LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

Toksik Kitlenin Sebebi Politikalar DM hk.

Başlatan KS41, 26 Aralık 2025, 15:39:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
Merhaba, bildiğiniz gibi yaklaşık 20 yıldır. Baskıcı ve kötü yönetilen bir ülkede yaşıyoruz, bu yaşantı boyunca büyük bir çürüme geçirdik, değerlerimizi yitirmeye başladık. Toplumun IQ'su her geçen gün düştü, insanların birbirine saygısı epey azaldı.

Bu toplum davranışlarını, oynadığımız oyunda; Rina SAMP'tan beri hissediyoruz biliyorsunuz bunu. Siber zorbalık yapanlar, insanlarla çatışma rollerinden sonra OOC kavgaya karışanlar ve bu kavgayı sosyal mecralarda karşı tarafa atıflar ve küfürler barındıracak şekilde paylaşanlar.

Oyuncuları kısıtlıyorsunuz, mantıksız politikaların yolunu izliyorsunuz ve bunu değiştirmemek için elinizden geleni yapıyorsunuz. Gerçekçilikten ziyade, kendi ahlaki değerlerinize göre oluşturduğunuz bu politikalar; Oyuncuların rolde veya OOC'de birbirlerine daha çok tilt olmasına, kinlenmesine yol açıyor. Sonucu olarak kavga, çatışma rolleri aşırı yüksek dozda öfkeyle yapılıyor çünkü oyuncular kendisine deliler gibi küfür edenlere, tehdit edenlere, aşağılayanlara yumruk atmak dışında hiçbir şey yapamıyor.

Aşırı derecede rolü detaylı ve güzel yapmaya çalışıyorum, her gün üzerine koymaya çalışıyorum bu deneyimin. Fakat bir yere gidiyorum, kadın karakterle oynarken binbir türlü küfür de yesem, aşağılansam da onlara sıkamıyorum. Yıllardır aynı karakterde, birden fazla sunucuda oynadım ve karakterimi oturttum.

Karakterime uygun tepkiler veremiyorum şu saçma politikalar yüzünden, karakterim sinirli, karakterim kafayı yemiş o yüzden herkese sıkabilmeliyim demiyorum. "Or*spu, s*rtük, k*ltak, seni s*keceğim, anneni s*keceğim" gibi bir sürü küfür hakaret yemeye rağmen hiçbir şey yapamıyorum.

Çünkü ahlaki değerlere bağlı politika; Bana senin canına kast etmeleri gerek, silah çekmeleri gerek, bıçakla saldırmaları gerek, seni ezip canına kast etmeleri gerek diyor.

Bu şartları karşılamak için, oyuncular şekilden şekile giriyor çünkü sinirleniyorlar. İstedikleri tepkiyi veremiyorlar, karakterleri aşağılanıyor ve bununla kalıyor. Gidiyor kimisi saçma sapan roller yapıyor, "Ez beni." "Bana aracınla çarpsana sen." falan diyor, ya kardeşim. Bırakın şu milleti çatışacaksa çatışsın, siz bu politikaları gerçekçi yaparsanız zaten millet etrafı tarayıp durmayacak.

Siz baskılıyorsunuz baskılıyorsunuz, oyuncular doluyor doluyor. Gidiyor tek bir kişiye sıkacaksa mekandaki herkese sıkıyor çünkü herkes küfür edip hakaret ediyor, şu Deathmatch politikalarını gerçekçi yaparsanız, toksik kitlenin siber zorbalıkların azalacağından eminim.

Ben çoğunlukla sosyal-agresif karakteri oynuyorum, hiç toksik biri de değilimdir. Ama birine sıkmak isteyip sıkamayınca doluyorum sinir oluyorum, o adamı vurunca da elimden ne kadar gelirse o adamı aşağılayıp rezil etmek istiyorum. Çünkü rolde öyle şeyler söylüyorlar ki, bırak vurmayı bilerek kafasına sıkılması için bile geçerli sebep olarak nitelendirilebilir.

Deathmatch politikası zaten açıklarla dolu, ihtimaller gözetilmeden hazırlanmış eksik bir politika. Aile bireyinize sıkılırsa gidip şahsi olarak saldıramıyorsunuz mesela o kişiye, eşinize saldırılsa yine şahsi olarak o kişiye saldırı yapamıyorsunuz.

Çatışma sırasında size mermi değiyor yanlışlıkla, gidip o kişiye sıkamıyorsunuz mesela bunun açıklaması yok çünkü ve politikada açıklaması olmayan şeyler; Yapılamaz şeyler olarak nitelendiriliyor.

Oyuncuları kısıtlayarak, onları dizginleyemezsiniz aksine daha çok alevlendirirsiniz. İnsanın yapısında bu vardır, bir şeyi yapmaması için uğraşırsan o bunu daha kötü yollarla yapmak için elinden geleni yapacaktır, suçlusu o değil politikalardır. Oyuncuyu toksikleştiren de, oyuncunun canını sıkan da, politikalardır. Rol yapan kişilerin birbirine karşı düşmanlıkları değildir.

Kuralların amacı düzeni, refahı ve oyuncular arası dengeyi sağlamaktır. Kısıtlamak ve bir tarafı mutlu, diğer tarafı mutsuz ve öfkeli bırakmak değildir.

Artık şu düzeni değiştirin, roller ahlaki değil gerçekte yaşananlar gibi olsun.


Aşırı taciz ve sözlü saldırılar, tehdit, düşmanlık oluşturabilmeli. Aileye yapılan saldırılar, dostluk kanıtlarıyla desteklenip düşmanlık olarak edinilebilmeli.
 
Değerlere hakaret, fiziksel ve sözel saldırı düşmanlık olabilmeli. Silahım var, ateş ederim gibi şeyler de düşmanlık kanıtı olmalı, dün mesela sana mermi sıkarım diyip eline silah alıp geri koyana sıktığım için DM'den işlem gördüm. Sıkmasını bekleyecektim herhalde.

Bu AR-GE çoğunlukla düşüncelerimi ve duygularımı yazacak bir yer oldu, fakat asıl istediğim düşmanlık ve DM politikalarına olasılıklar göz önünde bulundurularak eklemeler ve düzenlemerek yapılmasıdır. Zamanınız için teşekkürler.

Cinsiyet:

Erkek

Son Giriş: 31 Mayıs 2026, 14:24
Toplam Oynama: 224 gün, 8 saat
Birlik: (Yok)
Alıntı YapBen çoğunlukla sosyal-agresif karakteri oynuyorum, hiç toksik biri de değilimdir. Ama birine sıkmak isteyip sıkamayınca doluyorum sinir oluyorum, o adamı vurunca da elimden ne kadar gelirse o adamı aşağılayıp rezil etmek istiyorum. Çünkü rolde öyle şeyler söylüyorlar ki, bırak vurmayı bilerek kafasına sıkılması için bile geçerli sebep olarak nitelendirilebilir.
Roleplay sana göre bir konsept değil demek ki dostum. Oyunda yapamadığın şeylere sinir oluyor, karakterinin yaşadığı durumlara ekran başında başka bir karaktere karşı üçüncü bakıştan kin beslemen zaten roleplay ile alakasız bir tavır. Keyif olamıyorsan başka oyunlara yönelmelisin.

Toksik bir adam politikayla işi olmadan da toksikler. DM, rolleri OOC rekabete çevirme, toksisite gibi durumlarda oyuncularu kısıtlama ve dizginlemeden çok doğrudan sunucudan gönderme gibi bir politika izlendiğinden pek de bir şey çıkacağını sanmıyorum, çünkü yönetimin kendisi bu tür oyuncuları zaten sunucuda istemiyor.

Politikalar senin üçüncü şahsını tatmin edemiyorsa, karakterin üzerinden başka oyuncuları ezerek tatmin olmana yol açmıyorsa politikalar zaten doğru demektir. Roleplay rekabet kültürü değil, canlandırma kültürüdür.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
#2
Alıntı yapılan: Vacanses de 87 - 26 Aralık 2025, 15:59:59
Alıntı YapBen çoğunlukla sosyal-agresif karakteri oynuyorum, hiç toksik biri de değilimdir. Ama birine sıkmak isteyip sıkamayınca doluyorum sinir oluyorum, o adamı vurunca da elimden ne kadar gelirse o adamı aşağılayıp rezil etmek istiyorum. Çünkü rolde öyle şeyler söylüyorlar ki, bırak vurmayı bilerek kafasına sıkılması için bile geçerli sebep olarak nitelendirilebilir.
Roleplay sana göre bir konsept değil demek ki dostum. Oyunda yapamadığın şeylere sinir oluyor, karakterinin yaşadığı durumlara ekran başında başka bir karaktere karşı üçüncü bakıştan kin beslemen zaten roleplay ile alakasız bir tavır. Keyif olamıyorsan başka oyunlara yönelmelisin.

Toksik bir adam politikayla işi olmadan da toksikler. DM, rolleri OOC rekabete çevirme, toksisite gibi durumlarda oyuncularu kısıtlama ve dizginlemeden çok doğrudan sunucudan gönderme gibi bir politika izlendiğinden pek de bir şey çıkacağını sanmıyorum, çünkü yönetimin kendisi bu tür oyuncuları zaten sunucuda istemiyor.

Politikalar senin üçüncü şahsını tatmin edemiyorsa, karakterin üzerinden başka oyuncuları ezerek tatmin olmana yol açmıyorsa politikalar zaten doğru demektir. Roleplay rekabet kültürü değil, canlandırma kültürüdür.
Hayatımda daha sığ bir bakış açısı görmedim, bu nasıl bir mantık? Gerçekte olan şeyleri, roleplay(canlandırma) olarak oynuyorsunuz. Politikalar gerçek hayatta olması %500 olan şeyleri yapmamanıza, karakterinizin tacizlere rağmen hiçbir şey yapamamasına sebep oluyor. Duygularınızı bastırmanıza sebep oluyor, bu da illegal tarafın toksikleşmesine sebep oluyor.

Empati ve mantığınızı kullanmaya başlayarak insanların bakış açısından bakarak yorum yapın. Üçüncü şahsiyetimi sinirlendiren kısım, normalde yapmamın asla mantıksız olmadığı bir şeyi yapamayacak olmam ve karşı tarafın bunu bilerek daha da üzerime gelmesi. Rolsel değil politikalara güvenerek istediklerini yapabilmesi. İllegal rol yapmıyorsanız, yapanlara biliyormuş gibi davranmayı bırakın.

https://prnt.sc/KTQIx02qw5RB Sıradan bir yapay zeka bile, objektif ol dediğinizde bu yorumu yapıyor. Sorun ben miyim?

"karakterin üzerinden başka oyuncuları ezerek tatmin olmana yol açmıyorsa" wake up, thats a real life things.

Cinsiyet:

Erkek

Son Giriş: 31 Mayıs 2026, 14:24
Toplam Oynama: 224 gün, 8 saat
Birlik: (Yok)
#3
Sığ bakış açısı sana ait dostum, her açtığın AR&GE üzerinde seninle terse düşen bir yorum geldiğinde ofansif cevaplarla karşıyı kışkırtmaya çalışan ithamlarınla toksik biri olmadığını söylediğin kısımı bile kendin eliyorsun. Sıradan bir yapay zeka sana seni tatmin edecek cevabı vermeye programlandığından durumu net değil, senin anlatışına göre değerlendirir. Yapay zekalar hala güvenilebilir araştırma veyahut kaynaklar olarak kabul edilemezken örneği oradan vermen de pek tutarlı değil.

Empati ve mantığımı kullanarak söyleyebilirim ki, küfür üzerine sunucuda çatışma rollerine müsaade edilecekse bu sunucunun FiveM çete savaşlarından bir farkı kalmaz.

Sana naçizane önerim, kendinle ilgili bir şey söylemeden önce bunun hakkında gerçekten emin olman. Evvela ki toksik bir birey olmadığını söylemene baktıktan sonra yorumuna baktığımızda, çoğu kişi bu AR&GE konusunu mantıklı bulsa bile senin tutumunu doğru bulmadığı için senin zıttına karar vermeye eğilim gösterecektir.

Sadece hayat ve oyun tavsiyeleri, sağlıcakla kal.

Edit: Üstteki mesajını bana karşı toksikçe davranmak adına üçüncü kez düzenlemenden ötürü de tebrik ederim, gerçekten toksik bir birey olmadığına eminim. :)

VIP+
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 04 Haziran 2026, 00:55
Toplam Oynama: 145 gün, 7 saat
Haklı birkaç kısım olduğunu düşünsem de yapış yapış bir yazı olmuş, nereden tutsak bilemedim şimdi

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
Alıntı yapılan: Vacanses de 87 - 26 Aralık 2025, 16:11:33Sığ bakış açısı sana ait dostum, her açtığın AR&GE üzerinde seninle terse düşen bir yorum geldiğinde ofansif cevaplarla karşıyı kışkırtmaya çalışan ithamlarınla toksik biri olmadığını söylediğin kısımı bile kendin eliyorsun. Sıradan bir yapay zeka sana seni tatmin edecek cevabı vermeye programlandığından durumu net değil, senin anlatışına göre değerlendirir. Yapay zekalar hala güvenilebilir araştırma veyahut kaynaklar olarak kabul edilemezken örneği oradan vermen de pek tutarlı değil.

Empati ve mantığımı kullanarak söyleyebilirim ki, küfür üzerine sunucuda çatışma rollerine müsaade edilecekse bu sunucunun FiveM çete savaşlarından bir farkı kalmaz.

Sana naçizane önerim, kendinle ilgili bir şey söylemeden önce bunun hakkında gerçekten emin olman. Evvela ki toksik bir birey olmadığını söylemene baktıktan sonra yorumuna baktığımızda, çoğu kişi bu AR&GE konusunu mantıklı bulsa bile senin tutumunu doğru bulmadığı için senin zıttına karar vermeye eğilim gösterecektir.

Sadece hayat ve oyun tavsiyeleri, sağlıcakla kal.
Öncelikle size ofansif hiçbir şey söylemedim, tartışmalarda kendiniz eğer irite oluyorsanız ve mesajımda hiçbir ofansif şey yok ise, bu benim değil sizin sorununuzdur. AR-GE'ler hayat dersleri verilecek yer değildir, kimsenin birbirine hayat tavsiyesi veya dersi karşıdaki kişi istemediği sürece haddine bilmemelidir.

AR-GE'yi kendi kafanızda yorumlayarak okuduğunuz çok açık ve net, bir küfür edene sıkalım gibi bir şey demediğim gibi demişim gibi ağzıma tıkmaya çalışmanız gerçekten ironik. Yapay zekadan örnek verebilirim neden olmasın? Yapay zekanın fikrini benimsemediğim sürece sorun yok, doğru da konuşabilir yanlış da konuşabilir. Yapay zekadan fikir almanız doğal bir eylemdir.

Gerçek hayattan illegal hiçbir hayatı görmediğinizi, belgesel izlemediğinizi, kültürlerden haberdar olmadığınıza şu andan itibaren emin olduğumu belirtmek isterim. Legal ağırlıklı olup, illegal tarafı anlamaya çalışmayın zira zaten hayat düzeni buna göre değildir. O halde olmayan, o haldeki birini anlayamayacaktır. Kurallar ve politikalar denge sağlamak amacıyla hazırlanır, kısıtlamak bunların dışında kalır.

Nasıl ki; Amerika'da silahlı çatışmalar çok ufak şeylerden çıkabiliyorsa oyunda da çıkabilmeli fakat bu dengeyi sağlamak politikaların görevidir. Bu durumları yok etmek için yazılmaz politikalar. Mantıksız argümanlar sunuyorsunuz, ben mantıksız ve sığ bakış açısı dediğimde bana ofansif olduğumu söylüyorsunuz. Eğer eleştirel ve yorumlayıcı bir bakış açısından rahatsız oluyorsanız. Cevap vermek zorunda değilsiniz.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
Alıntı yapılan: FireShine - 26 Aralık 2025, 16:14:42Haklı birkaç kısım olduğunu düşünsem de yapış yapış bir yazı olmuş, nereden tutsak bilemedim şimdi
Aşırı taciz ve sözlü saldırılar, tehdit, düşmanlık oluşturabilmeli. Aileye yapılan saldırılar, dostluk kanıtlarıyla desteklenip düşmanlık olarak edinilebilmeli. Değerlere hakaret, fiziksel ve sözel saldırı düşmanlık olabilmeli. Silahım var, ateş ederim gibi şeyler de düşmanlık kanıtı olmalı, dün mesela sana mermi sıkarım diyip eline silah alıp geri koyana sıktığım için DM'den işlem gördüm. Sıkmasını bekleyecektim herhalde.

Bu AR-GE çoğunlukla düşüncelerimi ve duygularımı yazacak bir yer oldu, fakat asıl istediğim düşmanlık ve DM politikalarına olasılıklar göz önünde bulundurularak eklemeler ve düzenlemerek yapılmasıdır. Zamanınız için teşekkürler.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 18 Mart 2026, 18:33
Toplam Oynama: 70 gün, 18 saat
Birlik: (Yok)
Yıllardır roleplay oynuyorum. Bu oyuna Rina'da başladım. Ve bir sürü yerde hatırı sayılır süre vakit geçirdim. SA:MP, FiveM, MTA, son zamanlarda ise Rage MP. Söylediklerinin hiçbiri bu politikalarla alakalı değil. Şayet bu tür şeylerden ciddi ciddi rahatsızlık duyuyorsanız kendinize başka tarzda oyunlar arayabilirsiniz.

Bu konseptin asıl amacı her şeye silah kullanmak değil. Her önüne gelenin asarım keserim diye dolanmasını roleplay sağlığı için istemiyoruz. Kaldı ki bu politikalara rağmen bu tür asalaklar yoğunluğunu koruyor.

Gerçek hayatta da bu kadar fazla insan sırf bir küfür için silah kullanacak aptallıkta değil. Bu şekilde kullanılmak istenmesinin tek sebebi oyun olması.

Çeşitli ve güzel roller yapmak istiyorsanız bir zahmet olayı uzun vadeye yayın. Burası "Bana küfür etti, onu vurup kendimi tatmin ettim." yeri değil.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 26 Mayıs 2026, 14:52
Toplam Oynama: 3 gün, 21 saat
Birlik: CNT
#8
Alıntı yapılan: yeterli - 26 Aralık 2025, 17:18:19Söylediklerinin hiçbiri bu politikalarla alakalı değil. Şayet bu tür şeylerden ciddi ciddi rahatsızlık duyuyorsanız kendinize başka tarzda oyunlar arayabilirsiniz.
Alıntı yapılan: yeterli - 26 Aralık 2025, 17:18:19Çeşitli ve güzel roller yapmak istiyorsanız bir zahmet olayı uzun vadeye yayın. Burası "Bana küfür etti, onu vurup kendimi tatmin ettim." yeri değil.

Bu iki kısma katılmakla beraber oynadığın oyunu oyunda bırakamıyorsan bu sana uzun vadede zarar verir. Sinirini böyle gereksiz durumlara karşı açığa çıkarmak yerine şikayet açmak için kullanırsan daha rahat bir mentale erişiyorsun.

İnan bana IC rolü OOC'ye çevirmeye çalışan insanlardan yıldım. Çocuk çocuk hareketler, "xx'lerdenim ben, sen şu discorda gel hele gardaş" diyen minik arkadaşlarımızın laflarına kulak asmayıp kendi oyun zevkimi düşündüm. Bir tanesi bitse diğeri gelecek birader. Bunlar bu kadar dert edilecek şeyler değil. Oyna oyununu, salla gitsin.

Ekleme:
Aşırı tehdit durumuna katılıyorum, tehdit gibi durumlarda ateş hakkı bir nebze de olsa verilmeli ancak çok kısıtlı bir politika çevresinde verilmeli. Bu gelip birbirinize küfür edip düşmanlık alabileceğiniz anlamına gelmemeli, silah-bıçak gösterilmesinden bahsediyorum.

Oyuncu
Cinsiyet:

Kadın

Son Giriş: 31 Ocak 2026, 20:07
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Birlik: (Yok)
#9
AR-GE'yi nasıl okuduğunuzu gerçekten anlamıyorum. Küfür edene sıkın falan demedim, detaylı uzun uzun bir sürü şey anlatmama rağmen tek bir şeyden bahsediyorsunuz. "Küfür edene sıkalım, dm sunucusuna dönsün." Bilerek sıkamayacağınızı bildikleri için bak SIKAMAYACAĞINI BİLİYOR Bu yüzden sana küfür ediyor, bu yüzden üzerine gidiyor. Sence sıkabileceğini bilse, bu kadar üzerine gider mi biri? Gitmez çünkü bir caydırıcılığın var, oyuncuya karşı aşırı derecede ofansif roller, tehdit durumlarında eğer gidersin bu adama sıkma hakkı verirsen. Bu adam toplar kanıtlarını, bu adam bana böyle böyle sövdü, asarım dedi keserim dedi. Ben durdum o devam etti, indim sıktım bastım gittim olay da kapandı der biter iş.

Siz sıkamayacağınız için, deli gibi ofansif roller yapılıyor sunucuda siz bu sunucuda oynamıyor musunuz? Yaşamıyor musunuz?
Git şikayet aç diye bir şey yok, rol yapıyoruz rolü baltaladıktan rolü bozup keyfimi kaçırdıktan sonra şikayet  açıp ona ceza aldırmamın anlamı nedir ne?

Anlayamıyorum ben sizi, AR-GE'de yazanlara göre değil kendi yorumlarınıza göre konuşuyorsunuz. Kurallar zaten olayları yöneten şeylerdir, Fivem MTA falan alakasız. Oraların saçma sapan GunRP olma sebebi kuralları zaten platform değil. Allah için biraz derinlemesine düşünün şu yorumları yaparken ya, ben rolde küfür yedim diye sinir olmuyorum zaten niye olayım? Ben rolde karaktere yapılan ağır küfür ve hakaretlere karşılık karakterin hiçbir şey yapamayacak olmasına sinir oluyorum buna da kurallar sebep oluyor oyuncular değil.

Bak hiçbir şey yapamayacak derken buranın altını çizmek lazım, yapamayacak. Yapsa yapar ama yapmasına engel var, bu engel de rolsel değil rol dışı bir engel.