LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

Roleplay Dengesi, Özel Karakter Konseptleri ve FiveM Geçiş Süreci Hakkında AR-GE

Başlatan Chavo31, 04 Haziran 2026, 16:55:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu

Lv.13

Kadın

Son Giriş: 19 Haziran 2026, 20:51
Toplam Oynama: 27 gün, 3 saat
Birlik: (Yok)
Erkek

Son Giriş: 18 Haziran 2026, 15:11
Toplam Oynama: 0 gün, 23 saat

Oyuncu
Erkek

Son Giriş: Oyunda
Toplam Oynama: 137 gün, 1 saat

Lv.29

Kadın

Son Giriş: 20 Haziran 2026, 20:37
Toplam Oynama: 0 gün, 12 saat
Erkek

Son Giriş: 20 Haziran 2026, 16:20
Toplam Oynama: 0 gün, 14 saat

Lv.29

Erkek

Son Giriş: 17 Haziran 2026, 20:30
Toplam Oynama: 38 gün, 15 saat
Alıntı yapılan: TakaReis - 04 Haziran 2026, 19:19:48Sürekli aynı argeyi okuyormuşum gibi hissettim kaç oldu bu 3. cü mü 4. cü mü bilemedim, konuda haklısın ama diğer argeleri okuyup öyle yazmaya karar verseydin, onlarda da aynı şeyler yazıyor.
Açıkçası ben de bu konu hakkında açılan birkaç AR-GE'yi okudum ve çoğunda benzer şeyler yazıldığını gördüm. Bu yüzden aynı maddeleri tekrar sıralamak istemiyorum.

Ancak bu kadar fazla kişinin aynı konu hakkında geri bildirim vermesi de aslında göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Çünkü ortada bireysel bir şikâyetten çok, belirli bir oyuncu kitlesinin yaşadığı ortak bir problem var gibi görünüyor.

Uzun süredir erkek karakter oynayan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, birçok oyuncu sosyal roleplay konusunda ciddi anlamda tıkanmış hissediyor. Yeni hikâye üretmek, yeni insanlarla tanışmak veya karakterini farklı yönlere geliştirmek geçmişe göre çok daha zor geliyor.

Bir noktadan sonra erkek karakterlerin önünde çok az seçenek kalıyor. Ya sürekli suç rollerine yöneliyorlar, ya farm yapıyorlar, ya da sosyal roleplay bulabilmek için çeşitli uygulamalar üzerinden insan arıyorlar. Çünkü doğal yollardan hikâyeye dahil olmak giderek zorlaşıyor.

Bence burada asıl değerlendirilmesi gereken konu belirli karakter konseptleri değil, oyuncuların neden sürekli aynı geri bildirimi verdiği. Eğer birbirinden bağımsız birçok oyuncu benzer bir rahatsızlığı dile getiriyorsa, ortada incelenmesi gereken bir durum olabilir.

Özellikle FiveM geçiş sürecine hazırlanılırken sadece teknik sistemlerin değil, sunucunun sosyal roleplay yapısının da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü oyuncuların önemli bir kısmı mevcut sosyal dengeden memnun olmadığını farklı şekillerde ifade etmeye devam ediyor.

Belki herkes aynı çözümü önermiyor olabilir fakat aynı sorundan bahsediyor olmaları tek başına dikkate alınması gereken bir geri bildirimdir.

Oyuncu
Erkek

Son Giriş: 21 Haziran 2026, 21:09
Toplam Oynama: 172 gün, 18 saat

VIP+
Valla öyle sunucuda yapacak bir şey yok. İllegal olduğumzu halde sıkılıyoruz. VIP almayınca da vergiler belimizi büküyor para kasmak zorunda kalıyoruz. Sıkıntı

VIP+
Erkek

Son Giriş: 26 Mayıs 2026, 21:38
Toplam Oynama: 0 gün, 1 saat

Erkek

Son Giriş: 21 Haziran 2026, 06:31
Toplam Oynama: 224 gün, 16 saat
Bir yıldan fazladır aynı karakterimdeyim ve rol bulamama diye bir sorun hiç yaşamadım. Tamamen sizin yaklaşımınız ve gösterdiğiniz niyete bakıyor. "Rol bulamamaktan" kastınız ilişki rolleri ise bir şey diyemeyeceğim tabii. Sosyal anlamda sunucu bir süredir gerilemiş olsa da hala rol yapılabilir ortamlar mevcut.

Oyuncu
Erkek

Lv.29

Kadın

Erkek

Lv.29

Erkek

Alıntı yapılan: Vacanses de 87 - 05 Haziran 2026, 00:57:10Bir yıldan fazladır aynı karakterimdeyim ve rol bulamama diye bir sorun hiç yaşamadım. Tamamen sizin yaklaşımınız ve gösterdiğiniz niyete bakıyor. "Rol bulamamaktan" kastınız ilişki rolleri ise bir şey diyemeyeceğim tabii. Sosyal anlamda sunucu bir süredir gerilemiş olsa da hala rol yapılabilir ortamlar mevcut.
Kimsenin rol bulamadığını söylemiyoruz zaten. Ancak bir kişinin kendi deneyiminin olumlu olması, başkalarının yaşadığı sorunları ortadan kaldırmıyor.

Bir yıldır aynı karakterle aktif şekilde rol yapabiliyor olmanız güzel bir şey fakat son dönemde aynı geri bildirimi veren çok fazla oyuncu var. Açıkçası bu kadar fazla kişinin benzer şeylerden bahsetmesini sadece "oyuncunun yaklaşımı" ile açıklayabilmenin zor olduğunu düşünüyorum.

Rol tamamen oyuncunun niyetine ve yaklaşımına bağlıdır kısmına katılıyorum. Ancak bir roleplay sunucusunda oyuncuların sürekli kendi imkanlarıyla rol üretmek zorunda kalması da sağlıklı bir durum değil. Sunucunun sosyal yapısı, oyuncular arası etkileşim ve yeni oyuncuların dahil olabileceği ortamlar da bu konuda önemli etkenler.

Benim bahsettiğim konu ilişki rolleri veya belirli karakter konseptleri değil. Özellikle yeni başlayan, NC atan veya mevcut çevrelerin dışında kalan oyuncuların sosyal rol bulmakta eskisine göre daha fazla zorlandığını söyleyen birçok kişi var. Bu geri bildirimlerin tamamını "yaklaşım sorunu" olarak değerlendirmek yerine neden bu kadar sık dile getirildiğini de düşünmek gerekiyor.

Kendi deneyimimden örnek vermem gerekirse, birçok kez NC atıp hem kadın hem erkek karakter oynadım. Kadın karakterlerimde çoğu zaman ekstra bir çaba göstermeden sosyal rol ortamları kendiliğinden oluştu. Erkek karakterlerimde ise durum genellikle böyle olmadı. Belirli bir noktadan sonra rol kapıları çoğunlukla insanların mekanlarında çalışmak, kendi mekanını açmak veya legal/il-legal oluşumlara katılmak üzerinden ilerledi.

Sunucuda birçok il-legal birliğin kuruluşunda yer aldım, farklı birliklerde bulundum, legal tarafta polis rolü de yaptım. Buna rağmen sıfırdan başlayan bir erkek karakter için sosyal rol akışının beklenildiği kadar doğal ilerlemediğini defalarca gördüm.

Yeni başlamış, çevresi olmayan veya NC atıp eski karakterinden hiçbir iz taşımadan tamamen yeni bir hikâye kurmak isteyen bir oyuncunun durumu farklı oluyor. Böyle bir oyuncunun, özellikle erkek karakter oynuyorsa, sosyal çevre oluşturması ve bunu sürdürülebilir hale getirmesi günümüzde eskisine göre çok daha fazla çaba gerektiriyor.

Erkek karakter oynayıp herhangi bir legal veya il-legal oluşuma katılmadan, tamamen sosyal rol yapmak isteyen bir kişi için işler gerçekten zor olabiliyor. Çünkü bir noktadan sonra sürekli aynı döngü yaşanıyor; mekana gidiyorsunuz, birkaç kişiyle kısa sohbetler dönüyor, sonrasında herkes kendi çevresine dağılıyor. Ertesi gün aynı şey tekrar yaşanıyor.

Örneğin iş arayan biri, şehirde yeni hayat kurmaya çalışan bir vatandaş veya sadece arkadaş edinip günlük hayat rolü yapmak isteyen bir karakter oynadığınızda, bu karakterleri sürdürebilmek geçmişe kıyasla çok daha fazla çaba gerektiriyor. Bir noktadan sonra oyuncular düzenli rol bulabilmek için bir oluşuma katılmak, bir mekan işletmek veya mevcut arkadaş çevrelerine dahil olmak zorunda hissediyor. Oysa sıradan bir vatandaş karakterinin de herhangi bir oluşuma bağlı olmadan doğal yollarla çevre edinebilmesi ve sürdürülebilir hikâyeler oluşturabilmesi gerekir.

Halbuki sosyal rolün sürdürülebilir olması için bir karakterin illa polis, çete üyesi, mafya mensubu veya büyük bir işletmenin sahibi olması gerekmemeli. Şehre yeni gelen sıradan bir vatandaşın da doğal yollarla çevre edinebilmesi, arkadaşlıklar kurabilmesi ve kendisine düzenli rol çıkarabilmesi gerekir.

Anlatılmak istenen şey de tam olarak bu. Rol hiç yok demiyoruz. Ancak belirli türdeki karakterler için rol bulmanın ve bunu sürdürülebilir hale getirmenin eskisine göre daha zorlaştığını düşünüyoruz.
Ha bu arada eski karakterim Tommy Colee. Seninlede rollerim vardı fakat nc attıktan sonra denk bile gelmemiş olabiliriz  :smile3:

Oyuncu
Erkek

Lv.29

Kadın

Erkek

Lv.29

Erkek

Alıntı yapılan: OnlyWord - 04 Haziran 2026, 20:16:56yapay zeka ile arge açma işini azaltalım
Yapay zeka kısmına takılmak yerine yazılan şeye cevap vermek daha mantıklı bence. Ben burada kendi yaşadığım şeyleri ve son zamanlarda birçok oyuncudan duyduğum ortak bir problemi yazdım. Katılmadığın bir nokta varsa onu konuşalım. Ama sadece "bunu yapay zeka yazmış" demek konuya çok bir şey katmıyor. Sonuçta mesele metnin nasıl yazıldığı değil, anlatılan durumun gerçekten yaşanıp yaşanmadığı.

Oyuncu
Erkek

Lv.29

Kadın

Erkek

Lv.29

Erkek

Alıntı yapılan: USPero - 04 Haziran 2026, 22:29:11Valla öyle sunucuda yapacak bir şey yok. İllegal olduğumzu halde sıkılıyoruz. VIP almayınca da vergiler belimizi büküyor para kasmak zorunda kalıyoruz. Sıkıntı
Aslında anlatmaya çalıştığım şey tam olarak bu. Millet rol yok demiyor zaten. İllegaldesin, legaldesin, işin gücün var. Bir şekilde oynuyorsun. Ama bir noktadan sonra olay sürekli aynı döngüye giriyor. Para kas, vergi öde, birliğin işi varsa onu yap, yoksa takıl. Karaktere yeni bir şey katmak, yeni insanlar tanımak veya farklı bir hikâye çıkarmak eskisine göre daha zor geliyor bana. Bu yüzden insanlar sürekli aynı şeylerden bahsediyor olabilir.