LOS SANTOS

İnsanlarla tanışın, hikayenizi yaşayın.

Etkileşim, eğlence ve daha fazlası burada.

Nefsi Müdafaa ve Ruhsatlı Silah Kullanımı

Başlatan kypeexingoo, 01 Eylül 2025, 02:48:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 11 Ağustos 2025, 20:44
Toplam Oynama: 0 gün, 7 saat
Birlik: (Yok)
Sunucu içerisindeki mevcut kurallara göre, bir oyuncunun silahını kullanabilmesi için karşı tarafın ya silah çekmesi ya da bıçak ile saldırması gerekmektedir. Ancak bu durum, özellikle fiziksel olarak zayıf karakterler için mağduriyet yaratmaktadır. Örneğin, sıska ve güçsüz bir karakterin bir veya birden fazla kişi tarafından yumruklu saldırıya uğraması hâlinde, ruhsatlı silahı olmasına rağmen silahını kullanamaması ciddi bir rol bütünlüğü sorunu doğurmaktadır. Bu gibi senaryolarda nefsi müdafaa hakkının devreye girmesi gerekir.

Nefsi müdafaa, bir oyuncunun hayati tehlike altında kaldığı ve başka bir şekilde kendisini koruma imkânının bulunmadığı durumlarda, orantılı güç kullanarak savunma yapabilmesini ifade eder. Önerilen düzenlemeye göre, ruhsatlı silah taşıyan bir karakter, eğer kendisine karşı orantısız bir saldırı söz konusuysa (örneğin bir kişinin zayıf karaktere tek taraflı saldırması veya birden fazla kişi tarafından darp edilmesi), saldırganlara sözlü uyarıda bulunarak silahını savunma amaçlı çekebilmeli ve son çare olarak kullanabilmelidir. Ancak, orantısız güç kullanımı hâlinde —örneğin saldırgan geri çekilmesine rağmen ateş açmak, öldürücü kuvvet kullanmak veya gereksiz yere çok sayıda mermi sıkmak— oyuncu IC olarak yargılanmalı, gerekli görülürse silah ruhsatı iptal edilmeli ve aşırıya kaçıldığı tespit edilirse mahkeme süreci işletilerek karakterin hüküm giymesi sağlanmalıdır.

Bu düzenleme, hem ruhsatlı silah taşıyan karakterlerin mağduriyetini ortadan kaldıracak hem de SKİ ve DM politikalarıyla uyumlu bir şekilde rol bütünlüğünü koruyacaktır. Amaç, oyuncuların silahı bir saldırı aracı olarak değil, son çare olarak nefsi müdafaa kapsamında kullanabilmesine imkân tanımak ve aynı zamanda kötüye kullanımı önlemektir.

Oyuncu
Katılıyorum, bu sayede gym puanı yüksek olan her gym faresi önüne gelene atarlanamaz.

Oyuncu

Lv.10

Erkek

Son Giriş: 31 Ağustos 2025, 13:54
Toplam Oynama: 0 gün, 0 saat
Kavga sırasında ölen bir çok insan var, bu kuralı saçma buluyorum. Sebebim varsa silah kullanabilmeliyim, her önüne gelen yumruk atıyor. Gym puanı 50000 olunca rahat takılıyorlar tabi :p:

Lv.21

Erkek

Son Giriş: 31 Mayıs 2026, 16:23
Toplam Oynama: 0 gün, 1 saat

Bağışçı
Katılmıyorum, zayıf bir karakterin oluyorsa ona göre rol yapmalısın o karakterle kavgaya girmeyip kaçabilirsin. Eğer bu durumdan şikayetçi isen karakterini güçlendirip ona göre brawl'a girebilirsin. Eğer okumadıysanız ya da bilmiyorsanız politika ve genel oyun kurallarını okumanızı tavsiye ediyorum.

23. SİLAH KULLANIM İHLALİ (SKİ)
Tarafınıza edilen hakaretlerde, bir oyuncuyla yaptığınız sözel rol/tartışma, rolsel statünüzü gerekçe göstererek veya sadece tartıştığınız için silah kullanamazsınız.
Anlaşmalı olarak yapılan veya spontane olarak meydana gelen brawl/kavga rollerinde silah kullanmak SKI kapsamında yasaklanmıştır.

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 11 Ağustos 2025, 20:44
Toplam Oynama: 0 gün, 7 saat
Alıntı yapılan: kuna - 01 Eylül 2025, 14:51:32
Katılmıyorum, zayıf bir karakterin oluyorsa ona göre rol yapmalısın o karakterle kavgaya girmeyip kaçabilirsin. Eğer bu durumdan şikayetçi isen karakterini güçlendirip ona göre brawl'a girebilirsin. Eğer okumadıysanız ya da bilmiyorsanız politika ve genel oyun kurallarını okumanızı tavsiye ediyorum.

23. SİLAH KULLANIM İHLALİ (SKİ)
Tarafınıza edilen hakaretlerde, bir oyuncuyla yaptığınız sözel rol/tartışma, rolsel statünüzü gerekçe göstererek veya sadece tartıştığınız için silah kullanamazsınız.
Anlaşmalı olarak yapılan veya spontane olarak meydana gelen brawl/kavga rollerinde silah kullanmak SKI kapsamında yasaklanmıştır.

Ruhsatlı silahların ruhsat numarası kişiye özel olarak kaydedilir. Taşıma ruhsatlı silahım üzerimdeyken onu korumalıyım, eğer silahım başka birinin eline geçerse IC olarak yükümlülük altına girebilecek olan benim. Eğer karşı taraf üzerime yürüyor, bana saldırıyor ise ruhsatlı silahımı kullanmalıyım. Verilme amacı zaten karakteri korumak. Eğer aşırıya kaçırılır ise IC yollar ile devam edilmeli.

Oyuncu
Kadın

Son Giriş: 18 Mart 2026, 18:33
Toplam Oynama: 70 gün, 18 saat
Silah kullanımının gerçeğe göre fazlasıyla kısıtlandığı bu durumda bile insanlar neyin ne olduğunu ve neden yapıldığını anlamayıp durumdan şikayetçi oluyor, tartışma çıkarıyor. Mantıklı olan bu olsa da sonucu iyi olmayabilir.

Kadın

Son Giriş: 31 Mayıs 2026, 04:29
Toplam Oynama: 95 gün, 5 saat
desteklemiyorum, kavgaya karismayin ve sorun çözülsün