Soru veya öneri yapmak isteyen arkadaşlar buradan yazabilirler. Elimden geldiğince hepsini inceleyip, dönüş yapacağım. Ne gibi bir yazılarla karşılacağımı merak etmiyor değilim açıkcası.
çetelerin fazla olması bi sorun değil, Los Angeles'ta hangi sokağa girsen çete var zatende işte sunucudakilerin çok azı çete rollerini iyi yapıyor sıkıntı o.
Valla onu bende bilmiyorumda adam gibi mobsteri çok isterim.çetelerin fazla olması bi sorun değil, Los Angeles'ta hangi sokağa girsen çete var zatende işte sunucudakilerin çok azı çete rollerini iyi yapıyor sıkıntı o.
Tabii ki çeteleşme çok fazla ve burada yapsan DM'ye girecek şekilde agresif davranışları var. Benim merak ettiğim neden mobster kültüründe birlik ikiyi üçü geçmiyor? İllegal birliklerde genel olarak boşluk var. Neden düzene oturtmuyor yönetim bunu diyorum.
Bahsettiğiniz tarafsız bölge kapsamındaki birlik bildiğim kadarıyla üst yönetim ve güncel birlik moderatörlüğü ekibi tarafından desteklenmiyor. Zaten önceden deenmiş, daha sonrasında kaldırılmış bir sistem. Oyuncuların bir kısmı da bu sistemi desteklemiyor ve ben de o kısımdayım. Sebebini açıklamam gerekirse;
Tarafsız bölge kuralı ve bununla bağıntılı bir admin birliği kurulduğu takdirde tüm roller bu birliğin çevresinde dönmek zorunda kalıyor. Bu, birliklerin IC yollar ile yapabileceği rollere bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Mesela sizin örneğini verdiğiniz sunucuda ufaklı büyüklü illegal organizasyonları düzenlemek için Wander masasına oturmanız ve onay almanız gerekiyordu. Onay almadığınız takdirde böyle bir rol düzenlerseniz de Wander tarafından tüm ekibiniz CK ediliyordu ki bu sistemin kötü yanlarının bir kısmı sadece.
Eğer tarafsız bölge olsun fakat illegal birliklere bir müdahalesi olmasın, sadece savaş durumlarında müdahale edebilsin şeklinde bir görüş varsa ben bunu da desteklemiyorum. 3. (Diplomasi) adamı rolleri doğru mantıkla yapıldığında oyuncular tarafından da yapılabilir. Ayrıca bir birlik kurulması ve kurallar kapsamınca 3. adamların kararlarına uyulmasının zorunlu bırakılması da rollerin doğallığını bozuyor. Bu rolleri birlik moderatörlerinin yapması oyuncuların "insanlar zaten bu adamlar birlik moderatörü diye yanaşıyor" şeklinde düşünmesine neden oluyor. Ayrıca bu rollerin yönetim tarafından halihazırda yapılıyor olması oyuncuları da kısıtlar niteliğe girebilir.
Bunlar haricinde insanların sürekli aynı konsepti tercih etmelerine ne biz, ne yönetim bir şey yapabilir. Sonuç olarak bu tercih tamamen kişilerin özgür iradeleri ile yapılmalı.
Merhaba Hydraizm, sunucuda açılan çok gereksiz birlikler konusunda ufak bir fikrim var. Birlik başvurusu, bu dediğim şey olursa artık gereksiz birlikler açılmaz, oyundan birlik açılmaz. İnsanlar gerçekten rol yapmak için birlikler açarlar. AR&GE kısmı kapalı olduğu için buraya yazıyorum..com olarak bağlandığınız bu site tamamen SMF üzerine kurulu. Daha önce bu sistemi bir çok kez yapmak istedim, üst yönetimle bunun konuşmasını da bir çok sefer geçirdim. Şuan için 3 veya 4 bölüm moderatör yanıtı ile onaylanıyor dolayısıyla SMF üzerinde bir karışıklığa yol açıyor.
Dediğim gibi, bu 3. adam rollerinin sadece birlik moderatörleri tarafından yapılması gerektiği düşüncesi yanlış bir düşünce. Karşıdaki adama "bu birlik moderatörü, yalanayım" düşüncesiyle yaklaştığınız zaman zaten rolleri bozmuş oluyorsunuz. Pekş bu düşünce varken oyuncular nasıl diplomatik adam rolünü yapabilir? Bir birliğe direkt olarak gidip emir verdiğiniz takdirde zaten kimse sizi umursamayacaktır. Önce belli birliklerle iletişime geçmeli, onların yaşadığı problemleri çözerek hem güven hem de saygı kazanmalısınız. Bu tip şeyleri yapıp belli bir IC çevre edindikten sonra zaten diplomasi adamı rolünü yapmakta bir şey yok.Bahsettiğiniz tarafsız bölge kapsamındaki birlik bildiğim kadarıyla üst yönetim ve güncel birlik moderatörlüğü ekibi tarafından desteklenmiyor. Zaten önceden deenmiş, daha sonrasında kaldırılmış bir sistem. Oyuncuların bir kısmı da bu sistemi desteklemiyor ve ben de o kısımdayım. Sebebini açıklamam gerekirse;
Tarafsız bölge kuralı ve bununla bağıntılı bir admin birliği kurulduğu takdirde tüm roller bu birliğin çevresinde dönmek zorunda kalıyor. Bu, birliklerin IC yollar ile yapabileceği rollere bazı kısıtlamaları beraberinde getiriyor. Mesela sizin örneğini verdiğiniz sunucuda ufaklı büyüklü illegal organizasyonları düzenlemek için Wander masasına oturmanız ve onay almanız gerekiyordu. Onay almadığınız takdirde böyle bir rol düzenlerseniz de Wander tarafından tüm ekibiniz CK ediliyordu ki bu sistemin kötü yanlarının bir kısmı sadece.
Eğer tarafsız bölge olsun fakat illegal birliklere bir müdahalesi olmasın, sadece savaş durumlarında müdahale edebilsin şeklinde bir görüş varsa ben bunu da desteklemiyorum. 3. (Diplomasi) adamı rolleri doğru mantıkla yapıldığında oyuncular tarafından da yapılabilir. Ayrıca bir birlik kurulması ve kurallar kapsamınca 3. adamların kararlarına uyulmasının zorunlu bırakılması da rollerin doğallığını bozuyor. Bu rolleri birlik moderatörlerinin yapması oyuncuların "insanlar zaten bu adamlar birlik moderatörü diye yanaşıyor" şeklinde düşünmesine neden oluyor. Ayrıca bu rollerin yönetim tarafından halihazırda yapılıyor olması oyuncuları da kısıtlar niteliğe girebilir.
Bunlar haricinde insanların sürekli aynı konsepti tercih etmelerine ne biz, ne yönetim bir şey yapabilir. Sonuç olarak bu tercih tamamen kişilerin özgür iradeleri ile yapılmalı.
Kurulacak düzen Wander'in CK politikası olmayacak ki ne kadar değişmiş bilmiyorum oynadığımda öyle bi olay yoktu. Ayrıca her rol, kurulacak o Wander birliğinin üzerinde dönmeyecek, sadece gerekli yerlerde gerekli müdahaleler yapılacak, kişi olarak diplomasi dersen kankam hiçbir birlik seni takmaz ki eğer birlik yetkilisi değilsen veya onunla çalışmıyorsan :) Anıl'ın Lombardi'sinin böyle bi düzen oturtması daha iyi olurdu ve dediğin olayların hiçbiri gerçekleşmeyip, düzeni oturturdu. Sağ elimde 7 dikiş var, tek elle yazıyorum, bu kadar oluyo :D
Sunucuya çokta fazla olmadı başlayalı. 29 Haziran'da başladım. Gözlemlediğim kadarıyla, genel olarak bi eksiklik var birlikler kısmında.
Nedense çete konseptli (zencisiymiş, motorcusuymuş, çok çok azda olsa surenosuymuş hepsi) birlikler, mafya/mobster/organize suç örgütlerinden çok daha fazla. Neden çetelerde bir yığılma var? Neden birlik kısmı öylesine bırakılmış ve öylesine boşlukta? Hydra veya Turkz'e laf sallamıyorum. Neden illegal birliklere bir düzen gelmiyor, neden şehirin hakimiyeti düzene girmiyor? Wander gibi bir hakimiyet kurulup düzene oturtulamaz mı? Laf dalaşına girmeden medenice konuşmak, fikirlerinizi almak istiyorum.
Bu rolleri yaparken, bilmeniz gereken şeylerden birisi aslında; ben savaşı kayıp ediyor muyum? Evet ediyorum, neden devam edeyim ki? Günde 50-60k'lık bir para birimini silaha veya kural ihlali olması durumunda şikayet oluştururken harcayayım ki? Mantığına girilmesidir. Cidden karşı tarafla problemi olmayıp, mevzu bahis olan "kin" konusu girmediği sürece üst kısımda yazdığım şeyi sağlıklı birisi düşünerek savaşı kaybediyorsa zaten bitirir.
Biz rol yaparken açmayı düşündük ama gelecek yorumlar zaten belliydi. haYdaRizM biRlİk NasiİĞ aÇarğ , BunDa hEr OnaYı VerMe yEtKİsi vaR, yEtkİyi kEnDine kuLLanır.Böyle söylentiler olmasa zaten oturmuş bir düzeni devam ettirirdik, Turkz'le olsun Hydraizm'le olsun her şekilde ilerlerdi.
Böyle söylentileri ben olsam takmam diyebilirim. HSA olmuş ve birlik yöneticiliğinin başına geçmiş adam bırak kendine onay da versin.DM'ci değil, trollcü değil, Rol yapan adamı sorgulamak saçma.Bunu diyenler genel olarak DM'ci veya birlik açmaya cesaret bile edemeyecek kişiler.Biz rol yaparken açmayı düşündük ama gelecek yorumlar zaten belliydi. haYdaRizM biRlİk NasiİĞ aÇarğ , BunDa hEr OnaYı VerMe yEtKİsi vaR, yEtkİyi kEnDine kuLLanır.Böyle söylentiler olmasa zaten oturmuş bir düzeni devam ettirirdik, Turkz'le olsun Hydraizm'le olsun her şekilde ilerlerdi.
İnsanlar birlik açınca onlara el öptürüp BİAT ettireceğimizi sanıyorlar. Oysa ki asla öyle değil. SS'lerini editlemediğimiz binlerce rol döndü, savaşları bitirdiğimiz, uyuşturucunun piyasasını arttırdığımız. Cidden içinde bulunmak için söylemiyorum, böyle bir birlik gelirse her şeyin oturacağını düşünüyorum.Böyle söylentileri ben olsam takmam diyebilirim. HSA olmuş ve birlik yöneticiliğinin başına geçmiş adam bırak kendine onay da versin.DM'ci değil, trollcü değil, Rol yapan adamı sorgulamak saçma.Bunu diyenler genel olarak DM'ci veya birlik açmaya cesaret bile edemeyecek kişiler.Biz rol yaparken açmayı düşündük ama gelecek yorumlar zaten belliydi. haYdaRizM biRlİk NasiİĞ aÇarğ , BunDa hEr OnaYı VerMe yEtKİsi vaR, yEtkİyi kEnDine kuLLanır.Böyle söylentiler olmasa zaten oturmuş bir düzeni devam ettirirdik, Turkz'le olsun Hydraizm'le olsun her şekilde ilerlerdi.
Gerçek mafya rolu yaparsan mafyada çete gibi sarar, şehirde bir bölgeyi kendin kontrol etsen işletmelere haraç kesebilirsen mafya rolu daha çok bile sarabilir, ama bazı şeyler sisteme döküldüğü için böyle rollere imkan verilmediğini düşünüyorum.İşte bu olaylar yok.Onaylı bir mafyanın hiçbir olayı olmadığı için sarmıyor.Gidip mekana haraç kesmeye kalksa onaysız birlik geliyor kafa tutuyor.Ee hood onayı zaten mafyaya zor veriliyor mafya birlikleri hood için baya çalışması lazım, bölgeyi ele alamıyorlar.Birsüre sonra sıkıyor zaten mafyaların kuralları var, şeyleri felan kısıtlı.
Bazı şeyleri sisteme döküyorlar bide hiçbir mafya gerçek rütbelendirme rolu izlemiyor, bir mafya birliğine katılan kişi emekle rütbe atladığını hissedemiyor ya kurucusu kafasına göre rütbe dağılımı yapıyor yada kişi bütün rollere katılmasına rağmen rütbe alamıyor.Açtığın mafya birliğinin kültürünüde bilmeyip rituellerini yerine getirmeyince insanlar mafya birliklerini çok eleştiriyor.Çünkü sunucuda çete rolunu bilen çok insan var ve bunların birlikleri onaylı ama çok az dediklerimi yapan mafya birliği var.Gerçek mafya rolu yaparsan mafyada çete gibi sarar, şehirde bir bölgeyi kendin kontrol etsen işletmelere haraç kesebilirsen mafya rolu daha çok bile sarabilir, ama bazı şeyler sisteme döküldüğü için böyle rollere imkan verilmediğini düşünüyorum.İşte bu olaylar yok.Onaylı bir mafyanın hiçbir olayı olmadığı için sarmıyor.Gidip mekana haraç kesmeye kalksa onaysız birlik geliyor kafa tutuyor.Ee hood onayı zaten mafyaya zor veriliyor mafya birlikleri hood için baya çalışması lazım, bölgeyi ele alamıyorlar.Birsüre sonra sıkıyor zaten mafyaların kuralları var, şeyleri felan kısıtlı.
Bazı şeyleri sisteme döküyorlar bide hiçbir mafya gerçek rütbelendirme rolu izlemiyor, bir mafya birliğine katılan kişi emekle rütbe atladığını hissedemiyor ya kurucusu kafasına göre rütbe dağılımı yapıyor yada kişi bütün rollere katılmasına rağmen rütbe alamıyor.Açtığın mafya birliğinin kültürünüde bilmeyip rituellerini yerine getirmeyince insanlar mafya birliklerini çok eleştiriyor.Çünkü sunucuda çete rolunu bilen çok insan var ve bunların birlikleri onaylı ama çok az dediklerimi yapan mafya birliği var.Gerçek mafya rolu yaparsan mafyada çete gibi sarar, şehirde bir bölgeyi kendin kontrol etsen işletmelere haraç kesebilirsen mafya rolu daha çok bile sarabilir, ama bazı şeyler sisteme döküldüğü için böyle rollere imkan verilmediğini düşünüyorum.İşte bu olaylar yok.Onaylı bir mafyanın hiçbir olayı olmadığı için sarmıyor.Gidip mekana haraç kesmeye kalksa onaysız birlik geliyor kafa tutuyor.Ee hood onayı zaten mafyaya zor veriliyor mafya birlikleri hood için baya çalışması lazım, bölgeyi ele alamıyorlar.Birsüre sonra sıkıyor zaten mafyaların kuralları var, şeyleri felan kısıtlı.
Sorun kültürü bilen kişinin sayılı olması mafya çete karşısındakii ağırlığını koyamıyor burda güçten yada üye sayısından bahsetmiyorum arada sınıf ayrımı var.Bir tarafın işleri ulusal bir taraf daha alt kesimde ama nerdeyse çeteler mafyaları yönetecek ben daha birşey demiyorum onaysız yeni açılan mafya birliklerinin kültür bilgileri sorgulanıp oluşum tanıtımları kabul edilmeli.Bazı şeyleri sisteme döküyorlar bide hiçbir mafya gerçek rütbelendirme rolu izlemiyor, bir mafya birliğine katılan kişi emekle rütbe atladığını hissedemiyor ya kurucusu kafasına göre rütbe dağılımı yapıyor yada kişi bütün rollere katılmasına rağmen rütbe alamıyor.Açtığın mafya birliğinin kültürünüde bilmeyip rituellerini yerine getirmeyince insanlar mafya birliklerini çok eleştiriyor.Çünkü sunucuda çete rolunu bilen çok insan var ve bunların birlikleri onaylı ama çok az dediklerimi yapan mafya birliği var.Gerçek mafya rolu yaparsan mafyada çete gibi sarar, şehirde bir bölgeyi kendin kontrol etsen işletmelere haraç kesebilirsen mafya rolu daha çok bile sarabilir, ama bazı şeyler sisteme döküldüğü için böyle rollere imkan verilmediğini düşünüyorum.İşte bu olaylar yok.Onaylı bir mafyanın hiçbir olayı olmadığı için sarmıyor.Gidip mekana haraç kesmeye kalksa onaysız birlik geliyor kafa tutuyor.Ee hood onayı zaten mafyaya zor veriliyor mafya birlikleri hood için baya çalışması lazım, bölgeyi ele alamıyorlar.Birsüre sonra sıkıyor zaten mafyaların kuralları var, şeyleri felan kısıtlı.
Onun için birliğe alımı zorlaştırmalısın. Tavsiyem budur başka çözüm yolu yok. Çok kişi olacağım diye birliğe birilerini aldığında sorun doğabiliyor. OOC olarak birliğe birini alsanızda hem OOC hem IC olarak birlik kurallarını anlatmanız gerekiyor. Belli bir şema ve düzen olması lazım. En baştan zorluğu görsün ki kaçıyorsa en baştan kaçsın. Sonra daha da uğraştırıyor.
Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.Birliğin hızına bağlı olarak onay almak için genede şehirde birazcık vakit geçirmen gerekiyor ve dedinki yeni başlayan birinin crew olarak bayadır bulunan birininde suç ailesi olarak devam etmemesinin daha mantıklı olacağını söyledin ozaman onaylı bir birliğin crew rolu yapması saçma oluyor.Sistem onayını değerli şekile getirmek derken en fazla destek falan verirsin yada silah alma fiyatlarını düşürürsün ozamanda vip almanın bir anlamı kalmaz ve onay çok hızlı şekilde alınıyor zaten.Onaylı hood olan birlikler haraç keser diyelim ozamanda çeteler gene üstünlükte biz burda mafya organizasyonlarının az olmasını tartışıyoruz.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Soru veya öneri yapmak isteyen arkadaşlar buradan yazabilirler. Elimden geldiğince hepsini inceleyip, dönüş yapacağım. Ne gibi bir yazılarla karşılacağımı merak etmiyor değilim açıkcası.Kesinlikle birlik başvurusu artık getirilmeli. Doğru düzgün kültürünü yansıtabilenler, gerekli bilgiyi sağlayanlar kabul edilmeli. Kendi kültürünü oluşturacaksa sağlam bi hikayeye ihtiyaç olmalı. Kültürü iyi bilen kişiler bulun, onlar başvurulara bakar. Abugat gibi adamları sakın kaçırmayın. Bulursanız çekinde, bi şeyler öğretsinler.
Admin birliği bence de olmalı ama oyuncular girememeli. Birlik yetkilileri ve bence beşi geçmeyecek yardımcıları olarak açılabilir, ayrıca diğer birliklerle gece gündüz rol mantığı değil veya diğer birliklerin o birliğe ziyaretı tarzı bi şey olmayacak. Bi hoodu vs. Aynı Lombardi gibi ama daha aktifi, Wander'in alt klasmanı gibi. Wander gibi olması için silah ve uyuşturucunun sistemi değil, sevkiyatı olmalı ama o da çok zor. Sadece gerekli müdahale ve düzeni sağlayacak şekilde birlik yekilileri ve beş kişilik hatta daha da az olabilir, bir birlik olabilir. Oyuncular katılamayacak ve oOyunculara rol imkanı sağlayacak bağımsız bir birlik benim dediğim şehirin hakimi falan olmayacak mafya rolunu bilmeyen katılmak isteyen insanları şirkete alacak hem kariyer hem rütbe kazandırıcak.
birliktekiler istemediği sürece ziyarete geldik şeklinde diğer birlikler tarafından yalanmazlar. Şehirin hakimiyeti o birlikte olur. Atıyorum Wander gibi.
Oyunculara rol imkanı sağlayacak bağımsız bir birlik benim dediğim şehirin hakimi falan olmayacak mafya rolunu bilmeyen katılmak isteyen insanları şirkete alacak hem kariyer hem rütbe kazandırıcak.
Birlik tanıtımlarındaki alım şartlarına bakarsan %90 katılmak için rol bilgisini şart tutuyor, ayrıca bunu mafya konseptini iyi bilen birinin yapması gerekiyor.Oyunculara rol imkanı sağlayacak bağımsız bir birlik benim dediğim şehirin hakimi falan olmayacak mafya rolunu bilmeyen katılmak isteyen insanları şirkete alacak hem kariyer hem rütbe kazandırıcak.
Dediğin olayı zaten normal açılan birlikler de yapabilir, dediğimle dediğin aynı şey değil kanka :)
Birlik tanıtımlarındaki alım şartlarına bakarsan %90 katılmak için rol bilgisini şart tutuyor, ayrıca bunu mafya konseptini iyi bilen birinin yapması gerekiyor.Oyunculara rol imkanı sağlayacak bağımsız bir birlik benim dediğim şehirin hakimi falan olmayacak mafya rolunu bilmeyen katılmak isteyen insanları şirkete alacak hem kariyer hem rütbe kazandırıcak.
Dediğin olayı zaten normal açılan birlikler de yapabilir, dediğimle dediğin aynı şey değil kanka :)
DİPLOMASİ ROLLERİ NEDEN YOK?Verilen onay örnekleri çok sınırlı kalmış ayrıca haraç işlemi gelirse ya suistimal edilir yada insanlar birlik açmaktan vazgeçer diğer gümrüktür kaçak arabadır gibi olaylar için mantıklı fakat polislerin tırlara devriye atması gerek orasına pd müdahale etmezse bir anda herkes ellini kolunu sallaya sallaya gümrükten kaçak mal sokar bunlar biraz daha ilk düşünmede hoş gelen fakat sıkıntıları bulunan sistemler kumarhane işinde her yeni birlik bir aday olabilir şehirdeki bar sıklığı gibi her yer kumarhane olabilir buda bir sıkıntı olur. Bana kalırsa diğer şehirler aktif hale getirilerek özellikle mafya rollerine çok büyük katkı sağlanabilir çünkü Los Santos direk olarak zenci çetelere uygun bir şehir ama San Fierro da ise Mafyalara uygun daha çok yer var biz Drei Farben'i açmadan önce 1-2 gün boyunca Birlik yerini aradık diğer şehirler özellikle San Fierro daha aktif hale gelirse Mafyalar rahatlar roller genişler hem çok uzak diye ne troll ne dm ci gider o şehire böylece birliklerde rahat bir nefes alır.
Önce diplomasiyi basit anlamıyla tanımlayayım. Bir kazanç elde etmek için yapmış olduğunuz ufak çaplı bir diyalog ya da girişim olarak nitelenebilir. Diplomasinin mantığında bir sonuç elde etmek vardır. Yani bir kazancınız vardır. İşte bu kazancın boyutu da diplomasinin olup olmayacağını belirler. Şimdi diplomasi neden yok ve olması için ne gerekli ona bakalım. Gereksiz ağırlık rolü yapmaya çalışanların rollerini götürmek için gerekli motivasyondan yoksun olduğunu ve ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşadığını düşündüğüm için diplomasiye yönelmediklerini düşünüyorum. İşte bu kararsızlığı biraz ortadan kaldıralım hep birlikte.
Silah onayı mafyalara, uyuşturucu onayı çetelere verilmeli. Silah isteyen mafyayla diplomasi yapar, zırh isteyen çeteyle diplomasi yapar. Herkesi birbirine muhtaç etmedikten sonra diplomasinin olmasını beklemek de biraz zor açıkçası. Tamam rolü bilen yine diplomasisini yapar da biraz da bilmeyenleri teşvik amaçlı diplomasinin önü açılmalı. Hem bu sayede diplomasi bilmeyenler neden diplomasi yapılır ve yapılması gerekir konusunda daha net ve açıklayıcı cevaplar elde edebilirler. Şimdi ben işyerimi açmışım, düzenimi kurmuşum, dostlarımı belirlemişim, gücümü sağlamışım, silahım ve uyuşturucum da zaten ordan burdan kolayca geliyor. Niye birileri güçlensin diye onlarla diplomasi yapayım ki? İhtiyaç açısından diplomasinin tek getirdiği olayı şöyle arz edebilirim. Birliğimde aşırı derecede diplomatik bir süreç güdüyorum. Bana katkısı şu, düşmanım yok denecek kadar az. Daha kolay para kazanıyorum, hatta nispet gibi olmasın ama birliği açtığımdan beri birkaç milyonu sadece rolle kazandım. Bunda diplomasinin katkısını asla geri plana atamam. Bir açılışta daha fazla insan toplayabiliyorum, oyundan soğumuyorum, dmye uğrama ihtimalim daha da düşüyor. Fakat ekip içerisinde DM, silah sıkmak ya da daha gerilimli roller arayanlar olabiliyor. Her zaman o motivasyonu vermeniz zor olabiliyor. İşte bu yüzden o zaruriyeti doğurucu etkenleri birlik moderatörlüğü sağlamalı. Mesela uyuşturucuyu a çetesi ürettiği için herkes onunla iyi geçinmek zorunda. Silahı da b mafyası üretse herkeste onunla iyi geçinmek zorunda kalır. Yani bazı maddi odaklar belirli yerlerde toplanmalı ki anlaştığında insan bir şeyler hissetmeli ve motivasyonu doğmalı. Bu zaruriyet belki diplomasi rollerini daha da teşvik edebilir. Onay sürecinde verilen ödüllendirmelere eklentiler yapılabilir. Yönetici birliği meselesine bende katılmıyorum. Bence de olmamalı. Ama yöneticiler story rollerde katılarak oyuncuların motivasyonlarını arttırıcı rollerin içine girebilir. Maske taksın ya da kendi adıyla gelsin rolü motive edip gitsin yani. Bu zor bir şey değil vakti olduğunda her birliğe uğrayabilir. Bu bile gidişat için önemli bir faktör. Diplomasi içinse maddi imkanlar ve olanaklar arttırılarak diplomasi rolleri teşvik edilebilir.
Peki bu maddi odaklar neler olabilir? Bazılarını zaten yapıyorsunuz.
-Uyuşturucu Onayı (Çeteye)
-Silah Onayı (Mafyaya)
-Araç Getirme Onayı (Haftalık sınırı olmak kaydıyla çok ucuza araç üretip 2.el olarak belli bir kmde farzımisal 500kmde şehre getirip piyasaya sürebilir. Ucuz aracı kaçak yollarla almak isteyen illegal birlikler için rol alanı açabilecek bir onay olabilir.)
-Hood Onayı (Bütün İllegal Birlikler, belli bir güç odağı zaten veriyor.)
-İşyeri Hood Onayı (İşyerini En Çok aktif tutan birliklere verilebilir. Onay olduğu takdirde bu mekanlarda toplanma ve diplomasi rolleri artabilir.)
-Kumarhane İşletme İzni (Sadece Düşmanı olmayan birliklere verilebilir.)
-Armatörlük İzni (Gemiyle Farzı misal bir sevkiyat rolü yapılacak sadece bu izne sahip birlikler yapabilir. Bunların sistemsel para kazancı olabilir.)
-Gümrük Rollerini İşletebilme İzni (Örneğin Lojistiği olmayan böyle roller için bir birlikten izin almalı. Onunla diplomasi gerekliliği doğar. Bunların sistemsel para kazancı olabilir.)
-Onaysız Mafyaların Onaylı Mafyalara, Onaysız Çetelerin Onaylı Çetelere Haraç Verme Zorunluluğu (Örneğin bu rolü yapıp atmayanlar onaylı durumuna geçmemeli. Belli koşullar olmalı, o koşulları doldurması gerekebilir. Bu şekilde diplomasi zaruriyeti de doğar. Amaç sadece rol ssi atmak olduğunda STORY rp ve kendi aralarında yapılan rollerle içine kapanık roller doğuyor. Ancak karşı tarafla role girme zaruriyeti belli bir salahiyet elde edebilmek için gelebilir.)
Verilen onay örnekleri çok sınırlı kalmış ayrıca haraç işlemi gelirse ya suistimal edilir yada insanlar birlik açmaktan vazgeçer diğer gümrüktür kaçak arabadır gibi olaylar için mantıklı fakat polislerin tırlara devriye atması gerek orasına pd müdahale etmezse bir anda herkes ellini kolunu sallaya sallaya gümrükten kaçak mal sokar bunlar biraz daha ilk düşünmede hoş gelen fakat sıkıntıları bulunan sistemler kumarhane işinde her yeni birlik bir aday olabilir şehirdeki bar sıklığı gibi her yer kumarhane olabilir buda bir sıkıntı olur. Bana kalırsa diğer şehirler aktif hale getirilerek özellikle mafya rollerine çok büyük katkı sağlanabilir çünkü Los Santos direk olarak zenci çetelere uygun bir şehir ama San Fierro da ise Mafyalara uygun daha çok yer var biz Drei Farben'i açmadan önce 1-2 gün boyunca Birlik yerini aradık diğer şehirler özellikle San Fierro daha aktif hale gelirse Mafyalar rahatlar roller genişler hem çok uzak diye ne troll ne dm ci gider o şehire böylece birliklerde rahat bir nefes alır.Çokta güzel olabilir fakat yönetimin sıcak bakacağını hiç düşünmüyorum.San Fierro'da Yakuza ve Triads konseptli birlikler için çok uygun yerler var.Mafya türlü birliklerde baya nefes alabilir çünkü şehirde uygun nokta yok.Heryer kullanılıyor, Güvenli bölgeler var, zenci birlikleri var sıkış sıkış insanlar birlik açıyor, birlik yeri aramaya çalışıyor.
Demek istediğimi tam anlatamadım herhalde.Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.Birliğin hızına bağlı olarak onay almak için genede şehirde birazcık vakit geçirmen gerekiyor ve dedinki yeni başlayan birinin crew olarak bayadır bulunan birininde suç ailesi olarak devam etmemesinin daha mantıklı olacağını söyledin ozaman onaylı bir birliğin crew rolu yapması saçma oluyor.Sistem onayını değerli şekile getirmek derken en fazla destek falan verirsin yada silah alma fiyatlarını düşürürsün ozamanda vip almanın bir anlamı kalmaz ve onay çok hızlı şekilde alınıyor zaten.Onaylı hood olan birlikler haraç keser diyelim ozamanda çeteler gene üstünlükte biz burda mafya organizasyonlarının az olmasını tartışıyoruz.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Hem mantıktan söz ediliyor hem de bu tip isimlendirmelerin sadece şov malzemesi olduğu söyleniyor.Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Açıkçası crew, mobster, ya da crime organization olayı pek fark etmiyor. Bana kalsa bunlar birer şov malzemesi gibi duruyor belli bir yerde. Yeterli ekibi olmayan bir kişi bu rollere kalkışsa bile fayda vermemeli. Adam aristokratik bir karakter rolü yaparken 2 kişi, diğer kişi ise mob rolü yaparken 20 kişiyse diğerine tabii olmasında bir mantık yok. Gerekli ekibi toplamayan zaten böyle rollere kalkışmamalı. Neticede kişinin verdiği bir üstünlük hep olmalı. Onaylı birlikte bu istikrarı korumak için çaba sarf etmeli. O kadar kişiyi bir araya getirmeye çalışıyorsunuz bırakın da bi zahmet ne rolü yaparsa yapsın üstün olsun. Mafya kapsamına giriyorsa konsept içi büyümede değişecek isim açıkçası role play ortamını pek fazla değiştirmeyecektir. Çünkü zaten bu halde bile çok fazla kapsamlı rollere girişilmiyor. Çok detay isteyen bir durum. Ek olarak onaysızların onaylılara haraç verme olayı paranın çokluğundan öte diplomasi rolünün zaruriyetini doğurması açısından önem arz ediyor. Yoksa böyle bir rol için diplomasiyi isteyen birisi bana gelse 5 10 bin versede benim için sorun olmaz. Önemli olan o rolün teşvikini arttırmak. Bu da belli zaruriyetler inşa ederek olan bir şey. Yoksa insanlar hadi ben diplomasi yapayım diye kuru kuruna diplomasi yapmıyor. Onay için diplomasi rolü yapıyor ama diplomasi rolünden bir sonuç elde edilse daha fazla istek ve motivasyon doğar.
Seviyeli yorumların/önerilerin gelmesi iyi oldu. Daha fazla kişiye ulaştığında, herkesin dediklerini okuyup, kendi önerilerimi de sunup, özetleyip, kilitleyeceğim.Genel olarak fikir belirtmesem de yazılanların hemen hemen tamamını okuyor değerlendiriyorum. Eminim ki çoğu kişi de bu şekilde yapıyordur. Hoş bir fikir alışverişi dönüyor, kilitlememen daha iyi olabilir.
Rol bilmeyen bir kişi kendi başvurursa öyle oluyor yoksa adamlar rol bilmeyen adam bulalımda alalım diye uğraşmıyorlar, benim dediğim admin birliği rol bilmeyenleri alacak.Birlik tanıtımlarındaki alım şartlarına bakarsan %90 katılmak için rol bilgisini şart tutuyor, ayrıca bunu mafya konseptini iyi bilen birinin yapması gerekiyor.Oyunculara rol imkanı sağlayacak bağımsız bir birlik benim dediğim şehirin hakimi falan olmayacak mafya rolunu bilmeyen katılmak isteyen insanları şirkete alacak hem kariyer hem rütbe kazandırıcak.
Dediğin olayı zaten normal açılan birlikler de yapabilir, dediğimle dediğin aynı şey değil kanka :)
Yoo genellikle rol bilmeyen kişilere rol öğretip kişi sayılarını arttırıyorlar.
Bende diyorumki onaylı birlik olmak için illaha şehirde vakit geçirmesi gerekiyor ve güçlülük sadece sayıyla değil para ilede güçlü olabilir ben onay alıpta başkasının ayak işini yapan görmedim şahsen ha başka onaylı birliktir sayısı fazladır onu gördüm.Ama onaysız birliğin işini yapan görmedim çünkü onaysız birlikler çok aktif olmadıkları sürece şehirde adlarını bile duyuramıyorlar.Ama çok parası olan birinin organizasyon işine giriştiğindede illaha premier sürmesimi gerekir önceden bir şirket olarak devam eder sonra kirli işlere imza atar.Ama sonuçta birlik işlerine giriştiğinde gene onaysız birliktir ama onaylı birliklerden daha zengin bir birlige sahiptir güç birçok şeyle ölçülebilir.Demek istediğimi tam anlatamadım herhalde.Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.Birliğin hızına bağlı olarak onay almak için genede şehirde birazcık vakit geçirmen gerekiyor ve dedinki yeni başlayan birinin crew olarak bayadır bulunan birininde suç ailesi olarak devam etmemesinin daha mantıklı olacağını söyledin ozaman onaylı bir birliğin crew rolu yapması saçma oluyor.Sistem onayını değerli şekile getirmek derken en fazla destek falan verirsin yada silah alma fiyatlarını düşürürsün ozamanda vip almanın bir anlamı kalmaz ve onay çok hızlı şekilde alınıyor zaten.Onaylı hood olan birlikler haraç keser diyelim ozamanda çeteler gene üstünlükte biz burda mafya organizasyonlarının az olmasını tartışıyoruz.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Sistem onaysız birlikler aşamaya ilk kademeden, crew veya mobster olarak başlar. Onay alan birlik ise isteğine göre crew/mobster olarak devam etmesi veya crime familye geçmesi gerekir. Organizasyon oluşturacak birlikler ise crime familye geçtikten sonra hangi crime family tipi birliklerim bu organizasyona dahil olduğunu yönetime bildirerek onay alması gerekir. Aynı şey bir çete kliğinin mayör çeteye geçişi şeklinde çetelerde de gözlemlenir.
Bahsettiğim sistem önerisi tam olarak buydu. Crew onaylı birlik olduğunda crew olarak devam ederse bu saçma olmaz. Niye olmaz? Crew, saygın bir birlik olarak devam ediyorsa zaten saygın birliklerin ayak işlerini yapıyordur ve bu onları ön plana çıkartır. Bu önerimi yapma nedenim de sistem onayını daha değerli kılmaktır. Sistem onayının şu an rollere hiçbir etkisi yok, tamamen sistem üzerinden silah ve 15 kişiden daha fazla kişi alınmasını sağlıyor. Yani sistem onaysız birlik sistem onaylı birliğe nasıl kafa tutuyor diyorsunuz ya hani bu tamamen sistem onayının değersizliğinden kaynaklanıyor. Açıp birlik kurallaeını okursanız onaylı birliklerin bir üstünlüğü, ayrıcalığı yok. Sen hood onaylı birlik bile olsan ayrıcalığın sadece bir bölge üzerinde. Eğer o bölge dışındaysan hood onaylı birlik bile olsan onaysız bir birlik ile aynı haklara sahipsin. Ben de diyorum ki eğer sistem onayı üzerinde bir oynama yapılacaksa ilk oynama onaylı birliklerin şehir içinde üstünlüğe sahip olması yönünde bir değişiklik olmalıdır.
Haraç rolleri konusunda ise düşünceleriniz tamamen yanlış. Siz diyorsunuz ki çete mafyadan haraç kesemesin, mantıksız oluyor.
Günümüzde haraç meselesi Gotti zamanında olduğu gibi bu silahtan korunmak için öde/bu bölgede barınmak için öde/işletme işletmek için öde şeklinde ilerlemiyor. Diplomasi masasında bir saygınlığın varsa tax paranı da alırsın. Eğer bir saygınlığın yoksa çete senden paşa paşa haraç keser. Bu noktada anlatmak istediğim şey şu; onaylı birliklerin değerleştirilmesi ile beraber onaylı birlikler onaysız birliklerden her halükarda daha saygın ve üstün olacaklar. Dolayısıyla onaylı bir birlik onaysız bir birlikten haraç kesebilecek. Bu noktada aşamalı birlik gelişim önerisini yapma nedenim şu; çete ve mafya arasında dengeli bir gelişim olmalıdır. Bir çete kliğinin bir organizasyondan haraç kesebilmesi için kliğin onaylı, organizasyonun onaysız olması gerekiyor. Aşamalı birlik gelişim sistemi gelirse bu tip rollerdeki kademeli üstünlüğü de sağlamış oluruz ve arada mantıklı bir denge olur. Mayör çeteler onaylı olur ve bir mafia crewi onaysız olacağından crewden haraç keser. Aynı şekilde James Wolmark isimli şehirde hiçbir şekilde tanınmayan bir adamın çıkıp da suç ailesi şeklinde bir role başlamasını seyretmeyiz, mobster olarak başlad, saygınlık kazanır ve bu ekibi suç ailesi durumuna geçirir. Eğer sistem onaylı birliklerin değerli hale getirilmesi sağlanırsa bu aşamalı birlik sistemi zaten zorunlu olarak peşinden gelmeli zaten, mantığı sağlamak adına.
Bunun haricinde ben zaten birliklerin çeşitlendirilmesi için bir öneri yapmadım. Birlik açma konusunda oyuncuların tamamen özgür iradesi ile istediği birliği açabilmeleri gerektiğini belirttim.Hem mantıktan söz ediliyor hem de bu tip isimlendirmelerin sadece şov malzemesi olduğu söyleniyor.Gotti dönemi sonrası mafyası zaten işlerini eskisi gibi herkesin gözü önünde yürütmez. Mafya eski siyasi ve manevi gücünü kaybetti. Yani bir çeteleşme bölgesine girip doğrudan üstünlük kurmayı deniyorsanız baştan kaybedersiniz. Günümüzde mafya-çete fark etmeksizin birlikler arasındaki rolleri doğrudan ego tatmini maksadında ben senden üstünüm şeklinde yapanlar hiçbir şekilde kazanamaz. Kazanmak için karşılıklı saygınlığı roller ile arttırmanız gerekir. Ne zaman ki karşılıklı saygınlığınız diplomasi masasında artar, o zaman üstün hale gelirsiniz. Yoksa mafya çeteden üstün, onaylı birlik onaysız birlikten üstün mantığı pek doğru değil. Aşağıda biraz daha detaylı değineceğim zaten.
Bunlar harici değinilen konular genel olarak birlik yönetiminin düzeltemeyeceği birlik liderleri tarafından yapılan hatalar olmuş. Bu hatalardan yola çıkılarak bir birlik yöneticisi el kılavuzu hazırlanabilir aslında, rehber maksadında. Bu lar haricinde yönetime sunduğumuz öneriler onay ve admin birliği yönünde olmuş. Onay konusu için şu an sistem onayı zaten bir şey ifade etmiyor, sadece 15 kişiden daha fazla üye alabiliyorsunuz. Bunun haricinde sistem onayının bir artısı yok, yani onaysız birlikler onaylı birliklere haraç versin muhabbetinin tamamen bir fiyasko olduğunu düşünüyorum. Adam belki onaysız birlik ve suç ailesi rolü yapıyor, belki onaylı birlik ve crew rolü yapıyor. Bir crewin suç ailesinden haraç kesmesi ne kadar mantıklı? Bence onay hakkında yapılacak değişim varsa öncelikle sistem onayının değerli bir hale getirilmesi olmalı. Bu değişiklik de bir önceki postudma belirttiğim küçükten büyüğe birlik şeması önerisinde yatıyor. Admin birliği konusunda fikirlerimi zaten belirttiğim için tekrar aynı şeyleri yazmıyorum.
Açıkçası crew, mobster, ya da crime organization olayı pek fark etmiyor. Bana kalsa bunlar birer şov malzemesi gibi duruyor belli bir yerde. Yeterli ekibi olmayan bir kişi bu rollere kalkışsa bile fayda vermemeli. Adam aristokratik bir karakter rolü yaparken 2 kişi, diğer kişi ise mob rolü yaparken 20 kişiyse diğerine tabii olmasında bir mantık yok. Gerekli ekibi toplamayan zaten böyle rollere kalkışmamalı. Neticede kişinin verdiği bir üstünlük hep olmalı. Onaylı birlikte bu istikrarı korumak için çaba sarf etmeli. O kadar kişiyi bir araya getirmeye çalışıyorsunuz bırakın da bi zahmet ne rolü yaparsa yapsın üstün olsun. Mafya kapsamına giriyorsa konsept içi büyümede değişecek isim açıkçası role play ortamını pek fazla değiştirmeyecektir. Çünkü zaten bu halde bile çok fazla kapsamlı rollere girişilmiyor. Çok detay isteyen bir durum. Ek olarak onaysızların onaylılara haraç verme olayı paranın çokluğundan öte diplomasi rolünün zaruriyetini doğurması açısından önem arz ediyor. Yoksa böyle bir rol için diplomasiyi isteyen birisi bana gelse 5 10 bin versede benim için sorun olmaz. Önemli olan o rolün teşvikini arttırmak. Bu da belli zaruriyetler inşa ederek olan bir şey. Yoksa insanlar hadi ben diplomasi yapayım diye kuru kuruna diplomasi yapmıyor. Onay için diplomasi rolü yapıyor ama diplomasi rolünden bir sonuç elde edilse daha fazla istek ve motivasyon doğar.
Crew: Küçük bir ekibin kendi içinde suçlar işlemesi, hiyerarşi ve tanınırlığı yoktur.
Mobster: Crewin bir sonraki versiyonudur, yine küçük bir ekiple küçük suçlar işlenir. Hiyerarşi oturmaya başlar ancak halen bir tanınırlık olmamalıdır.
Crime Family: Mobster sonrası hiyerarşinin tamamen oturması ve büyük suçların işlenmeye başlaması ile meydana gelir. Tanınan suç aileleridir.
Organizasyon: Birkaç suç ailesinin bir araya gelerek oluşturduğu organize suç örgütleridir (bkz: cosa nostra ve yakuza).
Bunlar şov malzemesi değil. Eğer herkesin dillendirdiği gibi bir onaylı birliğin saygın ve onaysız birlikten üstün olması isteniyorsa tamam. Bu sistem gelsin. Ama onaysız bir organizasyon açılırsa bu organizasyonun kurallar hükmünde hiçbit saygınlığı olmayacak. Sizce bir organizasyonun güçsüz ve tanınır olmaması mümkün mü? Değil. Yani onaylı birlik>onaysız birlik şeklinde bir sistem gelecekse aşamalı gelişim sistemi zaten mantıken gelmelidir. Ben bu öneriyi şov olsun diye değil onaylı onaysız birlik üstünlüğünün mantıklı olması için yaptım.
Köklü bir birlik olmasa az kişi olsa bile güçlü olabilir güç birçok şey ile ölçülebilir bana göre kimde daha fazla para varsa o güçlüdür.Ben zaten eleştirimi ve önerimi onaylı-onaysız ayrımı yapan ve onaylı>onaysız sisteminin gelmesini isteyenler için yazdım. Siz de söylediklerinize göre zaten onaylı>onaysız sistemi mantığında değilsiniz. O halde üzerinize alınmanız gereken bir şey de yok, ben illaha bu sistem gelmeli diyerek bunları yazmıyorum. Onay konusunu konuşanlar için yazıyorum. Bunun haricinde yazıları tam ve anlayarak okumanızı tavsiye ediyorum. Muhtemelen ikidir cümlelerimi atlaya atlaya okuyorsunuz. Sistem onaylı birlik sistem onaysız birliğin ayak işini yapmalı veya sayısı olan güçlüdür demiyorum. Diyorsanız ki benim mantığımla onaylı (saygın] bir birliğin crew olarak devam etmesi mantıksız, ben de başka bir onaylı (saygın) birliğin ayak işlerini yaptığı için onaylı (saygın) bir birlik olabileceğini söyledim.
Arada bir konuşma kaçırdım pardon kusura bakmayın.Köklü bir birlik olmasa az kişi olsa bile güçlü olabilir güç birçok şey ile ölçülebilir bana göre kimde daha fazla para varsa o güçlüdür.Ben zaten eleştirimi ve önerimi onaylı-onaysız ayrımı yapan ve onaylı>onaysız sisteminin gelmesini isteyenler için yazdım. Siz de söylediklerinize göre zaten onaylı>onaysız sistemi mantığında değilsiniz. O halde üzerinize alınmanız gereken bir şey de yok, ben illaha bu sistem gelmeli diyerek bunları yazmıyorum. Onay konusunu konuşanlar için yazıyorum. Bunun haricinde yazıları tam ve anlayarak okumanızı tavsiye ediyorum. Muhtemelen ikidir cümlelerimi atlaya atlaya okuyorsunuz. Sistem onaylı birlik sistem onaysız birliğin ayak işini yapmalı veya sayısı olan güçlüdür demiyorum. Diyorsanız ki benim mantığımla onaylı (saygın] bir birliğin crew olarak devam etmesi mantıksız, ben de başka bir onaylı (saygın) birliğin ayak işlerini yaptığı için onaylı (saygın) bir birlik olabileceğini söyledim.
Demek istediğim şey şu, onaylı>onaysız şeklinde bir sistem gelirse hemen peşinden aşamalı birlik sistemi gelmek zorunda. Şu an onaylı ve onaysız bir birliğin bir farkı yok bu yüzden onaylı onaysızdan haraç kesmiş organizasyon crime family onaysız rol yapıyor bunların hepsi zaten kurallar çerçevesinde mantıklı olaylar. Fakat onaylı>onaysız kuralı eklendiği zaman tüm bu bahsettiğimiz şeler roller hükmünde mantıksızlaşmaya başlıyor.Bir tarafta, 25-30 Sayfa rol atmış ve onay almaya hak kazanmış bir birlik, diğer tarafta tanıtımı bile olmayan sadece sistemsel olarak kurulmuş ve kişi sayısı fazla olan bir onaysız birlik.Onaysız birlik diğer onaylı birliğe kafa tutması, racon kesmesi, silah çekmeside bana mantıksız geliyor.Şuanki durumda sistem onay hiçbir işe yaramıyor.
DİPLOMASİ ROLLERİ NEDEN YOK?Destekliyorum mantıklı, bu kız bir şeyler istiyor ve verilmeli. @Hydraizm değerlendirip yeniliklerle sunucuyu daha iyi yerlere taşıyabilirsin çok zevkli olur bence.
Önce diplomasiyi basit anlamıyla tanımlayayım. Bir kazanç elde etmek için yapmış olduğunuz ufak çaplı bir diyalog ya da girişim olarak nitelenebilir. Diplomasinin mantığında bir sonuç elde etmek vardır. Yani bir kazancınız vardır. İşte bu kazancın boyutu da diplomasinin olup olmayacağını belirler. Şimdi diplomasi neden yok ve olması için ne gerekli ona bakalım. Gereksiz ağırlık rolü yapmaya çalışanların rollerini götürmek için gerekli motivasyondan yoksun olduğunu ve ne yapacakları konusunda kararsızlık yaşadığını düşündüğüm için diplomasiye yönelmediklerini düşünüyorum. İşte bu kararsızlığı biraz ortadan kaldıralım hep birlikte.
Silah onayı mafyalara, uyuşturucu onayı çetelere verilmeli. Silah isteyen mafyayla diplomasi yapar, zırh isteyen çeteyle diplomasi yapar. Herkesi birbirine muhtaç etmedikten sonra diplomasinin olmasını beklemek de biraz zor açıkçası. Tamam rolü bilen yine diplomasisini yapar da biraz da bilmeyenleri teşvik amaçlı diplomasinin önü açılmalı. Hem bu sayede diplomasi bilmeyenler neden diplomasi yapılır ve yapılması gerekir konusunda daha net ve açıklayıcı cevaplar elde edebilirler. Şimdi ben işyerimi açmışım, düzenimi kurmuşum, dostlarımı belirlemişim, gücümü sağlamışım, silahım ve uyuşturucum da zaten ordan burdan kolayca geliyor. Niye birileri güçlensin diye onlarla diplomasi yapayım ki? İhtiyaç açısından diplomasinin tek getirdiği olayı şöyle arz edebilirim. Birliğimde aşırı derecede diplomatik bir süreç güdüyorum. Bana katkısı şu, düşmanım yok denecek kadar az. Daha kolay para kazanıyorum, hatta nispet gibi olmasın ama birliği açtığımdan beri birkaç milyonu sadece rolle kazandım. Bunda diplomasinin katkısını asla geri plana atamam. Bir açılışta daha fazla insan toplayabiliyorum, oyundan soğumuyorum, dmye uğrama ihtimalim daha da düşüyor. Fakat ekip içerisinde DM, silah sıkmak ya da daha gerilimli roller arayanlar olabiliyor. Her zaman o motivasyonu vermeniz zor olabiliyor. İşte bu yüzden o zaruriyeti doğurucu etkenleri birlik moderatörlüğü sağlamalı. Mesela uyuşturucuyu a çetesi ürettiği için herkes onunla iyi geçinmek zorunda. Silahı da b mafyası üretse herkeste onunla iyi geçinmek zorunda kalır. Yani bazı maddi odaklar belirli yerlerde toplanmalı ki anlaştığında insan bir şeyler hissetmeli ve motivasyonu doğmalı. Bu zaruriyet belki diplomasi rollerini daha da teşvik edebilir. Onay sürecinde verilen ödüllendirmelere eklentiler yapılabilir. Yönetici birliği meselesine bende katılmıyorum. Bence de olmamalı. Ama yöneticiler story rollerde katılarak oyuncuların motivasyonlarını arttırıcı rollerin içine girebilir. Maske taksın ya da kendi adıyla gelsin rolü motive edip gitsin yani. Bu zor bir şey değil vakti olduğunda her birliğe uğrayabilir. Bu bile gidişat için önemli bir faktör. Diplomasi içinse maddi imkanlar ve olanaklar arttırılarak diplomasi rolleri teşvik edilebilir.
Peki bu maddi odaklar neler olabilir? Bazılarını zaten yapıyorsunuz.
-Uyuşturucu Onayı (Çeteye)
-Silah Onayı (Mafyaya)
-Araç Getirme Onayı (Haftalık sınırı olmak kaydıyla çok ucuza araç üretip 2.el olarak belli bir kmde farzımisal 500kmde şehre getirip piyasaya sürebilir. Ucuz aracı kaçak yollarla almak isteyen illegal birlikler için rol alanı açabilecek bir onay olabilir.)
-Hood Onayı (Bütün İllegal Birlikler, belli bir güç odağı zaten veriyor.)
-İşyeri Hood Onayı (İşyerini En Çok aktif tutan birliklere verilebilir. Onay olduğu takdirde bu mekanlarda toplanma ve diplomasi rolleri artabilir.)
-Kumarhane İşletme İzni (Sadece Düşmanı olmayan birliklere verilebilir.)
-Armatörlük İzni (Gemiyle Farzı misal bir sevkiyat rolü yapılacak sadece bu izne sahip birlikler yapabilir. Bunların sistemsel para kazancı olabilir.)
-Gümrük Rollerini İşletebilme İzni (Örneğin Lojistiği olmayan böyle roller için bir birlikten izin almalı. Onunla diplomasi gerekliliği doğar. Bunların sistemsel para kazancı olabilir.)
-Onaysız Mafyaların Onaylı Mafyalara, Onaysız Çetelerin Onaylı Çetelere Haraç Verme Zorunluluğu (Örneğin bu rolü yapıp atmayanlar onaylı durumuna geçmemeli. Belli koşullar olmalı, o koşulları doldurması gerekebilir. Bu şekilde diplomasi zaruriyeti de doğar. Amaç sadece rol ssi atmak olduğunda STORY rp ve kendi aralarında yapılan rollerle içine kapanık roller doğuyor. Ancak karşı tarafla role girme zaruriyeti belli bir salahiyet elde edebilmek için gelebilir.)
Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Adam akıllı mafya birliği yok, bazıları bilmeden açıp kültürü rezil ediyor en azından 13,14,18 kültürünü okadar rezil etmiyorlardır.Bilmesemde.
Hem değişiklik olur. Surenos ve Nortenos savaşı falan eğlenceli olabilir. Hele araya 18. Sokak Çetesi gibi çetelerde dahil olursa. Böyle bi şey yapılırsa oynadığım sunucudan kalkar buraya gelirim mis gibi olur.Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Adam akıllı mafya birliği yok, bazıları bilmeden açıp kültürü rezil ediyor en azından 13,14,18 kültürünü okadar rezil etmiyorlardır.Bilmesemde.
Yüzde birlikçi motorsiklet kulüpleri, kendilerini dışarıya "motorsiklet kulübü" olarak tanıtırlar. Ama ATF raporlarına baktığımızda OMG yani Outlaw Motorcycle Gang (Yasadışı Motorsiklet Çetesi) olarak geçerler. Motorsiklet çeteleri de özünde bir çete olduğundan ele geçirdiği bölgenin etrafına kendine dair duvar boyamaları yapmak ister. Bu kulübün sayısı olabilir, kulübün mottosu olabilir veyahut o bölgede başka bir motorsiklet kulübünün renklerini göstermesine izin olmadığını belirten No Color olabilir. Özetle, bu tür oluşumlar graffiti ile desteklenmeli.
Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Sunucuya dönersem ilk işim barriox13 açmak olucak.
Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Sağlam 13 birliği de görmedim de değinmek istediğim nokta "şu konsept niye yok?" değildi. Çetecilerin neden mafya/mobsterlerden kat kat fazla olduğu ve bir boşluk ve düzensizlik olduğuydu. Mesela onaylı birliklerde 3-4 tane pasif birlik var.
Çeteler elbet onlardan fazla olur, çok normal be kanka. Mobster bi zamandan sonra sıkıyor, herkes açıyor ve rezil ediyor. Bak bi ara Abugat 18 açmıştı mis gibide yapmıştı. O tarz güzel birlikler gelicek elbet ama bunun şimdiden yapılması gerekiyor. Üstte söylediğim gibi, bu işi bilen adamlar getirilmeli başına birlik başvurusu gelirse. Her yetkili süper rolcü olmadığı gibi, kültür cahilide olabiliyor.Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Sağlam 13 birliği de görmedim de değinmek istediğim nokta "şu konsept niye yok?" değildi. Çetecilerin neden mafya/mobsterlerden kat kat fazla olduğu ve bir boşluk ve düzensizlik olduğuydu. Mesela onaylı birliklerde 3-4 tane pasif birlik var.
Çeteler elbet onlardan fazla olur, çok normal be kanka. Mobster bi zamandan sonra sıkıyor, herkes açıyor ve rezil ediyor. Bak bi ara Abugat 18 açmıştı mis gibide yapmıştı. O tarz güzel birlikler gelicek elbet ama bunun şimdiden yapılması gerekiyor. Üstte söylediğim gibi, bu işi bilen adamlar getirilmeli başına birlik başvurusu gelirse. Her yetkili süper rolcü olmadığı gibi, kültür cahilide olabiliyor.Bana kalırsa mafyalardan önce değişik birliklere destek verilmeli. Adam gibi 13, 14, 18 rolü yapanları hiç görmüyoruz. Onlar daha çok ön plana çıkarılmalı. Sürekli zenci mafya bi yer kadar arkadaşlar.Sağlam 13 birliği de görmedim de değinmek istediğim nokta "şu konsept niye yok?" değildi. Çetecilerin neden mafya/mobsterlerden kat kat fazla olduğu ve bir boşluk ve düzensizlik olduğuydu. Mesela onaylı birliklerde 3-4 tane pasif birlik var.
Konu içerisindeki herkes çok güzel şeyler yazmış toplanıp bi birlik mi açsak he :D13, 14 veya 18 kültürlerine hakimsen gel açalım kanka
aç o zaman knk
aç o zaman knkHerif 2 kişi 15 sayfa ss yaptı sonra sıkıldı ne yapsın, adam olsa oda açar.Ayrıca tek kişi ile olmaz şuan baya eksik var 5 6 birlik birdenmi açsın.
aç o zaman knk