LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

LEGAL / İLLEGAL ORANTISIZLIĞI - YAPILAN ROLLERİN RUTİNLEŞMESİ

Başlatan gdsholigan, 26 Mayıs 2026, 00:38:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu
Selamlar,
Yaklaşık bir senedir aktif olarak oynadığım bu sunucuda, son dönemde beni rahatsız eden bazı konuları dile getirmek istedim.

Son üç aydır fark ettiğim üzere bazı şeyler oldukça rutinleşmeye başladı. Bir LEO birlik oyuncusu olarak yalnızca belirli kişilerle role girdiğimi gözlemledim ve bu durumun pek çok oyuncuyu rahatsız ettiğini gördüm. Son zamanlarda illegal oyuncuların polislerle role girmeye çekindiğini, kendi hücrelerine çekildiğini ve karşılıklı rol paslamanın neredeyse durma noktasına geldiğini fark ediyoruz.

Konu artık öyle bir noktaya geldi ki illegal taraftaki oyuncular, normalde polisi görüp kaçmamaları gereken durumlarda bile hemen bölgeden uzaklaşıyor, role girmiyor ve herhangi bir sorunla karşılaşmak istemiyorlar.

Her ne kadar polis ve legal oluşumların her zaman güçlü ve önde olmasını istesem de bence bu durum artık bir noktanın ötesine geçti. Legal taraf fazlasıyla güçlenirken illegal oyuncular fazlasıyla güçsüz bir konuma düştü. Savcılık rollerinde caydırıcılık gerekçesiyle bir oyuncuyu haftalarca gözaltında bekletmek, evet caydırıcı oluyor; ancak bu uygulamanın sürekli hale gelmesi, söz konusu oyuncuları da zamanla hiç rol yapmayan pasif bir kitleye dönüştürme riskini taşıyor. Farklı argelerden oyuncuları destekler gibi illegal oyuncuları da sahaya çekecek adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum.

Bir diğer önemli nokta ise sunucuda senaryo rollerinin neredeyse hiç yer almaması. Tüm şehirde elektrik kesintisi yaşanması, yönetimle koordineli bir arınma operasyonu, büyük bir yangın, toplu cezaevi kaçışı gibi sunucu genelini etkileyen, herkesin dahil olabileceği etkinlikler hem illegal hem de legal tarafına büyük bir soluk getirebilir. Bunlar, oyunu sıradan bir araç sürüş döngüsünün ötesine taşıyacak ve tüm oyuncular için gerçek anlamda anılarda bırakacak anlar yaratabilir.

Öte yandan, sunucuda değinmek istediğim bir diğer önemli konu daha var.
Belirli bir oyuncu kitlesi mevcut; bu kişilerle en ufak bir role girmenin önü fiilen kapanmış durumda. Bu oyuncuların yaptığı tek şey sürekli olarak ERP, araç ya da ev satın almak ve birbirleriyle "benim arabam daha iyi" türünden kısır döngüsel tartışmalara girmekten ibaret. Başkalarına rol paslamak, bir birlik kurup ortak bir şeyler üretmek gibi bir dertleri yok.
Karakter tercihlerine bakıldığında ise lezbiyen kadın karakterlerin had safhaya ulaştığı görülüyor; konuştuğunuz her karakterin bir kadın sevgilisi çıkıyor. Bunun yanı sıra bu topluluk, büyük ölçüde ekonomik üstünlük kurmuş durumda. Açık artırmalarda o kadar fazla paraya sahipler ki diğer oyuncular ne ev ne de başka bir şey satın alabiliyor; bu kitle adeta her şeyin önünü kesiyor.
Ev alıp ev rolü yapmak isteyen, içerik üretmeye çalışan pek çok oyuncunun bu durumdan ciddi şekilde mağdur olduğunu düşünüyorum. Sunucu yönetiminin bu konuya da eğilmesi gerektiğine inanıyorum.

Değinmek istediğim bir diğer konu ise savcılık rolleri hakkında.
Evet, savcılık rollerinde bazı suçlar için uygulanan yaptırımlar gerçekten yerinde ve etkileyici sonuçlar doğuruyor. Ancak bazı durumlarda bu yaptırımlar gereğinden fazla ağır ve orantısız bir hal alabiliyor.
Somut bir örnek vermek gerekirse; bir polis kovalamacasında kaçmaya çalışan bir şahsın, yoluna aniden atlayan troll bir oyuncuyu yanlışlıkla ezmesi durumunu ele alalım. Bu kişi söz konusu bireye ne silahla ne de başka bir yolla zarar verme kastıyla hareket etmiştir. Buna rağmen "sivil canına kast" suçlamasıyla yargılanması ve ortalama beş gün boyunca gözaltında bekletilmesi, bence olayın koşullarıyla hiç örtüşmüyor.
Benim önerim şu: Savcılık süreçleri dosyaya ve olayın gerçek koşullarına göre esnek bir şekilde değerlendirilmeli. Ağır ve kasıtlı suçlarda süreçler uzun tutulabilir, hatta tutulmalıdır; ancak yukarıdaki gibi kaza niteliği taşıyan ya da kastın ispatlanamadığı durumlarda işlemler çok daha hızlı sonuçlandırılabilir. Tek tip bir yaptırım anlayışı yerine olayın niteliğine göre farklılaşan, daha adil ve ölçülü bir savcılık sistemi hem oyun dengesine hem de oyuncu deneyimine büyük katkı sağlayacaktır.

Hepimiz biliyoruz ki bu bir roleplay sunucusu da olsa nihayetinde bir oyun oynuyoruz. İş veya okul yoğunluğunun ardından akşamları gelen oyuncular, sınırlı vakitlerini dolu dolu değerlendirmek istiyor. Bu nedenle Terazi'nin illegal tarafına biraz daha ağırlık verilmesini, iki taraf arasındaki dengenin yeniden kurulmasını ve sunucu genelinde senaryo rollerinin hayata geçirilmesini öneririm.
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Herkese iyi roller!

Oyuncu

Lv.15

Erkek

Son Giriş: 01 Haziran 2026, 20:40
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)

LSPD
Erkek

Son Giriş: 03 Haziran 2026, 19:52
Toplam Oynama: 43 gün, 20 saat

LSPD

Lv.25

Erkek

Son Giriş: 30 Mayıs 2026, 19:02
Toplam Oynama: 0 gün, 15 saat
Birlik: (Yok)

Forum Moderator
Erkek

Son Giriş: 04 Haziran 2026, 01:03
Toplam Oynama: 1 gün, 0 saat
Birlik: ****** ********* *oys

LSPD
Erkek

Son Giriş: 02 Haziran 2026, 19:51
Toplam Oynama: 7 gün, 16 saat

Oyuncu
Bu ARGE'ye gelecek yanıt yüksek ihtimalle; pd daha iyi olmalı kısa ve net. destek

Oyuncu
Olsun zaten burada sistemsel veya başka konularda kimse olmasın demiyor fakat terazi dengesinde illegal'e biraz daha ağırlık/destek verilebilir.