Kural #1 Her zaman polisi, telefon kamerası, dijital kamera, aracınız kamerası, kaskınızın kamerası ile kayda alın.
Polisi şikayet edip, bir sonuca varamazsanız her zaman haber kanalları vardır. Memur, eğer beni sorgulamak veya üzerimi yahut şahsi eşyalarımı aramak istiyorsanız, yanımda bir avukat bulunma hakkına sahibim herhangi bir arama için onay vermiyorum. Eğer beni tutukluyorsanız, şu anda bir avukatla konuşmak istiyorum. Şahsi eşyalarıma el konulmasına onay vermiyorum. Eğer beni tutuklamıyorsanız, söyleyin ki gideyim.
Eğer sorgu için durdurulduysanız:
1-Sorulara cevap vermemek suç değil, ama polisin sizden şüphelenmesine sebep olur. Yine de hiçbir polis, sırf adını söylemedi diye kimseyi tutuklayamaz.
2-Polis, bir silahdan (ateşli, ateşsiz) şüpheleniyorsa üzerinizi arayabilir, fiziksel olarak itiraz etme, ama aramaya onay vermediğini belirt.
3-Eğer tutuklandıysan sebebini sor, bilmeye hakkın var.
4-Polise hakaret etme veya polisten kaçma, durum ne kadar saçma gözükürse gözüksün. Tutuklanmana sebep olabilir.
Araç içerisinde durdurulduysanız:
1-İstek üzerine, kimlik, ehliyet, sigorta belgenizi gösterin. Bazı durumlarda (probable cause) arama izni olmadan aracın içi aranabilir. Polisle ilk karşılaşmanızda ona hiçbir aramaya Onay vermediğinizi söyleyin. Onay vermemek tutuklanmanıza sebep olmaz.
2-Eğer size bir ceza yazıldıysa, kabul edin. Mahkemede kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer alkollü sürüş yaptığınızı düşünüyorlarsa ve test yapmazsanız ehliyetinize el koyabilirler.
Polisin bilmemenizi istediği şeyler
Haklarınız var, size okulda öğretilmedi evet, ama haklarınız var ve kimse siz hakkınızdan vazgeçmediğiniz sürece haklarınızı görmezden gelemez. Polisler halkın en iyi dostu olduğu söylenir, ama senin gibi haklarını bilmeyen birisine karşı haklarını bilmemeni suistimal edebilir.
Çocuklarınızı eğitin, çocukların da hakları var!
Polisle etkileşime girince yapılması gerekenler:
1-Asla bir polisle konuşma, çeneni kapalı tut!(Adını, adresini ve doğum tarihin harici hiçbir şey söylemek zorunda değilsin)
2-Asla bir polisle konuşma, çeneni kapalı tut! (Hiçbir şey söylemezsen seni hiçbir şeyle suçlayamazlar) Söylediğin her şeyin daha sonra sana karşı kullanılabilineceğini unutma.
3-"Gidebilir miyim?" Bir polis sana bir soru sorar sormaz, gidip gidemeyeceğini sor. Eğer tutuklanıyorsan veya göz altına alınıyorsan, avukatla konuşmak istediğini ve sessiz kalacağını söyle.
4-Güvenlik, asla polis memuruna kötü laf etme. Duygularını, sözlerini ve hareketlerini kontrol altında tut. Ellerini onun görebileceği bir yerde tut. Asla kaçma veya polise dokunma!
5-Aramaya izin verme, izin vermediğin her arama yasa dışı bir aramadır. Eğer bir polis seni aramaya çalışırsa, karşı koyma.
6-Süpervizör talep et. Eğer bir polis memurunun haklarını ihlal ettiğini düşünüyorsan ona onun "süpervizörünü" talep ettiğini söyle.
Trafik çevirmesi
Sadece gerekli belgeleri verecek kadar camı açman gerek, fazlasına gerek yok.
Polis sana nereye gidiyorsun, nasılsın gibi kişisel sorular soruyorsa, o polis senin kankan olmaya çalışmıyor, sadece "olta atıyor". Seni bir şeyle suçlayamayacakları için açık arıyorlar, cevap verme, "Gidebilir miyim?" de. Sana ceza yazıldıysa, "Gidebilir miyim?" diye sormak için iyi bir zaman. Sorulara cevap vermek zorunda değilsin, sana ceza yazıldı mı yasal olarak iş biter.
Söylediğin her şey alehine kullanılabilir!
Sessiz kalmak sana zarar vermez, bazı polisler, "Saklayacak bir şeyin yoksa niye benimle konuşmuyorsun?" diyebilir, tekrar ediyorum sorulara cevap vermek zorunda değilsin. Polisle konuşmamak için her türlü hakkın var ve onlarla bir avukat ile konuşmadan konuşmaman gerekir. Bazı polisler diğerlerinden daha kötü, haklarını bilmemeni, korkunu sana karşı kullanırlar.
Eğer çok kötü bir polisle karşı karşıya gelirsen, haklarını korumak dayak yemene hatta ölmene sebep verebilir, haklarını bil ama sınırlarını da bil. Polisler toplumumuzun en tehlikeli üyeleridir. Polisler sana hiçbir şey yaptıramaz, ama korkudan onların dediklerini yaparsan bile bu gönüllü olarak yapmaktır, polisin sana dediği şeyi yaparsan, gönüllü olarak yapmış sayılırsın.
Onay vermiyorum!
Kimseye hiçbir şey için onay vermek zorunda değilsin, bu polisleri ve aramaları da kapsıyor. Eğer bir polis seni aramaya çalışıyorsa, sürekli "Onay vermiyorum!" de. Anayasanın hiçbir yerinde sebepsiz aramalar yasal değil.
Trafik ihlali yaptığın için kimse senin arabanı arayamaz, ama polisi şüphelendirecek bir şeyler yaptıysan, şüphelendiği için arayabilir, mesela "Ot koktuğunu" o yüzden aradığını bahane edebilir.
El koyma
Polis, seni göz altına alırken kıyafetlerini silahlar için üzerini arayabilir. Silah olabilecek bir şey hissederse, ceplerini karıştırabilir. Sadece silah için üzerini arayabilir. Öteki türlü, seni tutuklamadığı sürece hiçbir şey alamaz.
Her zaman, aramaya onay vermediğini belirt, seni neden aradıklarını sor ve aklında tut, bir izin belgesi varsa görmeyi iste.
Polise kapıyı açma
Eğer girmek için bir izin belgesi veya acil bir durum yoksa, yasal olarak evine kimse giremez. Polisin eve girmesi, hayat tarzın, arkadaşların, okudukların hakkında bilgi verir, ayrıca konuşmayı uzatır. (Eğer kaçan birisi eve girerse veya içeriden yardım istenirse, eve girebilirler.)
Kapının zincirini açma, seni ittirerek içeri girebilirler, ve bunu yaparlar. Kapıyı tekmeledikleri de olur, söyleyecek hiçbir şeyinin olmadığını belirt.
Eve girmek için bir izin belgeleri varsa, görmeyi talep et, iyice adresi, tarihi vb. yazıları kontrol et.
Karakola gitmeyi kabul etme, söyleyecek bir şeyinin olmadığını söyle.
Polislere güvenebilir miyiz?
Hayır. Onlar sana yalan söyleyebilir, ama sen onlara yalan söyleyemezsin, ne kadar mantıklı değil mi? Polislerden daha zeki olduğunu düşünüyorsan ona cevap verme, sus.
Polisler sana daha az hapis yatma, daha az ceza gibi şeyler vaat edebilir, ama bunları gerçekleştiremez, bunu gerçekleştirecek tek kişi savcıdır. Onunla konuşurken daima avukatın yanında olmalı.
Polisin kullandığı bazı yalanlar:
"Burada kalıp sorularımı cevaplamak zorundasın." Ya da "İstediğimi alana kadar hiçbir yere gitmiyorsun".
"Tüm kanıtlar seni gösteriyor. Bilmek istediğimiz her şeyi anlat." Sahte kanıtlar kullanıp seni itirafa zorlayabilirler.
"Şüpheli sen değilsin, ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz, istediğimizi anlat ve git."
"Sorularımı cevaplamazsan, seni hapse atarım."
Tutuklanırsan
Eğer polis seni tutuklarsa, seni ve çevreni arama hakkına sahip olurlar. Eğer senin üzerinden bir şey alırlarsa, sana ne olduğunu söyleyen bir fiş vermek zorundalar.
"Avukatım gelene kadar konuşmayacağım"
Eğer avukata paran yetmiyorsa, sana bir avukat atanacaktır, seni temsil etmediğini ve sadece bir danışman olduğunu söyle.
Hapistekilerle davan hakkında konuşma.
Tutuklandıktan bir süre sonra, telefon hakkın olur. Yakınını, avukatını veya herhangi birini aramak için kullanabilirsin, polis avukatınla olan konuşmayı dinleyemez.
Şartlı tahliyedeysen, görevline sadece tutuklandığını söyle.
Duruşmaya kadar kefaletle veya kefaletsiz salınabilirsin, eğer bu hak sana verilmediyse talep et. Avukat, senin daha düşük bir miktarla çıkmanı kolaylaştıracaktır.