(https://imgix.bustle.com/mic/a60ccd15452aa9911f6aaf1df597e94298dda04aea3672d4a8cba64a8dc6f2f7.jpg?w=1020&h=576&fit=crop&crop=faces&auto=format%2Ccompress)
1969 yılında Stanley Tookie Williams ile Raymond Lee Washington tanıştı ve ikili Güney Los Angeles'ın doğusuna ve batısına kendi yerel çetelerini kurmaya karar verdi. Çoğu çete üyesi 17 yaşındaydı. Williams kuruluş tarihi 1969'daki anılarını Blue Rage, Black Redemption adlı kitabında toplamıştır. Los Angeles merkezin güneyindeki çetenin aktifleşmesi işsizliğe ve yoksulluğa yol açan I. Dünya Savaşı'ndaki gerileme gibi nedenlere dayalıdır. Siyah-beyaz ayrımcılığı da çetenin oluşmasına yol açan faktörlerden biridir.
Black Overlords ve Assassins gibi isim seçeneklerinden oy birliğiyle "Cribs" adı seçilmiştir. Cribs adı çete üyelerinin gençliğini yansıtacak şekilde seçildi. Kadın satıcılığı (pezevenklik) yaptıklarından ismin daha uygun olması için "Cribs"'ten "Crips"(cripless'in kısaltması olarak)'e dönüştürülmüştür. Halk onlara sakatlar (cripless) yerine daha kısa olan "Crips" demeye başlamıştır. Şubat 1972'de A Los Angeles Sentinel'in makalesine çete üyelerinden bazıları konu olmuşlardır. Çete adının hiçbir siyasi, gizli, topluluk veya akronimik anlamı yoktur. Fremont Lisesi'ne giren Washington, Doğu Yakası Crips Genel Başkanı oldu.
Washington, İlk Crips Kurucu Üyesi Buddha'nın mavi bandanasını, Levi's giysi, mavi bir gömlek ve koyu mavi bir jartiyerle koordine etmiştir. 23 Şubat 1973'te Buddha'nın haraç alırken vurularak öldürülmesinden sonra mavi bandana onun anısına yıpratılarak giyilmeye başlandı.