LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

Düşmanlık Politikasının rol kültürüne uygun olmadığı konular ve revize edilmesi

Başlatan Adosa, 26 Aralık 2025, 19:11:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu
Bugün hem FM ekibinin hem de oyuncuların kafasını çokça karıştıran bir konuya değinmek istiyorum. Bu da politikaların aşırı düzensiz oluşu ve muğlak durumda olması.

Bildiğiniz üzere RinaV öncesinde, Rina SAMP sunucusu vardı ve şu anda oynadığımız RinaV sunucusundaki kuralların çok büyük bir kısmı Rina SAMP'dan alıntılanmış durumda fakat burada karşımıza şöyle bir sorun çıkıyor. Hem FM ekibi, hem oyuncular bir çok kuralı doğru okuyamıyor ve anlaşılırlık sağlanamıyor ve bazı mantık hataları bulunuyor.

Örnek 1) Savaş halindeki bir birliğin oyuncusunun yanındaki sivile mermi değmesinin DM sayılması:

İki birlik var. Bu birlik arasında geçerli bir nedenden dolayı savaş başlamış ve iki birlik birbiri arasında savaşıyor, doğal olarak düşmanlarını gördükleri yerde vurmak istiyor. Bir düşman birlik üyesini bir otoparkta tek başına yanında birisiyle konuşurken aracında görüyorlar ve ona karşı ateş açıyorlar. Ateş açılan oyuncu doğal olarak oradan kaçmak istiyor ve aracıyla gidiyor. Bu esnada kazara bir kurşun yan taraftaki sivil kadın oyuncuya geliyor.

Bu durumda ateş açan oyuncular, düşmanlarına karşı haklı ve kanıtlı şekilde ateş açmalarına rağmen o esnada çatışma bölgesinde bulunan sivile bir kaza kurşununun isabet etmesi bu oyuncuların DM ihlalinden ceza almasına sebep oluyor.

Sorun ne?: Bu senaryoda her şey tamamen rolsel bir çizgide ve akışta ilerliyor. İki birlik tamamen geçerli nedenler ve kanıtlar ile IC bir savaş halinde bulunuyor ve düşmanlarını gördükleri yerde onu vurmak istiyorlar. Bu noktada sivil oyuncunun, illegal bir oyuncu ile rol yaparken potansiyel tehlikelerin farkında olması gerekiyor. Gerçek hayatta çete çatışması arasında kalan sivillerin yaralandığı bir çok olayın örneği mevcut. Ayrıca sunucu içerisinde Pump Shotgun gibi saçmalı mühmimat kullanan bir çok silah bulunduğu için zaten aktif bir çatışma ortamında, mermi sekmesi gibi şeyler gayet normal karşılanmalı.

https://www.itv.com/news/london/2025-07-22/nine-year-old-girl-shot-in-the-head-in-north-london-gang-drive-by-shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Gothenburg_pub_shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Karen_Toshima

Örnek 2) Aile bireyiniz dahi olsa onlara yönelik saldırılara karşılık veremiyor olmanız:

Sosyolojik evriminin ilk aşamalarında insanlar, klanlara ayrılmıştı. Her aile, belirli bir yapı içindeydi ve ailenin her ferdi, kendi ailesinin çıkarları için çabalardı. Bu sebeple kendisine oluşturulmuş bir tehdit varsa bu tehditi yok etmek için uğraşırdı. Bu sebeple, düşman kavimlere ve klanlara karşı güçsüzlerse surlar inşaa ettiler ve hem ailelerini, hem mallarını hem de topraklarını savundular. Güçlüler ise, tehdit olarak gördüğü düşmanlarının üzerine seferler yaptılar. Onların ganimetlerine el koydular, tehditi yok ettiler. Zamanla insanlar evrimleşerek modern çağa geçti fakat değişmeyen bir şey varsa o da insan hayatında ailenin önemiydi.

Şimdi tekrar oyuna dönelim. Bu örneği kendi rolümden veriyorum. ULSA'da okuyan bir karakterim var ve tamamen legal bir rol izliyorum. Evimin önünde telefona baktığım esnada bir kişi aracından iniyor ve Sawed-Off silahını bana doğrultarak beni gasp ediyor. Aracın plakası gizlenmemiş ve kişilerin yüzleri maskesiz halde tamamen aktif bir BOLO kaydı sunuyorlar. Bu esnada evimin önünde lisanslı olarak aldığım aktif bir CCTV bulunuyor. Bu noktada yasal yolları kullanarak dava açma veya tanıdıklarıma haber verme gibi iki seçeneğim bulunuyor. Ben iki yolu kullanıyorum. Hem dava açmak için avukat ile role giriyorum hem de ayrı bir intikam için rol içerisinde uzun süredir rol yaptığım, IC manevi ablama bu olaydan bahsediyorum. kişileri buluyor ve sıkıyor ve karşı taraf şikayet açıyor.

Sorun Ne?: Dostluk kanıtları ve IC roller sunuluyor. Bu kanıtlar geçerli sayılıyor fakat gasp eden kişilere sıkması DM ihlali olarak nitelendiriliyor çünkü gasp eden kişinin düşmanlığı benimle ve dolaylı bir düşmanlık üzerinden sıkmasına izin verilmiyor ve kendi aile ferdine yapılan tehtidi savuşturamıyor.

Örnek 3) Karakterlerin kimliğine, kişiliklerine ya da değer verdikleri şeylere yönelik ağır aşağılayıcı söylemlere rağmen karşılık verememeniz:

Sunucu içerisinde illegal rol yapan birisisiniz ve sözlü bir kavgaya giriyorsunuz. Karşı taraf sizi ve karakterinizi tamamen küçük düşürmeye yönelik hakaretlerde bulunuyor. Belki haftalarca, aylarca karakter gelişimi yaparak ilerlettiğiniz karaktere kısa bir süre önce açılmış bir karakterin ağzına gelenleri saydırması asla kabul edilebilir bir durum değildir.

Rina SAMP'da Hood onaylı bir yarışçı birliğine girdim. Burada ilk başta üyeydim ve yaptığım roller ve gelişim sonucunda yönetime girdim. Sokaktaki tüm illegal işleri görmüş, geçirmiş birisi olarak kendi sokağımda işleri düzene sokan bir karakterdim. Her gün hem birlik tanıtımıma hem de karakter tanıtımıma onlarca Rol SS paylaştım ve rolsel gelişime gerçekten önem verdim fakat rol içerisinde yaşadığım durumlarda, karakterim ile istediğim reaksiyonları politikaların kısıtlamaları nedeniyle asla veremedim. Şehrin illegal ağında bu kadar köklü bağlantılar elde etmiş, diğer birliklerle masaya oturup toplantılar yapmış bir karaktere, onun işletmesinde bir kaç kişi gelip "Sürtük, kaltak, sokağını sikeyim" gibi hakaretler edilmesi ve bu adamların elini kolunu sallaya sallaya oradan çıkması normal karşılanacak bir durum değil.

Sorun ne?: Gerçek hayatta bir mafya veya çete mekanında, oradan birisine saygısızlık yapsanız sizi arka odaya alıp doğduğunuza pişman ederler. Sunucuda ise oyuncular zaten bu kişinin gücü olsa bile agresif bir tepki veremeyeceğini ve politikaların engellediğini bildiği için politikaları suistimal ederek bu oyuncunun aylarca uğraşıp çabaladığı, prestij sahibi olduğu bir karakteri iki saniyede sanki çöp parçasıymış gibi davranıyor ve o oyuncu uğradığı hakaretlere karşı, hiçbir şey yapamıyor. Gerçek hayatta suç örgütlerinde bulunan ve suça meyilli insanların bir çoğu zaten öfke problemleri yaşayan, suç işlemekten çekinmeyen insanlar olduğu için bu durum çok absürt duruyor.

Örnek 4) Legal bir oyuncunun ruhsatlı bir silahı ateşleyebileceği bir senaryonun politikalara göre mümkün olmaması:

Sunucuya yeni güncelleme ile birlikte silah mağazası eklendi ve oyuncular bu mağaza üzerinden ruhsatlı silah sahip olma hakkına sahip olabilecek ama sorun şu, bu silahların herhangi bir kullanım amacı yok. Envanterdeki çöp eşyalarda "Bu eşyanın işlevi yok" yazısı çıkıyor ve bu silahlarda tamamen aynı kaderi paylaşacak çünkü dostluk-düşmanlık politikaları ve DM politikalarına göre legal bir oyuncunun bu silahları kullanabileceği hiç bir senaryo bulunmuyor.

Uzun süredir DOJ oyuncularının büyük bir kısmı ruhsatlı tabanca sahibi olabiliyor ve bende istediğim taktirde ruhsatlı bir tabanca sahibi olabiliyorum fakat bu tabancaya sahip olmasam bile sunucu politikaları zaten beni halihazırda koruyor ve bu sistemin en ufacık anlamlı bir yanı yok. Gerçek hayatta illegal davalara suçluların karışması, davalardaki jürilere yönelik tehditler, avukatların saldırıya uğraması gibi bir çok konu zaten söz konusu oldu ve sayısız örnekleri var.

En basitinden DOJ üzerinden örneğime devam edeceksem bir davanın sonucunda mahkum olan taraf cezasını çektikten sonra bir intikam isteği duydu. Bu sebeple yasadışı bir silah elde etti, davanın avukatına veya savcısına ateş açtı. Onu yaraladı. Bu rolün arkaplanında kontrollü bir amaç yatıyor, o da sanığın intikam isteğiydi. Bu rolün sonucunda sunucu içerisindeki neredeyse tüm legal oluşumlara rol paslandı. Haber oluşumları için "XXX bölgesinde savcıya ateş açıldı" şeklinde trend bir başlık ile haber yaratma imkanı sunuldu. LSPD-LSSD oyuncuları için düzeni sağlama ve suçluyu arama, dedektif büro oyuncuları için ise olayı soruşturma detayları bulma ile ilgili rol sağlandı. Bir ihtimal savcının vurulması büyük bir olay olduğu için, farklı bir savcının davaya atanması, fiziksel bir mahkeme oluşturulması ve bu mahkemenin yine yayın organları ve haber ajansları tarafından medyatikleştirilmesi gibi bir durum oluşturuldu. Şu an sunucuda DM olarak nitelendirilebilecek, basit bir olay sunucu genelinde bir çok oyuncunun içine dahil olabileceği bir olay örgüsü ve senaryo oluşturdu.

Örneği DOJ üzerinden vermemin sebebi şu anda legal olarak silah ruhsatı alabilen tek oluşumun DOJ olmasından kaynaklıydı fakat silah dükkanı ile birlikte sivillerin silaha ulaşımı açıldığında zaten bu silah asla kullanılamayacak çünkü silah sıkmak için belirli bir kaç kural var. Karşı tarafın size bıçak çekmesi, sizi ezmesi yani canınıza kast etmesi ve sizi gasp etmesi veya dolandırması gerekiyor. Sunucu içerisinde zaten gasp edilebileceğiniz bölge haritanın %1'i gibi bir şey, kimsenin olmadığı kasabalarda bile sadece LSSD oyuncularının dahi rol yapmadığı bir LSSD binası bulunduğu gerekçesiyle gasp izni verilmiyor. Legal oyuncuların zaten bıçaklı, öldürmeli bir kavgaya girmesi rol içerisindeki karakter misyonları göz önüne alındığında zaten yaşanabilecek bir şey değil. Bu sebeple legal bir silahın zaten kullanımına yönelik bir senaryo asla oluşmayacak çünkü oyuncuyu kendisi değil, sunucu politikaları koruyor.

Örnek 5) Mala ve mülke yönelik tehditlerde silah kullanamamanız:

Maddi tehdit altında olduğunuz bir çok noktada illegal veya legal bir silaha sahip olun ya da olmayın bu silahı ateşlemenize izin verilmiyor. Amerika'da bireysel silahlanma çok yaygındır. Amerika'nın bazı eyaletleri sistematik olarak demokrasi ile yönetilse bile anarşizme çok yakın bir toplum vardır. Birisi sizin evinize girip soygun yapıyorsa, polisi arayıp bekleyecek haliniz yok. Evinizde sahip olduğunuz ruhsatlı ya da ruhsatsız silahı alır ve orada ateşleyerek tehdtidi etkisiz hale getirirsiniz. Aynısının benzeri sizin aracınızı çalan bir kişi içinde geçerlidir. Araç hırsızlığı konusunda bu konu biraz daha esnek olsa bile araç hırsızlığı sistemi zamana dayalıdır. Bu sebeple uyarının ardından hemen ateş açılabilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Çözüm - Düşmanlık Politikasının tamamen kaldırılması ya da revize edilmesi):

Sunucu içerisindeki her türlü illegal rolü sığlaştıran bir politika olduğunu düşünüyorum. Bir roleplay sunucusunda oynuyoruz ve bu sunucuda legal karakterler olduğu kadar illegal karakterlerde olacak. Sunucuda gerçekten "Silah alayım, sağa sola sıkayım. Memleketin babası olayım." tarzında düşünen insanlar var evet ama sistem bu oyuncuları cezalandırmak yerine, illegal rol yapan tüm oyuncular cezalandırılıyor. Bu AR-GE'nin amacı zaten, silah alınsın. Herkes birbirine sıksın değil, illegal rollerdeki silah kullanımı gerçekten mantıklı bir zemine oturtulsun diye açıldı. Verdiğim çoğu örnek silah kullanımı ve kriminal rollerde karşılaşılabilmesi olası örneklerden yalnızca bir kaçı. Çete işlerindeki bu insanların zaten bir çoğu uyuşturucu madde kullanıyor. Bundan dolayı beyinlerinde hasar ile yaşıyorlar. Normal bir insan kadar sebep-sonuç ilişkisi kurma potansiyelleri yok. Anlık yaşıyorlar ve bir çoğunun öfke problemleri var. Bu yüzden en basitiyle Örnek 3'deki gibi ağır aşağılama, karakterin kişiliğine yönelik saldırılar zaten çok rahat bir şekilde bir çatışmayı tetikleyecek unsur oluşturuyor.

Sunucu içerisinde hiçbir karakter dokunulmaz değil fakat bu oyuncular bu politikaları arkasına alarak dokunulmazmış gibi hareket ediyor. Sunucu içerisinde Hood onayı seviyesine ulaşmış bir birliğin liderlerinden birisini bile çok rahat elini kolunu sallayarak tehdit edebildiğiniz absürt bir durum var. Karakterlerin girdiği rollerin sonuçları olmalı. İnsanlar "Nasıl olsa bu politikadan dolayı karakterime zarar veremez." şeklinde değil. "Bu karakter şehrin senaryosunda güçlü bir karakter, ona karşı agresif davranmamalıyım." şeklinde düşünerek rol gerçekleştirmeli. Zaten sunucuda ne kadar illegal bir oluşum olarak en tepede olursanız olun, LSPD-LSSD diye bir gerçek var. Şehrin legal tarafı her zaman düzenin sahibidir. Bu yüzden legal, illegalden zaten güçlü olmak zorunda. Bu politikaların esnetilmesi, sunucu düzenini bozmaz aksine şu anki bozuk olan düzenin doğrulmasını sağlar.

Ayrıca düşmanlık politikası ile ilgili en temel sorun rolün motivasyonu, rolün öncesi, gidişat, senaryo, geçmişte olanlar, yaşanabilecek potansiyel diğer olaylar, kişinin konumu ve tüm etkenler göz ardı edilerek yalnızca "Bu kişi cana kast etmiş mi?" "Bu kişi gasp yapmış mı?" gibi bir kaç gereksinime bakılarak karar verilmesinden kaynaklanıyor.

Sunucuda aktif olarak Ita-Ame Mobster rolü yapan Lampadatti birliğinden örnek vereceğim. İtalyan mafyaları bir mafya ailesi yapısındadır ve birlik liderine büyük bir saygı ve hürmet vardır. Rastgele bir karakterin çıkıp Lampadatti birliğinin R20'sine hakaret etmesi ile basit bir karaktere hakaret etmesi arasında dağlar kadar fark vardır. Burada karakterin potansiyel gücü, yapabilecekleri etkenleri vardır. Bu yüzden bu iki olay aynı değerlendirilmemelidir. Eğer siz yasadışı işlerle uğraşan bir çeteci ile takılıyorsanız ve o kişi bir hedefse sizin onun yanında durmanız rolsel bir risktir ve OOC bir ihlal teşkil etmemeli. Doğrudan belki haftalarca, aylarca rol yaptığınız birisine yönelik bir saldırıya siz karşılık veremiyorsunuz çünkü düşmanlık doğrudan, arkadaşınıza ve arkadaşınız sizden bunu istese bile düşmanlık dolaylı oluyor.

Kısa ve öz, bu şekil çok dar bir çerçevede düşmanlık yorumlanamaz. DM cezaları zaten şu an çok ağır bir seviyede. Bir oyuncu 1 ay içerisinde 2 kere DM ihlali yaparsa Sürekli Sicil eşiğini açtığı için otomatik olarak sunucudan 30 gün yasaklanıyor. Eğer gerekiyorsa daha da ağırlaştırılmalı ve bu düşmanlık politikası kaldırılmalıdır. İnsanlar kendi karakterlerinin misyonlarına göre istediği durumlarda silah ateşleyebilmelidir. Tıp ki bu düşmanlık politikası gelmeden önce olduğu gibi FM olayı ve olayın arkaplanını incelemeli. Ceza gerekiyorsa cezalandırmalıdır. Şu anki sistemde herhangi bir revize olmadığı taktirde zaten yeni gelecek ruhsatlı silahlarda hiçbir işe yaramayacak ve boşa getirilmiş bir güncelleme olacak.

Oyuncu
Btw, sunucu içerisinde 6 karakterimin 5'i ULSA, State Bar Assoication ve kendi birliğim olmak üzere sunucudaki legal birliklerde 1'i ise sivil durumda. Sadece mantıksız gördüğüm yerleri bildirmek için bu AR-GE'yi açtım. Tartışmaya açık bir konu herkes fikrini belirtebilir. :cheers2:

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
Detaylıca her şeyi mantıklı ve gerçekçi olarak sunmuş, fikirlere tamamen katılıyorum ve politikaların düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Destek, emeğine sağlık.

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 11 Mart 2026, 17:35
Toplam Oynama: 4 gün, 8 saat
Birlik: (Yok)

Oyuncu
Başından sonuna kadar tüm ar-ge'yi okudum. Eksiği yok fazlası bile var. Eline sağlık, sunucuyu toz pembe aşk dizilerine çevirdiler. Herkes legal rol yapıyor ya da kas gücü kasıp maymun gibi brawl arıyor etrafta. Yumruk hasarı 30, bu kadar hasar veren mermi yok zaten :D illegal rol yapmak istediğinde önüne bir ton engel çıkıyor. Silah kullanamıyorsun, kullanman için çok absürt sebepler var. Onun dışında birbirine karşı ilk silahı ateşleyen jaile gidiyor :D

Management

Lv.34

Erkek

Son Giriş: 03 Haziran 2026, 23:57
Toplam Oynama: 29 gün, 22 saat

Lv.34

Erkek

Son Giriş: 03 Haziran 2026, 23:12
Toplam Oynama: 0 gün, 1 saat
Kadın

Son Giriş: 04 Mayıs 2026, 17:38
Toplam Oynama: 7 gün, 5 saat