LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

Sunucudaki huzuru/rol ortamını bozan ve normalleştirilmiş hareketler

Başlatan yeterli, 31 Ekim 2025, 17:26:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 18 Mart 2026, 18:33
Toplam Oynama: 70 gün, 18 saat
Birlik: (Yok)
 Sunucudaki bir oyuncu olarak en çok rahatsız olduğum durumlarla ilgili şeyleri yazacağım. Bir önceki AR-GE açışımda "insanlara laf atıyorum, şikayet ediyorum." gibi anlaşılıp konunun silinmemesi için detay vermeden kısa anlatmaya çalışmıştım. Yeterli bilgi olmadığı söylenmişti. O yüzden şimdi söylüyorum ki bu AR-GE'de kimseye laf atmaya veya kavga çıkarmaya çalışmıyorum, kesinlikle. Ona göre okursanız çok daha iyi olur.

İlki benim en çok rahatsızlık duyduğum şeylerden birisi. Kolluk kuvvetleri. Bu oluşumlar uzun süredir ilgisiz bırakılmış ve özen gösterilmeden sadece basit şeyleriyle ilgilenilmiş oluşumlar.(Oluşuma alımlar, sınavlar gibi temel şeyler...) Bu da hâliyle uzun vadede roleplaye ciddi zararlar vermekte. Çünkü bu basitleştirilmiş ve önemsenmemiş şeyler uygulanırken oluşumlara yeni katılan, bilgili ya da bilgisiz her oyuncunun bakış açısına işlemiş ve değiştirmiş, değiştirmeye de devam ediyor. Yani yapılmaması gereken şeylerin yapılması ve kimsenin bunlara ciddi müdahalelerde bulunmaması bu aykırı davranışların gerçekleşmesini normalleştirmiş bir durumda.

Polis ve şerif departmanlarının temel amacı halka hizmet etmek, onların can sağlığını ve mal varlıklarını korumak. Yetkili olduğu alanda suç oranını olabildiğince en aza indirmek ve halkın refahını yükseltmektir gibi gibi gidiyor. Ama sanki bu mantığa karşı çıkıyormuşcasına hareket eden çok fazla kişi var. Maalesef bunların içine "öğretici" rolünün büyük bir kısmını oynayan rütbeliler de dahil.(FTO, Çavuş Takımı vs.)

Doğrudan karşılaştığım bir iki olay(isteyen okusun diye):

Spoiler:

- Yaşanmış basit bir kovalamaca otoyolda sonlanıyor. Trafik suçu işleyip direnen şoför alınıyor. Ancak yanında oturan yolcu, suçsuz olan kişi "suçsuz" olduğu için ilgi alanı dışında kalıyor. Herkes tarafından.

Bir kolluk kuvveti memurunun görevleri dahilinde sivil olan kişiyi arayıp aracınıza almak, daha sonrasında onu en yakın güvenli alana(yerleşim yerleri vb.) götürmek ve bırakmak istiyorsunuz.

Tabii ki buna olay yerinde engel olunuyor. Bunu yapmanız bir şerif çavuşu tarafından engelleniyor, itiraz edişinizde ise ses tonu ciddileşiyor ve o sivil kadını otoyolda, araçsız bir şekilde yalnız bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Aksini iddia ettiğinizde ceza alan taraf olmamak için, maalesef uyguluyorsunuz.

- Biriyle tartışma rolüne girdiğinizi, tartışma bittikten sonra yalan bir ihbar yapıldığını düşünün. Silahsız olduğunuz halde silahlı olduğunuz iddia ediliyor.

İhbara gelen polisler size tek kelime etmeden direkt eline ne geçerse tüfek, tabanca doğrultuyor.

Bunların hepsi siz polislerin söylediklerine uyduğunuz, işbirliği yaptığınız halde oluyor ve devamında gerçekleşen konuşmalarda sizinle dalga geçer gibi konuşuluyor.

Bu konu hakkında şikayetçi oluyorsunuz, ama sözde çavuş olmuş kişi bütün bu hataları görmüyor ve olay kapanıp gidiyor. Tabii siz oluşumda olmadığınız için sonucun ne olduğunu bilmiyor ve itiraz da edemiyorsunuz.

Bunların sonucunda gerçekleşen şeyler daha üzücü oluyor maalesef. Ceza alması gerekirken ceza almayan kişilerin çavuş falan olması gibi.

Bunlar sadece iki basit örnekti, her gördüğümü anlatmaya çalışsam kendini tekrarlayan olaylar haline gelir. O yüzden iki örneğin yeteceğini düşünüyorum. Bu anlattıklarımın içinde çok basit olan ve bilinmesi gereken önemli şeyler var.(LEO rolünü yapanlar için) Basit olmalarına rağmen bu kadar dikkat edilmemesi de bu durumu çirkinleştiren ve kötü hâle sokan şey.

Bu durumların düzelmesi ve kontrol altına alınabilmesi için, bu oluşumun başında olan kişilerin oluşuma ciddi anlamda vakit ayırması ve üstüne düşen görevlerin tamamını doğru ve kararlı şekilde yapması gerekiyor. Bunun olabilmesi için bu kişilerin gerçekten bu rolü ve görevleri yapmaya isteğinin olması da bir gerçek. Bu da bir yöneticinin sadece rütbesinin yettiği sisteme oturmuş olayları yönetmesiyle değil, aynı zamanda oluşumunda olan biteni gözetlemesi ve doğru kararları vermesiyle olabilecek bir şey.

Şu anını bilemem ama uzun süredir oluşumların başına yetkililer geçiyor, hiçbir şart olmadan. Bu insanların gerçekten bu rol hakkında bir bildiğinin olmadığı az çok belli oluyor. Bu durumda ya bu yetkililerin gerçekten ciddileşmesi ve oluşumun üstüne düşmesi gerekiyor ya da kim hak ediyorsa onun başa geçmesi gerekiyor. "Bilgili adam başa geçsin"i herkes söyler, evet. Çünkü doğru olan bu.

Öbür türlü yetkili olduğu için teğmen olmuş birisinin altındakilerle egosunu tatmin etmesi, "Onu yapın, bunu yapın bana gönderin" demekten başka hiçbir şeyle uğraşmaması bu oluşumlardaki var olan "rol" kavramının tamamen yok olmasına sebep oluyor.

Tabii ne olursa olsun o rütbeden alınmadıkları için, yani kötü yönetmesi durumunda kimse onları oradan almadığı ve yerine yeni yüzleri oturtmadığı için hâliyle pek bir çabaları da olmamasının ayrı bir nedeni. SA:MP sunusunda eskiden oluşumun başında normal bir oyuncu varken -düzgün hareket etmezse orada duramayacağını bilen bir kişi- ne kadar çok oluşumla ilgilendiğini ve oluşumda bulunan insanlara aktif olarak rol çıkartmaya çalıştığını hatırlayabiliyorum. Bu çok güzeldi ve oluşumun kalitesini artırarak iyi bir konuma getiriyordu.

Bana kalırsa bunun uzun vadede tek çözümü ya yetkili olduğu için başa geçen kişilerin orada kalıcı olmaması. Kötü yönetmeleri durumunda yaptırım uygulanması. Ya da usulünce ilerlemiş kişilerin var olması ve bu kişilere de aynı baskınlığın kurulması.

Bu tür oluşumlarda uzun süredir doğru davranışlar ve doğru cezalar uygulanamıyor. En güncel, hatta normal oyuncuların bile bildiği bu TS3 ortamında oluşan Mix muhabbetleri. Büyüdü, büyüdü ve yanlış anlamadıysam en sonunda TS kapandı. Şimdi geçmişteki hâline bakıyorum, herkes abartarak konuşuyor ve kullanıyor. Ama kimse cezasını almıyor. Çünkü üst rütbeliler de buna dahil oluyor.

Kimse cezasını almadığı ve doğru olana alıştırılmadığı için bu hareketler her konuda olduğu gibi normalleşiyor, oluşuma sonradan katılan bilgili bilgisiz herkes için de normalleşen durumların içine dahil oluyor.

FBI - U.S. Marhsal

Bu ikisinin işi farklıdır, planlı hareket ederler. Rastgele olaylara girişmezler. Ama güzel mi güzel yıllardır oynadığımız Rina RP'e bakıyoruz, bu oluşumlar da DM'in adresi olmuş ve alakasız alanlarda görülüyor.(Polislerin sokakta rastgele girdiği çatışmalar, spontane olaylar...) Ve bu sunucudaki rol ağının genişlemeye başlamasına rağmen böyle oluyor. Mahkeme rolleri gerçekleşiyor, planlı şekilde rolü gerçekleşebilecek daha nice olaylar oluyor. Ve bunları hem oyunda görüyorum, hem de internet üzerinde açıkça yayınlanmış videolarda. Demek ki bu tarafa da kimsenin ciddi bir müdahalesi olmuyor, bu oluşumlarla da ilgilenilmeli ve amaçlarının dışına saptırılmamalı diye düşünüyorum.

Spoiler:

https://www.youtube.com/watch?v=vNRgVZxqoqg - İzlerseniz saçmalığı görürsünüz zaten. Bu oluşumların amacı hiçbir rol olmadan, text dahi atmadan tab menüden zırh ve rozet aksesuarını bir anda giyip maske takarak eline tüfeği alıp sağda solda çatışmak olmamalı.

https://www.youtube.com/watch?v=X0oW0OdmtqQ

Neyse, bunlar gibi daha geçmişte benzer videolar daha çok var. Polislerin ve şeriflerin bir çatışmaya girdiğinde ve kaybetmeye başladığında hemen U.S. Marshal, FBI talep etmesi de bir mantıksızlık.

Kolluk kuvvetlerinin abartılı müdahaleleri

Ölümcül güç uygulamasının fazlasıyla abartıldığı ortada. Yönetim kararlarında araç uzun süre kaçarsa, tehlikeli sürüş yaparsa gibi gerekçelerin doğrultusunda lastiklere, hatta duruma göre araca bile sıkılabileceği yazıyor.

Bu durum artık tamamen abartı bir hâl almaya başlamış ve oyuncuları rolden uzaklaştırmış bir şey. Bu durumda oyuncuların halihazırda kapanları, araç manevraları gibi olanakları, hatta zorunlulukları bulunuyor. Böyle sırf 5-6 dakika hızlı sürdü, aman efendim ters şeride girdi diye patır patır sıkıldığını hiçbir yerde göremez, gerçekçiliğe dayatamayız.

Bu durumda normalleştirilmiş ve kimsenin daha çeşitli roller çıkması adına müdahale etmediği şeylerin arasına girmiş. Mesela ben polis departmanında rol yapmaya çalışırken insanların genele laf ettiğini bile duydum. "Ölümcül güç vermekten neden korkuyorsunuz? Versenize." diye toplantılarda yönetime şikayette bulunanları.

Bunlar normalleştirilmemeli, kontrol altına alınmalıdır. E böyle saçma, rolden uzakta kalmış şikayetlerin bile yönetime gelmesini garipsemeyen ve karşı çıkmayan üst rütbeliler var.

Gerçek hayatta bile kaçmayı başaran şüpheliler varken, hatta gerçeğe bakarsak şüpheliler yakalanamıyor, uzun süre kontrol altına alınamıyor diye bilerek takipler sonlandırılır ve adamlar daha sonra yakalanmak üzere bırakılır.

Burada sırf kırmızı ışıkta geçip memura direndi diye bile birkaç dakika içinde taramaya başlanıyor, hatta PIT atıyorum ayağına CR atanlar da çok ve kimsenin umurunda değil, bu da normalleştirilmiş bir şey sunucuda. Oyun oynadığımızı, her dakika kazanılamayacağını ve kaybetmenin de normal bir şey olduğunun öğretilmesi gerekiyor.

Yani devlet güçlü de, herkes eğlenmeye çalışıyor ve oyun oynuyor. Bir kovalamacanın uzun sürmesine veya kaçmasına kıyamet kopuyormuş gibi tepki vermemek lazım. İnsanlar devletten değil, arkasındaki üç dört tane polis aracından kaçmaya çalışıyor. Devletin güçlü olduğunu hepimiz biliyoruz oysa ki.

Bu yetkilerin düzenlenmesi ve kısıtlanması gerekiyor.

Diğer legal oluşumlar

Avukat büroları, DOJ gibi oluşumların da belli kısıtlamalara girmesini düşünüyorum. Aynı LSPD-LSSD'de olduğu gibi, badcop gibi.

Tabii ki tamamen yasa dışı rol yapmaları yasaklanırsa rol çeşitliliği kısıtlanır. Ancak belli bir yerde de engellenmesi gerekiyor. Bakıyorum mesela bir avukata, sürekli bir trafik kazasına karışıyor. Bunları da bilerek yapıyor. O kazadan kurtulacakken bilerek yolda giden araçların önüne geçiyor ya da üstüne sürüp kaza yapıyor.

Aynı kişiyle rolde karşılaştım, akşamın karanlığı sisi var. Yolun ortasında durmuş, hemen arkasında yaya geçidi olmasına rağmen. Hâliyle görmeyip çarpıyorum ve rol gerçekleştiriyorum. Ağır yaralı cart curt emote atıyor, sonradan kalkıp sanki ben hatalıymışım gibi dava açıp yok bilmem ne dava masrafları, yok 300 bin dolar tazminat talep ediyor.

Başka bir davasına bakıyorum, ters şeride girmiş ve oradan kendi şeridine gitmeye çalışan aracın üstüne kırıp kaza yaptırıyor. -Orada araç olmasa kendi de orta refüje çıkacak- Gidip buna dava açıp yine tazminat falan istiyor.

Başka bir davaya bakıyorum, yoldan çıkmış otobüsü göre göre üstüne koşup kendine çarptırıyor. Yine ağır yaralı maralı diye emote atıp dava açıp tazminat talep ediyor.

Bunun gibi abartılı, bariz şeylerin yasaklanması tarafındayım. Hem oyuncu huzurunu kaçırıyor hem de çirkin bir ortam oluşturuyor. Ticket açıyorum, para farmlamaya çalışıyor diye. Dokuz canlı durmadan ağır yaralanıp duruyor. Ona da bir şey yapılmıyor. Dava açmak hakkıymış, hakkı olmasın o zaman bu tip rollerde.

Videolarını bulsam, kaybetmeseydim daha çok şeyi kanıtlı gösterirdim ama olmadı. Bütün bu anlattıklarım sadece oluşumu değil, normal oyuncuları da etkiliyor. Hem de sunucunun duruşunu da etkiliyor. Çok da zor çözümleri yok sanki, yazmayı unuttuysam çözüm üretmemişsiniz deyip bırakılmasa sanki daha sağlıklı olur. 

-----------

Zırhlı araçların da bu kadar anlamsızca ve saçma kullanılması yaygın bir durum.  - https://streamable.com/tyft6g - Bu sadece bir tanesi, bu zırhlı araçların da kullanımı insanlara örnek olacak çavuşların ve diğer personellerin kullanımında kısıtlanmalı. Bu videoda görülen şey sürekli yapılıyor ve bu zırhlı araçların amacı şüphelilere kafa atmak amaçlı kullanılmamakta, normalde.

Erkek

Son Giriş: 31 Mayıs 2026, 14:24
Toplam Oynama: 224 gün, 8 saat
DOJ üzerinden yapılan para farmını gündeme getirdiğimizde ve sorguladığımızda bir arkadaş "kanıt bulma rolleri fast geçiliyor ya :D" tarzı bir dönüt vermişti. Dava üzerine gerekli araştırma, delil toplama vesaire yapılmadan direk isim yazılıp dava açılıyor.  Dava açabilmek sadece bir video almaktan öte olmalı.

VIP+
Kadın

Son Giriş: 04 Haziran 2026, 14:29
Toplam Oynama: 145 gün, 13 saat
Hepsini okudum, benim rol yaptığım çerçevenin biraz dışında bir alan olduğu için ekstra yorum yapmıyorum.

Yönetimin önyargısız, anlayışla yaklaşarak okuması halinde sunucunun yararına olacak kararlar çıkartabileceğini düşünüyorum. Destek  :onay: 

RP Quality Moderator
Erkek

Son Giriş: Oyunda
Toplam Oynama: 94 gün, 23 saat
Erkek

Son Giriş: 01 Haziran 2026, 00:44
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat

Baştan sona dikkatle okudum.

Özellikle agresif takiplerde, belirli bir sürenin üzerinde kaçan kişilere yönelik teker alma veya "ateş açma konusundaki görüşüne tamamen katılıyorum. Eğer ilgili kişi, memurun canına doğrudan bir tehdit oluşturmuyorsa, yapılması gereken şey bellidir: Takibe devam etmek. Bu takip ister bir saat, ister beş saat sürsün, sonuçta görevin gereği budur. Takip etmek zorundasın.

IRL'deki LAPD'de de söylediğim geçerli. Amerikalı Aynasız bile "bir sürücüyü 3 saat boyunca aralıksız kovaladığımız oldu." tarzında cümleleri bile var. Canına kast etmeyen bir vatandaşa ateş etmeleri büyük bir sorumluluk doğrurur. Adamın popişinden kan alırlar.  :kurukafa:

Aynı olayı RINA-V LSPD prosedürlerinden de görmek ve bilmek isteriz. Saha ekiplerinden kaçmaya çalışıp da karakterinizin canına kast etmeyen bir oyuncuya şans verin. Teker alındığı zaman o adamın kaçma ihtimali zaten yok.

Management

Lv.34

Erkek

Son Giriş: 03 Haziran 2026, 23:57
Toplam Oynama: 29 gün, 22 saat

Lv.34

Erkek

Son Giriş: 03 Haziran 2026, 23:12
Toplam Oynama: 0 gün, 1 saat
Kadın

Son Giriş: 04 Mayıs 2026, 17:38
Toplam Oynama: 7 gün, 5 saat
- Rütbe ve rütbe yapılanması konusunda bilgi eksikliğiniz var. Bu maddede haklılık payınız yok çünkü LSPD üzerinde sunucuda kesinlikle bunu küçümsemek olarak algılamanızı istemem ancak Memur 1 dışında farklı bir LEO senaryonuzu göremedim.
- Sivil güvenliği konusunda zorunlu protokoller getirilecek. Bu konuda haklısınız.
- Ölümcül güç & araç müdahalesi konusunda RP'ye aykırı şeyler olduğundan haberdar olduk, bununla ilgili zorunlu protokoller getirilecek. Bu konuda haklısınız.
- Sadece YouTube videosuna bakarak tüm oluşumların düzenini içeriye girmeden bilmeden yargılamışsınız. 'Planlı, istihbarat-temelli rol yapması gereken bu birimler DM ve spontan çatışma departmanına dönüşmüş.' ibaresi tamamen bilgi eksikliği. FIB'ın vakalarından veya davalarından haberiniz yok mesela. Haberler ve basın açıklamalarını kontrol edebilirsiniz. FIB hakkında hiç bir bilginiz yada fikriniz yok; aklınıza dahi gelmeyecek planlar ve roller gizli vakalar ve dosyalar havalarda uçuşuyor. - Üstelik bunu beş kişilik bir kontenjanla sağlıyorlar. Detay için sadece IC haberler kısımlarını inceleyin.
- Tazminat davası bir para farmı değil rol kapsamındadır ancak bunu kasıtlı olarak yaparak kendine para kapısı oluşturanlarla ilgileneceğiz. Muhtemelen tazminat alıp uzun süre engelli rolü yapmayan kişiler RDE kapsamına alınacak veya IC olarak bunu kötüye kullanan kişilere karşı dava reddi veya tazminat davası açma hakkınız olacak.
- Zırhlı araçla müdahale konusunda bazı yanlış anlaşılmalar ve bilgi eksiklikleri var. Paylaştığınız videoda da görüldüğü gibi, zırhlı araç silahlı ve polise ateş eden, terör eylemi gerçekleştiren bir kişiye karşı öldürücü güç kullanarak müdahale ediyor. Dolayısıyla bu durumun roleplay'e aykırı bir yönü bulunmuyor. Eğer tartışma, kişinin zırhlı araca binme yetkisi üzerindeyse; ilgili birimde görevliyse ve IC olarak taktiksel bilgi ile yetkisi buna uygunsa, bu da roleplay'e aykırı değildir. Kişinin taktiksel ekipte olduğu varsayıldığında yine herhangi bir problem yoktur. Zırhlı araçla müdahale konusunda bazı yanlış anlaşılmalar ve bilgi eksiklikleri var. Paylaştığınız videoda da görüldüğü gibi, zırhlı araç silahlı ve polise ateş eden, terör eylemi gerçekleştiren bir kişiye karşı öldürücü güç kullanarak müdahale ediyor. Dolayısıyla bu durumun roleplay'e aykırı bir yönü bulunmuyor. Eğer tartışma, kişinin zırhlı araca binme yetkisi üzerindeyse; ilgili birimde görevliyse ve IC olarak taktiksel bilgi ile yetkisi buna uygunsa, bu da roleplay'e aykırı değildir. Kişinin taktiksel ekipte olduğu varsayıldığında yine herhangi bir problem yoktur. https://www.youtube.com/watch?v=rXoef1lqyUY 12.40'dan itibaren izleyin, tek şüphe araçta silahlı bir kişinin olabileceğiyken zırhlı araç ve çeşitli bombalar kullanılıyor. Tek bir memurun canını riske atmak yerine gerek tüm zırhlı araçlar gerekse helikoptere kadar her devlet imkanı günümüzde feda edilmektedir.

Önerileriniz için teşekkür ederiz.