müslümanım, youtube de efe aydal gibi ateist arkadaşların din hakkında, müslümanlık hakkında videolarını görüp buraya geliyorum. müslüman olmama rahmen, bir inancımın olmasına rahmen gelip konuyu açıyorum. efe aydalın söyleyişleri çok mantıklı, şöhretli ve dindar arkadaşları yayını alıp 2-3 saatlik bir konuşma yapıyor. fakat efe aydal'ın söyleyişleri çok mantıklı geliyor. örnek olarak gösterecek olur isem, misal vereyim müslümanlığın çeşitleri var, evrimleşme inanan inanmayan, bazı müslümanlar insanların evrimleşerek bu çağa geldiğini söyler, bazı müslümanlar ise evrimleşmeye inanmayan, hz adem topraktan yaratıldığı söyleniyor, peki evrime inanmayan bir müslüman bunu nasıl yanıtlayabilir? benim şahsem fikrim milyon yıllar önce insanların evrimleştiği. şöyle söyleyeyim bir de, dünyanın yaratılması, galaksilerin, yıldızların, bütün hepsinin yaratılması. allah bu kadar şeyi neden yarattı? hz musa, hz musa'ya bir vahiy göndererek geleceği hakkında bir şeyler söylüyor, bu olmayacak, şu olacak, burada tehlike yaşamayacaksın gibi. peki bunları söyleceğine sonsuz kudret, sonsuz gücü olan allah, geleceği söyleyeceğine firavunu kısıtlamıyor? allah kusursuz, düzenli bir dünya yarattı ise hayvanları insanların yararlanması için yarattı ise, hayvanlar beslenmek için neden birbirlerini öldürüyor, bir eşek arısının örümceğin içine yumurta bırakması, yumurtadan çıkan arı örümceği yiyerek örümceğin içinden çıkması kusursuz bir düzenmidir? dünyanın oluşturulması, allah dünyayı insanların kendisine ibadet etmesi için oluşturdu diyiliyor. allah dünyayı neden kendisine ibadet edilmesi için yarattı? kendisine ibadet etmeyenleri cehennemde onu yakarak, acı çektirerek bir amaç peşinde mi koşturuyor? bir insanın felç olarak doğması mesela, bir insan felç olarak doğması onun allah tarafından sınılması mıdır, bu bir imtihan mıdır?
aklıma bu kadar soru takılıyor, galiba büyük bir araştırma beni bekliyor.