OLABİLİRİM 1). TEORİK KONULARDAN OLACAK SINAVDAN %70 DOĞRU CEVAPLAMAK 2). AÇIK DENİZ DALIŞLARINDA PRATİK SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK ASSF – CMAS BİR YILDIZ DALICI EĞİTİMİ SONUNDA VERİLECEK BELGELER 1). ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN 18 METREYE KADAR DÜNYANIN HER YERİNDE DALIŞ YAPABİLECEĞİNİZ ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN ASSF – CMAS BRÖVE SAHİBİ OLACAKSINIZ. 2). ASSF – CMAS DUVAR DİPLOMASI 3). ASSF – CMAS BİR DALICI YILDIZ KİTABI 4). ASSF – CMAS DALIŞ KAYIT DEFTERİ ASSF – CMAS BİR YILDIZ DALICI GÖREV, SORUMLULUK VE YETKİLERİ 1). FEDERASYONA BAĞLI BİR DALIŞ KURULUŞUNDAN EĞİTİM VE BELGE ALMIŞ OLMALIDIR. DALIŞ DONANIMLARINI SÖKÜP TAKABİLEN, TÜM DALIŞ BECERİLERİNİ KOLAYLIKLA UYGULAYABİLEN, 2). YANINDA 3 YILDIZ DALICI YA DA DALIŞ EĞİTMENİ EŞLİĞİNDE EN ÇOK 18 METREYE KADAR DALIŞ YAPABİLEN DALICIDIR. GECE DALIŞI YAPAMAZ.
Yıldız 3
ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI EĞİTİMİ 1). ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI EĞİTİMİNE KATILIM ŞARTLARI
2). ASSF – CMAS 2 YILDIZ DALICI BRÖVESİ SAHİBİ OLMAK VE ÜZERİNDEN EN AZ 6 AY SÜRE GEÇMİŞ OLMASI (EŞ DEĞER BRÖVEYE SAHİP OLMAK)
3). DALIŞ KAYIT DEFTERİNDE 2 YILDIZ EĞİTİM DALIŞLARI HARİÇ EN AZ 50 KAYITLI DALIŞI OLMASI
4). 18 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMAK,
5). TALİMATTA BELİRTİLEN SAĞLIK ŞARTLARINA UYGUN OLMAK. (bakınız talimatname)
ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI TEORİK KONULARI
1). 3T1 KÜÇÜK TEKNE KULLANIMI
2). 3T2 NAVİGASYON
3). 3T3 SUALTI ARAMA, KURTARMA
4). 3T4 KOMPRESÖR KULLANIMI
5). 3T5 PROBLEM YÖNETİMİ
6). 3T6 GRUP DALIŞ ORGANİZASYONU
7). 3T7 FİZİK, FİZYOLOJİ GENEL TEKRARI
. 3T8 DALIŞ MALZEMELERİ GENEL TEKRARI
ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI EĞİTİMİ SONUNDA NASIL BAŞARILI OLABİLİRİM
1).TEORİK KONULARDAN OLACAK SINAVDAN %80 DOĞRU CEVAPLAMAK
2). AÇIK DENİZ DALIŞLARINDA SUALTI BECERİ SINAVLARDINDA BAŞARILI OLMAK
ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI EĞİTİMİ SONUNDA VERİLECEK BELGELER
1). ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN SPORTİF DALIŞIN SON LİMİTİ OLAN 30 METREYE KADAR DÜNYANIN HER YERİNDE DALIŞ YAPABİLECEĞİNİZ ULUSLAR ARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN ASSF – CMAS BRÖVE SAHİBİ OLACAKSINIZ.
2). ASSF – CMAS DUVAR DİPLOMASI
3). ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI KİTABI
4). ASSF – CMAS DALIŞ KAYIT DEFTERİ
ASSF – CMAS ÜÇ YILDIZ DALICI GÖREV, SORUMLULUK VE YETKİLERİ
FEDERASYONA BAĞLI BİR DALIŞ KURULUŞUNDAN EĞİTİM VE BELGE ALMIŞ OLMALIDIR. HER DÜZEYDE DALICIYA SUALTIN DA ÖNDERLİK YAPABİLECEK BECERİ VE DENEYİMİ OLAN DALICIDIR. ÖNDERLİK YAPTIĞI DALICILARIN GÜVENLİ DALIŞ KURALLARINA UYGUN DALIŞ YAPMALARINI SAĞLAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR. SUALTI KURTARMA VE İLKYARDIM KONULARINDA GEREKLİ EĞİTİMİ ALMIŞTIRVE UYGULAYABİLİR. GÖREVLİ OLDUĞU DURUMLARDA DALIŞLA İLGİLİ KURAL DIŞI DAVRANIŞLARDA BULUNANLARI UYARMAYA VE GEREKİRSE DALIŞTAN ALIKOYMAYA YETKİLİDİR. ÖNDERLİĞİNİ YAPTIĞI DALICILARIN GÜVENLİĞİNDEN BİRİNCE DERECEDE SORUMLUDUR. EN ÇOK 30 METRE DERİNLİĞE KADAR DALIŞ YAPABİLİR, YAPTIRABİLİR.
Altın cankurtaran : Açık deniz, göl ve kıyıları ile havuzlarda güvenliği sağlayan ve hayat kurtarmaya yardım etmek için temel eğitime sahip görevlilerdir. Federasyonun CMAS üç yıldız dalıcı belgesine sahip, kişilerdir. Açık deniz, deniz kıyısı, göl ve havuzda güvenliği sağlayan, kalp masajı ve yapay solunum uygulamaya, su üstü arama kurtarma ile ilk yardım uygulamalarını Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmakla sorumludurlar.
Bronz eğitmen : Bronz ve gümüş cankurtaran eğitim programlarını uygulamakla ve başarılı olanlara bronz ve gümüş cankurtaran sertifikası vermeye yetkili eğitmenlerdir. Eğitimleri Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmakla sorumludurlar.
ile ilk yardım uygulamalarını Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmakla sorumludurlar.
Gümüş eğitmen : Bronz, gümüş ve altın cankurtaran eğitim programlarını uygulamakla ve başarılı olanlara bronz, gümüş ve altın cankurtaran sertifikası vermeye yetkili eğitmenlerdir. Eğitimleri Federasyonun eğitim standartları ve programları çerçevesinde yapmakla sorumludurlar.
Altın eğitmen : Bronz, Gümüş, Altın cankurtaran ve cankurtaran eğitmeni eğitimi programlarını uygulayan eğitmenlerdir. Altın eğitmen eğitimi ve sınavı yalnızca ASSF tarafından yapılmaktadır.
Cankurtaran Olma Şartları Nelerdir?
Bronz Cankurtaran Kursu :
Bronz cankurtaran eğitimi alacakların uyması gereken koşullar
18 yaşını doldurmuş olmak, En az ilköğretim veya ilkokul mezunu olmak ve bunu belgelemek, Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmadığına ilişkin sağlık bildirim formunu imzalayarak beyan etmek. Gümüş Cankurtaran Kursu :
Gümüş cankurtaran eğitimi alacakların uyması gereken koşullar;
18 yaşını doldurmuş olmak, En az ilköğretim veya ilkokul mezunu olmak ve bunu belgelemek, Bronz Cankurtaran belgesine sahip olmak, Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmadığına ilişkin sağlık bildirim formunu imzalayarak beyan etmek. Altın Cankurtaran Kursu :
Altın cankurtaran eğitimi alacakların uyması gereken koşullar:
19 yaşını doldurmuş olmak, En az ilköğretim veya ilkokul mezunu olmak ve bunu belgelemek, Cankurtaran eğitimi yapmasında engel bulunmadığına ilişkin sağlık bildirim formunu imzalayarak beyan etmek, Gümüş Cankurtaran belgesine sahip olmak, Federasyonun 3 yıldız dalıcı belgesine sahip olmak, En az 6 ay gümüş cankurtaran olarak çalışmış olmak ve çalışmasını iş yerinden onaylı iş yerinde çalışma bildirim belgesini ibraz etmek. Cankurtaran belgesi nereden alınır?
Cankurtaran olmak için ;
Amerika su altı Sporları Federasyonu yetki belgesi olan bir yerden kurs almanız ve gerekli yeterlilikleri tamamlamanız,
Üniversitelerin cankurtaran bölümünden mezun olmanız,
Spor kulüpleri tarafından verilen kurslara katılmanız yeterlidir.
Kurs ve eğitimler sonucunda cankurtaran olmak için gerekli eğitimi ve donanımı almış olursunuz.
Cankurtaran belgesi nasıl alınır? Cankurtaran belgesi almanız için genel olarak
en az 4 ile 6 gün kadar eğitim almanız gereklidir. Eğitim sırasında size sunulan tüm bilgileri en az %70 derecesinde kavramanız ve sınavda yapmanız gereklidir. Yüzme kabiliyetinizin gelişmiş olması gereklidir. Bu şartları sağlamanız ve kursu başarı ile bitirmeniz halinde belgenizi almanızda sakınca yoktur. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi ise yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Basit İlk Yardım
İlk Yardım, yaralıya yapılan ilk tıbbi müdahaleye denir. İlk yardım ne kadar kolay gözükse de aslında çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sırasıyla ilk yardımda yapılması gerekenler; Olay Öngörüsü ve Yaklaşım
Önce kişinin yaralı mı hasta mı olduğunu belirleyin. Eğer kanayan yarası varsa veya kemiklerinde kırık vb. şeyler varsa yaralıdır. Bunlar yoksa ve herhangi bir fiziksel etmen dışında ilk yardım gereken bir durum oluşmuşsa kişi hastadır. Ardından yapmanız gereken yaralıyla sesli iletişim kurmaya çalışmak, eğer size cevap verirse bilinci yerindedir ve şoka girmemiştir. Eğer cevap vermiyorsa fiziksel iletişime geçerek yaralıyı sallayın. Eğer bundan sonra tepki verdiyse şoka girmiştir ancak sallayınca şoktan çıkmıştır. Eğer fiziksel iletişimden sonra size geri dönmezse bilinci kapalıdır. Boyunluk takın ve yaralarıyla ilgilenin. Unutmayın, en önemli kural yaralının/hastanın bilincini kaybetmemesidir. Bunun için en iyi yol yaralıya/hastaya sorular sormaktır. Bu sorulara örnek olarak, hastanın ismini, nereli olduğunu, polisse rozet numarasını, en sevdiği yemeği, ya da en korktuğu şeyleri sorabilirsiniz. İlk Yardım Teknikleri
Her yara için farklı ilk yardım teknikleri gerekir. Ama genel olarak amaç kanama varsa durdurmaya çalışmaktır.
Kurşun yaraları için yapılması gereken şudur; Öncelikle ellerinize lateks eldivenler giymelisiniz, ardından ilk yardım çantasından gazlı bez çıkarıp kanayan yaranın üzerine baskı uygulanır. Baskı uygulandıkça gazlı bez kanlanır ve kanlandıkça gazlı bezin değişmesi gerekir. Kurşun yaralarında gazlı bezin üzerine solüsyon dökülmez çünkü solüsyonlar kurşunun açtığı yolda kaslar ile temas ettiğinde kaslara zarar verirler. Kurşun sıyrıkları için olay farklıdır. Kurşun sıyırdığı yerde sadece kesik yaratarak kanama yaratmaz, aynı zamanda kestiği yeri yakarak yarayı dağlar. Bu olay olduğunda kanama durur. Şimdi düşüneceksiniz; Niye yara dağlanıp kapanıyor? Niye kanamıyor? Ortaokul Fen bilgisi dersinden öğrenilebileceği şekilde. Madde, yani bu olaydaki kurşun, havayla temas ettiğinde sürtünme oluşur ve ısınır. Bu kurşun sıyıracağı yere gelene kadar o kadar çok ısınır ki yarayı kestiği gibi aynı yeri kestiği anda dağlayarak arayı kapar ve orada yanık yarası bırakır. Bu durumda yapılması gereken şudur; Gazlı bezin üzerine herhangi bir solüsyon dökülür( Yani antiseptik madde, oksijenli su, alkol veya batikon) ardından gazlı bez sıyrık yarasının üstüne bastırılır ve yara sterilize edilir. Ardından yapılması gereken tek şey yaralıyı sedyeye alıp hastaneye götürmektir. Bıçak kesiklerinde yapılması gerekenler şunlardır; Kesilen yere aynı sıyrıkta olduğu gibi gazlı bezin üzerine solüsyon dökülerek baskı uygulanır ve ardından sedye ile hastaneye götürülür. Orada da kesiğin büyüklüğüne göre dikiş atılır.
Bıçak saplanmaları ise çok ayrı bir yönteme sahiptir; Bıçak saplandığında girerken zaten kasları yırtmış olur ve vücuda hasar verir. Ancak saplandığında yapmanız gereken ilk şey bıçaktan kurtulmak değildir. Yapmanız gereken şey tam tersine bıçağı saplandığı yerde bırakmaktır. Çünkü eğer çıkarırsanız bıçak çıkarken daha fazla bölgeyi keser ve kanamayı arttırır. Yapmanız gereken şey ilk yardım çantasından gazlı bez alarak bıçağın girdiği bölgenin etrafına gazlı bezle tampon yapmak olacaktır. Ardından bıçağı yerine sabitleyin ve yaralıyı sedyeye alarak hastaneye sevk edin.
Kırıklara yaklaşım ise şu şekildedir; Önce kemiğin kırık mı çatlak mı yoksa ezik mi olduğunu öğrenin. Bunu anlamak kolaydır ancak dışarıdan bakınca hepsi aynı gözükür. Eğer kemik kırıksa üzerine ağırlık verilemez ve olay anında acısı hissedilmez. Eğer çatlaksa acısı olay anında da hissedilir. Ağırlık verilebilir ama verildiğinde aşırı derecede fazla acı hissedilir. Eğer ezikse ağırlık verilir, verilirken acı hissedilmez ancak bölgeye dokunulduğunda kemik ağrır. Müdahale edilirken ambulanstan atel alınır, ardından kişinin kırık veya çatlak olduğu düşünülen bölgeye atel uygulanır ve o uzuv artık yaralı tarafından oynatılamaz. Ardından bu bölge sabit tutularak yaralı sedyeye alınır ve hastaneye sevk edilir. Hastanede alçıya alınır.
Kalp krizi olaylarında yapılması gereken şey basittir. Hastanın ayakları 30 santim yukarıya kaldırılır ve kriz geçiren kişiye şiddetle öksürmesi söylenir. Eğer hasta şanslıysa ritim düzelir. Ardından sedye ile hastaneye sevk edilir. Sedyeye alma; Kitapçığın başından beri yaralıları sedyeye alıp hastaneye sevk ediyoruz. Peki sedyeye nasıl alınır? Sedyeye almak için yaralıyı kucaklayamazsınız. Bunun da prosedürleri vardır. Önce sedye ambulanstan alınır. Yaralının yanına getirilerek sedye ayakları kırılır ve sedye yere alınır. Ardından sedye tahtası üzerinden alınarak yaralının yanına bırakır. Ardından iki kişi aynı anda biriniz yaralının koltuk altlarından diğeri ayaklarından olmak üzere aynı anda sedye tahtasına alın. Ardından sedye tahtasını sedyenin üzerine alarak sedye ayarklarını kaldırın ve sedyeyi ambulansa kadar sürükleyin. Cankurtaran Malzemeleri ve İşlevleri
Cankurtaran Üniforması : Sahilde sizi diğer misafirlerden ayırt edilmenizi ve misafirlerin boğulma esnasında kimden yardım isteyeceğini ayırt eden kıyafet
Cankurtaran üniformasıdır .
Kurtarma Kemeri : Genelde kulenin içinde ya da omzunuzda asılı halde bulunur. Herhangi bir olay olduğunda gövdeniz de çapraz bağlı olduğu için sizden çıkmayacaktır. Bu sebeple suya atarlarken sağa doğru atılır ve kişinin yanına gidilince kemer uzatılıp giydirilir. Ardından kişi karaya kemer ile çekilir.
Cankurtaran Jet Skisi : Sahilde bağlı veya karaya oturtulmuş şekilde durur. Arkasında sedye tarzında plastik tarzında bir yatak bulunur. Bu yatak sayesinde kişiyi kolayca taşıyabilirsiniz.
Kurtarma İpi : Havuz ve benzeri küçük yerlerde kullanılır. Duruma göre denizde de kullanılabilir. İp kişiye atılır ve karaya çekilir.
Kurtarma Topu : Havuz ve benzeri küçük yerlerde kullanılır. Duruma göre denizde de kullanılabilir. Top kişiye atılır ve karaya çekilir.
Can Simidi : Kulenin etrafında ya da jet ski'de olur. Kişiye atılır ve kişi içine girip dinlenmeye başlar.
Kakıç : Genelde kulede bulunur. Deniz ve havuzlarda kullanılır. Fakat denizde pek tavsiye edilmez. Ucu kanca tarzında olan bu cisim boğulan kimsenin önüne veya arkasına uzatılıp kıyafetine geçirilir. Sonrasında kıyıya çekilir.
İlk Yardım Çantası ve Kemik Sedye : İlk yardım çantası bildiğiniz gibi sıradan bir ilk yardım çantası. İçinde; Gazlı bez, amonyak, sargı bezi, batikon, pamuk, yara bandı, iğne, lateks eldiven, pudralı eldiven, oksijenli su, boyunluk ve esnek yapışkanlı bant bulunur. Çanta yer yerde bulunmaktadır. Kemik sedye ise dışı kemik gibi olduğundan bu ismi almıştır. Her yerde kullanılır. Hem suda batmaz, yüzer. Hem karada kırılmaz.
Telsiz : Klasik telsizdir. Haberleşmek için kullanılır.
Çanta : Normal bel çantasıdır.
Düdük : Normal öten düdük.
Gözlük : Güneş ışınları ve yansımalarından asla etkilenmeyen bir gözlük.
Şapka : Normal şapka.
Malzemeler bu şekildedir. Ekstra olan malzemeler vardır fakat gereksiz olduğu için yazma gereği duymadığım için yazmadım.